Het verkiezingsdebat deel 4. Wanneer is Utopia 2016 geslaagd? ~ Utopia Gekte

12/29/2015

Het verkiezingsdebat deel 4. Wanneer is Utopia 2016 geslaagd?

''Ik ben Utopia en Utopia is ik''

Na deel 1, deel 2 en deel 3 van het verkiezingsdebat is het tijd voor het allerlaatste deel. Nadat de bewoners om kwart voor tien even pauze hebben gehouden komen ze terug op het onderwerp ''2016''. Om tien uur zijn ze er weer en stelt Cees de volgende vraag. ''Wanneer is Utopia 2016 voor jullie geslaagd?'' En die vraag kunnen ze op twee manier beantwoorden. Wanneer het voor hun zelf geslaagd is en wanneer Utopia als geheel geslaagd zou zijn.

 • Cees zijn Utopia zou geslaagd zijn als ze op de huidige voet verder kunnen gaan met zijn allen in deze sfeer en deze zetting. Al gaat het elke twee maanden wijzigen door een nieuwe bewoner, hij heeft er vertrouwen in. Zijn Utopia zou geslaagd zijn als ze weer eens een experiment doen. Bijvoorbeeld het huisjes gedoe. Het Utopia dorp, dat ze de loods een andere functie geven, maar wel alles centraal blijft zoals het eten en andere gezamenlijke dingen. Mensen kunnen ze dan van buiten halen om een B&B in de loods mee te maken. Dat soort experimenten lijken hem leuk. Ook vind hij het gaaf als hij zich verder zou kunnen storten op het Cees management. Want hij is er heilig van overtuigd dat er buiten de poort mensen zijn die hij kan helpen. Daarnaast ontdekt hij misschien ook nog iets te kunnen doen met drummen en zijn creativiteit. Het uiteindelijke doel is zijn leeftijdsgenoten laten zien dat er nog heel veel mogelijk is als je zelf ook flexibiliteit hebt om je aan te passen aan nieuwe dingen en nieuwe uitdagingen.
 • Benjamin zijn Utopia is geslaagd als hij Utopiaan 2016 word. Nee grapje, hij is hier binnen gekomen, heeft gister een mooi gesprek gehad, vanmorgen post gehad. Hij gedijt goed in de groep. Het is een stabiele basis met de BV, de samenleving en de Foundation. Hij wil zich graag hard gaan maken voor armoede in Nederland, het terrein mooi maken en blijven ontwikkelen.
 • Rob zegt hetzelfde antwoord als Benjamin te geven.
 • Nicole. Voor haar is Utopia 2016 geslaagd als ze gewoon het hele jaar ongeacht wat ze hier gaan doen, wat de inbreng is van anderen, ongeacht wie er nieuw binnen komen dit groepsgevoel en de harmonie vast kunnen houden. Als ze deze basis hebben maakt het niet uit welke kant ze opgaan als ze maar altijd hier op terug kunnen vallen. De mentaliteit in de groep is op dit moment hartstikke handig. Ze hoopt alle neuzen nog een keer allemaal dezelfde kant op te krijgen en of er nog weer een crisis komt of wat dan ook, met deze groep kunnen ze alles bereiken. Nicole's eigen Utopia is geslaagd als ze persoonlijk iets meer kan genieten.
 • Bjorn zou het fantastisch vinden om in 2016 te helpen met hetgeen Benjamin net heeft gezegd. De problemen in Nederland aan te pakken. Verdergaan zoals het nu gaat, met elkaar Utopia opbouwen naar iets nog mooiers. Ze zijn nog lang niet klaar met het bouwen. Wat 2016 voor hem succesvol zou maken is als hij de vijftien maanden haalt. Dat is een mijlpaal die velen niet hebben gehaald en ook velen niet zullen gaan halen. ''Dat is niet niks''.
 • Gabriëlle is 12 januari binnen gekomen en haar Utopia 2015 is al geslaagd. Ze heeft alles gedaan wat ze wilde doen, heeft haar steentje bijgedragen en is sterker geworden. In 2016 wil ze voor anderen klaar staan zoals de Utopianen voor haar hebben klaar gestaan. Ze heeft nog wel haar sweaters en het spoken word evenement, maar haar focus ligt meer op klaar staan voor anderen. Gabriëlle wil nog wel een boekje uitbrengen en ze wil genieten. Geen druk voelen in de tijd dat ze hier zit. Ze wil vooral gelukkig zijn en als ze daarmee anderen gelukkig kan maken...
 • Ramona vind dat er een hele mooie basis ligt. In twee jaar tijd is er een dorp gebouwd die draait. In 2016 wil ze een overstijgende trap neerzetten. Het is voor haar belangrijk dat er kunst in een samenleving is. Dat is iets wat niks kost. Ze is bezig met een eerste theatervoorstelling en wil daar het liefst in januari nog mee beginnen. Ze wil meer van de Utopianen laten zien dan er nu gezien word. Ook wil ze een kindervoorstelling voor de foundation maken. Daar wil ze zich mee bezig houden omdat ze een bepaalde liefde in haar werk steekt om terug te geven. Ze wil een s*xy kleding lijntje net zoals Gabriëlle en ze wil ervan genieten dat ze hier mag zijn. Ze wil zichzelf blijven ontwikkelen en daar ook voor openstaan en haar steentje bijdragen door theater in de samenleving te brengen.
 • Naomi. Als ze kijkt naar Utopia zelf moeten ze door blijven ontwikkelen en met zijn allen ook bezig gaan zijn zodat iedereen zich nuttig voelt en het groepsgevoel lekker aangewakkerd word. Ze moeten zich niet teveel focussen op de drang om daar geld binnen te halen. Het is belangrijk, maar ervaring en persoonlijke groei is ook heel belangrijk. Die laatste twee dingen neem je mee naar buiten. Naomi wil ook net als Gabriëlle een leermeester zijn voor de mensen die in Utopia binnenkomen. Ze wil nieuwe dingen doen en Naomi heeft een grote stempel gezet met haar fotografie. Die is overal wel een beetje.
 • Rowena vind het allemaal heel mooi want naarmate ze hier is groeit er bij haar van binnen steeds iets meer. ''Muziek muziek muziek''. De afgelopen dagen hebben ze een discussie gehad over een gezamenlijk doel, over het bouwen van een dorpje en nu dit gesprek. Ze wil het experiment wel doorzetten. Nu is het al zo harmonieus en ze denkt dat ze het wel kunnen laten slagen om bijvoorbeeld buiten te kunnen leven in verschillende huisjes. ''Die harmonie krijg je ook als je buiten de loods slaapt als je dat wil''. Rowena heeft er helemaal zin in gekregen om het experiment te doen samen. De wereld te verbeteren, goed te doen. idealen. Haar steentje bij te dragen in de Foundation, elkaar helpen en ze wil ook geld gaan verdienen om de BV te steunen. Ze had nooit gedacht dat het gevoel van vijftien maanden haar zo zou aangrijpen. Haar Utopia is geslaagd als ze de vijftien maanden vol heb mogen en kunnen maken.
 • Gina haar Utopia is geslaagd als alles wat ze doet een groot succes word. Ze wil UB-Addicted in een nieuw jasje steken. De kapsalon en Magiwirosti naar een next level halen. Als ze weg gaat wil ze op haar hoogtepunt stoppen en met een tevreden gevoel terug kunnen kijken. Iets anders doen dan wat je buiten zou kunnen doen. Ze wil hard werken. Drie dingen zijn voor haar belangrijk. Hard werken, persoonlijke groei en groepsverband.
 • Victoria. Voor haar is alles tot nu toe één grote beleving. Ze probeert zich daar ook bewust van te zijn. De basis die nu gelegd is is prachtig. Ze sluit zich zeker aan bij het gevoel dat Ramona geeft. Ze wil dit naar een ander level toe tillen dan waar ze nu zijn. Het is altijd zo dat je tegen dingen aan gaat lopen. Ze wil de liefde brengen. Dat is iets wat ze allemaal voelen, voor elkaar, voor vreemden. Poëzie is voor haar het middel om zich te kunnen uiten. Haar doel is om te schrijven en nog meer mensen dat gevoel te kunnen laten voelen.
 • Mark zijn Utopia is geslaagd als hij Utopia kan loslaten. ''Utopia word een onderdeel van je leven. Daarvoor moet je veel laten. Het thuisfront roept natuurlijk ook''. Voor Mark is Utopia 2016 geslaagd als hij het gevoel heeft dat hij Utopia met een gerust hart achter kan laten. Als hij alle taken gezond in de juiste handen kan achterlaten, dan is het voor hem geslaagd. Hij weet niet wanneer dat is. Ook voor Gina is hij nog in Utopia. Hij is stapel verliefd op haar geworden. Dat is ook een deel wat hem daar houd. Mark wil de finance in ieder geval tip top achterlaten.
 • Wim zijn Utopia is geslaagd als sowieso de loods er een stuk beter uit ziet. Als de vloer, de keuken en de badkamer aangepakt zijn. Als alles lekker functioneert zoals het hoort te functioneren. Hij wil nog een uniek bouw project neerzetten. De jurt/Mongoolse tent. Dat is een uniek project wat hij zelf ook nog nooit gedaan heeft. ''Kom maar op met die uitdaging''. Ook wil hij Le Luifel nog optimaliseren, het op grotere hoogte brengen. Verder wil hij gewoon doorontwikkelen, doorgroeien en aan zichzelf blijven werken.
 • Bas zijn Utopia is geslaagd als ze nog steeds open blijven staan voor nieuwe ideeën. Als ze experimenteren en zich niet laten beperken door angsten, verandering of dingen die in het verleden zijn mislukt. Ze zijn nu met een totaal andere groep en kunnen meer dingen aan. Hij zou hun eigen ''boost''(?) willen ontwikkelen. Hun eigen Utopiaanse spraakwater en misschien wil hij wel een eigen kledinglijn. Een dames kledinglijn voor hem en voor haar. Hij kwam met het doel binnen lekker veel te sporten en als gespierde jongen naar buiten te gaan. Hij is dus blij dat het nog een jaartje doorgaat. Door het veganist zijn wil hij nu als plantaardige krachtsporter naar buiten, hij hoopt dat uiteindelijk ook te worden. Zijn Utopia is toch ook geslaagd als het net als dit jaar gewoon volgend jaar weer een jaartje doorgaat.
 • Ivan vraagt zich af wanneer een Utopia geslaagd is. Als het geslaagd is is het volgens hem geen Utopia meer. Utopia heeft geen eindbestemming. Voor hem is het geslaagd wanneer hij het los kan laten. Als hij het goed achterlaat. En zelfs als hij er niet is het ook gewoon door blijft lopen en goed gaat. Het goed is of hij er nou is of niet het geen verschil maakt. ''Ik ben Utopia en Utopia is ik''. Hij vind het heel lastig om het los te laten. Hij ziet wel een duidelijke visie, veel raakvlakken, ze willen elkaar helpen. Utopia verder bouwen naar een volgend level. Ze willen goed blijven doen en de wereld verbeteren. Voor elkaar klaarstaan. Nu is de taak om daar een concrete visie in te ontwikkelen en daar naar toe te werken. In juni gaat hij er over nadenken, kijken of het nog nut heeft. Ivan heeft genoeg zijn best gedaan. Zich vanaf het begin ingezet voor een ieder en is in dienst geweest van Utopia. Als hij daar geen resultaten meer in kan zien is zijn Utopia klaar. Cees vraagt of Ivan nog een persoonlijk doel heeft. ''Misschien het loslaten. Leren loslaten''. Een ontwikkeling voor zichzelf zou zijn om dingen soms gewoon los te laten.
 • Rob komt toch nog even terug op wat hij gezegd heeft. Hij had gezegd ''hetzelfde als Benjamin'', maar zo makkelijk komt hij er niet vanaf. Wanneer zijn Utopia geslaagd is... ''Er moeten heel veel gekke dingen gebeuren wil het niet slagen''. Bij Rob ligt de lat op vijftien maanden. Het is een hoofdstuk in zijn leven en Utopia is voor hem geslaagd als hij het in de top drie hoofdstukken van zijn leven kan plaatsen. Het is een avontuur en maakt voor hem niet echt uit waar het heen gaat. Voor hem is het belangrijk dat hij een belangrijke teamspeler is. Mensen moeten op hem kunnen bouwen. Hij vind het fijn om er te zijn voor mensen die het moeilijk hebben. Het is een avontuur voor vijftien maanden. De prijs die hij daar voor betaald is het missen van zijn familie. Hij zal zelf nooit opgeven, maar wil op den duur met een opgeheven hoofd de poort uit en een mooi avontuur hebben gehad. Hij wil vanaf volgend jaar ook weer sporten met zijn matties. Dat wil hij weer op gaan pakken.

Cees wil uiteindelijk nog één ding zeggen vanuit zichzelf. Omdat hij moest openen heeft hij dingen gehoord. Hij sluit zich vanaf heden aan bij Mark met de financiën en ziet het als een uitdaging om dat samen te doen. Hij denkt dat ze daar een goed duo in kunnen worden en het lijkt hem leuk. Bas vraagt hem of niet één van zijn persoonlijke doelen ook was om een beetje te gaan sporten. ''Ja dat is waar'', laat Cees weten. Dat gaat hij ook een beetje doen. Rowena heeft ook nog een kleine toevoeging. Zo'n jurt zou de ideale oplossing zijn om het huisjes experiment te laten slagen. Een samenwerking, twee vliegen in één klap. Het spreekt haar enorm aan. Gabriëlle wil toch ook nog even iets zeggen. Ze kan zich herinneren toen ze met Ivan in de keuken stond dat hij ging dreigen naar huis te gaan. Ze sprak met hem over Utopia hoe zwaar ze het soms vind. Dat ze de laan uit wil. Maar toen verbaasde ze zichzelf. Hoe vaak ze ook zeggen ''het is klaar, dan en dan ga ik'', ze houden gewoon van Utopia. ''Waar een wil is is een Utopia'', aldus Nicole.

Bjorn benadrukt dat hij en vele anderen negatief waren over deze bijeenkomst, maar nu moet hij zeggen dat het hem alles meegevallen is. Volgens Gina had het ''verkiezingsdebat'' misschien gewoon anders genoemd moeten worden. Bjorn vind het bijzonder. ''Thuis zitten ze nu allemaal beteuterd te kijken omdat het zo gemoedelijk gaat'', aldus Nicole. Maar ze vind het fantastisch dat ''hun'' beteuterd zitten te kijken. ''Dat is Utopia''. Ivan laat weten dat hij van vorig jaar nog weet dat ze in december iemand hadden uitgenodigd voor groepsopstelling. Ze hebben nog nooit zo'n gesprek gehad en het kan er echt mee te maken hebben gehad dat ze met de neus dezelfde kant op zijn gegaan. ''Is het een idee om dit ergens volgend jaar weer te proberen om visie te....''

Nicole vraagt uiteindelijk nog een applaus voor Cees. ''Dit is Cees op zijn best ik zie je graag zo. [...] Blijf alsjeblieft uit die keuken weg'', aldus Rowena. Cees wil de Utopianen ook persoonlijk bedanken voor de manier waarop dit gegaan is. ''Dit was de bedoeling. De spelregels zijn fantastisch nagekomen, bedankt daarvoor en bedankt voor het applaus''. Om iets over elf is het verkiezingsdebat weer afgelopen.


1 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.