Het centraal van 28 januari 2016 ~ Utopia Gekte

1/28/2016

Het centraal van 28 januari 2016

Weer een lang centraal

Om kwart voor vijf zitten de bewoners er dan eindelijk klaar voor. Het centraal. Ramona begint. ''Jullie hebben me heel warm ontvangen. Ik ben hier binnen gekomen en toen was er een fundatie structuur. Alles is me gegund. Ik kwam gewoon heel warm binnen. Ik heb een paar doelen van mezelf aan kunnen zetten. Geld gehad en het werd geaccepteerd om iets met theater en make-up te doen. Ik kon zo snel aan de slag. Ik sport met mijn coaches. Mark ondersteunt me soms en vandaag met zijn allen gesport. Toevallig gisteravond, ik weet niet wat er is, maar ik merk dat er iets is. Ik voel het wel. Ik ben één van de nieuwelingen. Ik ben zeker voor huisjes, vernieuwing, maar toch voel ik na gister of eergisteren een bepaalde afstand en ik vind dat niet de weg en ik weet niet of ik de enige ben die dat voelt. Hoe ik ben binnen gekomen, ik merk dat dat nu verdwijnt, dat vind ik jammer. Ik wilde eventjes weten of ik de enige ben. Ik kan er niet tegen dat er iets is, maar dat het niet uitgesproken word. Dan ga ik denken 'ligt het dan aan mij'. Ik ben benieuwd wat er aan de hand is. Mark doet afstand van zijn taken. Ik ben gewoon benieuwd wat er is. Wie deelt dit gevoel'', aldus Ramona. ''Een beetje wel'', laat Benjamin weten. ''Zeker wel'', reageert Victoria. ''Ik wil dit doorzetten. Bepaalde dingen. Ik voel gewoon een spanning'', aldus Ramona. ''Ik voel hem precies hetzelfde hoor'', laat Michael weten. Hij had een dip en dacht dat de routine weer op gang kwam en nu de laatste twee dagen merkt hij dat het toch weer veranderd. Dat mensen dingen negeren als je iets vraagt of dat ze gewoon doorlopen. Volgens Benjamin heeft het botox verhaal gewoon veel stof doen opwaaien. Het was laat op de avond en iedereen had keihard gewerkt

Ramona vind Mark grappig, maar ze merkt dat er iets dwars zit. ''Ja dat heeft met afspraken en regels te maken. Niemand trekt zijn bek open. Sommigen lopen de kantjes er af, er gebeurd niet veel. Het botox verhaal was niet goedgekeurd, maar is er door gedrukt'', Mark vraagt zich af hoe ze dat nu gaan betalen. Ook word er niet gekeken of iets er nog is, bijvoorbeeld avocado's. Er worden gewoon weer nieuwe bestelt. ''Waar zijn we mee bezig. Zien we het nou als samenleving, BV, speeltuin, vakantie park. Lekker dwars. Ik doe mee'', aldus Mark. Gabriëlle voelt persoonlijk niks en Rowena wil naar oplossingen zoeken. Misschien een lijst maken waardoor ze weer op het rechte pad komen. ''Lijstjes werken niet'', laat Wim weten. En volgens Cees hebben ze overal schijt aan. ''We doen het nog steeds niet ons eigen bordje opruimen''. Michael wil alles stapje voor stapje uitgelegd krijgen zodat hij weet hoe alles in zijn werk gaat. En misschien kunnen ze ook weer eens een centraal doen waarin ze allemaal vertellen waar ze mee bezig zijn zodat ze dat van elkaar weten. De bewoners besluiten er ook direct een gewoon centraal aan vast te plakken. Benjamin is er achter dat ze 39,65 per dag te besteden hebben voor 15 personen. ''Zullen we het een maand doen'', grapt hij. Ze hebben het dan over het leven op bijstandsniveau.

Ramona vertelt dat ze op de verjaardag van Cees haar eerste Dramona sweaters heeft verkocht. Ook zijn er bestellingen bij. Die komen na de markt en dan gaat ze de sweaters ook via de webshop verkopen. Ook heeft ze een mailtje gekregen van iemand die wil dat ze een kinderfeestje organiseert met theater oefeningen. Ze wil Mark of Gina er bij vragen in verband met de prijs die ze dan moet vragen. Over theater gesproken. Vorige week en deze week hebben ze het superdruk. Het is dus lastig om dingen in te plannen dus heeft ze een nieuwe lijst gemaakt. Ze wil met iemand die lijst even doorlopen en de data vastleggen. Ook is ze bezig met de merchandise shop. Ze vind het leuk om te doen, alles inrichten. Ze heeft nu ook bijna alle merchandise geteld. Ivan komt er doorheen, hij vind het grappig dat Cees moet benoemen dat hij het bedacht heeft om een shop te maken. Ramona vertelt weer verder. Ze heeft alle kaarten geteld en in een box gedaan. De truien kan ze niet ophangen omdat er dan vocht in komt. Ze heeft dus voorraadboxen bestelt. ''Degene die mij willen helpen met een idee om de shop vochtvrij te maken kom even naar me toe. Wim wil sowieso helpen''. Ook wil Ramona afsluiten met iets tofs. Ze had geopperd om een theaterstuk daar gratis te laten spelen. Daar gaat ze weer mee aan de slag.

Bas grapt dat hij een armbandje om heeft en dat dat betekent dat hij all inclusive in Utopia is met Mark. Ivan heeft het bandje niet om, die wilde hem niet. Bas benadrukt dat ze dus vakantie gaan vieren. Ivan ligt in de wellness, Mark gaat het Cordwood in. ''Echt'', reageert Gabriëlle verbaasd. En Bas gaat binnen slapen en in de caravan, maar de caravan moet nog afgemaakt worden. Gina laat weten dat de bandjes te koop zijn voor drie euro. Gabriëlle wil weten wat vakantie inhoud. ''Eventjes rust'', laat Bas weten. ''Wat een bullshit allemaal'', reageert Rowena. ''Ga lekker naar huis'', horen we Rob zeggen. ''De caravan is bijna af ik moet alleen nog een matras hebben'', vertelt Bas verder. Ramona vraagt of het een grapje is. ''Voor mij is het een grap. Ivan wil echt tot rust komen en Mark ook'', aldus Bas. ''Dat is me geadviseerd'', reageert Mark. Bas vertelt weer verder. Als hij een matras heeft kan de caravan verhuurt worden. Mark laat weten dat vanaf volgende week Arjuna één keer in de week van negen tot tien het sporten komt verzorgen. Cees vraagt wat dat gaat kosten. ''Weet ik niet, daar komen we wel over uit. Hij vond het leuk'', aldus Mark. Ramona laat weten dat ze het heel cool vond dat bijna iedereen mee sportte en Mark benadrukt dat ze fitness apparatuur hebben aangeschaft, maar dat ze de maandelijkse vergoeding van de mensen die sporten nog niet hebben ontvangen. Victoria laat weten dat er vanavond om acht uur een standhouders borrel is en dat dan alles netjes moet zijn. De kaartverkoop van de markt zit op 70%, dus ze gaan goed. ''Morgen komen ze al voor de stands'', aldus Victoria.

Bjorn is aan de beurt dus gaat Gabriëlle even naar de toilet. ''De carnaval is volgende week donderdag 4 februari''. Bjorn laat weten dat daar al 135 kaarten voor verkocht zijn. Ook zijn er 600 flyers gedrukt en de burgemeester van Laren komt langs met zijn vrouw. ''Dat word tof. Dat word super super supertof'', aldus Bjorn. Ook zullen er prinsen zijn. ''Hartstikke lachen word het''. Bjorn had verwacht dat de outfits er ook al zouden zijn, maar die komen een dezer dagen binnen. Ook is hij druk bezig met de vloer. Hij wil nog gaan onderhandelen. Ramona vraagt of er al iets bekend is over theater spullen. Bjorn is wel dingen aan het aanschaffen zodat ze niet elke keer die dingen hoeven te huren, maar de theater spullen zijn een ander verhaal. Ook is Bjorn nog aan het kijken voor de apres ski party in maart. 20 februari is er een DJ workshop voor mensen van buitenaf. Dat staat nu ook online dus mensen kunnen zich al inschrijven. Die dag zullen er drie workshops zijn op verschillende tijden in combinatie met een rondleiding en je kan eventueel een patatje nemen of merchandise aanschaffen. De workshop kost 25 euro. De dag daarvoor worden de spullen al geleverd en krijgen alle Utopianen een workshop. Althans de bewoners die het leuk vinden. Dat is op Ramona's verjaardag en dan heeft ze ook bezoek, maar dat schijnt geen probleem te zijn.

Wim zegt het druk te hebben. De bar is klaar en werkt. Ze kunnen vanavond tijdens de standhouders borrel dus lekker bier drinken. Alleen de vaatwasser, wasbak en dergelijke moeten nog aangesloten worden. Ook gaat hij dus nog aan de slag met de merchandise shop. Wim krijgt complimenten voor het harde werken en Bas had ook nog een idee. Er zitten daar bij de bar twee ramen en als ze dat open maken kunnen ze ook uitbouwen naar een buiten bar. Rob laat weten dat de hamburgers online staan. Vanaf volgende week kunnen bezoekers elke dag hamburgers komen eten. Ze hebben keuze uit twee sauzen, maar dan moeten ze dus eerst een mailtje met daarin hun keuze sturen. ''Je kan weer komen eten'', laat hij weten. Rowena is beduusd, maar het is dubbel. Ze heeft haar live versie van ''gebed zonder end'' gekregen om te kijken of hij kwalitatief goed genoeg is om uit te brengen. Ze heeft er net naar geluisterd, maar het ligt nog heel gevoelig. Ze is dus een beetje emotioneel, maar ook heel blij. ''Dit is wat mij naar Utopia heeft gebracht. [...] Ik hoop dat we gewoon samen met zijn allen een mooie tijd tegemoet gaan''. Er volgt een streamlock. Na de streamlock vertelt Rowena dat ze een stapje terug gaat doen uit de markt commissie. Het was veel werk en dat is niet zo erg, maar ze wil kijken wat ze nog meer kan doen. Nu is ze met de koeien bezig en dat blijft ze ook doen. Ze gaat kijken wat ze daarnaast nog meer kan doen, naast het uitbrengen van haar single. Rowena zit na te denken over een vervolg op het Live in de Loods concert die ze gedaan hebben en er is interesse om een track te maken, maar niks is nog zeker. Dat zit er dus nog aan te komen. ''First things first''. Gebed zonder end is nu prioriteit. Daarna misschien nog een clip of een hele nieuwe track.

Bjorn laat weten dat 2 april misschien de volgende Live in de Loods plaats vind. Dan komt de pianoshow. Pianoshow snijheuvel. Bjorn noemt vervolgens alle evenementen op die nog in de planning staan. Deze kun je hier bekijken en bij interesse kan je via daar ook meteen tickets kopen. Vervolgens komt Cees aan het woord vanwege de financiën. ''Het was gister pas dat Mark me voor het blok zette zo gaan we het doen dus verwacht niet meteen dat ik de volgende ochtend weet hoe alles ervoor staat''. Mark zit ondertussen met een brede lach op zijn gezicht. Cees kan in ieder geval zeggen dat het Live in de Loods concert 3500 euro heeft opgebracht en zijn verjaardag ongeveer 2000 euro. Ze stonden 1600 euro in de min en nu ongeveer 2500 in de plus (De 10.000 reserve niet meegerekend). De kosten zijn er dan al af inclusief het basisloon. Het basisloon willen ze de zaterdag voor de markt uitkeren, maar iedereen moet wel zijn zakgeld opgeven voor uiterlijk morgenochtend. Mark benadrukt dat ook de carnavalspakjes nog afgerekend moeten worden. Dominique laat weten dat ze gekomen is onder andere omdat ze fotografie interessant vind. Ze wil fotograferen en dat is zeker heftig, maar heftig leuk. Het heeft haar geïnspireerd om het als een uitdaging te zien om nog meer te gaan fotograferen Ze wil de verantwoordelijkheid dragen, maar heeft dan wel een goede camera nodig. Haar camera is kapot. Ze mag de camera van Cees lenen, maar wil een eigen camera. Ook wil ze iemand laten komen om haar de kneepjes van het fotografie vak bij te leren. De camera die ze aan wil schaffen word van Utopia, maar zolang zij er is draagt zij er de verantwoordelijkheid over. Ze wil dat mensen van buiten weten dat ze het serieus neemt. Ze wil kwaliteit bieden in het product dat ze leveren. Bjorn vraagt wat het gaat kosten. 529 euro, laat Dominique weten. Dan heeft ze een goede camera, body, lens et cetera. Cees laat weten dat er met zijn bezoek een statief mee komt, maar volgens Dominique heb je anders ook al zo'n ding voor 20 euro. Uiteindelijk zou ze het cool vinden om fotoshoots aan te bieden, maar ze wil eerst leren. Ze is nog niet goed genoeg. Bjorn vind het niet meer dan logisch. Je moet het product goed kunnen afleveren. Dominique wil beginnen met één les en weet dat ze een snelle leerling is. Eerst wil ze kijken wat er bijgespijkerd kan worden en daarna kijken of ze nog meer lessen nog heeft. Ramona vraagt wat ze met de foto's/ansichtkaarten doen. Doen ze dezelfde foto's weer of nieuwe. Dominique spreekt af straks naar haar toe te komen. De camera mag Dominique op kosten van de BV aanschaffen.

Ivan zegt zich een tijdje terug te trekken. Daar heeft hij zijn redenen voor. Hij roept altijd snel en je hoort hem als een van de eersten als er iets geopperd word en dat word niet altijd op waarde geschat. Niet iedereen is daar van gediend. Ivan is niet van plan weg te gaan, maar wil dat de groep er achter komt hoe het werkt, waar ze tegenaan lopen. ''Loop er zelf tegenaan dan ga je het zelf zien''. Nogmaals laat hij weten niet van plan te zijn om weg te gaan. Ook is hij niet van plan er een puinhoop van te maken. ''Als ik weg ga wil ik dat ik het netjes achter kan laten''. Dan wil hij dat ze alle kennis hebben om het tot een volgende stap te kunnen brengen. ''Wees niet bang dat ik allerlei roekeloze acties ga doen. Ik ben er nog steeds, jullie kunnen nog steeds bij me terecht''. Gina wil Mark bedanken voor de verrassing gisteren. Eindelijk is haar haar weer gedaan. Ook doet ze wel degelijk iets voor de merchandise. Met haar kapsalon en armbandjes heeft ze deze maand 450 euro verdiend. Daarnaast heeft ze ook nog UB-Addicted en andere dingen waarmee ze geld binnenhaalt. Samen met Michael heeft ze nu weer een leuk product. Namelijk de armbandjes. Solidariteitsarmbandjes. Als het armbandje vast zit kan die niet meer los. Je kan er mee douchen en de kleur blijft. Ze kosten drie euro en 50 cent daarvan gaat naar de foundation. Gina heeft al een koper gehad. Mark heeft vier armbandjes afgenomen. Nog even wat anders. ''Namens de samenleving ruim alsjeblieft je scheermesje op. Het is vies en niet hygiënisch. Maak je iets op ruim het dan ook op''. Victoria en Gabriëlle vullen haar aan. ''Hetzelfde met oor stokjes, tandenstokers en pleisters''.

Michael is er nu iets langer dan twee weken en in principe gaat het wel lekker. Het botox verhaal is ook een investering in Megan, maar daar gaat hij morgen verder op in. Hij gaat wel verder met het product Megan en begint met de kast samen met Victoria. Daar zijn ze druk mee bezig. Zondag tijdens de markt zal hij er staan. Michael wil een leuke dag organiseren voor ... die in een bejaardenhuis zitten en gepest worden. De kast is niet bedoeld om geld op te halen voor de BV. Er volgt een streamlock. ''Absoluut niet bedoeld om geld mee te verdienen, maar wel om iets goeds mee te doen''. Michael is van mening dat hij lekker bezig is met zijn product Megan en ''genieten met travestieten''. Ook wil hij een ... olympics houden met opdrachten als handtasjes werpen. En hij heeft nog veel meer plannen zoals een high tea quiz dat hij wil gaan doen en make-up lessen die hij wil gaan geven. Megan is een product en merk. Vandaag heeft hij weer een afspraak gehad en een academie ingepland op 22 februari. Het gaat dan over cross dressing, travestie, drag kings et cetera. Er komen dan tussen de zes en acht dames. Die krijgen dan een make-over, blijven eten en na het eten kunnen de bewoners aanschuiven. Hij wil het samen met de anderen doen. Mensen er bij betrekken. Op 9 april (dat is nog een optie) wil hij een grote miss travestie Utopia verkiezing naar Utopia halen. Dat moet een groot evenement worden. Benjamin zegt dat Michael dat beter een week later kan doen omdat ze vlak daarvoor ook de pianoshow hebben.

Gina laat weten dat UB-Addicted een leuke sale heeft tijdens de markt. ''Dus kom allen naar de markt'' en Benjamin laat weten dat er mooie post-its aan de ramen hangen. Ze moeten de week van het vergeten kind niet vergeten. Er zijn nog steeds 38.000 kinderen die in treurige, sombere opvangcentrums zitten. Die kinderen hebben een slechte jeugd gehad. Zitten er niet voor niks. Ze zijn misbruikt, mishandeld, geslagen of iets dergelijks. Dingen die ze niet horen mee te maken. Er zijn beperkte therapie mogelijkheden. Een speeltuin is er ook vaak niet. Benjamin wil ook kinderen naar Utopia halen en wil de post-its laten hangen voor de markt om te laten zien dat ze er bij stil staan. Geld geven is nodig en heel makkelijk, maar hoe zouden ze dit kunnen voorkomen. Ook heeft hij een reactie gehad op mails die hij gestuurd heeft van "Nederlands Cares''(?) die richten zich op jong professionals en bieden ze vrijwilligerswerk aan op zelf in te passen tijdstippen. Bijvoorbeeld met daklozen pannenkoeken gaan bakken. Een mooi initiatief vind Benjamin. Als laatste meld hij dat op 11 februari de presentatie van hun bundel ''Gebundelde kracht'' is. De kaartverkoop begint te lopen. Om vijf over zes is het centraal dan eindelijk weer afgelopen.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.