Discussie: Wel of geen bonus voor de bewoners? ~ Utopia Gekte

7/25/2016

Discussie: Wel of geen bonus voor de bewoners?

Nog een centraal?

Na het lange centraal over de langetermijnvisie van Ramona nemen de bewoners een pauze. Jessie uit meteen zijn zorgen tegenover Benjamin. Hij is bang dat dit weer iets is wat de bewoners tijdelijk uitproberen. Met uitproberen bedoelt hij dat de bewoners zich er niet echt helemaal voor inzetten. Hij hoopt dan ook dat de bewoners elkaar aanspreken op hun verantwoordelijkheden. Daarmee hoopt Jessie te voorkomen dat dit slechts een tijdelijke nieuwe weg is.

Na de pauze komt iedereen weer bij elkaar op de banken. Het lijkt er op dat er nu alsnog een echt centraal gaande is. Er klinkt al snel luid gejuich omdat Dominique mededeelt dat de markt volledig is uitverkocht. Daar is de groep pioniers ontzettend blij mee want met de markt kunnen ze altijd hun vaste lasten dekken. Nu het toch over de markt gaat deelt Karin meteen de taken voor mogen uit. Na een ontbijt moet iedereen morgenvroeg het terrein op orde maken. Zo moet bijvoorbeeld alles bij de rotonde weer netjes en onkruidvrij worden gemaakt. Als het gaat regenen verzetten ze het gewoon een dagje volgens Dominique. Wel hoopt ze dat iedereen het dan ook schoon houdt als het eenmaal schoon is.

Ook wil Dominique een groepsfoto maken vandaag voor de hippiemarkt. Het liefst bij het hippiebusje, maar alleen als het niet regent. Rond 15:00 gaan ze de foto maken. Voor de indeling van de kraampjes op de plattegrond vraagt ze hulp van anderen. Het is een beetje teveel voor haar om te overzien. Ze vraagt of Jessie wil bellen voor de kraampjes zodra ze weet hoeveel kramen er nodig zijn. Hij vind dit geen probleem en hij heeft ze ook al op de hoogte gebracht van dat het meer kramen zijn dan normaal. We horen een aantal van 65 kramen voorbij komen.

Romy en Ramona zijn op een gegeven moment niet erg te spreken over de gang van zaken. Dominique vroeg namelijk of zij bereid zijn om ook ergens anders te staan als dat nodig is. Omdat de markt is uitverkocht weet Dominique niet of de dames wel de hele dag bij hun visagie/nagels(?) kraam kunnen staan. Ramona vind dat niet kunnen omdat de pannenkoekenkraam met Gert-Jan er nog later bij is gekomen. Ze snapt dat het nodig is om extra geld te verdienen, maar blij is ze er niet mee. ''Gert-Jan gaat geen pannenkoeken bakken om extra geld te verdienen. Het is een service zodat bezoekers kunnen kiezen voor een alternatief behalve friet'', legt Do uit. Ramona gelooft dat niet. Zij heeft al met Jessie gepraat over de pannenkoeken en hij gaf wel toe dat het extra veel omzet op moet leveren. Dominique beweert dat dat niet haar insteek was. Uiteindelijk kunnen Romy en Ramona wat Dominique betreft na 19:00 de nagels en visagie doen. Beide dames zien dat niet zitten. Vanaf 19:00 worden de kramen opgeruimd en begint de afterparty voor de bezoekers. Ramona hakt de knoop door en besluit om het dan maar niet te doen deze markt.

Na deze discussie laat Do weten dat iedereen 50 euro bonus krijgt naast het zakgeld. Op de manier waarop ze het vertelde leek het alsof Jessie dit beslist of goedgekeurd heeft. Daar trapt hij niet in dus hij maakt even goed duidelijk dat hij dit met de hele groep wil beslissen. Hij vind het niet tof dat het nu net lijkt alsof hij dit tijdens zijn presidentschap heeft besloten. Benjamin mengt zich ook in het gesprek en geeft aan het veel geld te vinden. (800 euro) ''We kunnen het doen, maar we kunnen beter eerst even nadenken. We hebben nog geen geld verdient''.

Gina ziet liever dat ze pas na de markt een bonus krijgen. Ook komt het bedrag nogmaals ter sprake en lijkt de groep 20 euro meer realistisch te vinden. Ramona vind het geen gek idee als ze een leuke bonus krijgen om een nieuwe outfit te shoppen. Zeker niet nadat ze hard hebben gewerkt voor de markt. Jessie ziet uiteindelijk liever dat er helemaal geen bonus komt. Ze hebben nog genoeg facturen en kosten in de toekomst. ''Wat Gina net zegt. Hoe kunnen we nou bonus krijgen over wat we in de toekomst pas gaan verdienen. Koop het van je eigen zakgeld'', stelt Jessie. Do blijft bij haar standpunt dat ze ook beloond mogen worden. En Jessie herhaalt dat het waarschijnlijk gewoon niet mogelijk is. De discussie begint steeds feller te worden. Zowel Dominique als Ramona krijgen ruzie met Jessie. Do vind het niet kunnen dat Jessie wel zelf apenpakkies kan kopen en dat zij nu geen kleding kunnen kopen ter promotie van de hippiemarkt. Ze is zo boos dat ze de hele bonus maar laat zitten. ''Ik vind het jammer dat het zo moet, nadat we zo gestreden hebben voor een uitverkochte markt. Hou die centen, hoeft niet. Maar ik vind het jammer. Jij wilde dat ik het onder de noemer bonus gooide in plaats van promotie. En nu kan de bonus ook al niet meer. Ik ben de discussie met jou ontzettend moe dus laat maar''.

Bas stelt voor om 25 euro voor de markt en indien mogelijk nog eens 25 euro na de markt uit te keren. De bewoners stemmen snel en ze stemmen voor. Probleem opgelost. De groep gaat weer pauze houden om later weer terug te komen. Gina komt daarna echter niet meer terug, het heeft lang genoeg geduurd al. Ze besluiten om snel door de laatste punten heen te gaan. Alle evenementen worden opgenoemd en kaarten zijn te koop via de webshop. 18 augustus, op de verjaardag van Rianne, komt er een Hollandse Live in de Loods. Thomas Berge komt sowieso samen met nog wat minder bekende Nederlandstalige artiesten. Benjamin gaat op 3 september een persoonlijk verhaal vertellen over zichzelf en hoe het allemaal werkt in zijn brein. Aanstaande donderdag kunnen mensen zoals eerder aangegeven zoeken naar Pokémon op het terrein. Ik vind het weer mooi geweest voor vandaag wat betreft het centraal. Dus wat de bewoners niet doen, doe ik wel: Einde centraal!

1 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.