''Ik kijk in de spiegel en ik schaam me gewoon'' ~ Utopia Gekte

2/05/2016

''Ik kijk in de spiegel en ik schaam me gewoon''

''Ik voel me gewoon niet thuis''

Om tien over negen zien we Ramona en Dominique op bed gaan zitten in de slaapkamer. Ramona wilde namelijk even met Dominique praten omdat ze anders in haar hoofd er teveel mee bezig is. Ramona merkt dat ze het moeilijk vind. ''Jij voelt je veilig bij mij. Ik vraag me af hoe dat komt'', aldus Ramona. ''Ik vind je aardig, ik vind je oprecht. Is dat een raar antwoord'', vraagt Dominique. ''Nee, maar ik kan je nog niet zo goed peilen'', laat Ramona weten. ''Ik heb het de afgelopen dag best wel zwaar gehad met het proces afvallen. Jij kwam naar me toe en ik had er nog niks van gezegd, maar ik merkte dat ik het bij een aantal dingen toch wel zwaar had'', aldus Ramona. ''Bij wat dan'', vraagt Dominique. ''Wat er in de gym gebeurde daar kon jij niks aan doen, maar hoe jij er dan over denkt. Voor mij is het heel gek. Wat mij dus pijn doet is dat jij dan zegt dat je jezelf te slank vind'', laat Ramona weten. ''Nee, dat ik niet hetzelfde lichaam heb als dat ik hiervoor had'', legt Dominique uit. Hiervoor was ze voller. Ramona benadrukt dat Dominique wel in een truitje loopt waarin haar navel te zien is. ''Dat truitje had ik ook hiervoor. Ik moet het toch met mijn lichaam gaan doen'', aldus Dominique. ''Ik voelde mij er naar onder. In hoeverre ben je dan eerlijk daarover. Vind je het dan lastig om tegen mij te zeggen dat je er wel tevreden over bent? [...] Mijn proces is mijn proces'', aldus Ramona.

Dominique vind het heel fijn dat Ramona dat bij haar aangeeft. ''Waar ik me voor schaam is dat als ik mijn shirt uit trek ik geen tieten heb. [...] Ik wil eten en sporten. Als ik alleen eet en niet sport, dat is ook niet wat ik wil. Ik voel me niet vrouwelijk meer. [...] Ik voel me niet fijn met mijn lichaam'', legt Dominique uit. Ze baalt van haar lichaam en dat zegt ze niet omdat ze denkt dat Ramona dat wil horen. ''Billen die hangen als vel lapjes. Ik wil ze gewoon trainen. Dit is niet mijn lichaam. Ik voel me gewoon niet mooi. Ik zie het ook in mijn gezicht'', aldus Dominique. ''Dat is zo gek. Twee processen. We zijn allebei niet tevreden. Bij mij is het ook niet gezond'', vind Ramona. ''Het is niet dat ik zeeeer ontevreden ben'', laat Dominique weten. Hiervoor had ze ondergewicht. Daar is ze heel erg van geschrokken. Ze had eerst een gezond lijf en een gezonde kop. Geen ingevallen wangetjes. Ze ziet zichzelf niet meer zoals ze zich zag. ''Het is zoveel mooier geweest, zoveel gezonder geweest. Ik kijk in de spiegel en ik schaam me gewoon. Mijn borsten zijn twee zielige driehoek theezakjes'', laat Dominique weten.

Ramona wist niet of ze het moest zeggen, maar anders gaat ze er in haar hoofd mee zitten. Ramona begint erover dat Dominique iets zou hebben gezegd als dat alle mannen haar leuk vinden, maar dat is volgens Dominique niet zo. Ze voelt zich het meisje wat in de klas ook uitgelachen werd. Niet zo zeer omdat die mannen aan het ''geilen'' waren, maar zij had zoiets van ik ga er weer vandoor. Niet dat er met haar gelachen werd, maar dan voelt ze zich uitgelachen en daarom ging ze naar Ramona. Ramona benadrukt dat het niet is dat ze geen buik truitje aan mag. Ramona zegt het alleen om Dominique te kunnen begrijpen. Ze is benieuwd hoe ze er naar kijkt. Dominique laat weten dat ze door de heimwee niet zo goed kan eten. Dan baalt ze want ze heeft gesport en op de akker gewerkt, maar ze kan niet eten/wil niet eten omdat de emotie zo hoog zit. Ramona heeft soms niet door hoe Dominique iets bedoeld. Ramona begreep ook niet dat Dominique zich dan zo onzeker voelde. ''Jij zegt dat je jezelf nog niet hebt gevonden'', aldus Ramona.

''Het rare is dat ik mezelf fysiek en emotioneel nog niet ken. Ik ben daar zo naïef in geweest'', legt Dominique uit. Ze is het meisje van de bank, het meisje dat alleen maar thuis op de bank lag. Soms vond ze het zelfs moeilijk om de deur uit te gaan om boodschappen te doen. ''De laatste tijd ging dat goed, maar er waren periodes dat dat speelde''. Ze werkte 40 uur per week en deed een fulltime studie. Dat had ze bewust gedaan want dan hoefde ze niet na te denken. Dan was ze in beweging. Ze vind het lastig om ''hier'' stil te staan. Dan moet ze nadenken over wie ze is, wat ze wil, haar mening uiten. Dominique vraagt zich soms af of ze er wel sterk genoeg voor is, voor Utopia. Puurheid en kwetsbaarheid is voor haar het meest belangrijk, als dat er maar is. ''En als je dan twijfelt aan mijn echtheid vind ik dat heel erg''. Dominique voelt zich veilig bij Ramona omdat ze niet achter haar rug om lult. Ramona bekend dat ze vandaag wel over Dominique heeft gepraat, want ze moest er over praten. ''We hebben zoveel gemeen en toch is er een bepaalde afstand dat ik jou niet kan grijpen. Ik ben ook onzeker, een meisje van de bank dat ik dacht jeetje is dit het leven'', aldus Ramona. ''Ik ben net zo zoekende als jij. Ik kan je geen antwoorden geven'', laat Dominique weten.

Ramona vraagt of Dominique soms twijfelt of ze daar wel moet blijven. ''Ja ik voel me gewoon niet thuis. Ik schrik er heel erg van'', antwoord Dominique. Mensen hebben iemand om naar toe te gaan, maar niemand komt naar Dominique toe. Ook word Dominique er gek van dat ze telkens zo jankt. Uiteindelijk sluiten de dames het gesprek weer af. ''I'm okay with you, are you okay'', vraagt Ramona. ''Ja'', antwoord Dominique. Ze omhelzen elkaar. ''En je gaat niet naar huis. We moeten nog heel even proberen'', laat Ramona weten.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.