Dominique denkt na over een vertrek ''Ik wil hier niet meer zijn'' ~ Utopia Gekte

3/07/2016

Dominique denkt na over een vertrek ''Ik wil hier niet meer zijn''

''Je manipuleert echt jezelf''

Om vijf voor half twee zien we Victoria en Dominique in de caravan. ''Wat zit je nu het meeste dwars? Je veiligheid'', vraagt Victoria. ''Ja weet je. Ik heb gewoon het idee af en toe hier dat ik de middelbare school her beleef en ik pas ervoor. Ik wil het niet, ik wil me niet voelen zoals ik me voel. Dat merendeel'', laat Dominique weten. ''Zit het bij bepaalde personen of bij veel mensen'', vraagt Victoria. ''Bij bepaalde personen toch wel. Ik kan het niet uitleggen, kon ik het maar'', aldus Dominique. ''Ben je op je reserves aan het leven'', vraagt Victoria. ''Ja, en ik ben me weer ontzettend aan het verschuilen'', antwoord Dominique. Er volgt een streamlock. ''Het uh.... Ik wil dit ook niet meer snap je''. Victoria snapt dat. ''Heb je er al lang over nagedacht'', vraagt Victoria. ''Ja. Nou ja lang over nagedacht. Na mijn post was direct het moment van 'oh wat fijn zeg'. Dat warme vijvertje van thuis. Sinds gisterochtend werd ik wakker. Na die drugs avond kwam het opeens. Toen kwam die en ik weet niet waarom. Het gevoel is niet meer weg gegaan. Het is pas twee dagen, maar ik voel ook hoeveel het me kost. Rob vroeg 'maak je zo een film voor de markt''. Dominique heeft er niet eens meer zin in om die film te maken. Ze heeft geen zin om mails te beantwoorden. Gewoon geen zin meer. ''Je zit jezelf in de weg'', aldus Victoria. ''Heel erg'', laat Dominique weten. ''Het geeft niet dat je er geen zin in hebt. Je hebt een heel proces te gaan, accepteer dat. Je bent niet de enige'', aldus Victoria. ''Het klopt maar niet hier. Ik wil hier niet meer zijn'', aldus Dominique. ''Dat kan. Dat is ook niet erg. Je moet voor jezelf nadenken wat het alternatief is en hoe ver je dat gaat doorzetten. Het is geen falen, niks. Je moet het voor jezelf heel goed weten'', laat Victoria weten.

''Mensen van buiten komen en dat ze gewoon...'', Dominique is slecht verstaanbaar door haar zender die heel zacht staat. ''Ik snap het'', reageert Victoria. ''Ik kan niet meer de tranen verbergen'', laat Dominique weten en volgens Victoria hoeft dat ook niet, ze hoeft ze ook niet te verbergen. ''Ik weet dat je niks tegen me kan zeggen'', aldus Dominique. ''Jawel hoor, ik kan veel zeggen omdat ik het ook weet. Omdat ik het gedrag herken. Dat maakt het voor mij makkelijk om te zeggen, vluchten heeft geen zin. Uiteindelijk maakt het niet uit of het hier is of buiten. Het proces gaat niet minder zwaar zijn afhankelijk van waar je bent. Dat weet ik zeker'', reageert Victoria. Dominique wist niet dat ze nog zover bij zichzelf moest graven. ''Dat is het mooie aan hier'', vind Victoria. Dominique heeft dat in Utopia gekregen, maar weet dat ze het daar niet wil doen. ''Wat maakt dat je het hier niet wil doen'', vraagt Victoria. ''Het onder de loep liggen en mensen om je heen. Ik heb deze mensen niet gekozen'', aldus Dominique. Ze schaamt zich voor zichzelf. ''Dat doe je al je hele leven, dat hoeft niet'', reageert Victoria. ''Buiten heb je de mensen die je zelf kan kiezen, met wie je het proces wil delen'', aldus Dominique. ''Je focust je ook op de mensen waarmee je het niet kan want het kan wel, maar je moet selectief zijn en niet blijven proberen als je weet dat je dweilt met de kraan open. En ik weet het hoor, want ik ken het. Ik ben ook zo geweest. [...] Het heeft echt geen zin. Is het een vlucht of weten waar je aan wil werken en dat je dat hier niet wil'', vraagt Victoria. ''Ik durf het ook niet hier. Kijk hoe fucking kwetsbaar ik moet zijn'', reageert Dominique. Ze huilt.

''Je bent niet alleen'', laat Victoria weten. Maar zo voelt Dominique het wel. ''Dat komt omdat je er zo naar kijkt'', aldus Victoria. ''Ik kan niet meer. Ik wil niet meer constant nadenken voor een ander en ik kan niet anders want dat is hoe ik ben. Veertien man om me heen. Veertien mensen waarvoor ik moet nadenken''. Er volgt een streamlock. ''Je bent niet alleen, je draagt het niet alleen. Laat het los. Duik in bed, ga gewoon even liggen. Ik blijf hier zitten. Er is geen vluchtweg. Het gaat niet, hou er mee op. Je manipuleert echt jezelf. Je bent veel te streng'', aldus Victoria. Dominique knikt. ''Haal maar diep adem. Heel goed geen paniek nodig, hoeft niet'', laat Victoria weten. ''Weet je wat mijn moeder nu zou doen? Die herkent dit. Die herkent dit als de beste. Die zou zeggen 'pak je spullen we gaan naar zee, laten we het daar waaien'. En dan sta je opeens elk weekend bij het strand'', lacht Dominique. ''Soms heb je dat ook nodig. Iedereen heeft een eigen manier van loslaten. Dat geeft ook niet, iedereen gaat er doorheen. Het is juist knap om het niet te verstoppen'', aldus Victoria. ''Ik wil het ook niet verstoppen. Ik wil het alleen niet hier. Ik heb mezelf teveel gevraagd... Ik wist het niet, ik ben heel naïef geweest. Ik dacht dat gepeste kind zit niet meer in mij, maar ze zit er zo nog. Sommige situaties zijn zo herkenbaar van het gevoel wat ik toen had op school. 'Ik ga mijn lunch eten op de wc want daar is niemand'', aldus Dominique. ''Ik wil het met je aangaan hé'', laat Victoria weten. ''Ik wil het heel graag met jou aangaan, maar het kost me teveel'', aldus Dominique. ''Weet je wat het je op gaat leveren. Veel meer dan wat het je kost. Dat beloof ik je'', laat Victoria weten.


0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.