Victoria breekt door rellen en branden in Lesbos ~ Utopia Gekte

9/20/2016

Victoria breekt door rellen en branden in Lesbos

''De massa moet van zijn luie stoel af komen ''

Om vijf voor half elf zien we Rianne een telefoontje plegen. Degene aan de andere kant van de telefoon zegt dat een ander het van haar zou overnemen. Daarna heeft ze dus niks meer gehoord en diegene zit nu in Italië. Er is weinig te volgen verder van het telefoontje want er zijn continu streamlocks. Om kwart voor elf zien we zowel Ramona als Ruud voor de spiegel staan om zichzelf op te maken. Jacco heeft net gedoucht en probeert zich aan te kleden. ''Ik vind dit altijd zo kut. Als ik me om wil kleden zijn ze er alle vier'', doelend op de camera's die vol op hem gericht zijn. Jacco probeert toch maar zijn onderbroek aan te doen onder zijn handdoekje. Maar hij word onderbroken door de regie. ''Jacco zendercheck'', klinkt het plots. ''Weet je wat. Nu moeten ze echt stoppen'', aldus Jacco. Niet veel later horen we Victoria opeens huilen. ''Waarom ik zo diep teleurgesteld ben om onze regelmaat'', horen we haar zeggen, nog net voor we een stream wissel krijgen. Als we over gaan naar de andere stream zien we dat ze daar nu wel te volgen is. Victoria zegt het niet meer te kunnen verbergen. Ze vertelt dat er brand is uitgebroken in het vluchtelingenkamp waar ze geweest is. Ze zit huilend achter de computer. ''Dit is de harde realiteit van buiten''. Victoria denkt alleen maar aan de mensen die ze daar achter het hek heeft zien staan. Een meisje die veel potentie heeft, maar niks kan omdat ze opgesloten zit. Zelf hebben ze zoveel kansen en zitten ze zogenaamd opgesloten. Ze hebben alles in handen en gaan er mee om zoals ze er mee omgaan. Ze is blij dat ze zo'n flinke schop onder hun hol krijgen, maar dan word ze wel een beetje verdrietig. Het zijn voor haar geen nummertjes. Ze heeft de mensen aangeraakt die daar leven.

Benjamin, Romy en Rianne troosten Victoria. Gister/vannacht schijnt het al gebeurd te zijn en vanochtend had Victoria er al iets over gelezen. ''Ah vreselijk'', huilt Victoria. Er volgt een streamlock. ''Hoe ze om gaan met mensen alsof het niets is, maar wat hebben ze nou eigenlijk nodig? Alleen maar basis behoeftes om niet dood te gaan'', aldus Victoria. ''Ja gezeik, sjongejonge'', vind Romy. ''4000 mensen zijn overal. Ze bieden ondersteuning en eten aan'', leest Victoria voor. ''Ik vind het echt niet normaal hoor. Zo worden we inderdaad weer even wakker geschud'', aldus Romy. Victoria zit verslagen achter de computer. ''Vreselijk. [...] Het is toch ook een logisch gevolg dat mensen dit doen. Omdat het gewoon de wanhoop is van 'jongens help dan ook''. Victoria huilt en huilt en huilt. Ze lijkt niet meer te kunnen stoppen. ''De hotspots zijn berekend op 475(?) mensen, maar er zitten er 13.000'', leest ze voor. Rowena zegt dat ze het er gister nog over hadden. Victoria laat weten dat dit is waar ze is geweest. Het undercover kamp. ''Dit is een momentje dat we even bij elkaar komen''. Rowena wilde net gaan sporten en vraagt of ze even moet wachten. Nee, zegt Victoria. Ze wil eerst nog even wat landingsruimte. Weer breekt ze in huilen uit. ''Ik heb gewoon hulp nodig om dit soort dingen aan te pakken. Ik wil het met alle liefde alleen doen, maar dat werkt niet. [...] De massa moet van zijn luie stoel af komen en er iets aan doen''. Terwijl Victoria verder huilt zijn Benjamin en Rowena er om haar te troosten. ''Je kan het niet alleen dragen'', aldus Rowena. ''Iedereen mag zien hoe kapot ik er door ben. [...] Zogenaamd goed doen voor mensen. Wat een verdomde struisvogel politiek. Er is genoeg ruimte en voedselvoorziening genoeg op de wereld en we maken het zelf naar de klote'', laat Victoria weten.

Steeds meer bewoners komen een kijkje nemen bij de computer. Victoria vertelt dat er rellen en branden in Lesbos zijn geweest. Precies daar waar zij undercover is geweest. ''Gister zijn er een aantal mensen in hongerstaking gegaan'', vertelt ze. En weer krijgen we een streamlock. ''Er zijn bewoners onderling op de vuist gegaan. Sommige staken tenten in de fik waardoor de overgebleven mensen ook weg moesten. Na afloop keerden ze terug om te zien wat er van hun spullen nog over was. Negen op de tien mensen zijn alles...''. Weer kunnen we niet horen wat ze te zeggen heeft door een zoveelste streamlock. Na de streamlock huilt Victoria nog even verder uit in de armen van haar medebewoners. Als ze naar buiten loopt met Benjamin krijgen we weer een eindeloos lange streamlock.2 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.