''Elke zondag streamlock'' ~ Utopia Gekte

2/11/2016

''Elke zondag streamlock''

''Zullen we een streamlock vragen''

''Zullen we een streamlock vragen'', horen we Rowena om kwart over zeven zeggen. ''Voor de hele dag'', grapt Victoria. ''Nee, voor de hele avond. De hele nacht'', reageert Gabriëlle. ''Ik kan niet wachten tot we buiten zijn. Ik zweer het'', aldus Rowena. Niet heel veel later om half acht zien we Rowena en Gabriëlle darten. ''Elke zondag streamlock'', horen we Gabriëlle weer zeggen. Er word nog wat meer gezegd, maar dat hebben we gemist. We horen alleen Bas nog zeggen ''dan zie je op de streams geel, rood, groen, blauw''. Om acht uur zien we Bas en Rowena in de caravan. Ze duwen tegen de muren aan en laten op die manier de caravan heen en weer bewegen. Ondertussen maken ze kreun geluiden alsof er het een en ander gaande is. Als Rowena weer naar buiten stapt grijpt Bas zijn kans om een grap te maken. ''Oké volgende'', roept hij. Niet veel later zien we Ramona en Rowena in de stal bij de koeien om de beesten weer te verzorgen en de stal uit te mesten.

Verder gebeurd er niet veel bijzonders. Pas drie kwartier later om kwart voor negen zien we iedereen in het woongedeelte van de loods. Benjamin laat weten blij te zijn dat iedereen er is. Ze gaan namelijk debatteren. Het is bijna tijd voor de afsluiting van de week van armoede. Ze krijgen deze avond drie stellingen en krijgen twintig minuten tijd per stelling om te debatteren. ''Laat elkaar uitpraten en behandel elkaar met respect. Dat zijn de spelregels''. Ook hebben ze tussen de stellingen door een paar keer een speciaal momentje. Benjamin, Gabriëlle en Victoria hebben namelijk alle drie iets geschreven. De eerste stelling is een actuele daar hebben ze het gister nog over gehad. ''Roken is iets wat sinds het begin van Utopia speelt. Nu in de week van armoede zijn we blijven roken''. Benjamin is benieuwd wat iedereen er van vind. De eerste stelling is: ''Mensen die roken die leven niet in armoede''. Rob vind dat onzin. Het is een verslaving en daarom kan je er niet één, twee, drie mee stoppen als je in armoede komt. Rowena denkt dat als je armoede hebt je dat juist niet van je af wil laten pakken en Gabriëlle denkt dat een sigaretje juist een uitlaatklep is voor ''hun''. Ze zijn het dus niet eens met de stelling. Ook Dominique is het er niet mee eens. ''Daklozen zie je wel met een peukie rondlopen, dat is niet voor niks''.

''Ben je dan nog steeds welkom bij de voedselbank of moet je eerst het roken opgeven'', vraagt Benjamin verder. Wim vind dat je nog steeds welkom bent bij de voedselbank. Mensen vinden het een verslaving, maar Rowena vind verslaving ook een keus. Cees heeft geen behoefte om op de stellingen te reageren. Hij heeft er een stellige mening over en dat werd hem tot op heden niet in dank afgenomen. ''Dus ik ben een beetje voorzichtig''. De bewoners debatteren nog even verder. Om kwart over tien zien we dat het debat inmiddels weer afgelopen is. Cees is meteen weer te vinden in de horeca keuken waar hij begint te mopperen over het eten. En ook houd hij alles weer goed in de gaten. Zo merkt hij op dat er alleen nog maar jam is en moppert hij dat de koeken hard gaan. Gina wilde eerst jam op haar broodje doen, maar toen ze merkte dat er ook koeken waren besloot ze kandij koeken op haar broodje te doen. ''Koeken op brood'', moppert Cees. Gabriëlle zegt zo te gaan kijken wat er nog in de wellness ligt. ''Dan kun je gelijk beleg meenemen voor op brood. Al het beleg is op. De pindakaas, hagelslag...'', aldus Cees. ''Er is nog jam'', reageert Victoria. ''Maar niet voor de hele groep. Dus een potje pindakaas, weet ik veel. Potje chocopasta'', reageert Cees. Daarna herhaalt hij nog maar eens dat er brood met koek word gegeten en vertelt hij trots nog een keer dat hij de gebruikte koffie filter bewaard heeft en dat je die net zo goed nog een keer kan gebruiken. ''Je merkt er niks van''. Om tien voor half elf zien we Wim en Mark weer sporten in de gym. ''Ja jongens, chocoladereep. Koek, koek op brood, een eitje bakken. Een lachertje echt. Een lachertje'', horen we Cees hardop mompelen terwijl hij richting de deur loopt. Hij werpt nog even een blik recht in de camera om dan weer verder te praten. ''Natuurlijk heb ik zin in een koek, maar ja. Misschien straks nog. Heb ik nog niet gedaan en ik heb er zo'n zin in''.


0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.