Een mysterieus koffertje bij de poort met drie geldbedragen erin ~ Utopia Gekte

12/31/2015

Een mysterieus koffertje bij de poort met drie geldbedragen erin

Bonussen uitdelen

Rond half twaalf ontdekt Ivan een interessant Utopia koffertje bij de poort. Hij loopt er mee naar binnen en roept iedereen bij elkaar. Zodra iedereen op de bank zit opent hij het koffertje, haalt er een brief uit en begint die voor te lezen. In eerste instantie word Ivan gefeliciteerd met de titel en de inhoud van de staatskas die hij gisteren gewonnen heeft. Om vervolgens verder te lezen en nog een ander leuk nieuwtje te ontdekken. In het koffertje zitten namelijk drie enveloppen met geld. Een envelop met een bedrag van 5000 euro. Een envelop met een bedrag van 2500 euro en een envelop met een bedrag van 1000 euro. Omdat Ivan de Utopiaan van het jaar verkiezing heeft gewonnen mag hij gaan kiezen welke drie medebewoners deze geldbedragen gaan krijgen. De personen die een geldbedrag krijgen moeten het geld wel in Utopia besteden door initiatieven in Utopia te verwezenlijken, het te investeren of in de staatskas te storten. Zo'n beslissing kan Ivan natuurlijk niet zomaar nemen. De bewoners krijgen dus allemaal even de tijd om na te denken wat ze met één van de bedragen zouden willen doen en mogen straks elk een pitch houden.

Om tien voor half twee zit iedereen weer bij elkaar. ''Het is zover, ik ga een beslissing maken welke drie de bedragen aangereikt krijgen''. Ivan is benieuwd hoe een ieder het geld zou besteden ze mogen nu dus om de beurt een speech houden. Na de speeches gaat Ivan kijken hoe het geld het beste verdeeld kan worden. Mark begint. ''Landgenoten'', grapt hij. ''Jongens ik kan er kort en bondig over zijn. Ik zei het van de week al. Ik wil het over een andere boeg gaan gooien. Ik wil er uitgaan zoals ik er in ben gekomen. Ik heb daarom mijn pak aangetrokken. Het leven buiten Utopia is financieel gerelateerd. Als ik geld van Ivan zou krijgen zou ik het geld onder eigen beheer houden. Dan heb ik er meer zeggenschap over en kan ik de juiste stappen maken voor de BV''. Mark heeft één ding op het programma staan en dat is een nieuwe oven kopen voor de Luifel. De Luifel is de grote kaskraker van het afgelopen jaar. Dat moeten ze ook zo houden en kan niet met een kapotte oven. Mark heeft het erover om een paar knappe koppen bij elkaar te brengen om te brainstormen over wat ze met het geld gaan doen. Ivan vraagt hem wie die knappe koppen zijn. 'Sowieso jij'', reageert Mark. Mark wil het geld vooral in het ontwikkelen van Utopia stoppen. Ivan neemt vervolgens het woord weer. ''Mark is één van de pilaren van Utopia. Hij heeft er mede voor gezorgd dat we geen verkeerde investeringen hebben gedaan''. Utopia kan niet zonder Mark en om die redenen mag Mark naast Ivan plaats nemen en samen met Ivan beslissen wie de geld bedragen gaan krijgen.

Rob wil het geld besteden aan iets wat je meteen terug ziet. De Mongoolse tent in overleg, maar niet een nieuwe vloer. De nieuwe oven moet er volgens hem ook echt komen en hij wil de kasteeltuin aan gaan pakken zodat ze meteen resultaat zien van het geld. Rob wil dus beroep doen op de 5000 euro. Mark vraagt of er nog een deel van naar de foundation gaat. ''Nee'', reageert Rob. Wim zou alles voor zichzelf houden. Hij wil het geld investeren in beter en degelijk gereedschap zodat hij kan bouwen aan Utopia. De meubellijn wil hij verder uitwerken wat weer geld op zal brengen voor de BV. Dus uiteindelijk komt het geld weer terug in de BV. ''Wanneer wil je weer starten'', vraagt Mark doelend op de meubellijn. ''Snel'', laat Wim weten. Wim wil dus ook aanspraak maken op de 5000 euro. Hij wil onder andere een nieuwe tafelzaag een invalzaag(?), accuboormachines en nog een aantal andere dingen. Ook wil Wim een nieuwe spijkerbroek voor zichzelf kopen. Rowena heeft een persoonlijk doel en dat is ook de reden waarom haar geliefde thuis zit en zij hier. Ze wil iets met muziek doen. Ze wil een single uitbrengen met de Utopianen die nu ook meedoen aan de Live in de loods. Ook lijkt het haar leuk om er een clip bij te doen. Een single geproduceerd door een goede producer, misschien met nog een grote naam erbij. Een artiest die ze hierheen kunnen laten komen. Het geld wat ze met de single verdiend gaat weer terug naar de BV. Ze wil ook heel graag dat ze een experiment gaan doen met bijvoorbeeld de Mongoolse tent. Of Bas zijn plan met goedkopere tenten. Ze zou dat ook graag terug zien in Utopia. Ze wil iets unieks neerzetten en verder bouwen. Mark vraagt haar ook of er nog iets naar de foundation gaat. ''Als je me 5000 euro geeft wel''.

Naomi heeft geroepen dat er een nieuwe vloer in moet en dat ze nog 10k reserve in de kas hebben vind ze ook zonde. ''Als je lang zit moet er ook comfort zijn. De vloer is levensgevaarlijk''. Volgens Gina is de vloer zelfs al doorgezakt in de kapsalon. Er moet een nieuwe keuken komen. ''Je moet doorontwikkelen aan Utopia zelf''. Het project van Bas en Rowena vind Naomi ook een goed idee. Dat trekt mensen. Zelf heeft Naomi ook persoonlijke doelen, maar ze heeft al veel kunnen en mogen doen. Ze gaat er vanuit dat als je persoonlijke doelen hebt de groep dat je ook gunt, als ze nog iets wil doen gaat ze er vanuit dat de groep haar daar in steunt. Nu moeten er dus eerst dingen in Utopia gebeuren. Ramona is ook voor het opbouwen van Utopia, maar niet alleen letterlijk opbouwen. Er is ook een bepaalde diepgang nodig en die wil ze graag door middel van theater aansterken. Ze wil aanspraak maken op de 1000 euro voor een stukje balletvloer, een doek en een setje lichten wat zorgt voor sfeer. Kunst is heel belangrijk in een samenleving. Kunst is ook een sociaal ding waar de groep hechter door word. Gina wilde het geld in de BV stoppen, maar wil nu ook een deel voor zichzelf houden om te investeren in Magiwirosti en de horeca keuken. Ze wil nieuwe pannen zodat ze goed pannenkoeken en broodjes kan maken. De rest wil ze in de BV stoppen, maar dan wil ze wel meteen gaan zitten om de prioriteitenlijst af te werken. De Mongoolse tent die er moet komen. Een nieuwe vloer en om de kapsalon, de groene kamer en de vide te schilderen. Ze wil het dus gebruiken voor het opknappen van Utopia. Ze wil graag aanspraak maken op de 2500 euro.

Gabriëlle is ook voor Utopia, maar ze hebben nog genoeg in de kas dus zou ze het gebruiken voor persoonlijke doelen en de gezondheid van de BV. Ze wil haar kledinglijn uitbreiden. Haar sweaters lopen goed, ze werkt er hard voor om het goed te laten verkopen en denkt dat als ze het uitbreid het ook goed gaat verkopen. Het geld komt vanzelf weer terug in de BV. Ze wil aanspraak maken op de 1000 euro. Nicole is aan de beurt. ''Ik wil gewoon centjes'', opent ze haar speech met een raar stemmetje. Ze wil aanspraak doen op de 5000 euro. Ze wil dan 2500 euro in eigen beheer houden en 2500 euro in de BV stoppen waarover de hele groep kan beslissen. 2500 euro wil ze besteden aan het upgraden van Utopia zoals het nu al is. Het efficiënter maken, professioneler maken. De Luifel moet goed lopen en ze wil iets creëren waardoor de merchandise up to date is. Ze wil een mooie ruimte ervoor maken. Ook wil ze een goede vloer in Utopia en ook de keuken is een doorn in haar oog. Ze wil net als Gina graag goeie pannen en dergelijke. Het geld bedrag dat ze over houd wil ze graag besteden aan nieuwe dromen en de kasteeltuin. ''Als het hier binnen mooier is is er meer rust en zijn mensen meer gemotiveerd''. Victoria wil ongeacht het bedrag dat ze zou krijgen de helft van het bedrag investeren in zichzelf voor het ontwikkelen van haar eerste poëzie bundel en de andere helft van het geld wil ze in tweeën delen. De helft naar de foundation en de andere helft gebruiken om andere dromen te verwezenlijken.

Benjamin had gezegd aanspraak te willen maken op de 2500 euro om die aan de foundation te schenken, maar daar komt hij op terug mede geïnspireerd door andere dingen die gezegd zijn. Hij vind 1000 euro een mooi bedrag voor de foundation. Dan heeft de foundation wat lucht en wat opstart mogelijkheden. Hij wil nog steeds aanspraak maken op de 2500 euro. Dan wil hij 1000 euro aan de foundation schenken en 1500 gebruiken om groepsactiviteiten te organiseren. Bjorn komt met het idee private banking. ''Veilig en vertrouwt werken naar de toekomst''. Bjorn zou het geld in eigen beheer houden, dan weet hij wat er mee kan en gaat gebeuren. Ze kunnen overleggen waar het naar toe gaat. Le Luifel, de kasteeltuin of wat dan ook. Cees had hetzelfde plan als Bjorn. Een bank beginnen. Het lijkt alsof de BV er heel goed voor staat, maar Cees denkt daar anders over. Hij weet dat er de komende periode niet zoveel binnen zal komen. Dat word pas weer eind van de maand. Cees wil een merchandise shop openen. Hij is er heilig van overtuigd dat ze er geld mee kunnen verdienen. Cees wil aanspraak maken op de 5000 euro. Hij zou het geld graag in eigen beheer hebben en de merchandise shop professionaliseren en zo geld verdienen voor de BV. Cees wil er een mooie shop van maken. Het resterende bedrag wat hij overhoud mogen ze zien als een soort van risico kapitaal om mensen op weg te helpen met dromen of ideeën die door de groep aan de kant geschoven worden. Bij Cees moeten ze er rente over betalen over het bedrag dat ze lenen. Bij Bjorn hoeft dat niet. Velen vinden de rente dan ook onzin.

Bas benadrukt dat ze een foundation, BV en een samenleving hebben, maar dat er nog een groep bij kan. Een groep voor experimenten. Een potje voor experimenten om experimenten te laten slagen en als ze falen dat het dan nog opgevangen kan worden. Bas deelt foto's uit van allemaal verschillende huisjes. Bas vraagt om de 5000 euro. Hij wil daarvan twee tenten/huisjes aanschaffen. In elke tent kunnen vier personen en samen met de studio en het Cordwood is dat genoeg om de bewoners te herbergen. Mocht het experiment een flop worden dan kunnen de glampings verhuurd worden voor net iets minder dan de B&B en voor vier personen. Dat is laagdrempeliger dan de B&B en je hoeft minder spullen mee te nemen. Bas zou de tenten dan neer willen zetten tussen het Cordwood en de studio en tussen het Cordwood en de zonnepanelen. De tent is niet al te prijzig, maar ze zouden het ook zelf kunnen maken met hout van de hindernisbaan. Die heeft volgens Bas namelijk geen bezettingsgraat. Dit is nog maar één experiment, maar Bas wil met de 5000 euro geld overhouden om te blijven experimenteren. De visie was de boel draaiende houden, maar dat is volgens Bas niet een visie die je daar moet willen hebben. Zijn visie is er een andere draai aan te geven. Bas wil dus kans maken op de 5000 euro.

Ivan noemt het superleuke plannen. Het is allemaal ontwikkeling en het mooie is dat de meesten het geld terug willen stoppen in Utopia. Om tien over half drie is er even een pauze zodat Ivan en Mark kunnen gaan overleggen. Daarna beslissen ze welke drie personen een geldbedrag ontvangen.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.