Bronno aast op de kas van Bas. ~ Utopia Gekte

3/09/2016

Bronno aast op de kas van Bas.

Maar eerst dit..

Bas moet Ivan even helpen sjouwen met een plaat. ''Het moet niet te zwaar zijn. Niet te snel Ivan, rustig aan'', moppert Bas. ''Er steekt een schroef uit dus niet gaan duwen of trekken'', waarschuwt Ivan. ''Geef me nou geen tips'', grapt Bas vervolgens. ''Als je niks te doen hebt mag je ook de kruiwagen weg sjouwen, die ligt daar binnen'', laat Ivan niet veel later weten. Zodra Bas dat hoort heeft hij opeens genoeg te doen! ''Ik ga zorgen dat we straks lekker kunnen badderen''.

Elders in de loods gebeurt er net zo weinig. Ramona is aan het plotteren. We zien haar teksten plotteren op t-shirts. Bronno en Rowena zitten samen te computeren en Bjorn horen we op de achtergrond bellen. Ook Cees heeft een computer in bezit. Bronno wilde blijkbaar alleen even weten of hij al een reactie terug heeft gekregen op een mail. ''Het was wel een aandoenlijk verhaaltje'', zegt hij. Rowena heeft het ook gelezen. Ze laten alleen de hele dag al niks los over de inhoud van de mail.

Iets voor tweeën komen er opeens twee mannen binnen wandelen voor pony Sascha. Ze komen haar hoeven even bijwerken en vertellen ondertussen aan elkaar hoe goed de pony er uit ziet. Ook zouden ze zien dat er veel met de pony is gewandeld omdat 'de voetjes mooi kort zijn'. Op de andere stream zien we dat Bas wordt aangesproken door Ramona. Ze laat hem foto's zien waarop ze Bas er veel beter uit vind zien dan nu. Ze is benieuwd naar waar de vroegere Bas gebleven is. ''Lieve schat, dit is gephotoshopped'', zegt Bas bij één van de foto's. Bas zelf ziet het probleem niet zo. ''Ik bedoel het alleen maar goed, je bent zo'n mooie jongen. Je bent echt een mooie jongen. Ik wil gewoon.. Nee, je bent nog steeds een mooie jongen. Maar misschien komt het gewoon omdat je niet doucht'', aldus Ramona. Bas vind niet dat Ramona het goed bedoeld. Wel is hij het er mee eens dat hij binnenkort geknipt mag worden door Gina.

Bronno in gesprek met Rowena.

Even later... Zit Bronno lekker op de trampoline en heeft hij zijn scootmobiel ernaast geparkeerd. Ivan en Cemal werken nog door in de loods. Ze trekken planken los van de wand. En is Bas naar het zwembad gewandeld die hij aan het vullen is. Rowena loopt momenteel naar Bronno toe die dus achterin het weiland op de trampoline ligt. ''Mag ik eventjes zo vrij zijn'', vraagt ze. Ze wil een stukje op de scootmobiel rijden en er komt een streamlock. Na de streamlock zit Rowena bij Bronno op de trampoline. In eerste instantie gaat het over koetjes en kalfjes, maar het is duidelijk dat ze even moet praten met hem. ''Je bent er pas. We hebben nog een hele mooie tijd tegemoet te gaan. Snapte? Het is toch wat hé, moet je nagaan. Ik ben hier al een half jaar. Weg van thuis'', aldus Rowena. Bronno zegt vervolgens helemaal geen heimwee te hebben. ''Nee, ik ook niet. Het is alleen heel moeilijk om een bepaalde balans of flow te vinden''.

''Ik ben hier natuurlijk gekomen met bepaalde plannen. En ik zit wel in strijd met mezelf of ik uberhaupt wel zin heb. Alles is hier anders natuurlijk. Dat hoor je continue en dat is ook zo. Ik ben hier gekomen voor vuurwerk en om te strijden. Tegen alles en iedereen, de hele wereld. In de goede zin. En tegen sommige mensen. En ik ben ook gekomen om juist tegen sommige mensen niet te strijden. Puur om mezelf te verrijken of te versterken. Maar... Op een gegeven moment, ik weet niet. Ik heb gewoon.. Weet je.. Sommige dingen hebben... Ik weet niet of ik hier wel wat op wil bouwen, of ik daar wel zin in heb. In zijn hele geheel. Ik had het veel moeilijker verwacht. Je moest eens weten wat voor uitbarstingen en aanvaringen ik kan hebben'', vertelt Bronno. Rowena vind dat Bronno erg op zijn hoede is en niet zegt wat hij wil zeggen. Ze noemt hem heel bedachtzaam.

''Klopt, dat is ook waarom ik hier zit. Dat is waar ik apetrots op ben dat ik zo bedachtzaam ben gebleven. Goede leerschool. Ik deed altijd eerst doen en dan denken. Je stapt hier als nieuw mens binnen. Tuurlijk deels ben je bedachtzaam omdat je weet dat er een deel van je achterban meekijkt. Dat is niet erg, maar er kijkt nog een deel mee die niet de oude Bronno maar ook een nieuwe Bronno hebben leren kennen. De oude Bronno hoef ik helemaal niet terug te zien. Als we thuis hadden gezeten of weet ik veel waar, dan was ik meer open geweest. Ik schaam mij niet voor mijn verleden, maar... Voor de rest heb ik zoiets van.. Weet je, met Cees. Ik heb alles geprobeerd. Al het negatieve van Cees wilde ik omdraaien naar positief. Iedereen irriteert zich aan hem. Het is gewoon een zeikerd. Naast dat is het ook een mens en hij heeft ook zijn goede kanten. Maar vanaf de 1e minuut zit hij me op de vingers met alles. Werkelijk alles. Tegelijkertijd zoekt hij steun omdat ik ook de op 1 na oudste ben en we op 1 lijn kunnen liggen. Tegelijkertijd gaat hij er zo overheen door mij extra te irriteren. Ga ik even schoonmaken, het maakt niet uit waar ik ben en hij zit weer in mijn aura. Als hij zo doorgaat gaat ie een zooitje vuiligheid over zich heen krijgen. Ik heb dingen gezien die jullie niet gezien hebben, waar ik mee in strijd zit al een tijdje. Misschien gaat het er nog wel uit komen en dat is de strijd ook'', legt Bronno uit.

Rowena is benieuwd naar wat er dan is. ''Ik vertrouw hem niet. Ik houdt niet van mensen die niet eerlijk zijn of schijnheilig. En onrecht. Et cetera'', aldus Bronno. ''Cees houdt er van om hier te zijn, heeft bevestiging nodig en is ook een haantje hoor. Hij mag wel in de 60 zijn, maar die doet echt wel mee'', zegt Rowena. ''Ja dat weet ik. Hij kwam vanochtend ook weer naar mij toe vanwege dat hok. Zolang er geen tegenstrijd is, iedereen zegt prachtig en leuk. Mijn visie is, ik kan laten zien dat ik wat kan. B is mijn visie dat de een schildert. En dit is mijn schilderij als ik weer weg ben. Het is een stukje aanzicht, daarom wil ik hem daar op die plek hebben. Ik maak het mijzelf ongemakkelijk want ik wil het een hondenhok lijken. Iedereen vind het oké, ik leg het bij Cees neer en vandaag vind hij het niet kunnen daarvoor. Dan denk ik, doe je het nou om het haantje uit te hangen en te narren? Hij vind dat een hondenhok achter het huis hoort te staan. En het bederft het aanzicht. Ik zat echt zo van, krijgen we weer hetzelfde. Ik was best trots op mezelf en vandaag of morgen gaat het anders. Ik zei oké, jij ziet het zo? Dan bouw ik achter een carport, kan ik hem daar lekker in rijden. Klaar. Hij kwam gewoon om het zeiken bij me. Dat was ook de bedoeling natuurlijk weer niet. Hij zegt dat ik het wel als kunst kan zien, maar een ander niet. Ik zeg er hangen toch ook schilderijen hier. Nou prima dan zet ik hem achter en maak ik een of ander stinkhok zodat mijn karretje droog staat. Ik dacht laten we er iets leuks van maken. Gekkigheid. Daar zitten we ook voor hier'', vind Bronno. Rowena zegt dat Cees ook niks beslist, hij geeft gewoon zijn mening. Zij heeft ook vaak issues gehad met Cees waarin ze wist gelijk te hebben. ''Ik kon twee dingen doen. Nog kwader worden en in discussie gaan. Of zeggen dat het wel goed is. Voor mijn eigen gevoel''.

Bronno zegt dat laatste nu ook steeds te doen, alleen zit hij daardoor kut in zijn vel. En er komt volgens hem een moment waarop hij knapt. Hij heeft nog geen zin om die Bronno te laten zien, dat vind hij onzinnig bij Cees. Ook stoort Bronno zich aan de bouwploeg. Hij vroeg om er bij te mogen komen, wat in eerste instantie goed was. Later mocht dit dus niet meer. Er komt een streamlock dus ga er maar vanuit dat 'de overheid' hier achter zit. Bronno legt na de streamlock uit dat hij veel ervaring heeft in de bouw. En dat er verder geen bouwers meer zitten. ''Ik heb geprobeerd mij er bij in te zetten. De ochtend van de sloop zorgde ik dat ik als eerste een schroefmachientje in mijn handen had. Op een gegeven moment werd de groep te groot en ben ik terug gestapt. Ik heb wel even wat laten zien. Maar ik heb geen zin om mij elke dag aan te moeten melden en op te dringen. Heb ik helemaal geen zin in. Dan wordt ik er op aangesproken door Rob dat ik binnen kom en niks laat zien. Met eten koken hetzelfde. Je mag best weten, ik moest een ander bed hebben. Bed moest verkocht worden, iedereen gaat er in mee, ben ik er mee bezig en krijg ik commentaar. Tijdens het centraal was er niemand. Ben ik er mee bezig en dan begin ik mij te irriteren. Ik heb het gewoon gevraagd, het mocht en dan komen ze zeiken. Dat gaat zo maar door, dat stapelt natuurlijk op. Ik wilde het bed duurder verkopen dan ik mijn andere bed kocht. Dan wilde ik een keer de boodschappen doen groots en een heel mooi diner neerzetten. En zo wilde ik binnen komen qua koken. Voor de rest zei ik steeds, als er iemand kookt, vraag mij om hulp. Ik ben de assistent. Ik wil sowieso leren wat jullie eten, lekker vinden en ga zo maar door. Ik zit in observatie nu. En wat een ander er van vind interesseert mij niet. Als ik er nu uit moet na 2 maanden, prima, ik ben enorm gegroeid. Ik heb mijn doel allang gehaald. Al meerdere. Na 4 dagen al'', legt Bronno uit.

Rowena vind dit fijn om te horen omdat ze nu weet wat er in zijn hoofd speelt. ''Weet je, als je het op die manier doet. Dan zullen er mensen zijn die... Je hebt nu 13 man die ja zeggen en 1 die nee zegt. Van elke hoek zal er tegengas komen van iemand. Zorg dat je doorpakt. Dat hou je toch wel. En soms moet je weleens je ei kwijt, zoals nu over Cees. Maar wat zou je willen doen aan de badkamer? Wil je echt bouwen? Wil je tegelen?''

Bronno geeft aan dat niemand dat kan in Utopia. ''Ivan en ik zijn hetzelfde. Gewoon doen. Ik wacht niet op een uitnodiging. Ik wil helemaal niet meer helpen met de badkamer, laat maar gaan. Ik gaf dingen aan, van joh, hoe kan je hier bouwen zonder gereedschap. Of dat de was op deze manier wordt gedroogd. Een paar tientjes is al teveel, maar er komen wagens met mest van 400 euro, 700 euro aan gereedschap... Snap je? Daarom ben ik in observatie nog steeds. Een stukje kunstgras van 2 geeltjes om die caravan aan te kleden. Met Bas ga ik het echt nog wel aan de stok krijgen. Vroeg of laat moet die kas leeg, simpel'', zegt Bronno nog voordat we weer een streamlock krijgen.

''Ik heb meerdere dingen geopperd en dan walsen ze er overheen. Dan kan ik mijn poot stijf houden zoals in de buitenwereld... Ik leef alleen en doe mijn ding. Mijn neefje zei heel mooi 'als je straks thuis komt, wat zou je dan alleen wezen omdat je een tijd in de groep heb gewoond'. Dat vond ik heel mooi. Ik dacht net even, het zal toch wel lekker zijn om weer even alleen te zijn. Ik geniet er intens van. Dat ik met mezelf in de knoei zit vind ik ook prima. Dat is toch een leerschool'', zegt Bronno terwijl Rowena in de lach schiet. Ze ziet niet dat Bronno er intens van geniet. Ze vind dat hij zijn mening moet laten horen, zoals Wim adviseerde bij zijn vertrek. Bronno weigert dit te gaan doen, hoe vaak Rowena er ook om vraagt. ''Jij hebt potentie, dat zie ik aan alles. Ik wist niet dat dit allemaal speelde, laten we dat voorop stellen. Maar ik zie wel dat jij een kar kan trekken en het hier kan runnen. Met de wetenschap die je hebt kan jij één van de pionnen zijn. In de stemronde zeiden ze nog, straks gaat Ivan of wie dan ook weg. En dan moet er iemand zijn om dat gat op te vangen. Ga daar voor'', preekt Rowena.

''Het was misschien heel anders gelopen als die pijn in mijn rug er niet was. Maar het waterbed bijvoorbeeld, dat staat er gewoon binnen een week. Dat hondenhok komt er ook hoor schat'', gevolgd door weer een streamlock. Volgens mij is dit bericht ook wel lang zat inmiddels. ;-) Bronno blijft voorlopig de kat uit de boom kijken en laat anderen de kar trekken. Als er straks iemand weg gaat en er ''nieuw vlees'' binnen komt is hij naar eigen zeggen pas niet meer de nieuweling.Hij noemt het 'wel lekker' dat hij uit zijn comfortzone zit.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.