''Het is best een heel zwaar proces, daar moet je niet licht over denken'' ~ Utopia Gekte

2/23/2016

''Het is best een heel zwaar proces, daar moet je niet licht over denken''

''Ik ben een vrouw klaar''

Om half acht zien we Michael voor de groep staan. De academie gaat namelijk beginnen. Michael benadrukt dat ze zonder de gasten daar vanavond niet hadden gestaan. Er was deze middag een verwendag want de dames en de heer mochten in het zonnetje gezet worden omdat ze vaak een hele lange weg hebben gehad en nog een hele lange weg te gaan hebben. Daarom is het goed dat iedereen een beetje de aandacht krijgt en de aandacht neemt. Dit is iets wat in het dagelijks leven nog steeds heel heftig is en steeds heftiger word helaas. Michael zelf is dragqueen. Treed op, doet zijn ding, gaat naar huis, doet zijn make-up af en is weer Michael. Gewoon een showvrouw dus. In Nederland noemen ze dat vaak gewoon een travestiet. Michael heeft verschillende sprekers uitgenodigd en wil hun laten spreken. Hij hoopt dat hun een mooi verhaal kunnen vertellen zodat ze een beetje info krijgen over dat onderwerp. Vera mag als eerste het woord nemen. Ze wil eerst de bewoners bedanken voor het warme ontvangst. Ze is 64 jaar en noemt zichzelf een crossdresser. Ze is deels man en deels vrouw. Zonder dat deel vrouw kan hij niet bestaan, dat is zo belangrijk voor hem. Jaren terug is hij begonnen als travestiet. Ze deden travestie shows en daar kon ze haar fantasie in kwijt. Ze wou een jurk aan, heeft dat jaren gedaan en toen was ze het zat. Ze heeft alles in de container gegooid en het jaren lang weg gestopt. 25 jaar heeft ze het verdrongen totdat ze Sandra tegen kwam. Soms zag ze dat Sandra iets aantrok wat een man niet deed. Toen zei ze 'als je iets aantrekt moet je het goed doen''. Toen heeft Vera haar meegenomen, heeft Sandra allemaal mooie spullen aangeschaft en toen heeft ze Vera ook weer aangestoken. Twee weken later Vera dus ook. Haar man is er gelukkig altijd goed in meegegaan. ''Als ik dit doe ga ik het meteen iedereen vertellen. Het leuke is ik ben niemand kwijt geraakt''. Ze hebben transgenders Noord Holland opgericht om de beeldvorming te verbeteren. ''De stichting doet heel goed werk''. Ze helpen mensen die in een isolement zitten. Mensen die het verborgen doen en waarvan de partners het vaak niet eens weten. Dat gaat jaren goed, maar ook vaak fout. Maar wat is dan het verschil tussen een crossdresser en een travestiet. ''Een crossdresser doet het echt vanuit gevoel, die kan niet zonder dat deel vrouw zijn. Een travestiet raakt opgewonden van dames lingerie. Die krijgt er een kick van en trekt dat aan. Een crossdresser niet, die kan niet zonder. Maar er zijn ook travestieten die het niet voor de kick doen. Daar moet ik voorzichtig in zijn'', aldus Vera. Rowena wil weten hoeveel procent ze man/vrouw is. ''50/50'', antwoord Vera. Ze gaat ook zo uit en gaat ook zo op vakantie. Ze doet het wanneer het haar uit komt. Ze kan ook zo naar haar werk, maar dat is niet praktisch omdat je zo lang bezig bent met make-uppen. Dan zou ze heel vroeg uit bed moeten.

Vervolgens komt Ivo aan het woord. Hij noemt zichzelf een transman omdat transmannen vaak onzichtbaar zijn en ook om te laten zien dat ze bestaan. Hij komt uit een Joodse achtergrond, niet religieus. Op een gegeven moment kreeg hij het gevoel dat hij naar de synagoge moest. Een keppel opdoen enzo. ''Word ik geaccepteerd als man of niet''. Hij is er heen gegaan, heeft het op gedaan en toen kreeg hij het gevoel dat zijn opa het had geaccepteerd. Het duurde wel lang voor Ivo verder ging. Hij werd eerst boeddhist en heeft het spirituele pad ontdekt. Hij wilde weten wat voor man hij was. Hij wist wel dat hij een man was, maar wilde eerst weten 'wat voor man ben ik eigenlijk''. Iemand heeft hem op het pad gebracht van vrouw naar man en toen kon hij verder. Hij is toen de transitie in gegaan. Operaties laten doen. Door dat pad kon hij zich ook verder in gaan zetten voor de transgemeenschap. Hij heeft de transpride georganiseerd. Transgenders moeten namelijk ook een plek hebben binnen de gaypride. Dat doen ze dus elk jaar negen dagen en ze willen er niet echt een drag feest van maken, maar met een inhoudelijk programma. ''Hoe het is als moeder, vader, kind om transgender te zijn''. Ook om de verschillende doelgroepen te belichten. Mensen kunnen daar gedichten voordragen. Vorig jaar heeft hij van trans Amsterdam een stichting gemaakt. Dat houd zich bezig met kunst, cultuur en lifestyle. Ze willen transgenders een podium bieden. ''Wat is een transman'', vraagt Michael. ''Iemand die geboren is als meisje en later transformeert naar jongen/man'', antwoord Ivo. Transmannen zijn er minder dan transvrouwen. Voor de samenleving zijn transmannen vaak onzichtbaar. Hij wil ze zichtbaarder maken. Het is dus één dag voor transmannen om te laten zien dat ze ook bestaan. Ivo vertelt vervolgens over zijn transitie. Je gaat een traject in, moet vragen beantwoorden. Hij moest in zijn tijd 500 vragen beantwoorden en kreeg toen gesprekken bij de VU. Ze willen echt weten of het wel zo is. Daarna krijg je een soort groen licht en dan ben je heel blij. Dan krijg je hormonen en die neem je je hele leven. Dat kan met spuiten of met gel. Daarna krijg je een borst operatie, borst verwijdering en een baarmoeder, eierstok verwijdering en als laatste een p*nis constructie. Dat laatste is moeilijk, dus niet iedereen zit daar op te wachten. ''Het is best een heel zwaar proces, daar moet je niet licht over denken'', laat een dame weten. Ivo heeft er lang over gedaan en gewacht tot het de tijd was. Eerst was hij er nog niet klaar voor. Hij is dat traject rustig gaan uitstippelen. ''Als je hormonen krijgt ga je door zo een transformatie heen dat moet je echt goed bewandelen vind ik zelf. Daarom rustig aan, niet te snel stap voor stap gedaan'', aldus Ivo. ''Niet iedereen gaat door tot de transitie'', laat Vera weten. En volgens Michael heb je tegenwoordig ook een wachtlijst.

Als laatste komt Effa aan het woord. Zij noemt zichzelf een vrouw met een transs*ksueel verleden. ''Transs*ksueel is dat je geboren bent in een verkeerd lichaam ook wel genderdysforie genoemd. Ik ben ook geboren in een verkeerd lichaam. In een jongetjes lichaam''. Het is voor haar een hele weg geweest. Toen wisten ze er nog helemaal niks vanaf dat het zo zou zijn en dat het bestond. Toen ze het haar moeder vertelde liet ze gewoon foto's van zichzelf zien als vrouw. Haar moeder zei ''wat een leuke vrouw''. Toen gaf Effa nog meer foto's en op een gegeven moment zei haar moeder ''o dat ben jij. Daar kijk ik niet gek van op. Als klein kind was je al een meisje, maar wat wisten we er toen vanaf''. Tegenwoordig zie je veel gender kinderen die al vroeg beginnen. Dan krijg je puberteitsremmers, mannen of vrouwen hormonen en vanaf je 18e jaar kan je geopereerd worden. Je merkt dat je in een verkeerd lichaam zit, maar er gaat nog een hele tijd voorbij voor je ergens naar toe gaat. Effa ging naar een gender therapeut. Ze was niet één van de jongste toen ze in transitie ging. Ze is toen naar een gender therapeut gegaan en heeft in een jaar het traject gedaan. Binnen een jaar was ze al geopereerd. ''Na de operatie was er een moment dat al het verband er af ging en je na een week mag douchen. Dan zie je jezelf in de spiegel helemaal n*akt en dan denk je zo had het altijd moeten zijn. [...] We moeten wel zichtbaar blijven, laten zien dat we er zijn en een normaal leven kunnen leiden. Ik heb altijd mijn werk gehouden, ben niemand van mijn vrienden kwijt geraakt. Vriendschappen zijn juist intensiever geworden. Je staat veel steviger in je schoenen'', aldus Effa. Cemal vraagt hoe het in de liefde is. ''Dat is nog een moeilijk punt''. Het is moeilijker als vrouw met een transs*ksueel verleden om een partner te krijgen. ''Dat is toch nog wel een taboe''. Cemal vraagt of ze wel partners gehad heeft. ''Ja'', antwoord ze. Ze heeft nu een beginnende liefde. Hij gaat er heel open mee om, is vader van vier kinderen en is er tegen zijn kinderen ook heel open over. ''Het gaat toch om de persoon. Ik ben een vrouw klaar''.

Ivo valt op vrouwen, maar het is moeilijk iemand te vinden. Hij denkt alleen niet dat dat met zijn transitie te maken heeft. Michael vind het ook zo'n onzin dat homo's en travestieten elkaar niet zouden mogen. Michael vind dat ze elkaar nodig hebben. Ze moeten elkaar juist heel erg ondersteunen. ''Homos*ksualiteit is ook nog steeds een taboe''. Michael is blij dat ze onder één vlag vallen. Michael wil de gasten bedanken voor hun mooie persoonlijke verhalen. Ook hebben ze nog wat voor de gasten. Victoria krijgt van Michael de eer om de armbandjes uit te delen. ''Jullie ook bedankt'', aldus Ivo. Michael vond het ook mooi dat alle Utopianen er waren. Om kwart over acht na afloop van de academie zien we ze ook nog even een groepsfoto maken.


Vera
Ivo
Effa

0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.