Wat er allemaal besproken is tijdens het ''2016 overleg'' ~ Utopia Gekte

12/28/2015

Wat er allemaal besproken is tijdens het ''2016 overleg''

Een drie en een half uur durende bespreking

Gister avond om kwart over acht zijn alle bewoners bij elkaar gekomen op de bank voor een ''2016 overleg'', een overleg dat uiteindelijk drie en een half uur zal duren. We hebben er gister avond niet meer over kunnen schrijven, maar omdat er toch flink wat belangrijke dingen besproken zijn doen we dit nu alsnog. Ivan wil allereerst iedereen bedanken voor het meewerken aan het bedenken van de plannen voor 2016. Het is kort dag geweest want eigenlijk zouden ze het de dag ervoor al doen, maar ze hebben bewezen dat ze het in korte periode voor elkaar kunnen krijgen. Ivan houd een hele speech. Hij vertelt dat ze een poosje geleden geëxperimenteerd hebben en toen zijn begonnen met het verdelen van de belangrijkste taken binnen Utopia. De BV, de stichting en de samenleving. Dat is dan ook het enige experiment dat het langer heeft volgehouden dan twee weken. De andere experimenten zijn geflopt en er is altijd ruimte voor vernieuwing en ontwikkeling. Het moet niet altijd zo blijven. Dat hebben ze ervaren na veel vallen en opstaan. Ivan heeft de groep nu bij elkaar geroepen om te kijken wat er goed gaat. Wat is er goed gegaan, wat gaat er niet goed. Waar kunnen ze aan werken en wat is hun doelstelling voor 2016. Het beeld hoe ze 2016 aangekleed willen zien worden.

De samenleving

De mensen van de samenleving mogen als eerste hun zegje doen. Nicole heeft geprobeerd de samenleving enigszins te definiëren. Het komt er op neer dat Utopia een samenleving is bestaande uit 15 individuele personen met elk hun eigen dromen en doelen, maar ook een samenleving waarin ze elkaar steunen en elkaar helpen. Ze zorgen ervoor dat ze Utopia schoon en netjes houden, en dat je een bijdrage kan leveren waar je kan. ''Als er harmonie heerst is de samenleving het sterkst''. Nicole leest haar speech zo snel voor dat we niet alles mee kunnen typen. De samenleving houd zich in ieder geval bezig met de inkoop, het kookrooster, het schoonmaakrooster, de sfeer en gezelligheid en nog veel meer. Het schoonmaakrooster willen ze weer terug brengen naar hoe het was. Iedereen krijgt dan een taak. Mark wil weten wat ze doen met mensen die hun taak niet doen. Volgens Nicole moet je je gewoon een slappe zak voelen als je die verantwoordelijkheid niet neemt. Cees word ook gevraagd naar zijn mening daarover en begint natuurlijk een hele speech over dat mensen hun taken toch niet gaan doen en het toch niet gaat werken. Rowena komt vervolgens met het idee om alleen mensen in te delen die de taken wel willen doen.

Verder willen ze bij de groothandel alle boodschappen aanschaffen die ze nodig hebben voor over een langere periode. Dus een grote hoeveelheid toiletpapier, tandenborstels, eetwaren. Benjamin komt terug op het schoonmaakrooster. Hij snapt niet dat mensen zouden weigeren om schoon te maken. ''Thuis moet je toch ook schoonmaken''. Wim zegt best schoon te willen maken als iemand hem er maar aan herinnert. Hij vergeet zelf namelijk op het rooster te kijken. Rowena denkt dat het gewoon niet zal werken. ''Cees als iemand het niet doet let it go'', benadrukt Mark. Ze spreken af dat het nieuwe schoonmaakrooster op de wc komt te hangen. De keuken zal door twee man gedaan worden en de horeca word opgepakt door Mark en Benjamin. Voor de samenleving word er gekookt in de gemeenschapskeuken en niet meer in de horeca keuken. Er mogen dus ook geen producten meer in de Horeca gestald worden. ''En iedereen neemt zijn eigen verantwoordelijkheid en wast zijn eigen kopjes af'', meld Nicole. Nog een puntje wat ze besproken hebben is dat als je in de horeca keuken kookt je alles zelf ook weer op moet ruimen. Kook je in de gemeenschapskeuken dan ben je dat niet verplicht. Dan moet waarschijnlijk degene het doen die die dag de keuken als taak heeft.

De stichting

Benjamin neemt het woord namens de stichting. Het gaat voortaan de ''Utopia foundation'' heten omdat dat meer refereert aan het programma. 15 januari gaan ze een presentatie geven over wat de planning is tot eind februari. Benjamin vertelt ook wat ze allemaal nog willen gaan doen. Ze willen nog zo'n diner gaan organiseren net als met de vluchtelingen laatst en vanuit de stichting komen er nog wat mensen naar de verjaardag van Cees. Er komen nog vier verwendagen, één maal een dierendag waar Benjamin later nog op terug komt. Twee zichtbare en ludieke acties om bijvoorbeeld aandacht te vragen voor armoede onder kinderen in Nederland. Dan kunnen de Utopianen bijvoorbeeld traktaties maken zodat de kinderen iets leuks kunnen trakteren. Ze streven naar duizend euro in de kas en gaan in februari een soort van thema week organiseren omtrent drugs problematiek. Ze gaan hun netwerk van stichtingen waarmee ze samenwerken uitbreiden. Rowena gaat zich focussen op kinderen.... en Naomi op mensen met een beperking. Ook gaan ze kijken of ze iets in samenwerking met de dierenasielen kunnen doen. De foundation krijgt 10% van de winst van de BV. Ze willen uiteindelijk een soort van eigen merchandise zoals koelkast magneetjes en shirtjes met een eigen logo gaan maken en de rondleidingen willen ze weer bij ''de gouden pot'' laten beginnen.

De website is vastgelegd dus ze moeten alleen nog gaan zitten voor een logo en banners. De website willen ze uiteindelijk symbolisch openen en de stichting wil zich vanaf nu vooral gaan richten op de problemen in Nederland. Mark merkt op dat al die plannen wel bekostigt moeten worden en de eerstkomende twee drie maanden verwacht hij geen winstuitkering naar de stichting. Mark verwacht namelijk dat de eerst komende maanden weinig winst zal worden behaald en dan kan er dus ook geen winstuitkering naar de stichting gaan. De opbrengst van alle fotokaarten en ansichtkaarten gaat in ieder geval wel altijd naar de stichting en Mark komt met het idee om elke maand een klein evenement te organiseren waarvan de hele opbrengst dan naar de stichting gaat. Volgens Rob ga je dan in elkaars vaarwater zitten. Of die kleine evenementen voor de stichting er komen is dus nog even afwachten. Benjamin roept zijn mede bewoners als laatste nog op dat als ze een leuk idee voor een academie hebben of een doel dat ze daar dan mee moeten komen. Dan kunnen ze kijken wat ze er mee kunnen doen.

De BV

Ivan neemt weer het woord namens de BV. Wat betreft de BV is alles alleen maar positief. Ze hebben geëvalueerd wat er veranderd is en zijn van 11.000 euro in de min in juli naar op dit moment 16.000 euro in de plus gegaan. Er is een hoop veranderd. Zo is er onder andere een nieuwe pui gekomen (de glazenwand deur), de werkschuur is verplaatst. Er is een aanbouw aan Le Luifel gekomen. Er is een tweede B&B gekomen. De Le Luifel is uitgebreid. Ze hebben nu een plotter waarmee ze merchandise kunnen maken. Er zijn nieuwe pc's en Baas Beach is sinds juli actief. Er zijn dus een hoop ontwikkelingen geweest en dit is nog maar een klein deel ervan laat Ivan weten. Als BV en de groep zijnde zijn ze dus goed bezig. De markt loopt steeds beter en levert steeds meer op. Als organisatie werken ze goed samen, de groep helpt goed mee. Ze beginnen tijdig met promoten en betrekken iedereen erbij. Daardoor zijn de markten zo goed bezocht. De vernieuwing van de webshop heeft een positief effect gehad en hun aanpak begint zakelijker te worden. Ze maken afspraken en proberen die ook na te komen. Er word beter gecommuniceerd en er is meer transparantie rondom alle projecten. Het kan altijd beter, maar het gaat goed. De verantwoordelijkheden worden goed opgepakt. ze spreken elkaar aan als er iets niet goed gaat en proberen elkaar te helpen.
.
Ze moeten wel beter gaan kijken wat alles precies oplevert. Want de sweaters van Gabriëlle hebben wel wat opgeleverd, maar ze weten niet precies hoeveel. Hetzelfde geld voor de tattoo shop, Naomi's fotografie en de kapsalon. Daarom gaat Mark nu ook maandelijks een mooi overzicht maken van alle activiteiten per bedrijvigheid. Wat het heeft opgeleverd zodat er meer inzicht in komt of iets goed loopt en zo niet, hoe dat komt, wat ze er aan kunnen doen. Daarom is het belangrijk dat ze ook op de markt precies weten wat ze verkopen. Ze moeten kijken naar de begin voorraad en eind voorraad zo kunnen ze namelijk na afloop precies berekenen wat er verkocht is. Dinsdag gaan ze inventariseren. ''Als je iets pakt om mee te geven naar huis of om te versturen geef het even aan''. Nicole laat weten dat er iets is wat haar al maanden een doorn in het oog is. ''Het is een teringbende. We kunnen het niet kwijt''. Nicole wil een mooie plek waar alles uitgestald is. Zodat ze precies kunnen zien wat ze nog over hebben in plaats van één klein kastje. ''Dat werkt gewoon niet en onttrekt je motivatie en energie om het te doen''.

Ze moeten meer aandacht gaan besteden aan de promotie van evenementen. Ze moeten evenementen niet te kort na elkaar plannen en ervoor zorgen dat ze ruim de tijd hebben voor de promotie. Ze houden nog steeds elke maand een markt, een groot evenement en een klein evenement. De datum van een evenement moeten ze ongeveer een maand van tevoren bekend maken en ze moeten op tijd alles met elkaar doornemen. Drie weken van tevoren moeten ze alles concreet hebben zodat het duidelijk op de webshop kan en zodat ze ook nog genoeg tijd hebben om het evenement te promoten en succesvol te maken. ''Als de groep ermee bezig is en het hier leeft, leeft het buiten ook. Het is belangrijk dat je de groep erbij betrekt'', aldus Ivan. Ook moeten ze de evenementen altijd afstemmen met hoofd evenementen Bjorn zodat hij het in kan plannen. Het is gebleken dat onderlinge afspraken niet altijd nageleefd worden. ''Als je een afspraak maakt kom die dan ook na of maak de afspraak niet''. Ze willen de boodschappen ook gaan definiëren. De privé en BV boodschappen moeten van elkaar worden gescheiden. Daar schijnt geen duidelijkheid over te zijn. Cees gaat de privé boodschappen voortaan afrekenen want soms pakken mensen hun bestelde spullen en rekenen ze het niet af. Nicole wil een eigen geld kistje voor in de tattoo shop, dan levert ze haar opbrengst aan het eind van de maand in. Zo is het voor haar makkelijker bij te houden. ''Kan je dat dan niet voor alles doen'', vraagt Naomi zichzelf af.

Cees wil weten wat er nu wel en niet onder privé valt. Hij begint over het drankgebruik op kosten van de BV. Cees vind dat drank en roken een genotsmiddel is. Volgens hem is er in de afgelopen week weer een vat bier doorheen gegaan. ''Het zijn feestdagen'', benadrukt Wim. Gina zegt heel kinderachtig te kunnen zijn door te zeggen dat zij geen koffie drinkt en er ook veel geld aan koffie opgedronken word. ''Kom je iets te kort dan Cees'', vraagt Nicole. Maar volgens Cees is dat het niet. Voor het weekend hebben ze voor een kleine 100 euro aan drank gekocht. Volgens anderen is het zelfs nog een hoger bedrag. ''Maar als ik een chocoladereep wil moet ik zelf die 43 cent betalen'', aldus Cees. Bjorn oppert om Cees zijn chocoladerepen te betalen. ''Als we zeggen dat doen we van de BV dan zijn we toch klaar'', vraagt Cees. Cees blijft er over doorgaan en wil gewoon dat zijn chocoladereep net zoals de drank vanuit de BV betaald word of dat de drank ook van eigen geld betaalt moet worden. Nicole oppert om voor 50 euro per week lekkers in te kopen. Chips, dropjes, chocolade en dergelijke zodat er voor iedereen wat is. Maar dan komt het niet in Cees kist te liggen, maar gewoon in de kast en kan iedereen er van pakken. Is het op dan is het op. Ze gaan verder met het volgende punt. De inkoop van Baas beach moet beter overlegt worden met de bar. Ze moeten niet concurreren tegen elkaar en het zou fijn zijn als daar meer overleg in komt.

Ivan wil individueel met iedereen gaan zitten. Bijvoorbeeld voor de kapsalon en de tattoo shop en dan brainstormen wat ze er nog mee willen doen. Bespreken hoeveel ze binnen denken te kunnen halen binnen een bepaalde periode, zodat ze ergens naar kunnen streven. Een ander aandachtspuntje is de consumptie van markt standhouders en het weggeven van spullen aan mensen die voor een knipbeurt of een tatoeage komen. Mensen die een drankje of snack halen moeten daar vanaf nu gewoon voor betalen. Alleen de koffie en thee is gratis. De markt standhouders lossen ze op met consumptie bonnetjes. Ze krijgen van tevoren vier bonnetjes om drie drankjes en één hapje te halen en willen ze daarna nog iets moeten ze gewoon betalen. Dingen op de pof kopen is not done. Er zijn blijkbaar bewoners die door hun basis inkomen heen zijn en dan denken dat ze alsnog iets kunnen kopen. Als ze geen geld hebben kunnen ze dus niks kopen.

De doelstellingen

Om kwart over tien is er even een pauze en om half elf zijn alle bewoners weer binnen om verder te praten. Ivan somt wat doelstellingen op.

 1. Ze hebben net alle aandachtspunten besproken, maar de zaak is om die nu ook aan te gaan pakken. ''Dat is een doelstelling''.
 2. Nog een doelstelling is dat ze hun focus gaan leggen op de producten en diensten die ze al leveren. Ze gaan een evaluatie van alle producten maken.
 3. Binnen drie maanden willen ze de wachttijden van de webshop en de klachten verminderen met 50%. De voorraad moeten ze bij houden en zorgen dat de voorraad die op de webshop staat ook echt leverbaar is.
 4. De webshop omzet willen ze binnen één jaar met 50% verhogen.
 5. De bezoekersaantallen van de evenementen willen ze met 25% verhogen.
 6. Een percentage van de opbrengsten (de winst) van de maand willen ze reserveren voor ontwikkelingen.
 7. Afname bij leveranciers willen ze alleen doen bij maatschappelijk betrokken ondernemers. Nicole's tattoo inkt is bijvoorbeeld vegan.
 8. Ze willen de consumptie van horeca en merchandise voor privé gebruik met 100% reduceren. Mensen mogen dus niet zomaar meer in de horeca kast grijpen.
 9. Elke twee maanden na de binnenkomst van een nieuwe bewoner gaan ze een top drie prioriteitenlijst opstellen. ''Als je met een idee komt kom dan ook met een plan''.
 10. ''Budgettering word mogelijk gemaakt door artikel zes''
 11. De reserve 10.000 zal ten alle tijden zo blijven. Er kan altijd iets onverwachts gebeuren en die 10.000 euro is er dus om tegenslagen te kunnen dekken.
Elke maand zou er een groot evenement, een markt, een live in de loods en een klein evenement zijn. In februari(?) is er nog geen live in de loods en als die er niet komt missen ze inkomsten. Daar moeten ze dus nog achteraan. Naomi laat weten dat haar runway show begin februari op de webshop komt. En morgen is er ook één of ander evenement waar we gek genoeg nog zo weinig over gehoord hebben dat we niet eens wisten dat er de 28e iets in Utopia zou zijn. De entree is gratis, mensen kunnen een oliebol, appelbeignet, een drankje en patatjes van Le Luifel komen halen. Misschien zelfs een soort van meet en greet achtig. En misschien kan je zelfs op de foto. ''Kom langs''

Benjamin begint als laatste puntje nog even over het basisinkomen. Bas heeft volgens hem weleens eerder aangegeven om het basisloon te halveren. 100 euro cash in je hand. Daar heb je zeggenschap over, maar het blijft wel in kas van de BV. De bewoners vinden het een goed idee. Na dit laatste puntje is om tien over half twaalf het ''2016 overleg'' eindelijk weer afgelopen. Even later horen we Bas vertellen dat hij vannacht ook weer in de studio gaat slapen. Het bevalt hem daar wel.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.