Het centraal van 18 februari 2016 ~ Utopia Gekte

2/18/2016

Het centraal van 18 februari 2016

Een normaal centraal

Na het heftige eerste deel van het ''centraal'' en een break gaan ze weer centraal voor een tweede poging. Het is dan vijf voor half één als ze weer beginnen en verdergaan waar ze gebleven waren. Het schoonmaak rooster. Rowena wil dit soort dingen voorkomen. Het is geen voorstel, het gaat gewoon gebeuren. Ze hebben het er vaak over gehad en het heeft geen zin. Ze gaan het over een andere boeg gooien. Diegene die willen schoonmaken mogen na het centraal naar haar toe komen. ''Niet allemaal tegelijk'', grapt ze. ''Degene die niet bij de samenleving horen mogen eigenlijk niks zeggen over schoonmaken. Wij spreken elkaar aan, het is niet de bedoeling dat een ander dat doet'', aldus Gina. ''Daarop aanvullend. Het rooster word een blanco rooster, een af vink rooster zodat we zien wat er gedaan moet worden''. Ze zetten een vinkje en een naam neer bij wat er gedaan is en dan weten ze ook wat er nog open staat. Ze hebben afgesproken voordat het 's avonds is dat dan alle taken gedaan zijn. ''We gaan dus ook in de horeca keuken. Een heel belangrijk punt, werken met een check lijst. Gina gaat hem uitwerken'', aldus Rowena. Ze pakken ook de vloer mee, want het moet netjes zijn. Het is belangrijk dat het gewoon schoon is. Gabriëlle benadrukt dat er in de horeca keuken te weinig plek is en dat daardoor dingen vies worden. Ze wil een extra kast of extra ruimte. Wim zegt dat het alleen nog gemaakt moet worden.

''De sfeer in ons huis. ONS huis. Laten we het netjes houden. Die dozen worden neergezet, maar er word niet meer naar omgekeken totdat iemand bedenkt 'dat staat een beetje in de weg'. Probeer het meteen op te ruimen. Dit soort dingen zijn onontkoombaar'', aldus Rowena. Dominique vraagt of ze de dozen niet plat kunnen maken en dan op kunnen stapelen bij de open haard. ''Het kan ook in de papier kar'', laat Wim weten. Ivan benadrukt dat ze er dan geld voor krijgen. 10 cent per kilo. ''De knusheid. Willen we een investering aanvragen of niet'', vraagt Rowena. ''Dat word een beetje tricky'', laat Gina weten. Ze wilden de kast weghalen om sfeer te creëren. Kijken wat gordijnen kosten om het sfeervoller te maken. En op zoek gaan naar de kaarsjes die ze hadden. Misschien dat ze dat met de tijd kunnen doen als ze weer geld hebben. Dan wil ze ook een sidetable maken met kastjes waar ze dan de spulletjes en prulletjes in kwijt kunnen. ''Maar dat is voor later, nu gaat het financieel wat minder''. Rowena wil ook een schoenenborstel voor buiten voor als ze in de modder hebben gestaan. Zodat ze niet alle modder naar binnen lopen. ''En een extra dweil'', aldus Dominique. ''En een extra bezem please'', vult Gabriëlle aan. De markt promotie. Ze zien over twee dagen of het heeft gewerkt. ''Ga met je product aan de gang, heb het erover'', aldus Rob. Ivan laat weten dat de views aanzienlijk verhoogd zijn dus ze moeten het door gaan zetten. Ze hebben aardig wat onkosten straks in verband met de kapsalon als ze er niet keihard aan trekken laat Rob weten. Om één uur komt iemand een beatbox show geven. Diegene komt ook op de markt en verkoopt ook producten. De standhouders gaan goed, alleen de kaartverkoop moet nog een onwijze boost krijgen volgens Rob. ''Arjuna wil ook op de markt. Die moet je nog even bellen'', reageert Ramona. Rob hoorde dat ook. Het is altijd tof als Arjuna komt. ''Een trekpleister'', aldus Rowena. Ze hebben nu ongeveer 20 standhouders die bevestigd hebben dat ze komen waaronder markt kraampjes met schoenen, kaas, negerzoenen, sieraden, snoep, poffertjes en de eigen kramen zoals de merchandise, patat en de broodjes van Gina. Ze zijn nog bezig om wat andere standhouders over de streep te trekken.

''De markt is altijd prio. [...] Die draagkracht moet van allemaal komen'', aldus Victoria. ''Op het moment dat we de markt niet hebben kunnen we geeneens kistjes aan de muur hangen. [...] Het is de grootste inkomstenbron dat ervoor zorgt dat we kunnen eten en leven'', aldus Bjorn. Victoria heeft vooral enorm genoten van het promo filmpje dat gemaakt is. ''Op het moment dat iets moet gebeuren gebeurd het ook. We moeten niet vergeten dat we ook een sterk team zijn'', aldus Rowena. ''We moeten proberen het filmpje er nog op te krijgen''. Dominique heeft nog meer filmpjes die op de website moeten. Cemal begint over het kampvuur op het terrein dat in de weg staat. ''Is er een mogelijkheid dat dat verplaatst kan worden of staat het er met een reden?''. Ivan laat weten dat het met de bomen te maken heeft en de brandweer. Het is de enige plek waar het mag. Cemal wil het dan opknappen. ''We gaan hem pimpen''. Bjorn laat weten dat zaterdag 20 februari de opening van het bruin café kroegtopia is. Er komen vijftig man op dit moment. ''Gewoon gezellig karaoke'', aldus Bjorn. Van zeven tot elf is het dan één groot feest. De week erna is de markt. In maart is er ook nog spoken word. Dat is 17 maart en word een interessante avond. Kaartjes zijn nog te koop op de webshop. Verder zijn Bjorn en Benjamin bezig met een benefietavond voor het goede doel. Daar komen ze later specifiek op terug. Dat zal dan een apres ski feestjes worden. Het word een leuk avondje want dan zullen de Utopianen allemaal vrij zijn. '"Wat leuk'', vind Rowena. ''Dat zal dan negentien maart zijn'', aldus Bjorn. Zaterdag om 12 uur is er een briefing vanwege de opening van het bruin café. Het opbouw en afbouw rooster. Er zullen mensen vrij zijn. Ze houden het compact op hoogte van de picknicktafels. Hij zit te denken om aan de hoek van de bar de munten te verkopen en er een merchandise tafeltje neer te zetten. Bjorn wil het relatief compact houden. Er zijn nu 49 kaartjes verkocht, maar er kunnen nog kaartjes gekocht worden. Bas denkt dat ze misschien beter in shifts kunnen werken. Maar volgens Bjorn werkte dat niet toen ze dat eerder al eens probeerden. ''We kunnen blijven proberen'', is Dominique van mening.

Als laatste wil hij iets zeggen over Le luifel. Gina wil dat elk evenement doen en Bjorn denkt omdat de opening een klein evenement is om de bestellingen dan van binnenuit te doen. Op het moment dat mensen een patatje willen dat Gina dan naar Le Luifel gaat. ''Persoonlijke service, leuk om te doen'', vind Victoria. 30 maart is de theater voorstelling ''see us''. Daar gaat hard aan gewerkt worden. Alle spullen zijn er. De kaartjes zijn nog te koop, maar volgens Bjorn moet je er snel bij zijn. De nieuwe Live in de Loods met de piano show word heel vet en spreekt voor zich. Ivan gaat een liedje doen, maar eigenlijk doet iedereen iets. Vanavond komen ze langs. De kaartverkoop is al gestart. ''Het is maar een tientje, leuke prijs'', aldus Bjorn. Dominique zegt alle dingen te hebben gekocht voor de sleutelhanger. Het komt hopelijk voor het weekend binnen. Ze wil heel graag hulptroepen om het voor de markt af te krijgen. Het is heel veel werk. Ze wil dus een team van vijf personen zodat iedereen een eigen taak krijgt. Als ze zich geroepen voelen mogen ze naar haar toe komen. Ze heeft een mail gestuurd naar de plek waar je kleding kan doneren om te vragen of ze het kunnen komen ophalen. Ze heeft iets gevonden voor vluchtelingen zodat het terecht komt bij mensen die echt helemaal niks meer hebben. ''Heb je iets in je kast wat je niet meer hoeft, leuk om in te zamelen en te doneren aan iets beters'', aldus Dominique. ''Ik geef het dan altijd aan Bas'', grapt Bjorn. ''Moeten er nog pamfletten gemaakt worden'', vraagt Dominique. Ook moet er nog een groepsfoto gemaakt worden. Dat wil ze zondag doen om één uur. Vandaag gaat ze alvast de ansichtkaart foto van Cemal maken.

''Zoals jullie weten zakt Gina bijna door de vloer heen. We hadden het briljante idee om hem er uit te halen, waar we nu spijt van hebben. Ik wilde de badkamer aanpakken, maar werd toen uitgelachen''. Wim maakt zich druk om wat ze nu hebben gevonden. Ze hebben lekkage en dat is ook helemaal in de badkamer getrokken en hij weet niet welke kant het allemaal op gaat. Er moet in ieder geval een nieuwe badkamer komen. Als ze het zelf slopen en opnieuw bouwen zijn ze 4k kwijt. ''Waarom niet gewoon een complete douche cabine. Twee aanschaffen, nieuwe scheidingswand er tussen. Dan kwamen we uit op een bedrag van 1900 euro in de BTW'', aldus Wim. Bjorn gaat bellen en vanavond hebben ze een prijs. Er komen nog kosten bij dan want dit zijn puur de kosten voor de douche cabines. Met alles erbij zit hij rond de drie/drie en half. Dan kunnen ze alleen wel een paar dagen niet douchen. Ze kunnen acht/negen dagen niet douchen als ze het zelf gaan doen. Met de cabines ben je in één/twee dagen klaar. ''Dan stem ik voor de cabines'', reageert Dominique. Ze gaan het snel aanpakken. Gina wil werken aan Ivan's kasteeltuin. Ivan doet veel voor anderen. Als ze daar met zijn alleen aan werken is dat ook snel klaar. Bjorn is voor de markt bezig geweest en heeft diverse radio stations gesproken. Daar is hij nog steeds druk mee bezig. Hij hoort binnenkort wat terug. ''Kunnen we niet gewoon sbs6 benaderen'', vraagt Bas. Bjorn zegt dat ze dat al meerdere keren hebben geprobeerd. De vloer zet Bjorn even op een laag pitje. Dat moet even wachten. Bjorn hoopt vandaag de voorbeelden van de bierviltjes te krijgen. Vierkante viltjes met het Utopia logo en de naam van het bruin café. Ze kunnen die bierviltjes zelf gebruiken, maar ook verkopen als merchandise.

Cees wil de financiën bespreken. De allerlaatste stand van gisteravond. Hij heeft een paar rekensommetjes gemaakt. ''De liquiditeit word bepaald door feitelijk alleen wat je nog aan geld hebt cash en op de bank''. Als ze dan kijken wat ze aan chartaal geld hebben. Iets van 4200 euro. En 10.540 euro. Dat is bij elkaar 14.000 nog wat. Ze hebben nog veel openstaande posten zoals het vogelhospitaal, de dierenkliniek, Wim Vroege, Kink, Propje, Easy drank, Rosie (de generator), de beveiliging, carnaval, Van Loenen (de container), de naamswijziging van de gouden pot. Dat is bij elkaar een bedrag van ongeveer 6500 euro. Dan houden ze dus over 8283 euro. Het gaat te snel om alles exact te volgen. Ze hebben het over zo'n 9000 euro. Daar gaan de vaste lasten van de komende maand ook nog vanaf, maar ze hebben ook nog een markt en een bar opening. Als er hiervan nu al 4k af gaat dan zitten ze op 4200 euro. Dat betekent dat ze van hun eigen vermogen (en dat vermogen hebben ze nodig). Dat betekend dat ze nu aan hun eigen vermogen zitten te snoepen. Dat was van die 10.000 euro. Er is nog maar 4000 feitelijk van over. ''Dat geld zit in de voorraden. Zes a zeven duizend euro''. In de foto's, de merchandise en dergelijke. ''Maar met die voorraden kan je niet naar de bakker om te betalen''. Volgende maand hebben ze ook weer vaste kosten. En die 4000 is er eigenlijk ook niet meer. Dat is van hun allemaal voor een investering. Dus feitelijk staan ze op nul. ''Dat is nu niet meer het geval. Er is geen aanspraak te maken op 300 euro nu'', aldus Ivan.

Rowena vraagt hoe ze kunnen voorkomen dat ze failliet gaan. Dat er geld binnen moet komen snapt ze. Cees zegt dat ze sowieso het wekelijkse boodschappen budget naar beneden moeten brengen. ''Let op met de boodschappen en opletten als we de boterham besmeren'', aldus Cees. Rowena wil een paar shirtjes met ''hoppa'' maken. Bas is populair, maar Cees heeft volgens haar ook een grote achterban. ''Mooi verhaal, super helder'', vind Victoria. Ze stelt voor om even een aparte meeting er over te houden om te bespreken hoe ze dit soort dingen gaan voorkomen. Dit is een cirkel waar ze steeds in terug komen. Er volgt een streamlock. Daarna is Cemal aan het woord. Hij is er pas twee dagen, moet even kijken hoe alles loopt, maar gaat vaart maken met zijn plannen. Blijkbaar wil Cemal zichzelf als date aanbieden, maar Gina vind dat geen goed plan. Ze ziet meer in een vrijgezellenfeest dan een date. Dat mensen met hem de hottub in gaan. Cees vind dat ze allemaal na moeten denken over leuke ideeën die geld opleveren. Sinds Mark weg is heeft Cees gemerkt dat het constant door gaat. ''Cees dit, Cees dat, Cees zus, Cees zo. Heel ongeorganiseerd''. Hij snapt niet dat Mark het volgehouden heeft. Hij wil dat ze vanaf acht uur 's avonds pas naar hem toe komen of 's middags aangeven dat ze hem 's avonds nodig hebben. Hij wil niet de hele dag door betalingen moeten doen. Cees hoopt dat anderen er ook in mee willen denken. Benjamin gaat straks van één tot drie een hoop dingen achter de computer doen. De beatbox workshop laat hij voor wat het is. Als er mailtjes komen van mensen met vragen over producten of bestellingen moeten ze die in het mapje zetten waar het voor is. Ongelezen!

Om half twee komt er bezoek binnen. De beat boxer. Ramona praat nog snel verder. Het theater heeft ze nu een paar keer uitgesteld vanwege afspraken en dan hoort ze na een halfuur dat die afspraak niet doorgaat. De voorstelling is belangrijk en wil ze goed doen. Als ze uit blijft stellen komt het er niet van. Het staat nu zondag gepland na het eten. Dan is de eerste echte repetitie. Daarna houden ze gewoon weer het schema aan. Zondag gaan ze ook voor het eerst repeteren met de echte spullen. Vanmiddag of twee uur heeft ze samen met Gina een verwendag. Dan gaan ze een dame optutten, een foto maken en komt die vrouw een patatje eten. Ook vind Ramona het centraal altijd lang duren. ''Het is misschien een tip. Denk even na voordat je reageert of het er echt toe doet. Vaak worden dingen dubbel gezegd. Anders zitten we hier elke keer zo lang''. Gabriëlle gaat zich bezighouden met de merchandise. Cees wil zeggen dat men aanstaande zaterdag in de gelegenheid is om Ramona te komen feliciteren. Dan kunnen ze een shirt kopen, haar persoonlijk feliciteren en misschien zelfs onder het genot van een hamburger. Cees roept op. ''Kom en geniet zaterdag en de 27e''. Victoria komt nog even terug op wat Ramona net zei. Ze vind het heel belangrijk dat iedereen kan zeggen wat die vind. Dat ze respect opbrengen dat sommige verhalen langer duren. Victoria is het gezucht zat. Ze hebben geen haast. ''Geef elkaar de ruimte. Wees concreet, bereid je gewoon voor. Het is ook om zakelijke dingen te bespreken''. Victoria heeft trots gewerkt aan de nieuwsbrief. Die is klaar en verzonden. Iedereen is welkom om dingen te promoten. Het levert veel op. Om vier over half twee is het centraal weer afgelopen.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.