Discussies, ruzies en mensen die elkaar niet meer kunnen verdragen ~ Utopia Gekte

2/11/2016

Discussies, ruzies en mensen die elkaar niet meer kunnen verdragen

Wat er deze avond allemaal nog gebeurde

Om tien voor half tien horen we iemand zeggen dat Mark morgen een rookvrije dag wil en dat hij Arjuna af wil zeggen. ''Dan kan ik niet wegen'', reageert Ramona. Veel bewoners lijken voor te zijn. ''Dan rook ik me zo wel even de pleuris als jullie het niet erg vinden'', laat Ramona weten. Victoria vind het nog steeds niet leuk dat ze dingen had opgespaard en dat dat dan gewoon door anderen word opgevreten en Gabriëlle merkt dat er door het niet roken plan paniek is. Iedereen word snel bij elkaar geroepen om het plan voor te leggen aan de groep. ''Lieve dames en heren, we zijn bij elkaar gekomen om te discussiëren over dat er eventueel niet gerookt gaat worden en dat we Arjuna niet laten komen en de krant niet krijgen'', legt Mark uit. Wel hebben ze dan weer elektriciteit enzo. Dominique vraagt of het in het thema van de armoede week is of omdat er geen overleg gepleegd is vanochtend (en Mark dus ook met zo'n niet overlegt plan wil komen). Zo komt het nu op haar over. ''Nee'', zegt Mark. Cees wil vooral weten waarom ze niet zouden mogen roken. ''Normaal heb je dat ook niet als je armoede hebt. Dat is geen vaste levensbehoefte'', aldus Mark. Volgens Cees is dat niet zo. Dan roken ze gewoon door volgens hem.

Er volgt een discussie. Velen lijken het er niet mee eens zoals onder andere Bas. Bas weet nog niet of hij gaat roken. Mark noemt hem individualistisch. ''Dan sluit je je af van de groep. Daar sta je bekend om. Je hebt overal schijt aan''. Ook word duidelijk dat mensen helemaal niet mee hadden hoeven doen vandaag en dat ze gewoon de elektriciteit weer aan hadden mogen sluiten. ''Had je dat niet kunnen zeggen dat we hem weer aan mochten zetten'', aldus Mark. Maar volgens Bas en Michael is dat wel gewoon gezegd. Mark zegt dat hij en Cees vandaag de financiën niet hebben kunnen doen omdat de elektra er af ging. ''Iedereen heeft geen elektra gehad, waarom moeten degenen die wel roken nu ineens gaan stoppen met roken. Jij rookt niet'', aldus Bas. Hij doelt er op dat de elektra afsluiten iedereen betrekt en dat ze met dit plan alleen de rokers hebben. ''Jij weet ook niet hoe het is om een dag niet te roken'', aldus Bas. Gabriëlle vind het sowieso allemaal onduidelijk en je voelt de groepsdruk om mee te doen. Dit is de laatste keer dat ze mee doet tenzij er van tevoren duidelijke afspraken zijn gemaakt. Benjamin is wel voor, maar Rob niet. Die rookt morgen gewoon, hij vind het onzin. Eerst spreken ze af een weekje armoede. Eén pakje shag voor de hele week. Een bonnetje om drie minuten te douchen per dag en ze konden vandaag niet eens douchen. Gister stoorden mensen zich omdat anderen het niet serieus namen, vandaag krijg je alleen twee flessen water en nu komen ze opeens met nog een ander plan. ''Leven we onder de armoede grens of zijn we straatarm/ dakloos'', vraagt Rob zich af.

Benjamin zegt dat ze nog steeds hetzelfde doel hebben. Er zijn ook mensen die dit niet kunnen. Wim vind dat vandaag niks heeft bijgedragen, maar volgens Michael is er gewoon veel gebeurd, maar dat zie je niet als je de hele tijd binnen zit. ''De sfeer is er wel beter op geworden'', reageert Rob sarcastisch. Rob vind ook dat er een verschil zit tussen een personal trainer laten komen en niet mogen roken. ''Make-up hebben we ook niet nodig'', reageert Cees. ''Kleren eigenlijk ook niet'', grapt Benjamin. ''Het is geen eerste levensbehoefte (roken). Dat is make-up ook niet en dat word ook gewoon gebruikt'', aldus Cees. Rowena zegt dat één dag alle dames geen make-up hebben gedragen, maar volgens Cees is dat niet zo. Rowena loopt weg. Ze heeft geen zin in Cees zijn gezeik. ''Het is elke keer hetzelfde. Als een klein kind moet ik een discussie met je voeren. Elke keer. Het zit me tot hier''. Ze loopt weg omdat ze er niet meer tegen kan. ''Hij moet elke keer een tegen woord hebben''. En precies dat waar Rowena niet tegen kan gaat Cees mee door, elke keer het laatste woord willen hebben. ''Het is echt niet normaal dit'', reageert Cees. ''Elke keer weer hetzelfde gelul man. Ik ben niet de enige Cees. Dat is het probleem dat je het niet ziet en ik spreek het gewoon uit, maar iedereen voelt het, misschien moet je eens nadenken'', aldus Rowena. Op dat moment sluit Bjorn zich bij Rowena aan omdat ze vraagt of zij de enige is die er zo over denkt. Bjorn zegt dat hij Cees vanavond alleen maar spiegelde en dat Cees dan zegt ''nee dat is niet zo pfoee, als ik dit zou doen. Gelukkig doe ik dat niet''.

''Om terug te komen op het doel van deze week. Dat is de armoede in Nederland''. Benjamin vertelt dat ze richtlijnen gegeven hebben. Al het eten hebben weggehaald en dat ze expres geen eet zakjes hebben gemaakt of de pindakaas afgewogen omdat ze daar met vijftien volwassenen zitten. Benjamin wilde alleen bewustwording. Ramona zegt dat roken het eerste is wat wegvalt als je geen geld hebt, maar volgens Cees is dat niet waar. ''Niet alleen jouw waarheid is de waarheid'', reageert Benjamin. ''Ik spreek uit ervaring. [...] die van jullie ook niet'', aldus Cees. Bas deelt Cees zijn mening. Roken is een verslaving en als je verslaafd bent daaraan dan stop je niet met roken, maar valt het eten weg. ''Dan eet je niet of minder'', aldus Bas. Mark valt Bas vervolgens persoonlijk aan. Bas zou degene zijn die dwars is. Hij wil dat Bas een keus maakt. Of roken of eten. Gabriëlle trekt het niet meer. Ze heeft het ''graf koud'', staat op en wil de elektriciteit weer aan gaan zetten. Mark vind het allemaal heel boeiend. Gina zien we ook opstaan. Ze gaat achter Gabriëlle aan en probeert haar tegen te houden. Victoria begint over het eten wat ze opgespaard had en wat nu op is. Nu heeft ze geluk dat iemand zich over haar ontfermd heeft en zei ''je krijgt wat van mij''. Ze zou eigenlijk ook nog een halve kwark kunnen eten, maar het is er niet meer. Uiteindelijk stopt de discussie. Er is geen definitief besluit meer genomen of ze morgen nou wel of niet gaan roken. ''Als dit het niveau is'', horen we Mark klagen en ook Cees moppert nog even verder over bijvoorbeeld mensen die hagelslag in hun kwark gooien. ''Er zijn mensen die hebben alleen vanmiddag al vijf glazen drinken op. Ik vind het prima en wie krijgt er op zijn flikker? Ik zei de gek''.

Ook na de discussie word er de hele avond nog over gepraat. Mark wist dat Bas tegen zou zijn. Eerst draagt hij zijn medebewoners vandaag iets op en dan nu opeens allemaal smoesjes verzinnen en zijn kont in de krib gooien. ''Rob idem dito. Die kan niet zonder roken. Het gaat weer om individualistisch gedrag. Dit is wat ik bedoel. Mensen vinden het allemaal leuk wat hij doet, maar ik pik dit echt niet langer. Hij praat zichzelf tegen'', aldus Mark. Rowena horen we om tien uur zeggen dat ze weet hoe ze met Cees moet omgaan, maar dat ze het gewoon even niet meer kan. Om kwart over tien gaan Mark en Wim sporten. Terwijl ze naar de gym lopen klaagt Mark verder. We krijgen een streamlock. ''Je moet echt uitkijken in dit slangen hol. Op den duur moet je echt een front gaan vormen'', aldus Mark. ''O. Ik doe gewoon mijn ding Mark'', reageert Wim. Om half elf horen we Rowena zeggen dat ze gewoon niet meer tegen dat ge-mieren ne*k kan. ''Om de kleinste details''. Ramona zegt dat ze het gewoon langs zich heen heeft laten gaan. ''Ik kon het niet. Ik moest er wat van zeggen. Het zat me tot hier'', aldus Rowena. Ook Bas zit ermee hoe Mark gedaan heeft. Bas had het niet van hem verwacht. En ondanks al het commentaar wat Cees vandaag gehad heeft en de paar keer dat medebewoners hem iets duidelijk probeerden te maken is het nog steeds niet tot hem doorgedrongen. Nog steeds bemoeit hij zich met alles wat hij tegenkomt en wat hem niet bevalt. ''No waste hé jongens. [...] Lekker hé jongens. Laat maar staan. Sukkels! [...] Kijk eens wat ik allemaal weer ophaal. hohoho'', lacht hij. Uiteindelijk om tien voor half twaalf vraagt Bas of Rowena al met Cees gepraat heeft. Nee zegt ze. Het is niet het goede moment. Bas heeft wel al met Cees gesproken. Bas vind dat Cees heel cynisch is. ''Dat mompelen, het weerwoord. Dan loop je weg en gaat hij nog door''. Op datzelfde moment zien we dat Rob, Wim, Bjorn en Mark aan het kaarten zijn bij kaarslicht. Bas beland uiteindelijk op de bank voor de open haard. Hij gaat daar deze keer de nacht doorbrengen want in de caravan is het te koud.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.