De groep komt bijeen vanwege de gebeurtenissen in Lesbos ~ Utopia Gekte

9/20/2016

De groep komt bijeen vanwege de gebeurtenissen in Lesbos

''Wij hebben het wel, verspil het dan ook niet''

Victoria ontdekte eerder vandaag vreselijk nieuws over het vluchtelingenkamp in Lesbos waar zij is geweest. Na een hele lange streamlock krijgen we om half twaalf weer beeld en zien we dat de groep bijeen is gekomen. Victoria staat voor de groep en vertelt over Lesbos. Dat er mensen in hongerstaking zijn gegaan en dat ze naar buiten zijn gegaan om protest te maken. Om te laten zien dat deze situatie waarin ze nu zitten niet door de beugel kan en ze hulp nodig hebben. De politie heeft daarop geanticipeerd en toen zijn er gevechten uitgebroken, werd er brand gesticht en zijn er mensen op de vuist gegaan. ''Het gaat me aan mijn hart want ik heb de mensen daar zelf gezien en aangeraakt. Meisjes met veel potentie die achter een hek staan. Mensen die alles al kwijt zijn dachten een veilige haven te hebben, maar in een nog grotere nachtmerrie terecht zijn gekomen. Echt het is onvoorstelbaar. Als je de foto's ook ziet. Het staat in mijn mail ook. Er wonen 4000 mensen op het kamp die het terrein af zijn gegaan. Alles wat ze wel weer hadden/nog hadden is nu ook kwijt. Negen van de tien mensen hebben helemaal niks meer. De meesten moeten wachten tot ze worden terug gestuurd naar Turkije en dat gebeurd niet of nauwelijks. [...] Er zijn vijf hotspots aanwezig, berekend op 457 mensen, maar er zitten er 13.000. Van de week dacht ik aan Steffie. 'Ik moet haar bellen en vragen hoe het gaat' en nu staat er eigenlijk op haar Facebook een nood oproep voor de mensen die zij daar heeft zitten namens Because we carry. Waarin een wanhoopskreet staat vanuit hun. 'Wie kan ons helpen'. Het doet me zoveel omdat ik denk 'ik stond daar'. En ik voel me op dit moment zo zo klein en laat het aan jullie zien.''.

''Het is niet alleen een oproep om wat ik heb gezegd. Dat ik jullie nodig heb, maar vooral om hun want de verhalen die wij in de media vertellen over vluchtelingen zijn bullshit. Als je weet dat de mensen daar op hetzelfde terrein met 4000 mensen drie toiletvoorzieningen hebben. Dat je weet dat waar wij dan moeilijk om doen zo relatief is. Ik wil buiten de oorspronkelijke centralen aangeven 'laten we niet vergeten wat de echte realiteit is'. Dat we gezegend zijn met wat we hebben. Laten we er dankbaar voor zijn en quality time bieden aan de mensen die ons buiten nodig hebben. Daar is Utopia ook voor gemaakt''. Victoria zal het rekeningnummer op de Courant zetten zodat ze de mensen daar kunnen steunen in de basisbehoeften. Eten enzovoort. Zodat ze in ieder geval iets kan doen met de trouwe supporters die Utopia altijd helpen. Victoria eet en drinkt vandaag ook niet meer. Het gaat haar zo aan het hart dus dan wil ze ook eens voelen wat hun voelen. Ze heeft de hulp van haar medebewoners nodig om de dag door te komen. Het samen doen. Ze vertrouwt op haar medebewoners dat ze er voor haar zullen zijn. Ze zitten nu ook allemaal centraal voor Victoria zonder dat ze de sirene heeft moeten gebruiken. Het enige waar Victoria tijdens discussies aan denkt is het kleine meisje aan haar hand die haar niet los wilde laten. ''Iedereen is bang voor een derde wereld oorlog, maar die is al lang aan de gang''. Victoria wil de oproep meteen online gooien en laten zien dat ze het wel kunnen. Ze hoopt dus op de steun van haar medebewoners. ''Wie gaat mij vangen als ik het even niet meer weet. Dit is het moment. [...] En vergeet ook vooral niet te genieten van het leven dat wij hebben. Dat is het mooie contrast er in. Wij hebben het wel, verspil het dan ook niet''.

Deze beladenheid deelt ze bewust. Mensen mogen zien hoe gebroken ze is. Een dag niet eten en drinken zal haar niet de das om doen. Wel wil ze dat de bewoners het gezellig maken voor de mensen die straks komen. ''Geniet extra voor de mensen die het niet kunnen. Kies voor die blijdschap''. Ze wil laten zien dat hun het anders kunnen doen. ''Dit is mijn breekmoment na negen maanden. Ik heb jullie nodig. Heel hard. Ik ben een hele sterke vrouw, maar zij nog niet en dat is het enige waarom ik incasseer. Geniet van het leven jongens. Het is veel te kort om er mee om te gaan zoals we nu doen'', aldus Victoria. Ramona laat weten dat ze daar in Lesbos nu ook de mensen oproepen om een bijdrage te leveren zoals spullen. ''Vooral eten nu'', aldus Victoria. Voor het kamp waar andere mensen zitten zijn 1200 ontbijtjes en bananen nodig. Voor het andere kamp 1000 bananen extra. Nectarines, ui, tomaat, paprika's. Dat is alles wat nodig is. Ruud vraagt wat het kost. ''Het gaat niet om duizenden euro's. Maar het grotere plaatje heeft dat wel nodig. [...] Dit is een oproep voor alle mensen die ergens bang voor zijn''. Victoria heeft de rijkdom om te kunnen kiezen dat ze vandaag alles heeft, maar niks neemt. Jacco zegt dat water wel nodig is omdat het warm is buiten, maar de mensen in Lesbos hebben dat nu ook niet volgens Victoria. ''Het ergste is dat ze hun huis verlaten op zoek naar beter en hier zijn ze niet welkom'', aldus Rowena. Romy vraagt of ze de komende dagen niet iets kunnen doen zodat het nog zichtbaarder word. De bewoners praten nog even verder. ''Ik vraag zelden om iets'', aldus Victoria. Maar vandaag vraagt ze om daadkracht en hulp. ''Alsjeblieft help mij waar ik er altijd ben, belangeloos. Dit gaat niet om de hulp om mij en de bezorgdheid om mij, maar om de planeet waar we leven. [...] Kijk vandaag om je heen wat we hebben''. Victoria heeft meer krachten dan mensen zullen denken en ze is voor niemand bang. Gina komt met het idee om een actie te doen net zoals met Free a girl om geld op te halen. Victoria geeft aan niet meer bij onzinnige centralen te willen zijn. Tussendoor krijgen we nog wat streamlocks en daarna is de bijeenkomst weer voorbij. Victoria word door meerdere mensen nog even geknuffeld.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.