Centraal: ''GVD dit is mijn huis als het je niet bevalt rot jij maar op'' ~ Utopia Gekte

2/18/2016

Centraal: ''GVD dit is mijn huis als het je niet bevalt rot jij maar op''

''Ik heb meer gedaan dan iedereen hier bij elkaar''

Iets na elf uur zien we de bewoners centraal gaan. Ivan begint het centraal met twee punten. ''Wie weet wat crediteuren en debiteuren zijn? Crediteuren zijn mensen die wij nog moeten betalen''. Debiteuren zijn facturen die nog aan hun betaalt moeten worden. Te ontvangen bedragen. Er worden vaak dingen besproken door Cees in business terms. Zakelijke woorden die niet iedereen even goed begrijpt. ''Als we dat begrijpen weten we hoe we er voor staan''. Ivan heeft een start gemaakt vandaag om dat op papier te zetten zodat het duidelijk is, maar had maar kort de tijd. Dat als er over liquiditeit gesproken word dat ze weten waar het over gaat. De dingen die ze vaak gebruiken wil hij op papier zetten. Cees vraagt wat liquiditeit is en Ivan legt het uit. ''Dankjewel voor de test Cees'', aldus Ivan. ''Is voor de groep ook'', reageert Cees. Ivan komt er de volgende keer op terug zodat iedereen het begrijpt. Hij wil het ook hebben over wat er gisteravond gebeurd is. Hij is er zelf ook debet aan en heeft in het verleden ook naar Giorgio geroepen ''ga naar huis. Waarom ga je niet naar huis''. De reden toen was omdat Giorgio een hele tijd in Utopia is geweest waarin hij geen ene flikker uitvoerde en er alleen was om alles tegen te werken. Dat was de reden waarom Ivan dat zei. Hij heeft zijn excuses aangeboden dat dat niet terecht is. ''Want dit is Utopia. Niemand vertelt mij hier wiens thuis het is. Iedereen is hier gelijk. Het is iedereens thuis. Ik ben mijn hele leven vertelt dat ik naar huis moet en dat gaat mij niet hier overkomen in Utopia. Niemand gaat mij hier vertellen dat ik naar huis moet. Je wilt een maatschappelijk probleem aan de kaart stellen. Stel deze aan de praat dan. [...] Mensen zoals mij die zich elke dag de tering in weken. Mensen zoals ik die zich voor iedereen willen inzetten en nog steeds worden vertelt om naar huis te gaan. Mijn hele leven is dat vertelt en dat gaat me niet overkomen in Utopia''. Ivan heeft zich er de hele tijd hard voor gemaakt zodat iedereen gelijk kan zijn. Dat iedereen evenveel vrijheid heeft als een ander. Niemand gaat hem vertellen na alles wat hij heeft opgebouwd dat hij naar huis moet. ''Godverdomme dit is mijn huis als het je niet bevalt rot jij maar op. Zo is dat, ik durf dat nu zo te zeggen'', aldus Ivan schreeuwend.

''Nu maak je een fout'', reageert Benjamin. ''Ik maak het persoonlijk want het is persoonlijk'', aldus Ivan. ''Mijn hele leven word ik al vertelt dat ik naar huis moet. Je gaat mij niet in mijn huis vertellen dat ik naar huis moet. Weet dat. Onthoud dat en ik wil er niks meer over horen'', aldus Ivan. ''Iedereen is gelijk, maar we mogen niet tegen jou zeggen wat we willen. Je hebt dit niet in je eentje opgebouwd'', laat Benjamin weten. ''Niet met jouw hulp'', aldus Ivan. ''Het is jouw Utopia, het is bullshit wat je zegt'', vind Benjamin. ''Er word constant geroepen Koning Ivan, Koning Arthur. Dan kaats ik de bal naar je terug. Dan zeg ik je bent een niksnut, je hebt niks gedaan. Hoe voel jij je daarbij dan? Heb ik je ooit het gevoel gegeven dat ik meer ben dan jij'', vraagt Ivan. Rowena vraagt of ze dit niet samen moeten uitspreken. Nee vind Ivan, dit gaat de hele groep aan. ''Ik heb hier nooit en nooit of te nimmer iemand het gevoel gegeven dat die minder is dan mij. Anders moet je nu je hand op steken. Gister noemde je mij koning dan noem ik je slaaf, kaats ik de bal terug'', legt Ivan nog altijd schreeuwend uit. ''Wij moeten dankbaar naar jou zijn. We moeten niet dankbaar zijn. Ik moest dankbaar zijn omdat jij hier alles had gemaakt. Dan noem ik jou de koning. Je hebt de volgorde verkeerd. Ik moest dankbaar zijn en toen zei ik, moet ik dankbaar zijn, moet ik op mijn knieën voor de koning. Ik ga niet voor jou op mijn knieën hoor'', aldus Benjamin. ''Ik weet hoe het zit dus prima. Ik ben er niet van gediend'', aldus Ivan. Benjamin vraagt of nou iedereen gelijk is of niet. ''Natuurlijk is iedereen gelijk, maar moet je mij dan voor koning uitmaken en zeggen dat ik naar huis moet? Ik heb meer gedaan dan iedereen hier bij elkaar'', aldus Ivan. ''Er word hier gekookt en gewassen voor je dus je krijgt de mogelijkheid anders kan je geen huisjes bouwen. We zijn twintig maanden verder, je kan niet zonder ons, dan had er niks gestaan. Fuck you, iedereen werkt hard. Iedereen zet zich in'', laat Benjamin weten. ''Jij ook'', reageert Ivan sarcastisch. ''Het is niet jouw huis, hou je bek. Het is mijn huis net zo goed'', aldus Benjamin. ''Je gaat me niet vertellen dat ik naar huis moet dat doe ik bij jou ook niet. Als je wil dat ik naar huis ga geef je me drie stemmen, dan geef je mij die de volgende keer. Je gaat niet tegen mij zeggen dat ik naar huis moet, flikker een eind op'', aldus Ivan.

Cees vind het geen maatschappelijk probleem, maar Ivan wel. ''Ik ben mijn hele leven vertelt dat ik naar huis moet, dat gaat me hier niet overkomen. Hetzelfde wat ik hier doe doe ik buiten ook en er word nog steeds gezegd dat ik naar huis moet. Zelfs hier in Utopia. Fuck dat, niet hier'', aldus Ivan. ''Het is jouw huis niet'', laat Cees weten. ''Het zijn mijn regels, ik dit, ik dat. Dat klopt niet. Dan krijg je die kloof'', aldus Michael. ''Hij word constant voor koning uitgemaakt dus hij gaat dat zeggen'', reageert Rowena. ''Ik kaats alleen de bal terug. Heb ik ooit gezegd dat jij minder bent dan mij'', vraagt Ivan. ''Je schreeuwt het gister twee keer door de toko. Dat hoort niet'', aldus Michael. Gabriëlle vraagt of dit een statement is. ''Het word niet in Utopia tegen mij vertelt dat ik naar huis moet'', aldus Ivan. Volgens Cees heeft iedereen het recht om dat te zeggen. ''Het is niet jouw huis, het is ons huis. We zeggen dat alleen tijdens de stemming. Het is ons huis, niet jouw huis en laten we tegen niemand zeggen dat die naar huis moet want dit is ons huis'', aldus Bjorn. ''Dit is iets tussen Benjamin en Ivan'', laat Bas weten. ''Ik hoor het van meer mensen gezegd worden. Ik ben er niet van gediend'', aldus Ivan. ''Utopia is een vrij land dus ben je ook vrij om te zeggen wat je wil'', vind Bas. ''Ik beslis wanneer ik naar huis ga, niemand die dat tegen mij gaat zeggen'', aldus Ivan. ''We leven in een vrij land, vrijheid van meningsuiting'', vind Cees ook. ''Wat een fijne samenleving. Dit is het jongens''', reageert Ivan sarcastisch. ''Ik denk dat het dieper ligt dan dat'', laat Gabriëlle weten. ''Een exacte kopie van de samenleving hierbuiten. Fijn land. Vertel iemand dat hij naar huis moet. Zielig heel erg zielig. Niet bekrompen?'', aldus Ivan. Ramona wil ook wat zeggen, maar komt er niet tussen. Ramona heeft het idee dat het dieper ligt. ''Dit is ook jouw huis. Respect. Iedereen heeft respect voor de shit die je hebt gedaan. De regels en koning Arthur is in het verkeerde keelgat gevallen, maar we hebben respect voor iedereen die hier is. Het is jouw huis, maar het is ook mijn huis. Het zit dieper bij die jongen'', aldus Ramona. Gabriëlle snapt Ivan's reactie ook wel, maar is het niet eens met alles wat hij zegt. Ramona snapt Benjamin ook. Benjamin legt vervolgens uit hoe de ruzie ontstaan is. ''Als er gezegd word jullie misgunnen ons die dingen. We misgunnen helemaal niemand iets, het komt uit de groep. Je kan niet aan de ene kant dit zeggen en de andere kant doen'', aldus Benjamin. Volgens Ramona hebben ze allebei elkaar gekwetst. ''Ja ik ben niet blij als iemand mij hoerenjong noemt'', aldus Benjamin. ''Je moet niet met geld van de groep dingen gaan kopen. 'Je moet dankbaar zijn', dat zeggen koningen tegen hun onderdanen. Dan zeg je dat terug dan ga je kaatsen. Maar daar gaan we het nooit over eens worden. Die discussie hebben we al eerder gehad''. Benjamin besluit verder te gaan met niks doen, dan zijn ze klaar.

''Gaan we weer vrolijk verder. De shirts komen vandaag binnen en als het goed is ook de folie'', gaat Bas gewoon weer verder met het centraal. ''Het merk word R&B. Ritme en blauwe ogen'', laat Rowena weten. Vandaag gaan ze lekker plotteren. Bas heeft Dominique en Cemal nodig voor een shoot. Dominique mag fotograferen en Cemal moet s*xy zijn. Maandag komt Faya trainen, en daar is een wedstrijdje bij. De kosten daarvan zijn alleen de transport kosten. Het vervoer van Amsterdam naar Utopia. ''Het valt mee, rond de 30 ofzo. Gaat nergens over'', aldus Bas. Hij heeft mail contact met fitgirl gehad. Dat word uitgesteld want daar komen hogere kosten bij kijken. Dat komt wel als het beter gaat. ''Ook komen er ansichtkaarten op de markt. Van de dieren voor de dieren. Dan word de eend ook terug betaalt. Dat was het'', aldus Bas. Rowena probeert vervolgens over de samenleving te vertellen, maar iedereen praat door elkaar. De samenleving bestaat nu uit Michael, Ramona, Victoria, Cemal, Dominique, Gabriëlle, Gina en Rowena. De boodschappen verdelen ze over de week. Dinsdag, donderdag en zondag zullen er boodschappen bestelt worden. Een tweetal gaat dat doen. Diegene pakken het vervolgens ook uit en het bonnetje word door Dominique gecontroleerd. Zij maakt ook de berekening voor degene die wat bestelt hebben. De boodschappen doen ze voortaan via de website. Dat heeft de supermarkt gevraagd. Het kookrooster is als volgt. ''Maandag: Cemal en Michael. Dinsdag: Ramona. Op woensdag degene die in het centraal op maandag heeft aangegeven te willen koken. Donderdag: Rowena. Vrijdag: Benjamin. Zaterdag: Gabriëlle en zondag: Gina. De keukendienst en het schoonmaakrooster blijft een hoop gezanik. Dat merkten ze gister ook al aan de tafel. Ze hebben heel veel geprobeerd, maar dingen blijven toch hetzelfde. Ze gaan het toch nog een keer proberen met degene die willen schoonmaken. ''Wie wilt er schoonmaken. Een steentje bijdragen'', vraagt Rowena. De samenleving neemt die taak sowieso op zich. Naast de mensen van de samenleving hopen ze dat er nog meer mensen een steentje bij willen dragen. Hoe meer handen hoe sneller het gaat.

Cees vind dat ze zich diep en diep moeten schamen. Rowena komt er doorheen. ''Laat Cees even uit praten'', roept Michael. ''Het is al honderd keer gezegd voordat de sfeer weer beladen word, maar praat maar'', aldus Rowena. ''Wat is dit nou. Ik vind dat we ons diep moeten schamen dat er vrijwilligers gezocht worden om onze eigen shit op te ruimen. Al dagenlang is er niets gedaan aan toiletten, douches enzovoort. Iedereen weet wie verzaakt heeft. Ik vind dat we ons moeten schamen. De vingers gingen niet eens omhoog. Spontaan zijn er dus maar een paar die het voor een ander moeten opknappen''. Cees is het er niet mee eens. Hij wil nog steeds een rooster waar iedereen zich aan houd. ''Je hebt wel gelijk hoor Cees'', vind Michael. ''Gister hebben we er lang over gepraat en zijn we tot de conclusie gekomen. Je kan blijven herhalen, maar als het niet gedaan word. Wij vinden het niet erg om te doen, als het maar gedaan word. Schoonmaken is gewoon niet voor iedereen'', aldus Dominique. Ramona is het er helemaal mee eens. ''Men heeft er letterlijk schijt aan. Ik vind het zo raar'', aldus Cees. Victoria vind het knap dat ze de kunst hebben om van alle positieve dingen een sneer te kunnen maken in negativiteit. Dit is wat ze besloten hebben. ''Iedereen gebruik je op het punt waar ze het beste zijn en of ze dan wel of niet schoonmaken vind ik niet belangrijk. Zet mij niet achter de financiën dat heeft geen zin. Hetzelfde met schoonmaken. Veroordeel mensen er niet op. Waarom zou je mensen verplichten''. Victoria vind het niet erg om elke dag om vijf uur op te staan om schoon te maken. Ze vind het zonde het kinderachtige crèche gevoel te krijgen. ''Kijk dan welke mensen het prima vinden'', aldus Victoria. ''Dat zegt Cees niet hé'', reageert Michael. ''Cees vind het kinderachtig dat niet iedereen mee doet'', aldus Cemal. ''Hij heeft wel gelijk'', vind Michael. ''Ik moet het echt voor Cees opnemen''. Victoria viel Cees ook niet aan. ''Ze heeft het niet eens over Cees'', aldus Bjorn. ''Het is toch heel beschamend dat bijna niemand zijn hand op steekt'', vind Michael. Volgens Bjorn is er ook nog helemaal niets gevraagd. Ze was nog aan het praten. ''Nee Bjorn, dat is wel gevraagd. Er ging geen vinger omhoog'', aldus Cees. Iedereen praat weer door elkaar. ''Markt 27 februari'', roept Rob om het te doorbreken, maar dat werkt niet, de discussie gaat gewoon door. Michael vind het schaamteloos. Cees stak als enigste zijn vinger op. ''Deze discussie heeft geen zin. Gaan we serieus zo door elkaar praten'', roept Ramona. ''Kinderachtige kinderen hier'', aldus Bjorn. En dan besluit Ivan op te staan. ''Laten we even een break nemen, dit gaat nergens heen''. Hij loopt weg en het centraal zal later pas verder gaan.


1 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.