De armoedeweek zorgt al meteen voor vragen en discussies ~ Utopia Gekte

2/08/2016

De armoedeweek zorgt al meteen voor vragen en discussies

''Moet je kijken hoe dik het er op gaat''

Om tien over half drie zien we een aantal bewoners in de keuken. Nu de armoedeweek begonnen is mogen ze maar twee sneetjes brood per persoon per dag. Cees vraagt of ze een ei van de kippen mogen. Dat mag vertelt Benjamin. Ook mogen ze een half bakje kwark of een stuk fruit per dag. De sigaretten die ze nog hebben moeten even ingeleverd worden. Ze mogen alleen wat er bestelt is. ''Ik at altijd al twee sneetjes brood per dag dus voor mij veranderd er niks'', laat Cees weten. ''Dan heb jij het makkelijk'', reageert Gina. ''Het is wel goed dat ik minder eet'', laat Michael weten die ook de keuken in komt. Cees vind het raar dat er dingen weg gedaan worden en dat ze dan dingen opnieuw gaan kopen. ''Het komt goed terecht'', laat Michael weten. ''Ook de boter waar ze aan gezeten hebben'', vraagt Cees. ''Ach de voedselbank is er gelukkig mee'', reageert Victoria. Cees moppert rustig verder. Hij vertelt dat ze vroeger zichzelf in de tobbe wasten en dat vroeger zijn moeder nogmaals met een mes over het brood heen ging of dat ze het brood met hagelslag ondersteboven hield en dat je het dan moest doen met wat er op bleef zitten. ''Ga je de hele dag door Cees'', vraagt Rob dan geïrriteerd. Cees zegt van niet, maar het lijkt van wel. ''Moet je er niet zo dik opsmeren. Dan kan je er de hele week mee doen'', horen we hem daarna namelijk tegen iemand zeggen.

Even later staat Dominique een boterham te besmeren. Ze doet twee boterhammen op elkaar en daar een klein laagje beleg tussen. ''Moet je kijken hoe dik het er op gaat'', moppert Cees. Dominique reageert er niet op en smeert gewoon door. ''Je kan hier blijven staan de hele dag'', reageert Benjamin. ''Nee ik ga weg, ik kijk wel uit'', antwoord Cees. Als Cees weg is reageert Dominique op de opmerking die Cees net maakte. ''Het kan toch niet zijn dat ik me nu bezwaard moet gaan voelen om een boterham te smeren''. Rob is het met haar eens. ''Nee joh, laat hem Jezus''. Dominique noemt het een prachtig initiatief, maar ze word er stront chagrijnig van. Niet veel later staat Cees toch weer in de keuken om alles in de gaten te houden. ''Je ziet het met de eieren. Rob pakt er gewoon twee, al heeft hij er wel één terug gelegd hé''. Daarna kijkt Cees ook wat Wim doet. Wim vertelt dat hij alles ingeleverd heeft wat hij in zijn kist had. ''Je mag ook niet uit je kist eten'', laat hij weten. ''Ja dat hoor ik'', reageert Cees.

Even later horen we Wim mopperen dat hij mayonaise wil. ''Eén tubetje''. Gabriëlle reageert geschokt. ''Geen mayonaise voor Wim''. Wim vraagt zich vervolgens af hoe hij zelf mayonaise kan maken. ''Ik wil gewoon mayonaise op mijn ei''. Als Mark ook de keuken in komt vraagt hij aan Wim hoeveel eieren hij mag. Hij krijgt er geen reactie op. Cees is dan al weg anders had hij het hem vast graag duidelijk gemaakt dat hij er maar één mag pakken. ''Ik ga gewoon straks vijftien eieren rapen en koken. Ik ga hier slecht op. Ik ga straks gewoon op bed liggen'', laat Wim weten. En Mark laat weten dat hij ook wil vreten. Hij pakt dus twee eieren. ''Is er ook kaas of niet'', vraagt hij. ''Nee, is duur hé'', reageert Wim. ''Dat meen je niet'', antwoord Mark. ''Zal ik dan ook gelijk mijn tweede broodje nemen'', vraagt Wim die wel netjes maar één ei heeft gekookt. Mark heeft ondertussen allemaal kruiden door zijn kluts ei gegooid om er meer smaak aan te geven. Cees die weer in de keuken staat laat weten dat ze de kruiden die boven op de kast staan ook niet mogen pakken. Dat hoorde hij net. ''Dat hoort niet bij de basis''.


2 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.