Liveblog: Ivan pissig, een lang centraal én Duck is weg. ~ Utopia Gekte

1/07/2016

Liveblog: Ivan pissig, een lang centraal én Duck is weg.

Lekker op bed blijven liggen.

Hoewel we enkele dagen geleden nog een ontzettend lang centraal hebben gehad gaan de bewoners zo weer centraal. Ivan is alleen een beetje pissig omdat er om 10:30 nog altijd bewoners in bed liggen te maffen. Waarschijnlijk ligt de helft van alle bewoners gewoon nog in bed terwijl het donderdagochtend is. Het centraal gaat volgens de laatste planning wel gewoon om 11:00 beginnen en vanaf dan schrijven wij vrolijk alles mee. Vernieuw deze pagina regelmatig om de laatste updates te kunnen lezen.

10:38. Victoria en Wim zitten beide achter de computers. Bas heeft ondertussen nog even bezoek. Twee personen komen Duck namelijk ophalen. Zij gaan Duck weer bij Face plaatsen in de hoop dat dit het herstel zal versnellen. ''Ik hoop dat het zo'n impact heeft dat ze meteen ziet van 'heeey jou ken ik'. Dus even afscheid nemen vandaag en 2 dagen logeren'', vertelt de man. ''Je wil niet weten hoevaak Face over onze mensen heen gescheten heeft'', grapt hij nog. Bas vraagt om filmpjes en hoopt dat ze samen terug komen.

10:44. Gabriëlle is boos over Ivan en praat daar over met Benjamin. Zij vind dat het mensen ook veel te makkelijk word gemaakt om uit te kunnen slapen. Ze vind dat hij gewoon de mensen moet benoemen die het doen. Benjamin heeft het gevoel dat iedereen alleen maar aan het eten is en aan het wachten tot de dag voorbij is. Gabriëlle voelt en ziet dat niet zo. Ook Ramona komt ter sprake omdat zij zoveel op bed ligt. Gabriëlle vind het niet erg en overdreven. ''Er wordt een probleem van gemaakt. Ik ga ook even ergens zitten of weg als ik even rust wil''.

11:00. Het centraal laat nog even op zich wachten. Ivan en Nicole moeten pup Arthur natuurlijk even uitlaten. Gabriëlle verwacht een pittig centraal omdat Ivan pissig is. En Mark en Bas praten nog even over de plannen met de huisjes. Ivan zelf vloekt ondertussen dat hij er doodziek van word dat mensen nog steeds in hun nest liggen. Mark is van plan om te stoppen met de Bed & Breakfast omdat niemand het zou waarderen. Dus het centraal kan inderdaad weleens pittig worden met al deze emoties.

11:11. Bas is nog even in gesprek met Bjorn over de huisjes. Ze praten over de hele opzet en hoe het er uit moeten komen te zien. Bjorn is ook een voorstander, maar wel met veel voorwaarden. We zullen er zo tijdens het centraal vast nog veel meer over horen. Rowena riep net dat ze om 12:00 zangles heeft met Bjorn. Dus hopelijk is het een kort en krachtig centraal.

- Het centraal - 

11:15. Het centraal begint. Bjorn vertelt druk bezig te zijn met een carnavalsfeest. Ze gaan ook een flyer afdrukken en verspreiden. Iedereen heeft nog twee dagen om aan te geven wat voor een pak ze willen. Dit moeten ze zelf uitzoeken op het internet. Geld zat altijd, zogenaamd betalen ze het van hun eigen basisinkomen. Live in de loods gaat goed, 140 kaarten verkocht al. En er komt misschien een verrassingsact.

11:17. Cees begint over zijn verjaardag op 26 januari. Cees noemt een bedrag voor de bingo, muziek en noem het maar op. Hij noemt het getal 2. Dat kan dus 200 of 2000 euro zijn. Ze doen er wat geheimzinnig over dus het zal wel 2000 euro zijn. Cees noemt behoorlijk wat dingen op die er bij in zitten zoals transport, geluid, vervoer en noem het allemaal maar op. Cees zegt uiteindelijk 2K, dus inderdaad 2000 euro. Een aantal bewoners dachten even 200 dus de schrik zit er goed in. Er zijn momenteel 57 kaarten van 15 euro verkocht dus er moet nog veel gebeuren.

11:25. Nicole wil weten of er een datum is waarop ze zeggen dat het wel of niet doorgaat. Wat Cees betreft gaat het hoe dan ook door. Mark gaat er ook wel van uit dat het gewoon gaat lukken om minstens 100 kaarten te verkopen. Dan zijn ze alleen nog niet uit de kosten.

11:29. Bas heeft wat mailtjes uitgegooid wat betreft het yoga. Bjorn heeft gemaild over de bartender workshop. Er is nog niks concreets afgesproken. Zelfde verhaal wat betreft de DJ cursus. Mark had nog wat staan over de bundel van Victoria. Ze zou nog naar Mark toe komen, maar ze heeft er niks meer mee gedaan. Ze weet niet eens meer dat ze nog het een en ander met Mark zou bespreken. Ze wil misschien op reservering gaan werken. Ook hier wederom niks concreets, maar ze wil een oplage van 100 doen voor de markt. Rowena heeft bedacht om bij nader inzien een andere single uit te brengen. Haar eerste plan 'gebed zonder end' wil ze uitbrengen gerelateerd aan het drugsprobleem in Nederland. Dat vind ze ook meer Utopiaans. Wederom niks concreets, de muziek is niet van Rowena. De rechten moeten gehaald worden en ga zo maar door. Minder slapen, meer werken Utopianen. Man, man, man... Zou Rob Geus zeggen.

11:35. Ze zitten net boven de nul lijn en aangezien er nog flink wat kosten komen moeten ze er nog steeds flink aan trekken. Mark heeft de bonussen die ze begin van het jaar hebben gehad buiten beschouwing gelaten. Die liggen er dus nog. Ivan wil duidelijkheid over het een en ander, maar dat gaat Mark later één op één met hem bespreken. Mark en Gina geven aan te willen stoppen met de B&B. Dit weekend hebben ze wel een druk schema. Ze vragen dus of er mensen zijn die de B&B over willen nemen. Dan kunnen ze meelopen en het overnemen. Het is een intensief iets. Laat je bed in, vroeg er uit. Het huisje gereed maken. eten maken. naar bed brengen. afscheid nemen. beddengoed er af halen. schoonmaken enzovoort. Er komt veel bij kijken. Gabriëlle wil weten waarom ze er mee willen stoppen. Gina heeft het gevoel dat het ondergewaardeerd word. Daarom willen ze er mee stoppen. ''We kunnen het ook samen doen Benjamin'', aldus Cees. Nicole benadrukt dat je de mensen ook moet vermaken. ''Je gaat niet eerder naar bed dan dat hun naar bed gaan en je bent er continu bij'', aldus Gina. Ze moeten als koning worden behandeld is Gina van mening. Rob is verbaasd. Hij vind dat iedereen aandacht moet schenken aan de gasten en dat als het te intensief is ze moeten rouleren. De ene dag doet die het en de andere dag weer een ander. Ivan vind het knap dat ze het aangeven. Ze staan volgens hem ook helemaal in hun recht.

11:42. Gina heeft aanvragen voor de kapsalon en is bezig met iets voor stichting Haarwens. Wim gaat tekeningen maken voor de bouwprojecten die ze tegemoet gaan.

11:43. Victoria zegt nog steeds bezig te zijn met haar eerste bundel. Ze gaat met Ivan werken aan de vormgeving en hoopt tijdens de markt de eerste oplage te kunnen verkopen. De oplage wil ze zo klein mogelijk houden om te voorkomen dat er dingen blijven liggen. Daarnaast is ze door Benjamin gevraagd om maandelijks een nieuwsbrief te maken voor een kijkje achter de schermen. (Hahahahaha!) Het gaat ze 30 euro per maand kosten om 2100 mensen een nieuwsbrief te sturen. Iedereen vind het een goed idee om te doen. Ze heeft ook nog een praktisch puntje voor zichzelf. De computers worden gebruikt door mensen buiten het rooster om. Dat is niet handig. Ze heeft focus nodig om werk te leveren en moet niet 6x van haar stoel gestoten worden. Dit gaat in de praktijk nog niet helemaal goed.

11:48. Dominique heeft het idee dat ze veel kan gaan doen met glow in the dark verf. Bijvoorbeeld het logo op glazen potten verven en dat geeft mooie effecten. Veel van hetzelfde dus, maar dan met een nieuw tintje. Ze plotteren namelijk ook al glazen met logo's. Maar goed, ze hoopt dat mensen haar helpen met maken. Alle glazen potten die ze normaal gesproken weggooien moeten voortaan naar Dominique. Nicole gaat haar helpen met uitleggen hoe de plotter werkt.

11:50. Ramona zegt migraine te hebben en voelt zich niet zo top. Wel gaat ze vandaag achter de promotie aan voor Cees. Voor de markt wil ze met Bjorn, Rowena en Ivan zitten om te praten over wanneer zij de promotie voor de markt gaan doen. En ook gaat ze vandaag aan de slag voor de promotie van haar theater workshop.

11:51. Benjamin is druk bezig geweest met een hele hoop dingen. Notulen, mails, Marianne Thieme die op 14 maart komt, nog meer mailtjes, de foundation, de notaris, een logo, de website en verder vind hij de sfeer om te snijden. ''Ik weet niet of ik de enige ben? Maar er hangt iets in de lucht'', aldus Benjamin. Ivan beaamt dat en vind dat er een kut sfeer hangt. ''Het is een kut sfeer. Ik vraag mij af of het allemaal leuk is. Ik vind het niet leuk'', aldus Ivan over de verdeling. ''Oh my god, morgen zijn we gewoon weer terug'', zegt Rowena. Ivan is meteen boos en blijft herhalen dat de groepjes deze sfeer hebben gecreëerd. Rowena en Bas geven de mensen die in de loods zijn gebleven de schuld. ''Door niet mee te doen heb je zelf deze sfeer gecreëerd'', is de mening van Bas.

- Het bommetje barst -

11:54. Rowena is van mening dat het hele huisjes idee nog geen kans heeft gehad. Daar is Benjamin het wel mee eens. Ook praten ze over geluidsoverlast en het creëren van saamhorigheid. Victoria vind dat je dat niet alleen kan doen en dat iedereen het een kans moet geven. De huisjes zelf zijn ontzettend gezellig en Victoria benoemd dat iedereen die mee deed daar tevreden over is. ''Ik denk, als je zelf een negatief gevoel daar bij krijgt, moet je bij jezelf nagaan waarom. En als je die vraag stelt kunnen we daar specifiek op antwoorden''.

11:58. Het maakt Benjamin niet uit of het wel of niet gezellig is in de huisjes. Het gaat hem er om dat de sfeer in de loods anders is. Hij heeft daar misschien zelf een aandeel in omdat hij veel werkt. Cees en Ramona voelen het niet. Ivan wel. ''Wat ik eigenlijk niet begrijp is waarom je een wiel vierkant maakt, dan weer rond en dan weer vierkant. Iedereen zat te juichen en te buigen voor de harmonie, de close band en nu opeens even onrust creëren en dan weer harmonie. wat is er mis met de harmonie die er was?! Je kan het niet met mij eens zijn maar ik ben nog aan het praten. Je krijgt spreiding en dan krijg je frustratie. Mensen gaan om 10 uur weg, 11 uur komen ze er uit en er gebeurd geen ene fucking fuck. Er komt een markt, evenementen en er wordt niks aan gedaan. Niemand is bezig en er gebeurd al drie dagen niks. drie weken gebeurd er al niks. twee weken zaten we in een kut stemming en er is twee weken geen fuck gebeurd. Het is nu over, nieuw jaar, gebeurd er nog steeds niks. Dus gaan we wat we al hebben en waar we zoveel energie in hadden gestoken, maken we fucking alles weer kapot! Dat is wat er gebeurd. Op het punt dat je buiten gaat zitten en het gezellig is en er nog steeds gewerkt word aan ideeën die Utopia kunnen verrijken. Prima! Maar niet eerst het wiel rond maken, vierkant en weer rond. Slaat helemaal nergens op! Ik vind het raar dat mensen om 11 uur naar bed gaan en er 11 uur pas weer uit komen! Het was goed, we verpesten de stemming weer en we hoeven niks meer te doen. Dit is de stemming en dit komt door jullie'', schreeuwt Ivan. Alle bewoners schreeuwen door elkaar heen en met name Rowena is pislink richting Ivan toe. ''Ik heb dit niet veroorzaakt. Ik heb fucking hard gewerkt om hier harmonie te creëeren! Ik heb hier voor gewerkt! Een jaar lang! Ik heb mij uit de naad gewerkt! Jullie verpesten het weer. Heb ik de groep uit elkaar getrokken?! Ik heb de groep constant bij elkaar gehouden! Ik weet niet wat jullie willen, maar dit is niet harmonie maken!'', schreeuwt Ivan meerdere keren. De dames schreeuwen flink terug en Ivan ontploft een beetje. Moet er ook een keer uit allemaal en Ivan heeft een punt. Wie weet schudt dit de luilakken een beetje wakker. Maar Gina kan hier niet tegen: ''Dit is niet wat ik wil! Zo als het nu gaat, dat geschreeuw, daar pas ik voor'', schreeuwt Gina.

12:05. Ivan geeft aan even niks meer te zeggen. Ramona zegt dat bepaalde mensen stagneren en dat het probleem daar in zit. Gina zegt dat mensen als Ramona net pas komen kijken en nu al zo'n sterke mening hebben. Terwijl ze nog niet eens weten hoe het echt gaat. ''Je weet pas als het experiment slaagt als je eerst in de loods gaat slapen'', vind Gina. Dominique heeft nog niet in de loods geslapen, heeft veel respect voor wat er is gemaakt in de loods, maar vind het interessant om er aan mee te doen. Aan dat buiten slapen. ''Ik wil dat iedereen een eerlijke kans krijgt, ook al zit je hier 2 dagen zoals ik. We hebben allemaal evenveel rechten en je moet hier voor open staan'', vindt Dominique.

12:07. Victoria begrijpt de frustratie van Ivan en laat nog eens weten dat hij al waarschuwde voor verdeling. Ze vind dat dit experiment het tegendeel bewijst van wat de bedoeling was. Alleen vind ze dat ze verder moeten kijken dan de destructie van de harmonie door dit experiment. Ook al zijn er nieuwe mensen bij gekomen en doet dat iets met iedereen. Ze denkt dat het experiment is gevallen door de slechte communicatie terwijl ze hier centraals voor hebben. Het zou anders gelopen zijn als dit beter was aangepakt.

12:11. Cees:  ''Ja. Ik heb dit allemaal waargenomen. En ik wil alleen zeggen dat ik teleurgesteld ben op de manier waarop dit gaat. Ik heb geen last van de sfeer tot nu toe. Het was nog steeds een experiment dus we hoeven nog niet te praten over wat we met de loods gaan doen. We moeten eerst evalueren. Ivan sprong er behoorlijk fel in. En dat was niet bepaald een rustig gesprek met elkaar. Je bent fanatiek, boos, gefrustreerd en daardoor begonnen we allemaal door elkaar heen te schreeuwen. Ik zeg even hoe ik het het ervaren. Door de stemverheffing en de heftige discussie kwamen er reacties op die leiden tot een ongeorganiseerde bende. Dat kan ook anders als je met elkaar praat. Houd het rustig, in de hand en laat elkaar de dingen zeggen die ze willen zeggen. En verder, jongens, als er onderling wat ligt. Ga naar elkaar toe en spreek het uit. Het is winter, het is koud en dat geeft een andere sfeer. Ook mensen buiten de poort hebben daar last van. Minder zon, minder licht en dat maakt ons allemaal onrustig. Een aantal weken is er inderdaad bijna niks gebeurd, net als in Nederland. Dat is normaal. Tijdens evenementen is er wel wat gebeurd. Dat deel ik niet met Ivan dat er niks aan is gedaan. Over een aantal dingen die lopen hoor ik nog meer, de markt loopt, kaartverkopen lopen. Dus dat gaat ook goed.  Dus ik zie niet het probleem dat er niet veel is gebeurd. We zijn individueel allemaal bezig met plannen. Er gebeurt eigenlijk weer van alles!''

12:17. De rust keert een beetje terug. Sommigen stoppen met buiten de loods slapen en Rowena biedt haar excuses aan bij Ivan. Ramona vind het verhaal van Gina choquerend omdat ze heeft gezegd dat nieuwelingen hun beurt moeten afwachten. ''Ik ben hier niet om te wachten. Ik ben hier om te helpen en dat wil ik samen doen met jullie. En die hulp van jullie die hebben we nodig!''

12:20. Er word nog steeds continu door elkaar heen gepraat. De boel is daardoor lastig te volgen. Ramona vind dat het cirkeltje goed draait en soms moet je even uit de cirkel om het te overstijgen. Als ze hier dan vier weken zit en niet meer weet dan Ivan, Nicole en Mark bij elkaar vind ze toch dat ze er wat van mag zeggen. Gina vind niet dat je kan zeggen zo en zo als je het andere nog niet eens hebt geprobeerd. ''Waarom het mij zo raakt. Niet omdat we hier zo lang zitten en mensen die hier net komen niks te zeggen hebben. [...] Je hier al lang zit, veel hebt zien gebeuren. Je hoofd vaak hebt gestoten en weet die kant moeten we niet op. Als je die kennis hebt en je luistert daar niet naar, waar ben je dan mee bezig. Ik ben de eerste die zijn hand zou opsteken als iemand met een nieuw idee komt''. Ivan vind dat mensen het zelf moeten ondervinden. Je geeft iemand de ruimte, laat het iemand ontdekken dat het misschien toch niet werkt. Als je de groep fysiek uit elkaar haalt. Als de groep bij elkaar is is het harmonieus en gezellig. Als twee mensen ergens anders gaan eten. Zelfs binnen de loods dan merk je al het verschil, die frustratie en verspreiding in de loods. [...] Je gaat hoe dan ook de groep verspreiden en uit elkaar trekken. [...] Waarom het mij raakt is omdat ik er voor mijn gevoel alles in heb gestopt om de groep bij elkaar te proberen houden en als dan een Bas die constant schijt aan de groep heeft gehad en altijd zijn eigen gang is gegaan. Opeens een groep mensen die net binnen komen aandacht geeft en daardoor achter zich aan krijgt en daarmee de groep weet te verspreiden dan vind ik het zonde. Ik heb niet het idee dat Bas het bestwil voor de groep voor ogen heeft. [...] Ik vind dat niet fijn. Het is niet eens tien dagen geleden dat de hele groep zo goed praatte over de groep. [...] Dat kwam omdat we allemaal hetzelfde pad op gingen'', aldus Ivan. Gabriëlle en Gina vinden het fijner hoe hij nu praat.

12:26. Bas staat nog steeds achter het experiment. Vind het heel leuk gaan en snapt niet dat er nu opeens een frustratie is. ''Dat is helemaal niet waar. Ik heb toch al vaker aangegeven dat ik het een dom project vind'', aldus Nicole. Bas voelt geen rare sfeer of spanning. Volgens Nicole bepaalt dit toch de sfeer. Bas bepaalt voor de mensen die tegen zijn dat ze er toch in mee moeten gaan. Gabriëlle zegt dat dat andersom ook is. Mensen die er tegen zijn bepalen voor de mensen die het wel willen dat ze het niet mogen doen. ''Dan heb je constant groepen die tegen elkaar in gaan. Ik ben ook voor vernieuwing. Ontwikkelen. Utopia en ideale beeld van Utopia. Maar dat moeten we wel samen gaan doen. Alle neuzen dezelfde richting op. Dit word lastig als je twee groepen hebt die niet met elkaar meedenken en tegen elkaar in gaan'', aldus Ivan. Elke keer als Bas iets zegt reageert Nicole met ''dat is niet waar''. Rob vind het de grote uitdaging om te zorgen dat de neuzen dezelfde richting op blijven staan. Je creëert nu wel een soort van groepsverdeling. Benjamin denkt dat het juist de kracht is dat je bepaalde dingen met elkaar deelt. Nu ga je op je bed liggen en je afzonderen. Bij harmonie deel je de mooie en de minder mooie dingen. Misschien zou hij het zelf ook wel doen. Zich terug trekken. Maar dat is het mooie dat je dat in de loods niet echt kan. Ramona heeft zich terug getrokken omdat ze dat wilde en dat is niet omdat haar bed daar stond.

12:32. ''Let op je communicatie en de harmonie die je zelf brengt'', aldus Victoria. Bjorn is het eens met Rob. ''Als je iets wil laten slagen, wat je ook wil gaan doen. Dat zien we keer op keer. Als we een evenement organiseren en we doen het met elkaar dan is het een geslaagd evenement. En ik denk dat dat met dit ook is. Dit was bij voorbaat al mislukt omdat we het in delen deden en niet met elkaar'', aldus Bjorn. Bjorn denkt dat het wel degelijk kan werken als je het met zijn allen doet. Mensen zijn al tegen voor er überhaupt iets gedaan is. Bjorn vind dat ze er toch nog eens over na moeten denken om te kijken of het iets is. Ramona is het ermee eens. Het had anders gemoeten. Iedereen had mee moeten kunnen gaan. Ze hoopt dat het de volgende keer anders kan. Ze wil dat mensen niet bij voorbaat al iets weigeren. ''Laten we met zijn allen denken hoe kunnen we het dan op een andere manier doen zodat iedereen tevreden is. En laat je dan ook echt horen in plaats van alleen zeggen 'nee ik blijf op mijn eigen plek'', aldus Ramona. Zoals het nu gaat kan Nicole niet anders dan weerstand bieden. Nu moeten ze kijken of ze de groep weer bij elkaar kunnen krijgen. ''Er zitten nu al heel veel frustraties schijnbaar'', aldus Nicole.

12:41. Cees wil ook nog even reageren. Hij vind het een heel leuk onderwerp, maar ze gaan van het onderwerp af. Hoe gaan ze om met besluitvorming. Gaat het experiment van Bas nog door of niet. En het was ook niet Bas zijn doel om de groep uit elkaar te halen. Er zijn een aantal mensen die een beetje twijfelen. ''Als het aan mij ligt persoonlijk hoef ik hier die loods nooit uit'', aldus Cees. Volgens hem denken er meerdere bewoners zo over. Cees, Ivan, Nicole, Wim enzovoort. Cees voelt niet echt de verdeeldheid. Hij dacht dat het was besloten dat ze het gingen doen omdat er een meerderheid was. Hij hoopt in ieder geval dat ze er uit komen. Het is belangrijk om dingen te blijven delen die op je hart liggen. Met nieuwe ideeën te durven komen. ''Maar laten we vooral blijven denken in de mogelijkheden die we hebben en niet in de blokkades die we zelf leggen'', aldus Victoria.

12:45. Er zou een academie komen ''het nieuwe eten'', maar dat gaat niet door, aldus Benjamin. Nicole heeft niks meer te zeggen. Gabriëlle moet naar de wc en wil dat Bas het kort houd. Gister was er een spelletjes man. Die was enthousiast over baas bridge. Bas wil er dus mee verder. Wil gaan kijken voor goed houd. Ook heeft hij mail contact met een zeil en tentstokken fabrikant. De krant moet verlengt worden er kwam een mail voor binnen vertelt Bas. ''Moet niks'', reageert Nicole. Er volgt een streamlock. Na de streamlock vertelt Bas wel blij te zijn met hoe het gegaan is. Hij wil de tent plaatsen tussen de studio en het Cordwood om de huisjes dichter bij elkaar te hebben.

12:50. Het centraal is weer afgelopen.

Dit bericht krijgt nog updates tot het centraal is afgelopen. Kom je zo even terug? Of reageer alvast gezellig mee in de reacties. We lezen je graag!

0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.