Ramona moet met Bas gaan praten ~ Utopia Gekte

3/08/2016

Ramona moet met Bas gaan praten

Ramona voelt zich kut en wil diepgang

Buiten werken Ivan en Cemal aan de kasteeltuin. Ze zijn druk in de weer met harken en andere tuinspullen. Achter de computers zitten Ramona en Michael. Laatstgenoemde vertelt aan Ramona wat er aan de hand is met Bas. Hij zit momenteel slecht in zijn vel vanwege heimwee naar huis en ook de post van Dominique heeft hem geen goed gedaan. Onder andere omdat Dominique ''de caravan uit moet''. Hij vraagt Ramona of ze even met Bas kan praten straks, gewoon om een steuntje in de rug te geven. ''Ik ga wel even met die kerel praten zo'', laat ze weten. Om kwart voor twaalf zien we onder andere Ivan, Rob en Cemal nog steeds op de akker werken. Michael en Ramona zitten buiten en voeren maar weer eens een gesprek. ''Die theater voorstelling moet lopen, ik voel me gewoon kut'', aldus Ramona. Mensen komen daarheen om te feesten, maar Ramona wil ook diepgang. Dat vind ze zo belangrijk. Dat wat ze nog meer te vertellen hebben. ''Het is niet alleen feest en gezelligheid er schuilt nog meer achter ons. Vinden ze dat dan niet belangrijk? Willen ze dat niet weten? Niet die diepgang zien'', vraagt Ramona zich af. Michael denkt inderdaad van niet. Net als dat wanneer iemand vraagt hoe het gaat een ander niet meer luistert als je zegt dat het slecht gaat. Dat is waarom Ramona hier is. In een samenleving hoort een bepaalde diepgang te zitten anders begrijp je elkaar niet. Dat is volgens Ramona waarom oorlogen bestaan. Ze willen niet zien wat er achter iemand schuilt. ''Er speelt zoveel in deze samenleving. We hebben allemaal een verhaal''. Ramona vind het heftig om in te zien dat mensen vooral buiten helemaal niet op dat verhaal zitten te wachten. Ze willen alleen het masker zien hoe leuk en tof het daar is. Maar ook al komt er maar één iemand dan heeft ze toch die persoon een verhaal kunnen vertellen ''Theater is de shit jongen, ik hoop echt dat mensen dat willen gaan inzien. Jullie stellen je zo kwetsbaar op. Vertellen zulke mooie verhalen. Echt prachtig, ik kan me niet voorstellen dat mensen op 2 april een feestje willen vieren en niet op 30 maart naar een voorstelling willen komen die echt is. Misschien is het wel een angst, dat je op de feiten word gedrukt''. Ramona wil dat ze nadenken over wie ze zijn. Dat je niet altijd een masker hoeft te dragen.

Het grappige is dat als Ramona een groot voetbal toernooi organiseert mensen in de rij staan en als ze iets kwetsbaars laat zien wacht men af. Dat doet haar pijn. ''See us is een voorstelling waarin wij de achterkant van ons tong laten zien. Ik dacht zeker te weten dat mensen dat interessant vinden, ons ook willen zien, maar op de een of andere manier zien mensen liever ons maskertje'', aldus Ramona. ''Al doen we het alleen voor onszelf'', reageert Michael. ''Ik geef ook niet op. Ik ga die voorstelling rocken'', aldus Ramona. ''We gaan die voorstelling rocken'', verbetert Michael haar. ''Ze staan ook achter me, vinden dat ik goed werk lever, maar daar doe ik het niet voor. Ik wil mijn steentje bijdragen voor de wereld en als mensen daarvoor weglopen. Buiten is het al moeilijk je hoofd boven water te houden als kunstenaar'', aldus Ramona. Ze is niet gekomen om rijk of beroemd te worden. Ze is gekomen om een andere kant te laten zien van mensen. ''Blijkbaar ook hier word het niet altijd gewaardeerd'', aldus Ramona. ''Bijzonder'', vind Michael. ''Ook heftig'', vult Ramona aan. ''Dus we lopen liever weg dan dat we het willen ervaren of willen zien. Wat mij goed doet is dat meer dan de helft toch op de toneelvloer staat en speelt'', aldus Ramona. ''Omdat we het ook heel belangrijk vinden'', reageert Michael. ''Sommige mensen verklaren me ook voor gek weet je wel, met wat kom je doen met je theater'', aldus Ramona. Het komt wel goed volgens Michael. Het doet Ramona gewoon pijn dat mensen liever komen feesten en drinken dan dat ze iets met diepgang willen zien. ''Jullie gaan shinen daar, geloof me ik ga er voor zorgen. En ook al ben ik de enige met Daantje die er zit dan doe ik het alsnog'', laat Ramona weten. ''Voor Daantje en jou en ook voor onszelf. Wij vinden het wel heel belangrijk'', aldus Michael. Het enige wat Ramona hier buiten wil is haar vak uitoefenen. ''Dat ga je toch ook doen'', reageert Michael. ''Dan ga je heel blij naar bed, sta je op en denk je weer 'jee wat gebeurd er toch allemaal'. Gelukkig hebben we elkaar'', aldus Ramona. ''Dat zat ik ook te denken. Zonder jou was ik al ergens anders'', reageert Michael. ''Je moet jezelf niet zo onderschatten, je bent een sterke jongen, sterke meid'', aldus Ramona.

Vervolgens gaan ze nog even over op een ander onderwerp. Michael is benieuwd naar zijn post. Hij krijgt het dinsdag. Volgende week denkt hij. Hij weet al ongeveer wat er in staat. Er volgt een streamlock. ''Wat wij niet beseffen is dat het leven hierbuiten gewoon doorgaat'', aldus Ramona. ''Dat besef ik'', reageert Michael. ''Ik moet echt sporten'', laat Ramona weten. ''Ik ook, maar... Ik ga vandaag sowieso wel sporten. Desnoods alleen'', aldus Michael.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.