Benjamin was gisteravond in zijn element. ~ Utopia Gekte

9/07/2016

Benjamin was gisteravond in zijn element.

Week van de Alfabetisering

Gisteravond en vannacht is het bijzonder rustig geweest in Utopia. Wel was er voor het slapen gaan een soort academie over laaggeletterdheid. Dat is een probleem waar veel mensen in Nederland mee kampen. Cees wil daar graag aandacht aan besteden in Utopia en dat is hem gelukt. Toevallig valt dit ook samen met de Week van de Alfabetisering.

Cees opent de avond met algemene informatie over dit onderwerp. 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met lezen en schrijven en dat belemmert hen vaak in hun dagelijks leven. De groep luistert geïnteresseerd en een aantal Utopianen delen hun eigen ervaringen. Rowena vertelt dat zij ook niet altijd goed is geweest in lezen en schrijven, maar dat ze ondanks dat wel diploma's heeft gehaald. 

Dan is Victoria aan het woord. Zij heeft veel moeite gehad met lezen en schrijven, maar ondanks dat schrijft ze toch poëzie. Haar laaggeletterdheid heeft ervoor gezorgd dat mensen haar soms minder intelligent inschatten dan ze is. Toch heeft ze nu een universitair diploma op zak. Haar advies voor iedereen is te vertrouwen op je intelligentie en te gaan voor wat je wilt, ook al denkt je omgeving daar soms anders over. 

Ook Benjamin heeft een bijdrage geleverd. Hij leest een gedicht voor over letterkunde:

Letterkunde,
Wat kunnen letters,
In principe helemaal niks,
Maar zet je ze in de juiste volgorde,
Dan ontstaat een gedicht.
Niet altijd natuurlijk,
Soms vormen ze liedjes, woorden, een script of een brief.
Echter elk niet verbonden en los van elkaar,
Dan betekent een letter helemaal niets,
Mensen als letters,
Het leven is een dictee,
Verbindt jezelf met andere mensen
En schrijf je script zo mee,
Het script van je leven,
Wat geef je,
Wat gun je,
Hetgeen wat ik je geef met mijn letters,
Is een beetje... Mensenkunde!
0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.