Even centraal: ''Ik denk als een vrouw, doe als een vrouw, ik ben een vrouw'' ~ Utopia Gekte

1/27/2016

Even centraal: ''Ik denk als een vrouw, doe als een vrouw, ik ben een vrouw''

''Morgen om 11 uur staan ze hier voor de deur''

De verjaardag van Cees is al weer een tijdje voorbij. Slagerij van Kampen heeft nog opgetreden en dat was een groot succes. Cees mocht zelfs nog even mee drummen en ook Rowena heeft nog opgetreden. Zelfs haar eigen single heeft ze nog gezongen. Bjorn is uiteindelijk nog wat nummers gaan draaien van de top 2000 op aanvraag van Cees en na afloop van het feest had Michael nog wat lieve woorden voor Cees over. ''Ik heb zo genoten. Ik ben trots op je. Eerst wilde ik je omhelzen op het podium, maar het was jouw moment'', laat hij weten. Ramona vertelt dat ze bij de merchandise ook goed gedraaid hebben. ''Het werd niks hé'', reageert Cees sarcastisch. Ook zijn de bewoners meteen druk aan de slag gegaan om alles op te ruimen zodat ze om elf uur nog even centraal konden.

Als eerste blikt Cees nog even terug op zijn feest. Hij heeft ongelofelijk genoten. ''Ongekend''. Hij heeft vele verjaardagen meegemaakt, maar dit was natuurlijk ongekend. Hij had er nooit op gerekend dat hij zijn verjaardag dit jaar zo zou gaan vieren in Utopia. Nooit op gerekend dat hij Utopia in zou komen en dit mocht doen uiteindelijk. ''Ongekend, echt ongekend. En dat er dan zoveel mensen de moeite nemen hier naar toe te komen en er voor te betalen. Voor een party en al die reacties die je dan krijgt. Dingen die wij niet weten. Niet beseffen. [...] Dat mensen van Utopia genieten, er veel naar kijken. Vooral ouderen blijkt''. Cees legt uit hoe en wat. ''We halen ook af en toe de stilte weg bij mensen'', aldus Benjamin. Cees is er trots op dat hij hier rond loopt en behandeld word als een.. ''Koning'', vult Ivan aan. Ivan haalt zijn energie uit dit soort momenten. Cees vond het een top avond en een top middag. Hij is supertrots en dankbaar. ''Het is ook goed gegaan'', laat Ivan weten, maar zijn er ook leermomenten. Ja die zijn er blijkbaar. Blijkbaar ging het fout met de bediening. Iedereen kwam met briefjes laat Wim weten. En de tafels stonden te dicht op elkaar, merkte Benjamin op. Gina zegt dat het wisselgeld, het kleingeld weer een probleem was. Verschrikkelijk. Ze hebben het gewoon nodig. Gina heeft korting moeten geven omdat ze geen wisselgeld hadden. Zodra er gevraagd word naar het eerste drankje dat blijkbaar gratis was volgt er een streamlock. Na de streamlock horen we Cees zeggen dat deze punten niet openbaar, maar individueel besproken moeten worden. Het is laat en ze zijn moe. Laten ze doorgaan. Gina en Wim hebben nog iets positiefs. Het bedje van baby Brooklyn is verkocht.

Michael wil vervolgens zeggen dat hij trots op Cees is en dat hij hem nodig heeft. Dat wilde hij even zeggen waar iedereen bij is. Michael wil het niveau namelijk gelijk houden. Vervolgens het onderwerp waarvoor ze centraal zijn gegaan. Michael begint met een brief die hij voor gaat lezen. Daarna gaat hij zijn verhaal doen. ''Lieve mede Utopianen. Ik wil graag iets delen. Niet mezelf verdedigen, maar ik ga iets persoonlijks vertellen. Het zal enige vragen en discussies oproepen en veroorzaken. Ik wil graag eerst mijn verhaal doen. [...] geen geschreeuw en niet door elkaar heen praten. Ik ga me kwetsbaar opstellen. Ik wil niemand kwetsen of beledigen en ook niemand zich gepasseerd laten voelen door de actie. Ik wil graag uitleggen waarom het voor mij belangrijk is. En dit is het mooiste wat ik mee kan geven wat persoonlijk voor me is. [...] Ik begin eerst met de actie die ik heb gedaan. Ik heb gebeld met een botox kliniek om mezelf een kleine renovatie te geven. Ik ga het nu onderbouwen want het is Utopia binnengeslopen zonder dat ik het eigenlijk wist en er erg in had''. Michael laat weten dat er iemand van de markt langs kwam en dat er opeens andere onderwerpen aan bod kwamen. Het volgende was een live in de loods bezoeker waar hij een steun voor is omdat haar dochter in die positie zat.

Ook wil Michael onderbouwen waarom het belangrijk voor hem is. Hij wil er geld mee verdienen. Voor 90% vind hij het belangrijk dat hij er goed uitziet en dat het geld oplevert. Het is een werk stuk. De een moet scharen en een föhn hebben en een ander moet er gewoon mooi uitzien. ''Dat is mijn gezicht. Dat is 90%. De laatste 10% wil ik onderbouwen. Ik uhm. Ik ben uhm. Op mijn negentiende begonnen aan hormonen. Heb er een column over geschreven over mijn transformatie naar vrouw toe. Ik denk als een vrouw. Doe als een vrouw. Ik ben een vrouw. Maar helaas mocht het niet baten en zijn er complicaties tussen gekomen. Onder andere met hormonen en ik was ziek dus mijn lichaam stootte alles af''. Michael wil 100% of meer, hij gaat geen half werk leveren. Het heeft veel jaren gekost met een psycholoog en psychiater om zich open te stellen. Nu heeft hij weer een vriend gekregen. Het duurde lang omdat hij zich niet zag als een homo. Hij is gewoon hetero, ''maar voor de buitenwereld ben je homo''. Hij heeft nu eindelijk een lieve vriend gekregen zodat hij zichzelf kan accepteren. ''Alleen de laatste 10% is toch mijn uiterlijk en als ik daar mee kan helpen om er iets vrouwelijker uit te zien. En de laatste tien procent bij kan dragen aan mijn geluk dan doe ik dat om het te accepteren zoals het nu is, de situatie. Daarom heb ik gebeld. Een win/win situatie. Ik ga er geld mee maken en wil mijn geluk, want als ik niet 100% gelukkig kan zijn kan ik ook mijn doelen niet bereiken''.

Hij heeft deze actie ook wel besproken met iemand. Samen gebeld en een discussie is goed. Het enige wat hij hun wel mee geeft is ''morgen om 11 uur staan ze hier voor de deur. Zo vroeg al. Ik heb zelfs aan Bjorn gevraagd of ik geld kon lenen omdat ik wil investeren in mezelf om hier op de markt te kunnen presteren of met een dinner show of andere dingen te gaan doen. Ik heb er nog geen antwoord op terug gehad''. Er zijn nu veel discussies en vragen en dat wil Michael eerst beantwoorden voor hij een antwoord krijgt. Daarna beslist hij meteen hoe... Dan vertelt hij wat hij dan in zijn hoofd heeft. Het gaat sowieso door. Hij heeft al een plan B. Rob vraagt naar de kosten. Michael vertelt dat hij de hele renovatie gewoon krijgt. Dat hij alleen de onkosten van twee doktoren moet betalen en dat komt neer op 375 euro. Hij legt spieren plat en daardoor word zijn gezicht gevormd. In zijn ene wang zit nog een bolling, maar bij de andere wang is het weer plat. Dat laat hij vrouwelijk maken en ook zijn lip hangt iets scheef. Het is een product dat na zoveel maanden uit je lichaam verdwijnt. Hij doet het al langer. ''Je bouwt het op, dus ik kan er rustig een jaar mee doen''. Rob vraagt waarom hij het zo belangrijk vind. ''Dat heb ik net onderbouwd'', reageert Michael. ''Je bent best wel een knappe gozer. Ik weet niet hoe ik dat moet uitleggen'', begint Rob. Michael vertelt dat hij borsten heeft gehad, maar dat die nu weg zijn en dat hij lang haar heeft gehad. Hij heeft er in de Viva over geschreven.

Bjorn vind het knap dat hij dit deelt. Benjamin vind het echt heel jammer dat de hormonen niet zijn aangeslagen en ook hij vind het knap dat Michael zo kwetsbaar durft te zijn. Het in een inspiratie, maar de volgorde stoort Benjamin wel enigszins. Om eerst te bellen. Als hij het eerst zo had voorgelegd had het waarschijnlijk geen probleem geweest. Volgens Benjamin gaat het in Utopia nu zo dat je eerst je verhaal moet delen en dan pas kan handelen. Michael denkt dat Benjamin daar zeker gelijk in heeft. Ivan laat weten dat er heel veel door zijn hoofd heen gaat. Onwijs veel. ''Je weet hoe ik over je denk. Dat ik je waardeer als mens en accepteer als mens. Ik heb je aangegeven wat mijn visie is en waar ik voor sta, maar dat ik een ieder mens accepteer zoals die is. En als ik dan het verhaal hoor en aanhoor en luister en te horen krijg dat je graag geaccepteerd wil worden zoals je bent. En wat je schetst is dat je graag Michael wil zijn en dat mensen Michael willen zien en dat je Michael wil laten zien. Voor mij is Michael. Ik ken jou niet anders dan Michael. Megan is gewoon Michael''. Ivan ziet geen verschil. Alleen een versiering net zo als een tatoeage of een weave. ''Ik ken jou niet anders dan dat. Uit het verhaal wat ik van jou hoor is dat je graag als Michael gezien wil worden en ik vind Michael een mooi mens en zoals die is een knappe jongen. Jij bent jij en wat je s*ksualiteit is. Of je nou op mannen of vrouwen valt. Dat is niet aan mij om te oordelen. Er is maar één persoon of ding of iets die daar over mag oordelen en dat is god''. Maar in Ivan's zienswijze is Michael een prachtig mens en dat wil hij zelf ook graag geloven. Het is voor Ivan alleen tegenstrijdig dar hij vertelt als Michael gezien te willen worden, maar tegelijkertijd iets wil doen om een ander te zijn.

Wat Ivan ook tegen de borst aan stuit is dat er een beslissing word genomen voor er überhaupt een gesprek is geweest met de groep. ''Je wil graag krijgen, daarvoor moet je ook geven''. Cees snapt Michael wel. ''Het is jouw lichaam. Jouw leven. Jouw gevoel. Jij neemt die beslissing''. Cees wil er persoonlijk niet aankomen. ''Het is jouw lichaam, jouw hoofd en daar doe je lekker mee wat jij wilt''. Als het voor zijn werk is denkt Victoria ''nee'', maar als het voor hem persoonlijk is dan denkt ze ''ja''. Dominique is emotioneel vanwege Michael's verhaal. ''Je inspireert me. In de spiegel kijken en jezelf zien op een manier die jij niet bent. De inhoud die je hebt niet kunnen tonen. Dat is het moeilijkste om mee te leven dus ik sta 100% achter je. Ik vind je sterk en ben blij dat je in mijn Utopia familie hoort. [...] Probeer je het maar eens voor te stellen in een verkeerd lichaam te zitten''. Ramona vind dat Michael de behandeling gewoon verdiend. Rob vind dat Michael het niet nodig heeft. Hij vind Michael blijkbaar mooi genoeg. ''Ik gun het je van harte, maar bespreek het voortaan met de groep'', is Gina van mening.

Om tien over twaalf is het centraal weer afgelopen. Rob en nog meer bewoners omhelzen Michael. Dominique zegt super trots op hem te zijn. Mega trots. Hij inspireert haar. Michael laat weten dat hij nu het liefst zijn kist zou inpakken en naar huis zou willen gaan, gelukkig zijn zijn medebewoners er voor hem. Ramona zit naast hem en heeft haar arm om hem heen geslagen en Bas gaat voor Michael zitten en drukt hem een kus op zijn voorhoofd. Bjorn wil trouwens geen geld aan Michael lenen vanuit de private banking omdat dat niet is wat hij zou hebben gezegd dat hij er mee zou gaan doen, maar hij wil wel zijn eigen privé geld aan Michael geven/lenen.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.