Puppy trainer Thomas komt langs voor een gesprek met Ivan en Nicole ~ Utopia Gekte

1/10/2016

Puppy trainer Thomas komt langs voor een gesprek met Ivan en Nicole

''Jij moet leuker zijn dan de bezem''

Om half vijf zien we Thomas het terrein opkomen. Thomas is voor zover wij weten de ''puppy trainer'' en komt langs om Ivan adviezen te geven over hoe hij het beste met Arthur om kan gaan. ''Fijn dat je even tijd kon maken'', laat Ivan weten als Thomas de loods binnen komt. ''Ja de omstandigheden zijn ernaar''. Thomas, Nicole en Ivan gaan aan de picknicktafel zitten en Ivan moet vervolgens vertellen wat er allemaal is gebeurd. Nadat Ivan zijn verhaal heeft gedaan laat Thomas weten dat het natuurlijk nooit goed is om een hond een trap te geven. ''Hij deed iets wat jij niet wilde. De situatie word beëindigd doordat jij fel iets doet. Dat oplopen daar moeten we iets aan doen zodat dat niet meer gebeurd. [...] Eén van de manieren om dat op te lossen is een plek maken voor je hond. Hier bij de deur. Waar zijn speeltjes in liggen en waar je hem in kan stoppen als je iets anders moet doen. [...] Als hij die bezem vasthoud moet je wel gaan corrigeren. [...] Het beest is acht weken en snapt er geen reet van''. Thomas legt uit dat Ivan zoveel mogelijk moet voorkomen in plaats van oplossen via correctie. Ivan moet dus een plek maken van zo'n vier vierkante meter waarin Arthur kan spelen. Waar hij zich veilig voelt en daar ook zijn speelgoed neerleggen. Ze moeten Arthur er alleen uithalen als iemand de volle aandacht heeft voor hem.

En er kan altijd een vervelende situatie ontstaan, maar als Ivan denkt ''crap ik verlies mijn geduld'', dan moet hij iemand anders er bij roepen. ''Ik wil voor jou, de hond en ook voor ons dat er niet nog zo'n situatie ontstaat''. Ivan vraagt wat hij moet doen als het dan toch voorkomt. Nu is het de bezem waar Arthur op gefocust is, maar straks is het iets anders. ''Dat hij hem niet loslaat, wat is dan het beste wat je kan doen?'' Thomas adviseert om dan een snoepje te proberen, of kaas. Niet grote hoeveelheden kaas, maar de meeste honden hebben een zwak voor kaas en anders een stukje leverworst. ''Geef hem alle liefde van de wereld, dat vind hij het meest fantastische wat er is''. Ivan kan ook een signaaltje gebruiken of klappen of wat dan ook. ''Enthousiasme is wat je nodig hebt. Jij moet leuker zijn dan de bezem, dat is de competitie. Hij weet nog niet wat je bedoeld met los. Hij is acht weken''. Volgens Ivan begrijpt Arthur dat wel al. ''Bij een speeltje laat hij gewoon los''. Thomas vraagt waarom ze niet gewoon een bezem voor Arthur maken zodat hij zijn eigen bezem heeft. ''Er mee spelen, hoe mooi is dat''. Nicole denkt dat Arthur het leuk vind omdat hij het niet mag hebben.

Ivan is bang dat als Arthur iemand anders grijpt hij geen contact met hem krijgt. ''Zorg dat die hond het leuk heeft bij je. Veel liefde aan hem laten zien. Voorkomen dat je in een macht strijd met hem komt. Het feit dat hij jou in een macht strijd kan trekken maakt jou minder geloofwaardig als baasje''. Ivan laat weten dat Arthur verder echt heel erg braaf is en dat hij al heel veel met hem kan doen. ''Ik weet ook dat je het wilt en dat je goed wil doen. Het is ook lastig. [...] Een Mechelse herder staat niet bekend als eerste hond, het is een uitdaging. [...] Het daagt je uit voor rustige leiderschap. Zie het ook zo''. Ivan ziet het als leerproces. Hij wil het een top hond maken, een fijn beestje. Hij wil er met alle liefde ook alle moeite, tijd en energie in steken en staat er helemaal voor open. ''Het is lastig, veel werk''. Thomas is het daar mee eens. ''Het is net een kind, net zoveel werk als een kind. Helemaal van jullie afhankelijk. Behalve wat instincten is het een leeg vel. Het is aan jou om te laten zien hoe de wereld in elkaar zit''. Nicole is ondertussen even met Arthur gaan wandelen.

Ivan zegt dat hij niet altijd met eten wil belonen. Dan doet hij namelijk alleen iets als hij eten krijgt. Thomas legt uit dat dat op termijn belangrijk is, maar het is nu ook belangrijk dat Arthur dingen leert. ''Voorkomen is beter dan genezen. Zorg dat jij leuker word dan de bezem. Als je je machteloos voelt ga je iemand anders vragen om je te helpen'', somt Thomas op. ''En een plekje voor hem maken'', vult Ivan aan. ''Dat is de essentie van voorkomen'', aldus Thomas. Ivan moet voordoen hoe hij Arthur bij zich roept. Ivan doet dat en laat meteen zien dat Arthur al soort van luistert bij commando's als ''zit'' en ''down''. Thomas vind het heel knap. Ivan zegt het leuk te vinden om met Arthur te spelen en volgens Thomas moet Ivan nog enthousiaster tegen Arthur doen. En als Arthur iets doet wat niet mag is de meest simpele manier om hem te corrigeren, hem gewoon geen aandacht geven. ''Thomas ik doe dat echt allemaal. Ik probeer het echt allemaal'', aldus Ivan.

''Zorg voor een eigen plekje. Een time out plek. Voorkomen probeer dat met negeren. Zorg dat het niet oploopt''. Volgens Nicole is het ook niet het einde van de wereld als Arthur de bezem pakt. ''Dan leg je hem gewoon neer en ga je iets anders doen'', aldus Nicole. ''Maak het geen gevecht, blijf uit de macht strijd. [...] Het gaat goed met hem. Hij loopt niet rond als een of ander geslagen beest. Het is gewoon een kwestie van volhouden. Mensen kunnen allemaal meekijken. Mensen zien het, dat is vervelend. [...] Het is echt wel een pittig beest. En onthoud beloon hem. Alles belonen wat hij goed doet. Het komen is al een hele prestatie, vergeet niet dat te belonen voor je hem laat zitten. Zijn naam herkennen is al een prestatie voor die leeftijd. Vergeet niet te belonen''. Er volgt een streamlock. ''Dan kan je gewoon zijn mand gebruiken. [...] Hij zal met vier/vijf maanden al een heel eind komen. En dan krijgt hij de puberteit. Dat hij expres weerstand gaat bieden tegen autoriteit. Zorg ervoor dat hij jullie heel boeiend vind''.

Voordat Thomas er weer vandoor gaat herhaalt Ivan voor de zekerheid nog een keer wat er allemaal besproken is. ''Het belangrijkste voor nu is een eigen plekje maken en hem alleen eruit te laten als we de volledige aandacht voor hem hebben. Voorkomen is beter dan genezen''. Thomas vult hem aan. ''Zorg dat het leuk is. Dat er heel veel beloning is als hij jou verkiest boven iet anders''. Morgen zal Mariska langskomen rond een uur of twee en van de week moeten ze ook een afspraak met haar maken zodat Arthur een dagje met haar mee kan zodat hij ook kan socialiseren met andere mensen/dieren. ''Kunnen jullie met deze informatie de nacht door'', vraagt Thomas. ''Zeker, zeker'', reageren Ivan en Nicole. Thomas hoop dat het goed gaat en dat ze er plezier van hebben. Nicole is ondertussen met de hond aan het knuffelen. Hij word rustig als ze hem op bepaalde manieren aait.


5 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.