''Je hoeft in het leven niet alles te begrijpen'' ~ Utopia Gekte

2/18/2016

''Je hoeft in het leven niet alles te begrijpen''

''Stemverheffing is een frustratie''

Als we om vijf voor zes een kijkje op de vide nemen, komen we midden in een gesprek tussen Victoria en Dominique terecht. Het gesprek gaat over het gesprek dat Dominique eerder met Bjorn heeft gevoerd. ''Ga je nooit verdedigen. Zeg hoe jij het vind'', horen we Victoria zeggen. Dominique vind het raar dat haar de vraag gesteld word 'wie is Dominique'. Ze weet het zelf nog niet. Dominique komt soms te overdreven over alsof ze ergens probeert te zijn waar ze nog niet is heeft Bjorn gezegd en zo ervaart ze zichzelf helemaal niet. ''Als je nog vragen hebt schrijf het even op'', adviseert Victoria. Dominique heeft ook uit het gesprek gehaald dat ze er niks uit kan halen. De manier waarop hij dingen zegt en verwoord heeft zoveel betrekking op hem zelf. Het gaat over hoe hij het heeft aangepakt toen hij werd gepest en daar kan zijn niks mee want zij is niet hem, zij is Dominique. Het enigste wat ze kan zeggen is dat ze nog zoekende is en als hij het niet begrijpt komt dat omdat ze het zelf ook nog niet begrijpt. Sommige dingen is ze het gewoon niet mee eens. Dat hij het verlegen meisje dat binnen kwam lopen niet meer ziet. Dan heeft ze stappen gemaakt. Daar is ze alleen maar blij mee. ''Laat het je wankelen'', vraagt Victoria. ''Heel erg'', antwoord Dominique. ''Iemand irriteert zich aan mij. Bjorn zei dat ik in vijftien maanden nooit kan staan waar ik wil staan'', aldus Dominique. ''Dat is iets wat je meteen moet vergeten'', adviseert Victoria. Dominique zegt ze volgens Bjorn wel gaat groeien en dat ze wel sterker word, maar het haar toch niet gaat lukken in vijftien maanden.

''Hij kon bij zichzelf niks vinden dus werd het tijd om bij mij te vragen'', aldus Dominique. ''Irritatie is altijd iets wat iets zegt over jezelf. Misschien doet het heel erg herinneren aan wat hij zelf heeft gemaakt'', aldus Victoria. ''Hij herkent juist niks in hoe ik onzekerheid aanpak. Indirect zegt hij dus dat ik nep ben, want ik doe niet hetzelfde als hij'', reageert Dominique. ''Ik heb heel veel jaren geprobeerd om mensen mij te laten begrijpen'', laat Victoria weten. Dominique zegt gaan antwoorden te kunnen geven want ze heeft ze zelf niet. ''Je hoeft in het leven niet alles te begrijpen. Sommige dingen zijn er niet om begrepen te worden, maar om te worden geaccepteerd'', aldus Victoria. ''Elke keer als hij een geïrriteerd gevoel bij me heeft wil hij me daar op wijzen'', laat Dominique weten. Victoria vraagt wat ze daarvan vind. ''Heel vervelend''. Ze heeft ook gezegd dat ze trots is dat ze in zeven weken zo gegroeid is. ''Dan ben je toch eigenlijk heel zelfverzekerd zei hij. [...] Ben je blind of zo. Waarom ga je het gesprek met me aan? Als je echt dit proces zelf hebt meegemaakt herken je deze dingen toch'', aldus Dominique. ''Je moet zelf bepalen welke dingen van waarde zijn of niet. [...] Twee processen die nooit hetzelfde zullen zijn. Alleen de veroordeling is slecht. De een domineert en de ander laat zich ondersneeuwen'', vind Victoria. Dominique voelde zich gister zo goed in haar vel en begon vanochtend zo energiek en dit maakt haar zo onzeker. ''Vind je dat ik het overdrijf? Vind je het overdreven'', vraagt Dominique. Nee zegt Victoria. Victoria ziet haar proces. Er volgt een streamlock.

Dominique voelt zich een loser dat ze het gesprek niet goed gevoerd heeft. ''Je bent geen loser, je moet dingen leren'', antwoord Victoria. Dominique heeft het gevoel dat mensen het gevoel hebben dat ze moeten praten omdat ze anders niet goed genoeg zijn en geen part of the group. ''Dus mensen blijven maar schreeuwen'', aldus Dominique. ''Stemverheffing is een frustratie'', laat Victoria weten. Dominique is te instabiel om in dit soort situaties te denken dat het ook aan een ander kan liggen. Dat ze zichzelf laat wankelen. ''Ligt het aan mij''. Victoria vind dit het mooiste gesprek wat ze hebben gevoerd. ''Ik ben op het matje geroepen om mezelf te verklaren terwijl ik dat idem dito had kunnen doen'', aldus Dominique. Om half zeven gaan de twee naar beneden. Daar zitten de andere bewoners namelijk al te eten. Gina lag ook nog in bed, maar komt er ook maar weer uit.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.