Bjorn spreekt Do aan. Hij wil haar niet leren kennen, maar begrijpen ~ Utopia Gekte

2/18/2016

Bjorn spreekt Do aan. Hij wil haar niet leren kennen, maar begrijpen

''Dan ben je niet zo onzeker''

Om vijf voor vier besluit Bjorn even met Dominique te gaan praten. Hij zit namelijk met vragen. Bjorn zegt best wat mensen kennis te hebben. Hij weet als geen ander wat Dominique heeft meegemaakt. Bjorn is ook gepest en weet wat het is. Alles wat Dominique vertelt en zegt staat volgens Bjorn lijnrecht tegen over elkaar. Bjorn vind de manier waarop ze zich gedraagt zo anders. Hoe ze rond paradeert. Bjorn snapt bepaalde dingen niet van haar. Hij denkt niet dat hij door de loods zou denderen zoals Dominique dat doet. Dominique vond zichzelf ook niet s*xy met carnaval en ze word hier heel onzeker van. Bjorn vind het al raar gedrag hoe Dominique nu doet. Haar gedrag is niet te begrijpen, ook niet in dit gesprek. Bjorn heeft het over haar carnavals outfit. Dat ze sommige pakjes s*xy of ordinair vond, maar dat ze wel met een blote buik liep. Dominique vind dat niet s*xy, maar Bjorn wel. Hij vind een navelshirtje aanstootgevend en s*xy. Dominique zegt het een en doet het ander.  ''Je komt ontzettend zeker over en zo gedraag je je ook terwijl je zegt dat je onzeker bent''. Bjorn kan het niet begrijpen/niet peilen. Het verlegen meisje waar ze mee is binnen gekomen dat is nu veranderd. Dat zijn haar doelen. Er zijn dingen waar het beter gaat en dingen waar ze nog moet groeien. Bjorn begrijpt het groeiproces. Dat weet hij als geen ander. Dominique is bezig met een proces. Zijn probleem is dat haar woorden en daden lijnrecht tegenover elkaar staan en dat accepteert hij niet. Hij vond haar outfits s*xy een naveltruitje en een te strakke legging, maar ze heeft er een vest over heen getrokken. Dominique is het beu dat ze het altijd over haar uiterlijk hebben. Ze wil dat mensen haar innerlijk leuk vinden. Dominique vraagt of Bjorn een ander voorbeeld kan geven los van kleding, want ze moet daarbinnen roeien met de riemen die ze heeft qua kleding. Ze kan niet overal een dikke trui onder kwakken, zegt ze. Dat hoeft ook niet vind Bjorn. Los van de outfits vind ze dat het gaat om groeiproces. Ze voelt zich nu nep genoemd door hem, maar dat heeft hij niet gezegd. Dat zijn niet zijn woorden. Ze weet ook niet wat hij van haar verlangt. Bjorn zegt van niemand iets te verlangen. Dominique wil gewoon de ruimte om zichzelf te vinden.

Bjorn's irritatie gaat groeien als hij het niet bespreekt. Hij heeft meerdere gesprekken gehad, maar dat doet hij niet omdat hij haar niet mag. Als hij niks met haar had zou hij dat gesprek niet gevoerd hebben want dit kost hem energie. ''Dat ben ik je ook dankbaar. Ik heb naar je boodschap geluisterd. Het uitgelegd. Ik kan het niet verklaren dat jij het zo ervaart. Ik ervaar het anders. Ik vind mijn woorden en daden... als je van mij maar weet ik ben zoekende. Op zoek naar Do. Ik ben haar aan het leren kennen en als je dan de andere kant ziet van dat stille poppetje dat hier binnen kwam lopen'', aldus Dominique. Bjorn vind het knap dat ze binnen één week al die groei heeft. ''Ik heb hier vorige week nog huilend gezeten dat ik naar huis wil'', aldus Dominique. Ze is super zenuwachtig als ze haar mond open moet doen in het centraal. Ze is aan het eind van haar latijn, maar moet sterk zijn om voor zichzelf op te komen. Ze weet niet wat ze met zijn boodschap aan moet dat haar daden en woorden heel anders zijn. Bjorn wil het begrijpen. Dominique zou juist denken dat Bjorn het herkent, maar dat doet hij dus niet. Misschien zijn ze verschillend gepest of is zij langduriger gepest. ''Wat was je intentie'', vraagt ze. ''Ik wil je begrijpen. Waarom je soms opeens een snauw uitdeelt''. Dominique zegt dat ze zich dan irriteert. Ze laat zich elke keer wegsturen en nu is het haar beurt. Dan moet zij achter de computer. Zij heeft ook een prio. Bjorn denkt soms ''pardon''. ''Dan ben ik het ook een keertje zat'', aldus Dominique. ''Dat past niet bij het onzekere meisje'', vind Bjorn. Dominique zegt dat ze de eerste weken ook is weggelopen. Dan ging ze bij een ander zitten klagen. Het is haar tien keer gezegd dat ze niet weg moet lopen. Nu doet ze dat en dan krijgt ze te horen dat haar woorden en daden tegenover elkaar staan. Ze is in een leerproces een groeiproces. Ze is er heel open over. En als mensen dat dan niet begrijpen. Ze hoopt dat ze er uit gaat als een heel ander mens. Ze is dat onzekere stille meisje zat. Ze heeft veel meer in haar mars en dan zullen haar daden en woorden tegenover elkaar staan. Bjorn lacht.

Ze vind het vervelend dat hij het zo ervaart. Dat wil ze niet en hij wil niet dat zij het gesprek zo ervaart. Het komt bij haar nu over als dat ze beoordeeld word in haar groeiproces door iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als haar. Ze word aangesproken, bekeken en geanalyseerd door iemand die ook kan vragen ''waarom doe je het zo''. Hij begint over haar outfit, rond paraderen. Dingen die hij niet naar boven had hoeven halen. Als hij het gesprek anders was begonnen had ze zich vertrouwder gevoeld en niet in de verdediging hoeven te schieten. Bjorn zegt dat hij haar alleen wil begrijpen. ''We hebben het over vijf van mijn outfits gehad'', aldus Dominique. ''Dat is het enige wat jij hebt onthouden'', aldus Bjorn. Hij wil er tijd in steken. Er volgt een streamlock. Bjorn was eerst ook heel anders. Hij had het in Utopia veel zwaarder en moeilijker dan haar. Het is alsof Dominique in een sneltrein springt. Het zou fantastisch zijn als dat zo is, maar hij heeft het gevoel dat het niet altijd zo is. Hij heeft het idee dat ze zichzelf altijd in de zeik neemt, in de maling neemt. Dat ze assertiever moet doen en hij vind het overdreven. ''O je vind het overdreven'', reageert ze. ''Dat is soms gewoon naar het arrogante toe'', aldus Bjorn. Dominique is het daar helemaal niet mee eens. ''Dat is hoe het op mij over komt'', aldus Bjorn. Bjorn relativeert heel veel. Zelfs tijdens dit gesprek. ''Misschien moet ik eerst naar mezelf kijken''. Dat heeft Bjorn ook gedaan, maar het is niet alleen zijn gedachte of gevoel. ''Misschien zit er ook een kern van waarheid in''. Keer op keer voelt hij het. Als het gebeurd heeft hij dat gevoel. Hoe kan hij dan dat gevoel hebben. Met die vragen zit hij. Soms ergert hij zich aan dingen. Hij wil niet het gevoel hebben als er een situatie plaats vind. Hoe kan hij het gevoel hebben dat het niet klopt. ''In jouw ogen'', reageert Dominique. Als zij vergelijkt hoe ze binnen is gekomen en wat ze geschreven heeft toen in haar dagboek dan is ze eigenlijk heel trots op wat ze nu ziet. Het verschil dat ze al ziet. Daar is ze heel blij en trots mee. Het enige antwoord dat ze heeft als hij haar beter wil leren kennen is dat ze zichzelf ook heel graag beter wil leren kennen. ''Ik ben me niet bewust van waarom ik dingen zo doe. Ik ervaar dingen anders dan jou. Geef me de ruimte in dat proces. Sta er niet van te kijken dat er veel veranderingen komen. Ik zit aan het einde van mijn latijn. Ik kan niet wachten op mijn transformatie'', aldus Dominique.

''Jij bent je er niet bewust van dat je zo overkomt op mij'', vraagt Bjorn. ''Wat moet ik ermee'', reageert Dominique. Ze heeft het idee dat anderen ook over haar lullen. ''Haal niet het woord anderen erbij. Dit is een gesprek tussen jou en mij''. Dominique maakt sprongen naar daar waar ze wil zijn, maar dan valt ze terug laat Bjorn weten. De discussie gaat door. Het is niet dat ze uit de bocht vliegt of een masker op heeft om ergens te zijn. Bjorn denkt dat ze te snel wil. Zelf heeft hij er jaren over gedaan. ''Het is niet iets wat je even in vijftien maanden doet. Je gaat hier ontwikkelen en groeien. Kapot sterk worden geloof me''. Bjorn denkt dat ze te snel wil en gaat. Ze heeft die poespas niet nodig. Ze is een onwijs toffe chick die veel in haar mars heeft. '''Die poespas is niet nodig'', aldus Bjorn. ''Noem het geen poespas, dan is het weer beoordelend'', aldus Dominique. Bjorn noemt de dingen poespas waarvan hij denkt 'waar komt dit nou weer vandaan'. Dominique is blij met hoe ze zichzelf profileert en hoe respectvol ze omgaat met anderen. Ze weet dat er geen arrogantie in haar lijf zit. Ze is trots op zichzelf. ''Dan ben je niet zo onzeker'', aldus Bjorn. ''Zelfverzekerd'', vind hij. ''Nee dat is niet zo. Dat is zien dat ik bezig ben. Als ik dan zie dat het me lukt en ik voor mezelf op kom dan is dat niet zelfverzekerd. Ik ben er nog niet. Ik ben nog vaak genoeg onzeker en ongemakkelijk. Ik zie wel dat ik groei en daar ben ik trots op'', aldus Dominique. Arrogantie is niet haar ding. Dominique is niet arrogant. Bjorn moet weten dat ze het niet arrogant bedoeld. ''Dus je wil altijd zo overkomen'', vraagt hij haar.

Dominique voelt zich al heel erg goed geholpen en begeleid door Victoria en dat wil ze ook zo houden. Bjorn wil ook niet elke dag zo met haar praten, maar nu weet ze het. Hij wil haar begrijpen. Niet leren kennen, maar begrijpen. Hij heeft nu het gevoel dat het totaal geen zin heeft, maar hoopt in de toekomst dat het wel zin heeft. Dat ze echt lekker in haar vel gaat zitten. Dominique zegt dat ze de afgelopen dagen ook lekker in haar vel zat, maar hier is ze wel even van geschrokken. ''Misschien is dat wel even goed. Daar word je weer sterker van denk ik. Als je wil groeien moet je ook dingen aan nemen'', aldus Bjorn. ''Het is geen onwelwillendheid, maar ik wil het wel begrijpen'', laat Dominique weten. Er volgt een streamlock. Na de streamlock zien we ze knuffelen. ''Iemand die zichzelf nog aan het leren kennen is kan je niet vragen 'ik wil je begrijpen'. Ik begrijp het zelf nog niet''. Dominique is blij dat het van zijn hart af is en ze hoopt oprecht dat als hij dat gevoel heeft dat ze dan even gaan wandelen. ''Maar ben alsjeblieft af en toe iets tactischer in je woordkeuze want ik ben gevoelig'', aldus Dominique. ''Ik ben ook gewoon heel direct'', laat Bjorn weten.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.