Cees vertelt de keiharde waarheid aan iedereen. ~ Utopia Gekte

9/05/2016

Cees vertelt de keiharde waarheid aan iedereen.

Jacco en Dominique op het dak.

Het is inmiddels 17:00 geweest en dat betekent dat de groep weer bij elkaar komt. De toeter is zojuist weer gegaan. Dat komt mooi uit, want Jacco en Dominique komen net weer van het dak af. Zij hebben een spannend onderonsje gehad door samen via de ladder op het dak van de loods te klimmen. Dit deden zij voor de Utopia Inside aflevering waar ze momenteel aan werken. Naar boven gaan was op zich nog wel leuk. Maar naar beneden gaan... Daar hadden beide bewoners wat meer moeite mee. Ze riepen om hulp zodat anderen de ladder vast konden houden. Daarna durfden ze na wat drama wel weer naar beneden te komen. Dominique ging als laatst en zij commandeerde enkele bewoners niet te gaan kijken. Ze heeft namelijk een oma onderbroek aan onder haar korte jurkje. Dat hielp goed want Jessie ging snel weer naar binnen.

Door naar het huidige centraal. De bewoners moeten gaan stemmen en het is maar de vraag of het makkelijk gaat verlopen. Het duurt sowieso al een kwartier voordat überhaupt iedereen bij elkaar is. ''Waar we het dus net over hebben gehad, het tijdelijk inleveren van zakgeld voor investeringen. Ik hoorde veel positieve berichten en Rianne is het er inmiddels ook mee eens'', aldus Jessie. Rianne legt uit dat ze de gedachtegang snapt. Jessie gaat in het kort uitleggen wat de bedoeling is om veel vragen te voorkomen. ''Het is begonnen met de crisis, niet per se vanuit een gevoel van dat mensen zich niet vertrouwd of veilig voelen. Het voorstel is geen alcohol, tijdelijk inleveren van zakgeld voor investeringen, en mensen ideeën laten pitchen om aanspraak te kunnen maken op een investering. Iedereen levert alles boven de 20 euro zakgeld in, indien ze dat hebben, de rest mogen ze houden. Volgende maand krijgen ze ook maar 20 euro zakgeld. Zodra ze 5000 euro positief staan op de bank krijgen de bewoners het ingelegde zakgeld weer terug''.

Karin maakt een goede opmerking. Het 1000 dagen feest komt er binnenkort aan en dan zouden ze dus geen alcohol mogen drinken volgens dit voorstel. ''Elke dag is in principe een feestje. Ik kan mij voorstellen dat we tijdens feesten wel een drankje doen. Dat is iets wat de groep moet beslissen'', maakt Jessie duidelijk. Hij denkt niet dat ze uitzonderingen moeten maken voor weekenden. Rianne is van mening dat ze op het 1000 dagen feest ook geen alcohol moeten drinken. ''We moeten onze verantwoordelijkheid pakken. Wat ik belangrijk vind als organisator, op die dag moeten we niet te ver gaan'', aldus Rianne. Er ontstaat een discussie over hoeveel drankjes ze wel of niet zouden mogen consumeren tijdens dat feest. Rianne hoopt het vertrouwen te kunnen krijgen dat ze die dag echt maar 1 of 2 drankjes nuttigen. Ze spreken af alleen tijdens het 1000 dagen feest te drinken, niet tijdens andere evenementen zoals Kroegtopia. Iedereen is het er mee eens. Benjamin legt uit dat de achterliggende gedachte van deze maatregelen is dat iedereen weer gelijk is. Zodat ze allemaal als doel hebben om weer 5000 euro in de plus te komen.

Cees is van mening dat ze nog lang niet in een crisis zitten. Dit omdat hij ziet hoeveel verspilling er is. Er worden bakken eten weggegooid en veel dingen worden nooit gebruikt. Dagelijks gooit hij eten weg, er staat van alles meerdere pakken open. Hij vind het een schande. En dat is al 14 maanden zo. ''Ik heb nog nooit gehoor gehad. Nog nooit. Ik vind dat we het nog steeds niet in de juiste dingen zoeken. Een ander punt is dat wij werken voor ons geld en daar worden we voor beloond. Anderen kopen er op los, nodig of niet nodig, dat bepaalt iedereen voor zichzelf. Het is je eigen verdiende geld. Dozen komen binnen alsof het Sinterklaas avond is. Als je dan zuinig leeft en een kapitaaltje opbouwt, waar ik voor gewerkt heb en wat van mij is, moet ik inleveren ten dienste van jullie losbandige leven. Ten aanzien van alcoholgebruik, er is voor kapitalen hier gezopen, dure flessen jongens jullie weten het allemaal, ze werden binnen gebracht alsof het lolly's waren. We pakten ijs bij BaasBeach, losbandig leven, 14 maanden lang ben ik getuige. 14 maanden lang zeg ik er dingen van zonder gehoor. Want ik zeurde of lulde maar wat. Toch? En nu zitten we in de situatie om aan mij te vragen mee te doen aan de financiering van een losbandig leven van inwoners. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden. Als bedrijf verhaal je het niet op je medewerkers. Dat doe je pas als laatste. We moeten eerst praten met leveranciers, eventueel met rechtbank als ze geen uitstel tolereren. 9 van de 10 zeggen dat dit geen punt is. Er is nog niets gepoogd om het in die hoek te zoeken. Dus mijn voorstel is het zakgeld te houden. Er zijn 4 of 5 mensen die meer dan 200 euro zakgeld hebben. Dus ik snap dat dit voorstel er wel doorheen komt. Waren er 10 mensen met zoveel zakgeld geweest, was het er nooit doorheen gekomen. Het is niet nodig. Waarom houden we dit soort discussies? Laten we het zoeken in de grote lijnen, op een andere manier. En als iemand een investering vraagt waar ik in geloof, dan mag diegene persoonlijk naar mij toe komen. Ik heb er geen vertrouwen in. Het is financieel niet goed in de gaten gehouden en daardoor zitten we nu in deze situatie. Stapels facturen'', ratelt Cees terecht in één keer door. Zijn punt is duidelijk en niets anders dan de waarheid.

Verschillende bewoners zijn het niet helemaal met Cees eens, wat hij ook al had verwacht. Met name Benjamin heeft er wel het een en ander op te zeggen, maar er komt een streamlock.

0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.