Benjamin doet tijdens de academie zijn verhaal over zijn drugs verleden ~ Utopia Gekte

3/04/2016

Benjamin doet tijdens de academie zijn verhaal over zijn drugs verleden

''Binnen een week tijd ga ik jou in mijn bed hebben''

Om zeven uur laat Bronno in de keuken vrolijk weten dat morgen om half elf zijn nieuwe bed komt. Daarna rijd hij het woongedeelte van de loods in waar Ivan aan de picknicktafel zit. Hij geeft Ivan meerdere kussen op zijn wang en dan volgt er een streamlock. Tijdens die streamlock zien we Ramona en Victoria bij de koeien. We krijgen weer heel even beeld, maar dan volgt er meteen weer een streamlock. ''Binnen een week tijd ga ik jou in mijn bed hebben. Ook al ben ik er niet'', horen we Bronno vervolgens tegen Gabriëlle zeggen en Rowena is ondertussen gebed zonder end aan het oefenen. Om tien over half acht zien we Bronno met een bezoekster in de keuken. De bezoekster wast/droogt af en Bronno zit er gewoon maar een beetje bij te kletsen. Om tien over acht begint de drugs academie. ''Welkom iedereen. In het bijzonder Dave, Monique en Jos. Ervaringsdeskundigen over verslavingen en dan specifiek drugs verslavingen''. Benjamin heeft zelf ook ervaring met verschillende drugs en veel mensen hebben er mee te maken. Zelf of in hun naaste omgeving. Iedereen kent wel iemand die iemand kent die heel erg met drugs worstelt. Benjamin had een groot probleem, maar drugs is nog steeds een groot probleem en word alleen maar groter. Dat is één van de redenen om deze academie te doen. Benjamin vind het heel spannend, maar negeert dat gewoon. Hij begint zo met zijn verhaal. Daarna doet Michael zijn verhaal. Vervolgens doet Rowena haar verhaal over waarom ze gebed zonder end geschreven heeft. Dan is er een kleine pauze. Na de pauze zal Dave nog iets vertellen en Jos ook als ervaringsdeskundige en professional. En als afsluiting gaat Rowena haar single ten gehore brengen. ''Zo gaat het er een beetje uitzien'', aldus Benjamin.

Vervolgens begint Benjamin met zijn verhaal. De volgorde klopt niet helemaal zegt hij, maar hij gaat gewoon dingen van zijn papier voorlezen. ''Mijn verhaal, het verhaal wat ik wil delen begint op de middelbare school''. Benjamin was een vrolijke allemansvriend. Hij ging met veel plezier naar school en na vier weken vakantie begon het al weer te kriebelen. Hij had een hechte vriendengroep op school, maar ook buiten schooltijd waren ze altijd samen om op straat rond te hangen en te voetballen. Hij was een lange periode alleen thuis om te eten en te slapen. Na verloop van tijd is hij in aanraking gekomen met wiet. Dat was superspannend vond hij super stoer. Daar begon hij mee. Hij had een open band met zijn moeder en vertelde het altijd als hij geblowd had. Ze was blij met zijn eerlijkheid, maar sprak ook haar zorgen uit. ''Elke verslaving begint met een blowtje''. Benjamin dacht toen. ''Natuurlijk mam, ik niet ik hou dat in de hand''. Op den duur blowde hij elke dag, ook tijdens school. Het was een way of life. Zijn examens heeft hij stoned gemaakt. Hij rookte het zoals anderen tabak rookten. Hij zat op het VWO en vond dat prima, maar had eigenlijk meer in zijn mars. Hij werkte voor zijn wiet. Het verdiende goed als hij het door verkocht. Hij was gelukkig. Na een tijdje was hij er klaar mee. Het geld was op en hij sliep slecht. Zijn vrienden hadden al een paar keer geprobeerd te stoppen, maar Benjamin bleef expres zolang doorgaan tot hij het beu was en dat was zijn motivatie om te stoppen. Het is toen ook gelukt. Hij sliep weer goed en herinnerde zich zijn dromen weer. Maar zijn way of life en het rondhangen op straat bleef hetzelfde. Zijn moeder was erg vaak depressief in die tijd. Omdat hij wist dat zijn broer op haar paste ging hij onbezorgd de straat op. Als hij maar buiten was. Met vrienden kon hij discussiëren over de zin en onzin van het leven. Wat ze belangrijke normen en waarden vonden. Hij kwam met andere soorten drugs in aanraking. Wiet rookten ze of ze bakten er cake van. Paddo's voor de fun en later kwamen er pillen bij. Niet tegelijkertijd dat vonden ze te riskant.

Omdat ze er veel over opzochten leefde hij met de schijn dat hij alles onder controle had. Maar het werd wel van kwaad tot erger. De eerste keer coke vond hij geen zak aan. Omdat hij in zijn omgeving mensen kende die er zwaar aan verslaafd waren prikkelde dat zijn nieuwsgierigheid juist meer. Na een avond in de kroeg nam hij voor de tweede keer coke. Hij vond het leuk als hij zat was. Dan kon hij langer door en het was onschuldig. In zijn omgeving was drugs heel gewoon. Iedereen gebruikte. De een wel meer en vaker dan de ander. Hij en zijn vrienden letten wel op elkaar en spraken elkaar aan als ze het te vaak vonden gebeuren. Heel goed natuurlijk, maar dat werd ook een reden om het stiekem te gaan doen. Hij had geen zin in gezeik en dat het best in de hand te kunnen houden. Het werd op den duur ieder weekend. Dat vond Benjamin acceptabel. ''Je gaat jezelf voor de gek houden. En er was goed in te verdienen''. Benjamin maakt een sprongetje. Een tijd en veel feestjes later was zijn vader overleden, zijn relatie van dik vijf jaar kapot en hij was zijn baan kwijt. De redenen daarvoor lopen uiteen en houd hij voor zichzelf. Maar hij kan wel vertellen dat drugs in sommige dingen mede de oorzaak was, maar dat was toen ook voor hem de oplossing. Het had het meeste veroorzaakt, maar was nog steeds zijn grootste vriend. Hij was op de vlucht voor verdriet, pijn, leegte en zijn eigen schuld gevoel. Hij had een periode waarin hij snoof om te vergeten hoeveel hij snoof. Belachelijk en hij was heel diep ongelukkig. Geld had hij via internet. Het was een dure hobby. ''Een paar keer klikken en je had duizend euro te leen tegen rentes die ik nu nog steeds vervloek''. In een half jaar tijd heeft hij er meer dan 15.000 euro doorheen gejaagd voor drugs voor zichzelf en anderen en ook aan feestjes en vrouwen. Op den duur was hij op. Leeg van binnen, dood en ongelukkig. Hij ging naar het graf van zijn vader en sloeg bossen bloemen kapot. Hij was boos op hem, op zichzelf en de hele wereld. Hij appte sommige vrienden over de dingen waar hij mee struggelde en dat hij hulp nodig had en heeft toen zijn telefoon uitgezet. Hij wilde nog één dag van god los gaan en daarna zou het klaar zijn. Van die dag weet hij niet meer zoveel. Toen hij wakker werd de dag daarop was hij heel verdrietig, maar ook opgelucht. Hij zocht hulp bij de huisarts en andere mensen en na zo'n vijf/zes gesprekken konden ze hem niet meer verder helpen. Hij was zo gemotiveerd dat ze hem niets meer konden leren. Hij weet tot op de dag van vandaag niet hoe hij het heeft kunnen dragen, het ongelukkig zijn. De drugs heeft hem ook gered. Zijn innerlijke pijn was zo groot dat hij zichzelf het liefst elke dag wilde verdoven. Dat was ook om de oude pijnen aan te pakken.

Hij kwam op een site van ... terecht. ''Geluk is je geboorte recht'' stond er en dat kwam binnen. Hij voelde aan alles dat hij dat moest doen. Een zelf realisatie jaar. De pijnen onder ogen zien en door leven. Heftig, maar dat heeft hij wel gedaan. Zijn familie en vrienden is hij tot op de dag van vandaag dankbaar. Ze hebben hem vaak geconfronteerd. Hij heeft veel kansen gehad en ze ook vaak verkloot. De omslag kam toen hun zeiden. ''Je mag doen wat je wilt, we houden zoveel van je dat het ons zoveel verdriet doet om je zo te zien dat we onze handen van je af trekken. Je ziet ons dan nooit meer. Dat zal heel moeilijk zijn, maar de pijn die jij ons doet is ondragelijk''. Dat was voor Benjamin een hele heftige wake-up call en daar is hij ze nog steeds dankbaar voor. Hij heeft geleerd dat hij nooit helemaal clean zal zijn. Zijn ziel is er door beschadigd en hij zal altijd die kennis blijven houden. Hij weet nog steeds bij wie hij moet zijn om te scoren en snapt nu dat hij drugs is gaan gebruiken om de leegte in zichzelf op te vullen, maar die drugs maakte de leegte alleen maar groter. Tijdens zo'n verslaving ga je jezelf zo voor de gek houden dat het achteraf bijna eng is. Bijna een twee persoonlijkheid. Hij weet dat gaat niet goed, maar de mindfucks. ''Je weet donders goed dat je echt naar de klote gaat en verslaafd bent. Dan denk je 'morgen stop ik, maandag stop ik. Dan heb ik nog een feestje, daarna ga ik stoppen'. Als je dan die maandag stopt geeft het een grote kick. Dinsdag of woensdag pak je weer een puntje. Dan denk je 'deze week is naar de klote' en denk je 'volgende week stop ik'. Zo ga je jezelf voor de gek houden. Je houd jezelf voor de gek''. Na die interventie ging het snel goed met hem. Hij wilde het achterlaten, vergeten en naar de toekomst kijken, vooruit kijken. Toen pas kwam het besef wat hij zijn familie en vrienden allemaal had aangedaan. Hun hadden net zo lang mee geleden met hem en door hem. Hij weet nog dat hij in Den Bosch was. Het was bekend dat hij met drugs geworsteld had en hij had bewust een paar feestjes overgeslagen. Koninginnedag was superleuk en gezellig totdat hij stond te plassen in een dixie wagen. De drugs werd bijna letterlijk in zijn neus geduwd. Iemand stond te scheppen en vroeg of hij ook wilde. Hij is weg gerend, letterlijk. Al zijn vrienden dachten dat hij drugs had gebruikt terwijl hij in de bus zat omdat hij het juist niet wilde gebruiken. Toen viel bij hem het kwartje dat het vertrouwen weg was. Hij had de hele tijd van die zelf test drugs tests thuis. Als ze het niet vertrouwden dan gaven ze maar een gil en dan deed hij zo'n test. Dat was de enige manier. ''Maar het is vervelend als je zo'n vriendschap beleefd''. Ze zijn er altijd voor hem geweest. ''Ongekend''.

Toen hij bij het ISC(?) was. Hij is toen letterlijk naar de leegte toe gegaan. Transdans. Een blinddoek om en naar binnen keren. De eerste keer toen hij dat deed hebben ze hem uit de groep gehaald omdat hij totaal in paniek was. ''Het was zo angstaanjagend. Een zee van verdriet en pijn''. Later is hij bij een andere therapeut geweest en daar heeft hij anderhalf uur alleen maar zitten huilen, gillen en schreeuwen. Toen begon er licht te komen. De hele opleiding zelfrealisatie is heel zwaar geweest. Hij heeft veel geleerd over zichzelf. Waarom hij doet wat hij doet en deed wat hij deed. Hij heeft toen geleerd om gelukkig te zijn. Iets waar hij dankzij de drugs en ellende het liefst daar naar zou willen kijken. Dat heeft hij er mee gewonnen. Mensen hebben weleens gevraagd of hij dood wilde. Eén van zijn vrienden heeft zich een aantal jaren geleden opgehangen thuis, met een andere vriend gaat het iets beter. Benjamin zelf heeft nooit met die gedachte gespeeld. Maar hij heeft wel hoeveelheden gebruikt dat hij op sommige momenten het niet erg had gevonden als hij niet meer wakker was geworden. Godzijdank werd hij wel weer wakker en nu staat hij daar. ''Gelukkig!''. Hij hoopt dat zijn verhaal echt een waarschuwing is voor de mensen thuis. ''Drugs is gevaarlijk. Leuk en stoer in het begin, maar het kan je kapot maken. Het vreet aan je en je blijft in je eentje achter. Waak daarvoor. Confronteer mensen. Mijn echte vrienden zeiden 'niet doen, je bent beter dan dit'. Zijn andere vrienden zeiden 'één keer kan wel'. Ben je bewust van de mensen met wie je je omgeeft. De mensen die je energie geven, de mensen die je helpen en steunen om het beste uit jezelf te halen''. Benjamin heeft gelukkig een aantal echte vrienden. Hij is zijn moeder heel erg dankbaar en neemt niemand iets kwalijk. Hij heeft het zelf gedaan en door hun liefde staat hij er nog en is hij wie hij is. Het zelf destructieve en de tweestrijd is heel erg dubbel. Hij leeft of in een hele goede wereld of in een hele slechte wereld. Soms wil hij de wereld redden. ''De wereld gaat naar de klote''. Hij heeft er een balans in gevonden en hij vind dat het hem goed af gaat. Hij wil nog meer vertellen over de tweestrijd in zichzelf, maar dat doet hij tijdens ''See us'', Want dat is een mooi moment om degene achter de Utopianen te laten zien. Dat bewaard hij tot dan. ''Bedankt voor jullie aandacht''. Er volgt een luid applaus.  ''Dapper gozer'', reageert Bronno. ''Wauwie'', aldus Rowena.


2 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.