Bewoners gaan echt de crisis in. ~ Utopia Gekte

9/05/2016

Bewoners gaan echt de crisis in.

Utopia gaat centraal.

Na een rustige ochtend besluit de groep om centraal te gaan. Het is tijd om te bespreken hoe het er aan toe gaat in Utopia. Victoria opent het centraal en vind dat zij de laatste dagen heel goed met elkaar om zijn gegaan. De laatste weken schijnt er veel onderlinge ellende en commotie te zijn geweest. Ze hoopt dat de bewoners lekker veel rust creëren met elkaar. Ze mist structuur en planning, daar heeft ze veel behoefte aan. Ramona voelt ook dat er een gebrek aan structuur is. Ze noemt het zelfs een chaos. ''We hebben nee gestemd tegen het presidentschap, vooral omdat ik niet kon tegen het feit dat iemand dingen gaat bepalen. Maar het is toch belangrijk dat er een bepaald leiderschap terugkeert. Dat kunnen ook meerdere personen zijn. Er is een bepaalde sturing nodig. Het loopt soms de spuigaten uit en dat is niet oké. We moeten daar samen naar terugkeren, maar ik weet niet hoe. De aankomende week zullen we gesprekken moeten voeren om daar iets op te bedenken''.

Billy heeft ook hetzelfde gevoel. Jacco wordt naar de zenderkamer geroepen en er komt een streamlock.Na de streamlock zegt Billy het er mee eens te zijn dat ze hier over moeten praten. Karin en andere bewoners zijn het er ook mee eens. Cemal zegt dat verschillende personen weer de leiding ergens over moeten hebben die met elkaar wekelijks vergaderen. ''Hoe we het weer een beetje op gang kunnen brengen'', aldus Cemal.

Jessie oppert dat hij hoofdverantwoordelijke wordt van de BV. Wat hij eigenlijk al een beetje is vanwege de boekhouding. Ruud heeft kritiek omdat Jessie de boekhouding nou ook niet altijd bepaald op orde heeft. Verschillende bewoners willen wel meer verantwoordelijkheden krijgen. ''Hebben jullie er überhaupt nog wel vertrouwen in dat jullie dingen nakomen? Jullie falen bijna allemaal bij elke afspraak. Ik houdt mij altijd aan de afspraak, ook nu met de crisis en het eten'', vertelt Ruud. Hij blijft kritisch en dat is nog terecht ook. Het is altijd praten en nooit doen. ''Met alle respect, de mensen die het hardst schreeuwen dat er crisis is drinken uit de bar en zijn dronken'', merkt Ruud verder nog op. Hij doelt hier op meerdere bewoners die te diep in het glaasje hebben gekeken de laatste dagen. Een deel van de groep is het met Ruud eens. Ramona geeft aan dat dit ook komt door het ontbreken van structuur.

Het gesprek vliegt alle kanten op. Van het opruimen van je eigen bordje tot het bestellen van dingen waardoor ze nog meer in de min komen te staan. Benjamin vind dat als de band van de groep goed is, het ook goed gaat. En dat iedereen dan bijdraagt aan de levensvreugde. ''Kun je mensen iets verplichten? Helemaal niet. Het alternatief is geen afspraken. Het maakt mij niks uit, ik doe het al 15 maanden op mijn eigen manier''.

Jessie denkt dat het belangrijk is dat iedereen uitspreekt wat ze willen. Hij baalt dat ze al weken lang dezelfde gesprekken hebben en niemand luistert. Iedereen steekt maar gewoon zijn vinger op en gaat over zijn eigen onderwerp door. ''Ik stel een vraag en verwacht een antwoord. Toch. Of niet'', vraagt Jessie aan de groep. Ze dwalen constant af van de onderwerpen en maken uiteindelijk geforceerde keuzes. Niemand weet dan nog waar ze het over gehad hebben en zijn het er vervolgens niet meer mee eens.

Ramona geeft ook aan dat kijkers de bewoners constant met drank zien. Cemal is van mening dat ze eens echt een crisis in moeten gaan. Water, brood en normaal avondeten. Geen luxe meer. Benjamin voorziet problemen omdat huisgenoten toch wel andere dingen kopen van hun zakgeld. Het beeld dat kijkers van Utopia hebben kan hij niet zoveel mee. Er ontstaat weer een eindeloos lange discussie en Ramona vraagt wat ze nu concreet gaan doen. Rowena wordt er een beetje moedeloos van als ze koffie moet turven. Ze denkt niet dat ze het daar mee gaan redden. Ze moeten grote stappen maken zodat ze weer kunnen investeren. Ze vind het absurd dat ze niet gewoon koffie kan pakken wanneer zij koffie wil.

Jessie stelt voor geen alcohol meer te drinken, niet meer te turven voor koffie, iedereen krijgt nog 20 euro zakgeld en de rest gaat in de pot. Al het andere zakgeld moet worden ingeleverd. Bas en Dominique zijn het daar niet mee eens. Zij hebben gewerkt en gespaard om te kunnen investeren. Cees zit niet bij het centraal en hij heeft behoorlijk veel zakgeld. Ook hij zal het waarschijnlijk niet inleveren. Ramona vind het niet kunnen dat ze niet meedoen met het inleveren van zakgeld, bonusgeld moet wel apart worden gehouden. Ze vind dat Bas en Dominique ook moeten inleveren omdat zij net zo goed deel zijn van Utopia. Dominique zegt nu al 3 maanden te sparen. Jessie merkt op dat Dominique 1,5e maand geleden nog geld van de BV heeft gebruikt om een bikini te kopen. En daarmee zit Dominique in een lastig pakket. Ze heeft er geen zinnig antwoord op, maar gaat het betalen.

Uiteindelijk moeten er knopen worden doorgehakt. Jessie oppert om vanmiddag om 15:00 weer bij elkaar te komen. Iedereen moet er dan bij komen zitten. Als iemand een beter voorstel heeft mag diegene dat opperen aan de groep. En anders gaan ze stemmen over de nu gemaakte afspraken. Jessie zegt ook uiteraard zijn klompje goud te gaan verkopen. Iedereen mag maximaal 20 euro zakgeld houden, als zij het nog hebben. De rest gaat naar de BV. Al het zakgeld gaan ze investeren. Wanneer dit terug is verdient krijgt een ieder ook hetzelfde bedrag aan zakgeld terug, zonder winst. Maar wel pas wanneer de BV weer gezond is. Ze moeten nog bepalen bij welk bedrag in de plus de BV weer gezond te noemen is. Rianne vraagt waar ze dan in willen gaan investeren. Dat blijkt een vraagstuk voor later te zijn. Haar recordpoging is ook niet meer mogelijk aangezien dat 600 euro kost. Bas is van mening veranderd en staat er nu wel achter zodat de BV er weer bovenop komt. De groep besluit dat Cees 300 euro van zijn zakgeld mag houden om er iets moois voor zichzelf van te kopen.

Dit bericht krijgt nog updates zolang het centraal loopt. Kom je zo even terug? Of reageer ondertussen gezellig mee in de reacties. Wie zouden wat jou betreft goede leiders zijn voor Utopia?1 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.