''Ik ga het niet meer bij mezelf zoeken. Dat heb ik hier genoeg gedaan'' ~ Utopia Gekte

2/16/2016

''Ik ga het niet meer bij mezelf zoeken. Dat heb ik hier genoeg gedaan''

Het ene oor in, het andere oor uit

Het is al een lange tijd rustig in Utopia. Iedereen lijkt op bed te liggen en te slapen tot we om tien voor elf opeens Cees en Victoria in beeld krijgen die in de horeca keuken staan. Cees staat te koken en Victoria is even komen kijken. ''Dikke clash weer met Rowena en wat ging ze tekeer weer'', begint Cees al snel weer. Het is duidelijk dat hij dit verhaal weer aan al zijn medebewoners probeert te vertellen. ''En een hele simpele vraag. De vraag was heb je nog iets nodig van je lunch. Nou bep bep bep bep bep tekeer gaan joh. Heel agressief. Ik zei op een gegeven moment ook 'wat ben je toch weer agressief'. [...] 'Precies waar je me hebben wilt'. Wat!'', vertelt Cees. ''Begrijp je waar het vandaan komt'', vraagt Victoria uiteindelijk. ''Nee helemaal niet. Ze vraagt zelf 'let alsjeblieft eens op met al je rotzooi'. Regelmatig aandacht vragen, maar als ze hier zelf staat. Op de slaapkamer stonden nog allemaal glazen en kommen en lepels. Een hele zooi. Ik heb er nog een briefje bij gelegd 'neem mij aub mee, ik heb zin in een wasbeurt'. Als je dat soort dingen roept doe het dan zelf ook. Nah dat doet ze niet en als ik het dan nog normaal vraag''. Cees kan niet voorstellen waar het vandaan komt. Victoria wil wel uitleggen hoe en wat en van Cees mag ze dat proberen, maar dan nog snapt hij het niet. (Wil hij het niet snappen).

Cees is er helemaal klaar mee. Bij iedereen zijn er verzachtende omstandigheden en bij hem niet. Ze mag het vertellen, maar het gaat het ene oor in en het andere oor uit. Cees heeft van alles geprobeerd naar eigen zeggen. Zijn mond dichthouden, glimlachen. Er iets van zeggen op een lullige manier, op een vriendelijke manier. ''Het maakt allemaal niks uit''. Cees heeft naar eigen zeggen vandaag zich niet of nauwelijks bemoeit met de was. ''Niemand vult de wasmachine dus we hebben morgen vier handdoeken. Prima ik doe het niet meer. [...] Er word nergens over nagedacht. De betrokkenheid is nul'', aldus Cees. ''Waar komt die stelligheid vandaan? Mensen gaan toch vanzelf op de blaren zitten als er geen handdoeken zijn'', reageert Victoria. Volgens Cees zijn er ook een aantal mensen die blij zijn als Cees ze op dingen wijst. Michael bijvoorbeeld die zijn was vandaag vergeten was. ''Ramona laat alles achter haar reet aan slingeren. Het is net een klein kind. [...] Maar Rowena die zegt het ook in het centraal. Ik noem dat scoren. 'Ik heb er ook aandacht voor'', maar zelf nul. Gewoon nul. Ze laat alles achter haar reet aan slingeren''. Victoria vraagt of het dan aan Cees is om er naar te wijzen. ''Wie ruimt het dan op? Snap je?'', reageert Cees. Victoria ziet dat steeds meer mensen dit soort uitingen naar hem hebben en dat vind ze niet fijn. Al snapt ze wel waar het vandaan komt. Ze wenst hem meer dan dat. Ze hoopt ook dat het niet het ene oor in gaat en het andere oor uit. ''Dan zou ik je op willen roepen om me te ondersteunen. Om ook tegen zo iemand te zeggen 'waar begint het dan, ruim dan je rotzooi op'. [...] Ik ga het niet meer bij mezelf zoeken. Dat heb ik hier genoeg gedaan'', aldus Cees.

Volgens Victoria is het ook en keer genoeg geweest. ''Ik heb gewoon een vriendelijke vraag gesteld'', aldus Cees. Cees zit tegen het maximale aan. ''Ze kunnen alles wel laten. Weet je hoe lang de toiletten al niet gedaan zijn tot je eens iemand treft die het een keertje doet. Vandaag is het ook niet gebeurd. Vorige week denk ik één of twee keer in de week met vijftien man. Vind je het gek dat je hier ziek word. [...] Hoe lossen we het dan op. Je bent zelf één van de roependen in het centraal. Er is maar één manier om het uit de weg te gaan en dat is je kop te houden'', aldus Cees. Victoria is het daar niet mee eens. Zij doet het ook, maar krijgt minder weerstand. Victoria is ook van mening dat de excuses niet altijd van Rowena moeten komen en dat Cees ook weleens zijn excuses mag aanbieden. Cees beweerd vervolgens dat hij er de vorige keer zelf over is begonnen. ''Toen gaf ze zelf ook aan 'beetje stom van me''. Voor Cees is het simpel. Als ze hem een vervelende klootzak vinden moeten ze lekker op hem stemmen. Hij gaat niet zijn hele persoonlijkheid aan de kant gooien. In zijn post had hij ook gekregen ''waar is die sterke Cees gebleven. Je laat over je heen lopen''. Cees voelt dat zelf ook. Dat hij voor lul gezet word en dat er achter zijn rug om flauwe grapjes gemaakt worden. ''Wat veroorzaakt dat dan? Waarom bij jou wel en bij mij niet'', vraagt Victoria. ''Komt denk ik ook door het leeftijdsverschil. Kinderen doen dat toch ook bij hun ouders'', aldus Cees. Hij kan er met de pet niet bij. ''Wat is er nou moeilijk aan een taken lijst. We doen het niet, ik begrijp dat niet''. Volgens Victoria hebben mensen andere normen. ''Het is toch af en toe bizar'', aldus Cees.1 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.