Psychosociaal coach Benjamin wil Dominique begeleiden. ~ Utopia Gekte

3/08/2016

Psychosociaal coach Benjamin wil Dominique begeleiden.

''Ik geef mezelf al zo bloot''.

Benjamin geeft aan bij Dominique dat er 14 mensen zijn die haar willen helpen. Hij is benieuwd waar Dominique in het algemeen naar toe wil werken. ''Het enige waar ik mee bezig ben is buiten. Mijn moeder, mijn vader, wat ik wil doen met mezelf. Wat ik anders moet doen, beter moet doen, over moet doen. Ik weet het wel, maar ik zit gewoon in twijfel. Ik heb geen antwoorden, had ik die maar''.

Benjamin vertelt een opleiding te hebben gedaan tot psychosociaal coach. Hij wil Dominique iets laten zien en neemt haar mee. Hij vertelt dat mensen zich best wel beter zijn gaan voelen door wat hij met ze deed in een traject. Hij heeft wat dingen opgeschreven en laat het aan Do lezen. ''Het begint altijd met een kennismaking, gewoon een gesprek. Hier staat een vraagteken bij, maar ik snap dat het heel moeilijk is. Het kan wel. Je bent fotograaf dus je bent visueel ingesteld. Misschien kan je het op die manier laten zien'', legt Benjamin uit. Dominique zegt meteen dat het niet kan, ze wil niet alles vertellen of laten zien in Utopia. Benjamin biedt zijn hulp aan door handvatten te geven. ''Dan ben ik bij jou als je naar die twijfel gaat en die donkere plekken. Dan ben ik er om jou te ondersteunen en aan te voelen. Om er naar toe te gaan en er naar te kijken''.

Dominique zegt te weten dat ze het moet doen. En ze zegt het ook ontzettend graag te willen. Ze weet alleen niet of ze het kan en of ze het moet willen doen. ''Ik geef mijzelf al zó bloot. Snap je wat ik bedoel'', vraagt ze. Benjamin snapt het en zegt gewoon de mogelijkheid bij haar neer te leggen. ''Ik wil altijd een luisterend oor voor je zijn en helpen waar het kan. We kunnen een tekenanalyse doen. Dat zijn verschillende tekeningen. Je onderbewustzijn, je denkt in beelden. Ik heb heel veel tekeningen gemaakt. Een keer voor mijn gezinssituatie. Als je dan kijkt in de tekening, zoals zelf geen handen hebben, of de kleuren, welke richting de ogen naartoe staan. Mijn vader zat afgezonderd en letterlijk met zijn rug naar ons toe'', aldus Benjamin.

Uiteindelijk weet Benjamin tranen los te praten bij Dominique. Hij merkte dat hij - toen hij nog drugs gebruikte - in zijn comfortzone zat als er ellende om hem heen was. Do vertelt bij gesprekken met mensen als Benjamin altijd 'sorry dat ik hier zit' te zeggen als eerste openingszin. Volgens Benjamin is dat onbewust manipulatief om medelijden te kweken. Do zegt juist helemaal geen medelijden te willen. Het gesprek komt tot een einde omdat er bezoek is in Utopia.

0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.