Dokter speelman op bezoek om de zieken te onderzoeken ~ Utopia Gekte

2/01/2016

Dokter speelman op bezoek om de zieken te onderzoeken

Een bovenste luchtweg infectie met koorts

Om tien over elf horen we Rob tegen Ivan vertellen dat het wel weer wat beter met hem gaat. Vannacht heeft hij veel liggen hoesten, last van brandend maagzuur gehad en werd hij badend in het zweet wakker, maar nu voelt hij zich weer iets beter. Om tien voor half twaalf komt de dokter de loods binnenlopen. Hij komt bij de zieken kijken. Volgens de bewoners zijn Gabriëlle en Wim er het ergste aan toe dus gaat de dokter eerst naar Gabriëlle toe. Gabriëlle denkt dat het beter gaat dan gisteren. Gister had ze 40.4 graden koorts. Ze heeft een pufje gehad. Salbutamol. Ibuprofen en het gaat nu dus wat beter, ze voelt zich wat beter. De pillen helpen wel en ze is van mening dat ze haar rust moet pakken. Ze heeft pijn op haar borst en soms steken in haar keel. Ook horen we dat ze bijna geen stem meer heeft. Er volgt een streamlock. Na de streamlock is de dokter uit beeld. Pas later als hij Victoria aan het onderzoeken is krijgen we hem weer in beeld. Zij heeft 38.3 graden koorts. ''Ik zweet behoorlijk merk ik'', laat ze weten. Ze moet zuchten en diep inademen zodat hij naar haar longen kan luisteren. ''Dat klinkt wel goed'', vind de dokter. Ze heeft volgens hem een bovenste luchtweg infectie met koorts. Het virus wat een beetje rondgaat. ''Je lichaam gaat zelf dat virus bestrijden. Dat gaat beter bij hoge temperatuur. Dat je koorts hebt is dus eigenlijk een goed teken, maar kost wel veel energie. Het gaat vanzelf over, maar je moet wel de koorts in de gaten houden. Als het langer dan vijf dagen aanhoud of je word zieker dan moet je aan de bel trekken. [...] Er kan altijd iets overheen komen en dan moet je even bellen dan kom ik kijken''. Hij raad haar aan om 3x per dag 1000 milligram paracetamol te slikken. Dan gaat ze zich een stuk beter voelen. Ook mag ze Diclofenac en Ibuprofen. ''Goed drinken hé''.

''Fijn je te zien'', horen we Rowena zeggen. Met haar gaat het redelijk, vertelt ze. ''Moet ik alweer voor mijn prikken'', vraagt ze. ''Ja, ik zal er zo even naar kijken'', reageert de dokter. Rowena brengt dokter Speelman naar Wim toe die ook nog ziek in bed ligt. ''Hoe gaat het'', vraagt Speelman. ''Kon beter. Het ene moment heel warm. dan heel koud. Benauwd op de borst. Af en toe hoofdpijn. Van alles wat. 'S nachts ijskoud, overdag bloed heet'', legt Wim uit. Ook bij Wim gaat de dokter zijn temperatuur meten en naar zijn longen luisteren. Even kijken wat er aan de hand is. ''36.9 dat valt mee gelukkig'', laat de dokter weten. Wim moet zijn mond opendoen en aah zeggen. Weer volgt er een streamlock. Na de streamlock krijgt Wim het zelfde verhaal te horen als Victoria. Dat koorts een goed teken is. ''Ik slaap veel'', laat Wim weten. Volgens de dokter moet hij ook gewoon zijn rust pakken en als hij dat doet moet het goed komen. ''Hou je temperatuur in de gaten. Neem gewoon paracetamol en als je zieker word even bellen. Sterkte hé''. Daarna loopt de dokter met Ivan mee. Ivan is weer een beetje aan het herstellen. ''Dan ben jij waarschijnlijk de eerste geweest'', reageert de dokter. Maar Ivan moet het ook weer van iemand gehad hebben. ''Het moet van buiten komen. Je moet altijd besmet worden'', laat de dokter weten. Rob zegt zich ook al wat beter te voelen. ''Kun je ons niet een prik geven dat we topfit worden. Of een prik ter preventie zodat we nooit meer ziek worden'', grapt Ivan, maar zo'n prik heeft de dokter natuurlijk niet.

Dominique ligt ook ziek in bed. Griep denkt ze. Ze heeft hitte aanvallen, last van haar keel. Is heel vermoeid en moet continu hoesten, heel veel hoesten. Ook zij word onderzocht. ''37.1 dat is geen koorts dus dat is mooi'', reageert Dominique. Volgens de dokter duurt zo'n infectie maximaal en paar weken. Dominique zegt vandaag uit te gaan rusten anders word het erger en daar heeft ze geen zin in. ''Je kan wat paracetamol nemen'', adviseert Speelman. ''Net genomen'', reageert Dominique. Als Speelman klaar is gaat hij er weer vandoor. Er zit dus niks anders op voor de zieke bewoners dan gewoon rust nemen en uitzieken.


0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.