Liveblog: De nominaties in Utopia! ~ Utopia Gekte

8/09/2016

Liveblog: De nominaties in Utopia!

Wie worden genomineerd?

Goedemorgen en welkom bij deze spannende 952e dag van Utopia. Het is bijna tijd voor de nominaties! Binnen nu en een uur of twee moet het gaan gebeuren, al zijn ze in Utopia nooit stipt op tijd. De verwachting is in ieder geval dat ze rond het middaguur gaan nomineren. En daarom is bij deze het bericht alvast geopend. Dan kunnen we in ieder geval met zijn allen gezellig reageren en mee speculeren over de uitslag.

In dit bericht gaan we zowel de voorpret als de gehele nominatieronde voor je vastleggen. Op die manier hoef je niks te missen als jij stiekem in de tijd van je baas onder je bureau van minuut tot minuut op de hoogte wordt gehouden van de stemming. Of gewoon thuis op de bank, dat kan natuurlijk ook. ;-) Nieuweling Jeroen, Jacco of Paul moet uiteindelijk één van de genomineerden naar huis sturen.

De verwachting is dat de nominaties rond het middaguur beginnen. 

- Wat er voor de nominaties gebeurde - 

Het is nu bijna 10 uur 's ochtends en alle bewoners zijn wakker. Wel moeten veel Utopianen nog douchen en make-uppen. Rowena ligt nog lekker met een kopje thee/koffie op de bank. Ruud legt een dekentje over haar heen. Vooralsnog is niemand zenuwachtig voor wat komen gaat.

10:27. De bewoners vullen allemaal op geheel eigen wijze de laatste paar uren voor de stemming. Sommige bewoners zijn druk met omkleden en mooi maken. Anderen roken nog even een sigaretje op het rokersbankje. Gert-Jan is zelfs nog even de sportschool ingedoken om te sporten en Bas blijft natuurlijk Bas. Zodra hij een klein scheetje moet laten pakt hij snel de megafoon om zijn scheet mee op te nemen. Vervolgens vind hij het helemaal geweldig om te horen dat hij een soort van rap beat heeft gemaakt door zijn scheet non-stop achter elkaar te laten herhalen en afspelen.

10:43. Billy vertelt aan Ruud dat ze haar eerste familiebezoek heeft aangevraagd voor 26 oktober. Zodra ze vertelt wie ze uitgenodigd heeft volgt er een streamlock. ''Ik vind dat ik er echt goed uitzie'', aldus Billy als we weer beeld krijgen.

10:46. Ruud zegt een briefje te hebben gevonden en vraagt van wie die is. Wat er op staat weten we niet met 100% zekerheid, maar er zouden namen op staan. (Misschien op wie iemand wil gaan stemmen). Cees zegt dat het misschien is om iemand te ''fucken''. Cees en Dominique staan zich ondertussen in de slaapkamer netjes te maken en hebben een serieus gesprek over hun jeugd. Cees vertelt bijvoorbeeld dat zijn vader hem nooit knuffelde en dat hij zijn handjes los had zitten, maar dat onderging hij zelf ook als vader. ''Later is dat redelijk goedgekomen'', aldus Cees. Hij vertelt dat hij op zijn 16e terug kwam uit de kroeg en dat zijn vader hem thuis op zat te wachten. Ze zijn toen samen op de vuist gegaan.

11:00. Ruud roept Bender bij zich en geeft hem nog snel de fles. Als een trotse ''vader'' zegt hij hoe mooi Bender vandaag is en proeft hij de melk even voor om zeker te weten dat het wel goed is. Als extraatje krijgt Bender nog een lekkere appel. Ook de koeien krijgen wat aandacht en wat lekkers. In de woonkamer zien we al een aantal bewoners op de bank zitten. Maar de banken en tafels staan nog in de gewone opstelling. De nominaties zullen dus nog wel even op zich laten wachten.

11:10. Ook pony Sascha word niet vergeten. Ook zij krijgt een aai en een kus. Daarna brengt Ruud haar de wei in aangezien ze Bender wil trappen en dat laat Ruud natuurlijk niet toe. Bender krijgt daarna ook nog gewoon voer.

11:25. De tafels en banken zijn inmiddels in de juiste positie gezet. Het zal vast niet lang meer duren nu. Billy gaat nog even roken. De verwachting is dat de nominaties om twaalf uur zullen beginnen.

11:30. Billy doet haar moeder de groetjes en Romy roept naar haar moeder dat ze van haar houd. Ook de andere bewoners beginnen vervolgens allerlei namen te roepen. Op dit soort momenten weten ze natuurlijk dat familie zit te kijken en dat ze dus horen wat er gezegd word. Er volgt een accuwissel.

11:35. Bas geeft ondertussen de kippen in de vogel village nog snel wat te eten en Gina gaat nog snel even plassen. Ook krijgen we natuurlijk nog even een streamlock en word Jessie een paar keer naar de zenderkamer geroepen.

11:42. De dames zitten er al klaar voor. Nog even en de nominaties gaan van start. We hebben opgevangen dat Cees het mag gaan presenteren. Ramona besluit opeens toch nog snel een sigaretje te gaan roken. Nog meer dames volgen. Ook volgt er een streamlock.

11:50. De dames zijn weer terug. Nogmaals word er iemand naar de zenderkamer geroepen. Rianne vind het maar lang duren.

11:52. Dominique geeft nog even een kijkje in haar s*ksleven met Bas. In zijn slaap zou hij ook gewoon haar handen pakken en bij zijn ding neerleggen. ''Bas is een viezerikje'', aldus Dominique.

11:54. Ook Bas word nog even naar de zenderkamer geroepen. En er volgt een streamlock.

11:55. Ook Dominique mag naar de zenderkamer komen. ''Je zender is niet goed'', aldus Ramona.

11:57. Cees gaat de publieks stemmen halen. De nominaties gaan dus elk moment beginnen. Ruud denkt dat hij een publieksstem gaat krijgen. ''Het zal me verrassen''. Onderweg naar de poort praat Cees weer tegen de kijkers. ''Wie krijgt de publieksstem, zijn ze trouw aan mij of word het toch iemand anders. Het zijn er drie. Zijn het drie dames? Zijn het twee dames en een heer? Kijk daar is die''.

12:00. Cees is weer binnen. De nominaties gaan van start. Romy vraagt of ze nog kan plassen. ''Nee, laat maar''. Toch mag ze nog snel plassen. Ruud is er namelijk ook nog niet.

- Begin nominaties - 

12:01. Cees stelt voor om te beginnen. De vierde keer dit jaar dat ze mogen gaan stemmen. ''Dat betekent nog twee keer en dan is het alweer kerst. Niet te geloven hoe hard het gaat''. Cees wil vandaag als metafoor de muziek gebruiken. Ze zijn dol op muziek en hij dacht nadenkend daarover dat ze eigenlijk met zijn allen een groot orkest zijn. "'Het Utopiaanse orkest''. In dat orkest spelen ze allemaal hun rol. ''Dat doet de een totaal anders dan de ander. Het aardige van een orkest is dat die normaal een dirigent heeft en wij zijn een orkest zonder dirigent. Het gekke is dat op het moment dat er wel een dirigent is - Tijdens de evenementen is er altijd één die de lakens uitdeelt. - Dan spelen we fantastisch. Klinkt het als een klok en is het publiek euforisch. Wellicht een leermomentje om daar aan te denken''. Cees wil één muziek instrument er uit halen. Iemand naar voren halen om het te laten spreken. De viool. ''De goede sociale vaardigheden maken van de viool een prima teamspeler. Hij zorgt voor een harmonieuze sfeer binnen het team. Zijn rol is meer dan ondersteunend. Word makkelijk geaccepteerd. In de sfeer met veel onderlinge competitie is hij een zeer geschikte bemiddelaar. Hij gaat goed om met onvoorziene situaties. Victoria! En Benjamin misschien herkennen jullie er ook iets in''.

12:05.  Nu moeten ze vandaag stemmen, 1 orkestlid aanspreken op dat diegene misschien een keer een toontje lager moet zingen. Het zou kunnen dat ze vinden dat één van hun bij de ander het verkeerde snaartje raakt en dat ze daarom een stemmetje geven. Dat gaan ze vandaag doen. ''Het zit hem in de details waarop we elkaar gaan afrekenen en dat betekent ook dat er drie orkestleden op de bank komen. En dan gaan we mee maken welk muziek instrument er vervangen gaat worden. Helaas werkt het zo. Vandaag hebben we 51 stemmen. 48 van de bewoners en drie van het publiek. Voor het eerst boven de 50 stemmen''. Cees legt nog even uit hoe ze hun stemmen op het bord moeten schrijven en daarna kan de stemming echt beginnen.

12:06. Ze beginnen met de publieksstemmen. De eerste stem is voor Jessie. De tweede is voor Rowena en de laatste publieksstem is voor Ramona. ''Ik ben geen maagd meer, heel fijn'', aldus Ramona.

12:09. Victoria is aan de beurt en ze is niet blij verrast met de publieksstemmen. Ze vind het vaag en wil de mensen een hart onder de riem steken. Ze vind het totaal niet kloppend. ''De tijd vliegt, een nieuwe stemming. Utopia is een marathon en we zijn soms allemaal even buiten adem. Toch is dit de meest vrije plek waar je kan zijn. We maken veel mee, omhoog, omlaag, looping. Om weer een punt te vinden om op te laden. Die punten zijn essentieel en soms verminderen ze met de tijd. Dan word het leven niet meer leven, maar overleven. Je gaat nooit met lege handen naar huis. De persoonlijke groei neem je mee als grootste goed in je bagage en niemand neemt dat je meer af. Als je rugzak vol zit is het ook mooi geweest en tijd voor een doorreis naar een nieuwe bestemming. Lieve Gert-Jan je rugzak is vol geladen en je bent klaar om te gaan''. Als Victoria voor zichzelf zou kiezen zou ze hem houden, maar buiten zijn twee ''engeltjes'' die hem meer nodig hebben. Hij heeft alles gegeven en ze is onwijs trots. Gert-Jan is een presentator naar haar hart. Heeft alles in zich en ze gunt het hem om naar huis te gaan. Daarom krijgt Gert-Jan drie stemmen van haar.

12:11. Gina geeft ook twee stemmen aan Gert-Jan. Hij heeft zijn ups en zijn downs. Het is een topper en het liefst houd ze hem daar. Maar hij heeft twee ''engeltjes'' die hun papa missen en Gert-Jan mist zijn kinderen. Ze krijgen volgens Gina een betere papa dan voor Utopia dus daarom krijgt hij twee stemmen van haar. Haar laatste stem gaat naar Jessie. Of moet ze hem Donny noemen. Volgens Gina heeft Jessie twee persoonlijkheden. Als Jessie houd ze van hem, maar als hij Donny is, met alcohol op. Dan voelt ze geen klik. ''Blijf meer Jessie. Dan vind ik je top''. Daarom krijgt Jessie 1 stem van haar.

12:12. Rowena is aan de beurt. ''Jezus, wat een gevecht met mezelf om voor de groep te spreken. Ongekend''. Het stemmen vind ze niet zo moeilijk. Ze heeft er met Gert-Jan over gesproken en wil hem het liefst daar houden. Vooral de afgelopen tijd hebben ze een goede band gekregen. Ze strijden allebei en Gert-Jan werkt heel hard. Maar het is fijn dat hij heeft ingezien dat er meer is dan hard werken. Ze gunt hem om naar buiten te gaan. ''Niemand is onsterfelijk onthoud dat. Het punt is je moet hier willen blijven''. Drie stemmen dus voor Gert-Jan.

12:13 Romy heeft een briefje geschreven en gaat het op lezen. Haar twee stemmen gaan naar Gert-Jan. Ze heeft met hem gesproken en vind hem echt een topper. Toen ze Utopia in kwam heeft hij haar meteen geholpen met haar bed en zorgde hij dat ze zich op haar gemak voelde. Ze vind hem een toppertje en gunt het hem om zijn kinderen weer te zien en te laten zien wat hij in zich heeft. Hij heeft Utopia inside naar een hoger level getild. Het is een harde werker met een hart van goud. Ze heeft van hem genoten. Het is een maatje geworden. Ze kan om zijn flauwe grappen lachen en het is een topper. Twee stemmen gaan dus naar Gert-Jan. Haar laatste stem gaat naar Rianne. *Romy onderbreekt haar speech even en trekt haar schoenen uit*. Ook Rianne vind ze een topper. Ze werkt hard, gaat overal vol voor. Maar Romy wil haar meer in de groep zien. Utopia is een eenheid en daar moeten ze elkaar goed genoeg kennen om te weten hoe je met elkaar omgaat. Dat mist ze bij Rianne. Ze wil haar niet weg hebben, maar het is een wake-up call. Ze wil dat ze meer haar doelen achterna gaat waarmee ze binnen kwam. ''Niet iedereen is een open boek en dat hoeft ook niet, maar laat meer Rianne zien''. Twee stemmen dus naar Gert-Jan en 1 aan Rianne.

12:15. Billy laat weten dat het haar eerste stemming is na anderhalf jaar. Ze is het gewend en vind het leuk om te doen. Ze geeft haar drie stemmen aan Gert-Jan. Ze hebben met elkaar gesproken en ze vind het tof om te zien wat hij daar heeft geleerd. Dat was niet gebeurd als hij daar niet was geweest. Hij werkt hard en heeft alles in zich om het buiten goed te doen. Dus ze hoopt dat hij er op een goede manier over terug denkt. Haar drie stemmen gaan dus naar Gert-Jan. ''En geen publieksstem'', gilt Billy enthousiast. ''Die had je ook niet verdiend'', reageert Ruud sarcastisch.

12:16. Rianne's eerste stemming. ''Eerst zie je het gebeuren en nu sta je zelf op de plek. Ik dacht altijd peace of cake''. En nu denkt ze ''shit wat moet ik gaan doen''. Dankzij de langer zittende Utopianen heeft ze ervaring op kunnen doen over hoe ze het moet aanpakken. Ze gaat haar stemmen baseren op basis van ratio, emotie en inzet voor de samenleving. Op inzet van de samenleving geeft ze een stem aan Ruud. Bij inzet voor de samenleving hoort een pro actieve houding. Je moet je inzetten om Utopia naar een hoger level te tillen. Dat doet Ruud niet dus één stem voor Ruud. Dan heeft ze nog emotie en ratio. Eerst de ratio stem. Dan moet ze alles uitschakelen qua gevoel want ze wil niemand kwetsen met haar stem. ''Wie heeft hier zijn momenten gepakt. Alles er uit gehaald. Wie gun ik het om naar huis te gaan''. Dan komt ze uit bij haar beste maatje Gert-Jan. Het is een kanjer en ze heeft veel van hem genoten. Ze gunt het hem om naar zijn twee harten en zieltjes buiten Utopia te gaan en hoopt dat hij daar geluk in kan vinden en zijn presenteren door kan zetten. Haar laatste stem is gebaseerd op emotie. Ze heeft er mee zitten worstelen en is naar Romy toegestapt. Ze mist dat bij haar en dacht ''ik geef het een week van tevoren aan om te kijken of we kunnen investeren''. Romy begon zich toen meer open te stellen en Rianne ook. Romy is haar flipperkastje die een lach op haar gezicht tovert. Ze kan niet zonder Romy's lach en dus ook niet zonder haar. Ze stemt dus niet op Romy, maar geeft nog een stem aan Gert-Jan. ''Emotie. Houden van is ook loslaten'' en ze durft Gert-Jan los te laten. Twee stemmen gaan dus naar Gert-Jan en 1 stem gaat naar Ruud.

12:19. Karin geeft alle drie haar stemmen aan Gert-Jan. Niet omdat ze het fijn vind als hij weg gaat. Ze heeft een mooi gesprek gehad op het bankje en ziet het aan hem. Hij moet terug de maatschappij in naar zijn kindjes. Ze hoopt dat hij daar echt een mooie toekomst krijgt. Dat heeft hij echt verdiend en ze wil dat hij dat zeker gaat krijgen. Alle drie haar stemmen gaan dus naar Gert-Jan.

12:20. Ramona meld eerst dat ze geen maagd meer is. Eindelijk heeft ze een stem van het publiek gekregen. ''Mama dan weet je dat''. Ze heeft altijd iets te melden over de groep, maar vind het positief dat ze zich aan het ontwikkelen zijn. Mensen beginnen op te staan en er is veel gaande. Maar dat is positief en dan moet ze stemmen. Ze stemt dus vanuit emotie en dan word het Gert-Jan. Omdat ze het belangrijk vind dat je in Utopia moet en kan zijn. ''Er zijn bijna vijftien mensen die hier willen en kunnen zijn. Het is niet willen, maar je kan hier niet meer zijn. Je bent ergens anders nodig''. Het is een mattie van haar en ze heeft van hem genoten. Gert-Jan is een harde werker en ze hoopt dat er iemand terug komt die een beetje aan hem kan tippen. Het is een hele goede gozer. Drie stemmen gaan dus naar Gert-Jan.

12:22. Dominique heeft voor het eerst een briefje. Ze wil dat geen een woord ontbreekt. Op het moment realiseert ze zich dat ze leven in een spel. Dat maakt het moeilijk, want voor haar is het geen spel. ''Je gaat houden van mensen''. Ze stemt dus op de ''lieve Gert-Jan''. Ze werden vrienden en noemde hem haar broer. Hij heeft altijd een oogje in het zeil gehouden of alles wel goed met haar ging. Ze wil hem bedanken dat hij zich zo om haar heeft bekommerd. Het is haar partner in crime. Utopia inside was zijn doel en zij mocht er aan meewerken. Hij is gul en een ontzettend goed mens. ''Bedankt dat je zo in me hebt geloofd''. Ze is dankbaar dat ze dankzij hem haar passie in presenteren heeft gevonden. Ze weet hoe hij verlangt naar zijn kinderen en ze gunt hem de buiten wereld. Zijn kinderen kunnen trots op hem zijn. Haar drie stemmen gaan dus naar Gert-Jan.

12:23. Jessie gaat het kort houden. Hij zou normaal nooit op een vriend stemmen, maar gunt het hem ook om thuis te zijn bij zijn kinderen. Zijn drie stemmen gaan dus ook naar Gert-Jan. Wel benadrukt Jessie dat zijn stemmen normaal anders zouden zijn geweest.

12:24. Cemal geeft aan dat Gert-Jan vanaf het moment dat hij binnenkwam een maatje is geworden. Tot laat hebben ze gepoetst in de keuken. Daarna de carwash en na Cemals reis naar Turkije lag er een brief van Gert-Jan. ''Dankjewel''. Cemal weet hoe Gert-Jan zich voelt. Zelf was hij zo dichtbij zijn vader en Gert-Jan is zo dicht bij zijn kinderen, maar er toch ook ver vandaan. Hij gunt het hem om bij zijn kinderen te zijn. Zijn drie stemmen gaan dus naar Gert-Jan.

12:25. Benjamin is aan de beurt. ''Ja Gerrit. Er is veel gezegd al en ik hou het kort. Kort haar staat je beter. Utopia outside is voor jou het mooiste programma wat je kan en gaat maken. Ik weet dat je er in gaat uitblinken. Je krijgt twee stemmen, je krijgt ze niet allemaal. Ik hou er één over en die moet ik aan Jessie geven. Ik probeer altijd alles over twee maanden te bekijken en het niet op enkele voorvallen te baseren, maar er is iets met een zakenrelatie gebeurd. [...] Daar word nonchalant over gedaan, maar zo kan ik ook niet met de drank leverancier om gaan want dan hebben we een groot probleem. Daarom één stem voor jou, en twee voor Gert-Jan. And you're going home, hoop ik. Niet voor ons, maar voor jou''.

12:26. Gert-Jan mag natuurlijk zelf ook drie stemmen weg geven. ''Allereerst moeten er nog een aantal, maar bedankt voor jullie empathisch vermogen. Ik heb twee stemrondes nooit een streepje gekregen en ben daar dankbaar voor. Dankbaar dat ik hier mag zijn. Dankbaar voor de groei die ik heb mogen maken als persoon voor mezelf en voor mijn kinderen. Ik moet er ook drie weg geven en kan met iedereen wel goed opschieten. Diegene kan ik ook goed mee opschieten de laatste tijd. Ruud je krijgt ze alle drie. De groep is heel belangrijk en daar onttrek je je soms aan. Ik hoop dat je er iets meer aan kan doen. Je zou geld binnen gaan halen met Safari, voor het dierenfonds natuurlijk''. Als Gert-Jan dan mailtjes ziet voor een safari met Ruud en hij ziet dat die mailtjes onbeantwoord zijn dan vind hij dat zonde. Ruud laat op deze manier geld liggen voor het dierenfonds en de BV. Maar hij vind Ruud zijn shakes wel heel lekker. Drie stemmen dus voor Ruud.

12:28. Bas is aan de beurt. ''Benjamin, ik ben heel blij met jou dus ga niet meer op je stemmen. Ik geef er wel één aan Rianne. Ik heb toch soms het gevoel dat je niet luistert. Eigenwijs bent. We hebben er ook al over gesproken en daar ga je aan werken. Dus 1 aan Rianne. Dan heb ik er nog twee over. Gert-Jan ik ga ze aan jou geven. Je verdiend het gewoon om naar je kinderen te gaan''.

12:29. Cees pakt er weer even een kaartje bij. Hij wil in de stijl blijven van het metafoor. De muziek als metafoor. Ook hier heeft hij lang mee geworsteld. Hoe moet hij het nou gaan doen. Tot het hem 100% duidelijk werd wat er gaande was. ''De trom heeft een grote dosis energie en prestatiedrang en is instaat een team op te laden en mee te slepen naar een top prestatie. Vooral bij inactieve of vastzittende teams kan dat door de trom weer in actie worden geroepen. Hij werkt als de beste onder druk en snelheid en kijkt later wel naar de consequenties. [...] De trom kan ook agressie oproepen. Hij wil winnen en gaat conflicten niet uit de weg. Het is niet zo moeilijk om die trom dan te koppelen aan degene die toen hij binnenkwam heel hard op de trom sloeg en dat is Gert-Jan''. Cees vind het knap dat hij de toon van die trom ook heeft weten aan te passen. Hij sloeg af en toe wat zachter, maar bleef actie voeren. Tot gister toe mensen activeren om de polonaise te lopen en zo aandacht te vragen voor een evenement. ''En dat Gert-Jan zullen we absoluut gaan missen. Want als jij gaat missen we een heel belangrijk instrument in ons orkest. En om dat te vervangen zal niet eenvoudig zijn. Ik hoop dat dat lukt, maar denk persoonlijk dat dat niet gaat lukken. Ik weet hoe het zit met je kinderen. Ik weet het als geen ander en voel het ook. Wat mij betreft en ook voor jezelf kan je fluitend de poort uitlopen met opgeheven hoofd. En dat zal niet met stille trom zijn. Mijn drie stemmen zijn voor jou. Je hebt ze verdiend op een andere manier. Ik zal je missen jongen, maar wellicht zien we elkaar nog''. Zijn drie stemmen gaan dus naar Gert-Jan.

12:33. Ruud stemt als laatste. ''Die publieksstem, schijt er aan. Ik sta achter je en je bent altijd mijn nummer één, wat anderen ook zeggen. Lekker boeien'', aldus Ruud tegen Rowena. Ook wil Ruud even reageren op de stem die hij van Rianne heeft gekregen vanwege de samenleving. ''Ik verzorg Bender, waar jij die mooie houtwerkjes van maakt die je wil verkopen. Ik verzorg Piet die jij als eerste laat zien als er mensen binnen komen''. En dan verheft Ruud zijn stem opeens. ''Ik vind je een bemoeizucht eerste klas en daar word ik schijtziek van. Ik heb wat opgeschreven. Herrie! Ik kom voor mijn vakantie en rust en het enige wat jij doet is herrie maken. Daarom drie stemmen voor jou''. Rianne moet er om lachen en ook andere bewoners lachen mee.

12:34. Daarna komt Cees weer naar voren. ''Orkestleden! We hebben onze stemmen uitgebracht en dit zijn de resultaten''. Cees begint de stemmen op te tellen en op te schrijven. Gert-Jan heeft 37 stemmen gehad. Rianne 5 stemmen. Ruud 4 stemmen. Jessie 3 stemmen en Ramona en Rowena allebei 1 stem.

Dat betekent dus dat Gert-Jan, Rianne en Ruud genomineerd zijn en dat Jessie net met één stem minder niet op de bank komt. Dankzij Ruud's stemmen aan Rianne komt Rianne nog net op de bank en Jessie dus niet.

- Dit zijn de genomineerden - 

Gert-Jan met 37 stemmen.
Rianne met 5 stemmen
en Ruud met 4 stemmen.

Klets je gezellig mee in de reacties? Een accountje aanmaken is zo gepiept en je mening is van harte welkom! Wie zie jij het liefst vertrekken binnenkort?


0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.