Bronno en Simone stellen zich voor, plus een vragenronde ~ Utopia Gekte

2/24/2016

Bronno en Simone stellen zich voor, plus een vragenronde

''Plannen zijn gedoemd om te mislukken''

Na de binnenkomst van de nieuwkomers is het tijd voor het voorstelrondje. Het is dan kwart voor één als Simone aangeeft het te zien als een groot sollicitatie gesprek voor 10.000 man. Cemal regelt nog snel thee voor de nieuwkomers en daarna is het al snel tijd om voor te stellen. Bronno laat alvast los dat hij uit Wervershoof komt in Noord Holland, maar Simone is degene die als eerste iets over zichzelf mag vertellen. ''Ik ben Simone, negentien en kom uit Oss. Daar ben ik wel trots op. Ik studeer gastvrouw Gastronomie en Vinologie. Alles wat met wijn, cultuur en die twee facetten te maken heeft. Ik heb in verschillende jongeren organisaties gezeten. [...] Archief dingen gedaan, notules. Een hop blabla. Het was heel leuk. [...] Ik ben een open boek, je mag alles vragen'', aldus Simone. Gina vraagt wat ze in Utopia wil gaan doen. ''Iets met een bakkerij. Ik heb een bakkersopleiding gedaan. Dat lijkt me superleuk, maar ook de management kant en evenementen kant. Helpen. Dingen nieuw leven in blazen''. Ook wil ze helpen met de markt. ''Er zijn leuke ideeën. Wat dan?'', vraagt Ramona. ''Die modeshow van Naomi bijvoorbeeld. In combinatie met scholen. Lifestyle opleidingen. Dominique met over de streep. Ga daar iets mee doen en mee verder. En ook met organisaties hier buiten. Doe een soort van dinner show. Er zijn zoveel verschillende krachten'', antwoord Simone. Ze danst zelf ook heel veel. Ze heeft tien jaar lang klassiek ballet gedaan. Ze vind van alles leuk om te doen. Iemand vraagt wat ze achter laat, maar daar kan ze niet op antwoorden. Gina wil namelijk over gaan naar Bronno zodat hij zich ook even voor kan stellen. Vragen stellen kan daarna ook nog.

''Ik ben Bronno. Wat wil ik komen doen? Mezelf zijn. Nederland laten zien dat je met een handicap niet thuis hoeft te zitten, zielig in een hoekje. Waar een wil is is een weg en dat mag heel Nederland zien. Ik heb me nog nooit tegen laten houden. Er zijn een paar dingen die ik niet meer kon doen en ben daar vervangende dingen voor gaan zoeken. Ik weet dat er mensen wel thuis zitten en zichzelf zielig vinden en denken dat er niets meer mogelijk is''. Ook vind Bronno het een grote uitdaging om met veertien anderen te gaan samenleven. ''Wat ik voor jullie wil gaan betekenen? Het eerst met Bas aan de stok krijgen om de beesten uit de kas te krijgen en daar groenten te verbouwen. Als die klaar zijn die te gaan bereiden. Ik ben hobby kok. Ik vind het zonde dat er een kas en akker staat waar niks mee gebeurd. Er komt weinig meer van het erf af en dat is gewoon zonde'', laat Bronno weten. ''Heb je verstand van tuinieren'', vraagt Ivan. ''Ik heb wel degelijk groene vingers en alles wat je niet weet is heel snel te leren'', aldus Bronno. Hij heeft een ongeluk gehad in de landbouw. Op zijn 17e was hij al vier en halve dag tractor chauffeur en is toen in de machine gevallen. Hij is opgegroeid in een dorp in de tuin en omdat hij een passie heeft voor eten. ''Dat moet je dan ook uit een tuin kunnen halen als die ruimte er is. Waarom zou je het in een supermarkt gaan halen'', aldus Bronno. Dominique wil weten hoe oud/jong hij is. ''Slechts 43. Je bent zo oud als je jezelf voelt'', antwoord hij. ''Wat laat je achter thuis'', vraagt Gina. ''Geen vaste relatie. Ik heb een heel groot sociaal leven. Dat laat ik achter. Een huis en een grote passie van me is.. Ik heb een paar jaar geleden een klein kruisertje(?) gekocht. Die was verwaarloosd. Lang niet mee gevaren en lag klaar om weer te water te gaan. Dat laat ik achter. Veel lieve vrienden en familie en een dart team in de steek gelaten. Ik dart al een jaar om vijftien'', laat hij weten. Hij hangt dan met zijn stomp op een kruk.

''Wat voor baan of werk'', vraagt Cemal. Bronno is momenteel werkloos. Dat heeft met de overheid te maken. Hij heeft de afgelopen jaren als garage medewerker gewerkt als auto monteur. ''Maar ik heb een uitkering, een WO uitkering. Als ik te lang zou blijven werken zou ik die kwijt raken en dat kon ik me niet permitteren. Ik heb jaren gevochten tegen de overheid. Dat ik wou doen waar ik zin in had. Ooit is het gelukt om me 100% goed te laten keuren. Ik kreeg een grote stapel papieren mee met wat ik niet mocht. Ik heb samen met iemand en alleen een garage gerund. Hier en daar onder de tafel gewerkt''. Dat was omdat hij zo gehinderd werd om dat boven de tafel te doen. Hij heeft een hekel aan stil zitten. Heeft in een patat kar gestaan, van alles gedaan. ''Ik ben redelijk technisch onderbouwd''. Simone laat veel vrienden, familie en een hond achter. Ze heeft een labradoodle. Ze heeft Utopia wel geprobeerd te volgen, maar voornamelijk gekeken waar ze mee bezig zijn. ''Op tv word je toch anders neergezet dan dat je bent''. Dat vind ze niet eerlijk. Ze wil mensen nemen zoals... En door die uitspraak zorgt ze meteen voor een streamlock. Bronno heeft bewust niet veel gekeken. Hij wil niet bevooroordeeld zijn. Hij krijgt een half uurtje te zien en wil 24 uur van iemand zien. De laatste jaren keek hij af en toe. Nu weer wat fanatieker, maar dat ebte snel weg omdat hij het druk had. ''Hoe ziet jullie Utopia er uit'', vraagt Ivan. Bronno wilde met een bulldozer binnen komt. Alles plat en dan weer bouwen. ''Nu is het er al''. Hij vind het mooi wat ze neergezet hebben, maar wilde eigenlijk met de eerste garde mee. die visie is dus veranderd. ''Je mag iets in je kist stoppen en moet daarmee binnen komen. Het programma is veranderd. De insteek was fantastisch, met bijna niks opbouwen, maar dat is niet meer''. Hij ziet ze 's avonds ook de hot tub instappen. ''Die kist mag dan ook wel groter''. Ivan vraagt wat Bronno dan graag gebouwd ziet worden. ''Groenten en kruiden''. Zijn plannen zijn om geen plannen te hebben. ''Plannen zijn gedoemd om te mislukken''. Hoe kan hij plannen maken voor een plek waar hij nog niet geweest is. Plannen komen vanzelf. Hij heeft wel al wat ideeën, maar hoeft die niet meteen op tafel te leggen.

Simone is van mening dat dingen die gebouwd zijn met een doel gebouwd zijn. Ze vind het mooi om daar aan verder te werken. Haar Utopia is meer een groep mensen. Je hoeft elkaar niet allemaal te mogen, maar moet gewoon normaal met elkaar om gaan. Gewoon normaal met elkaar omgaan als één groep. Dat refereert ook naar de dingen die je doet. De evenementen. Je ziet of een groep leuk gaat of botst en dat merken de klanten en gasten ook. Dat heeft gevolgen voor omzet en winst. Als de groep beter praat, meer communiceert, meer een eenheid is dan gaat de winst ook omhoog. Haar Utopia is als een eenheid. ''Je doet het samen, je doet het met elkaar. Ook al komt er één iemand met een idee. Je werkt het samen uit''. Cemal vraagt wat de eerste aanpassing zou zijn. Simone vind dat lastig. Ze wil eerst met mensen praten. Die leren kennen. Het verhaal komt heel vaak overeen. Het gaat niet alleen om haar, maar om de groep. Iedereen zijn mening is evenveel waard. Ze wil kijken wat iedereen wil en dan van daar uit kijken wat zij wil veranderen. Als zij iets wil veranderen en de rest van de groep niet dan staat ze stil. ''Bronno wat wil jij veranderen/ aanpassen'', vraagt Cemal. Ivan denkt dat dat een lastige vraag is. ''Hoe gaan jullie met tegenslagen om'', wil Gina weten. ''Iedere tegenslag kun je juist van leren. Mensen willen niet denken aan het verleden, maar dat maakt je wel tot wie je bent. Het loopt niet altijd soepel, maar je leert ervan. Als je een tegenslag hebt moet je juist doorgaan daarin. Dan zie je dat je toch kan bereiken wat je wilt. Ook al zit alles tegen'', antwoord Simone. ''Ik weet het niet. Ik heb nog nooit tegenslag gehad. Wat is tegenslag. Financieel, geestelijk of lichamelijk'', reageert Bronno. De klap van zijn ongeluk moet nog komen. Voor een ander is dat een enorme gebeurtenis. Hij heeft er zelf nog nooit moeite mee gehad, met de handicap. Maar wel met de maatschappij er om heen. Er zijn bij hem veel medische missers geweest. Bij een kleine tegenslag kan het wel een heel groot issue zijn. Het is dus een vraag die hij niet kan beantwoorden.

''Dingen waar je echt niet tegen kan'', vraagt Rob. ''Langdradige mensen'', reageert Simone. Zelf is ze niet genuanceerd of subtiel. Gewoon pats boem en dat doet soms au. Als ze problemen hebben zeg het dan gewoon. ''Ga geen lul verhaal ophangen. Ga gewoon zeggen. Ik heb er veel meer aan dat dat lieve er omheen gepraat. Straight to the point'', aldus Simone. Cees vind het weer een mooi kruisverhoor. Althans dat was meer sarcastisch. Ook Bronno krijgt de vraag waar hij echt niet tegen kan. Hij heeft veel moeite met als iemand niet eerlijk is. Daar kan hij heel slecht tegen. Hij houd niet van gluiperig. Ook kan hij niet tegen onmacht. Als hij ellende ziet op straat. Bijvoorbeeld een man die een vrouw wat aandoet dan springt hij er tussen en ziet hij wel hoe het afloopt. ''Je mag een vrouw nooit slaan, maar een corrigerende tik wel toch''. Gabriëlle vraagt hoe hij het vind als het andersom is. Als een vrouw een man slaat. ''Not done'', vind Bronno. ''Je houd van tatoeages zie ik'', merkt Cees op. ''Ik heb een heel klein enkelbandje'', reageert Bronno. Simone heeft ook een tatoeage, maar dat weten haar ouders nog niet. ''Ik wil niet lullig wezen, maar ik denk bij deze wel'', reageert Bronno. Simone heeft een kleine tatoeage. Een Grieks teken. ''Waar een wil is is een weg''. En daar middenin staat een punt komma. ''Het verleden maakt je tot wie je bent en gaat toch door''.

''Wat zou je in de Nederlandse maatschappij willen veranderen of aankaarten'', vraagt Benjamin. ''Jonge mensen dat die niet altijd gehoord worden terwijl sommige verdomd goeie ideeën hebben en meer verstand hebben dan een man van veertig. Iedereen moet het voordeel van de twijfel krijgen. Iedereen moet gewaardeerd worden om hoe die is'', vind Simone. ''Het onmogelijke. Dat gemekker met de vluchtelingen stroom. We zitten helemaal niet vol. We zijn wel met een hele hoop mensen in dit land, maar als het anders geregeld zou worden. Dat gezeik over bureaucratie. Twee jaar bezig zijn voor ze weten waar ze naar toe gaan. Mensen die het nodig hebben hebben gewoon recht op een plekkie. Als hier de pleuris uitbreekt moeten we ook geholpen worden'', aldus Bronno. Simone denkt er anders over. Zij vind het wel te vol en de manier waarop het is gegaan vind ze niet goed. Ze kregen geen vraag, maar meer zo van zo komt het. ''Hun krijgen dit en dit. Mensen die in de bijstand zitten en het niet breed hebben moeten hun huis uit om plaats te maken voor vluchtelingen''. Dat vind Simone niet fair. ''Roken of drinken jullie'', vraagt Gabriëlle. ''Nee, ik ben heilig'', antwoord Bronno. Hij is in 2007 gestopt met roken naar aanleiding van een heftig moment. Een vriend ging het ziekenhuis in en belde huilend op. ''Dat mag heel Nederland weten''. Bronno blowde ook vrij stevig. Dat kon niet goed wezen. Op den duur dacht hij dit is de laatste en toen heeft hij nooit een haaltje meer gehad. Hij drinkt wel graag een borrel. Bronno is een grote liefhebber van wijn. Dat is een hobby van hem. Hij bottelt ook zelf. Haalt het in Frankrijk en gebruikt het graag met kokkerelen. Een biertje vind hij ook lekker. Hij heeft ook een fles drank mee genomen. Simone drinkt wel, maar dat moet ze echt gaan minderen. Ze rookt wanneer ze zin heeft om te roken. Soms rookt ze weken niet. En soms rookt ze er 3/4 op een dag. Cemal vraagt of Bronno darten als een sport ziet of meer als gezelligheid. Bronno vind darten geen topsport tegenover iemand die elke dag fysiek keihard traint.

Om half twee is het voorstel en vragenrondje weer afgelopen en is het tijd voor een rondleiding.


0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.