Het verkiezingsdebat deel 2. Wat te doen met de poen! ~ Utopia Gekte

12/29/2015

Het verkiezingsdebat deel 2. Wat te doen met de poen!

''Ach geld kan ik buiten ook verdienen''

Na het eerste onderdeel van het verkiezingsdebat is het tijd voor een vraagstelling. ''Stel je wint, zou je dan bereid zijn het volledige bedrag dat je wint, na aftrek van belastingen, te schenken aan de Utopia foundation?''

 • Benjamin zou dat doen, hij is helemaal voor dit plan, omdat ze in het verlengde van gisteren dan weer een stapje verder komen. De goede doelen zijn een hele grote toevoeging en mocht de foundation zo'n boost krijgen met een aanzienlijk bedrag dan kunnen ze bij de diners die gepland zijn de tafels gewoon aanschaffen in plaats van elke keer huren zodat ze vaker mensen kunnen uitnodigen. En dan kunnen ze meteen beginnen met wat ze op lange termijn wilden doen. De diensten die ze leveren tijdens verwendagen kunnen ze nu dan al gaan factureren. Een boost voor de stichting zou een mooi begin zijn voor 2016 en geleidelijk aan kan er volgens Benjamin ook een groot deel van het geld weer terugvloeien in de BV. Als je dit doet maak je een mooi statement. Benjamin is dus 100% voor.
 • Mark is tegen. Hij zou eerder kiezen om al het geld dan in de BV te pompen en vervolgens vanuit de BV weer een deel naar de foundation te doen. De BV kan het volgens hem beter gebruiken dan de foundation. En stel hij kan het geld niet doneren aan de BV (omdat dat van achter niet mag) dan huurt hij een villa in Ibiza en zuipen ze het met zijn allen op. Geld boeit hem niks. Voor hetzelfde geld verbranden ze het. Alleen de titel is voor hem belangrijk. Na afloop van zijn speech blijkt dat dat verbranden en het geld opzuipen onzin was. Het geld boeit hem niet dus zou hij het over iedereen verdelen.
 • Rob noemt het een gewetensvraag. Hij zou niet het volledige bedrag doneren. Misschien wel een gedeelte in overleg, maar hij kan het geld zelf ook goed gebruiken om na Utopia zijn leven weer op te starten.
 • Wim denkt er hetzelfde over als Rob. Hij kan het geld buiten goed gebruiken. Stel hij wint dan zou hij het leuk vinden op zijn bankrekening.
 • Naomi zegt misschien een deel te doneren aan de foundation, maar niet het volledige bedrag. Ze kan zelf namelijk ook goede dingen met het geld doen en wil zelf ook nog een stichting op gaan zetten waarvoor ze het zou kunnen gebruiken.
 • Gina had in eerste instantie ja gezegd, maar ze zou niet het volledige bedrag doneren. Ze zou een deel doen. Ze wil buiten ook doelen verwezenlijken en met een paar duizend euro kan dat sneller. Ze wil wel een deel doneren aan de foundation, misschien iets van 25%, maar ze wil zelf dan ook een klein buffertje.
 • Gabriëlle zegt ook misschien 25% van het gewonnen bedrag te doneren aan de foundation. Ze staat volledig achter goede doelen, maar vind zichzelf ook een goed doel. Ze zou het op een verstandige manier gebruiken om haar eigen doelen te bereiken.
 • Bjorn zou het geld bijna allemaal naar de foundation doen. Op 10 euro na. Die tien euro wil hij symbolisch houden, zo van dat hij met iets meer naar buiten gaat dan met wat hij naar binnen is gekomen. Hij zou dus op tien euro na alles aan de foundation schenken, maar wel met één voorwaarde dat hij dan wel iets heel vets kan organiseren als hoofd sponsor van de foundation. ''Want ik vind namelijk, en mensen schrikken als ik dat zeg 'ach geld kan ik buiten ook verdienen''.
 • Ramona zou 50% storten. Thuis heeft ze een paar mensen zitten die het ook heel goed kunnen gebruiken om wat beter te leven. Ze zou dus 50% naar de foundation doen en 50% naar haar thuisfront.
 • Victoria zou 50% doneren denkt ze. De foundation past absoluut in haar Utopia, maar ze zou ook de helft bewaren om dat uiteindelijk te verdelen over de bewoners die in haar opzicht de basis hebben gelegd. Victoria zou dus de helft bewaren om te verdelen over de mensen die het in haar ogen verdienen.
 • Rowena zegt het ook gedeeltelijk te schenken. Ze is voor de goede doelen en er zouden goede dingen mee gebeuren in de foundation, maar ze heeft zelf ook altijd een foundation gewild voor mens en dier dus daar zou ze dan ook wat mee willen doen. Dat bijvoorbeeld mensen in nood dieren in nood helpen op een zorgboerderij of iets in die trant. Ook wil ze het gebruiken als startkapitaal voor het maken van een CD of het opnemen van een clip. Ze zou het dus 50/50 verdelen.
 • Bas wilde eerst 50/50 doen. Vijftig procent naar de foundation en vijftig procent naar de BV, maar dat kan helaas niet je mag het geld wel aan de foundation schenken, maar niet aan de BV. Hij zou de volle 100% dus aan de foundation geven. Hij zit hier naar eigen zeggen nog wel een tijdje en geld is volgens hem in Utopia meer waard. Ze kunnen er daar meer mee. Wel wil hij er zeggenschap over houden zodat hij kan zorgen dat het ook meer oplevert binnen de stichting. Benjamin vraagt zich af waarom Bas dan nog niet in de foundation zit. Bas zegt in te gaan op Benjamin's uitnodiging om zich aan te sluiten bij de foundation. ''Bij deze ben ik niet meer werkloos'', grapt Bas.
 • Nicole zou het volledige bedrag zelf houden. Niet echt shocking vind ze. Ze heeft het al vaker gezegd. ''De wereld red je niet vanaf de bank''. Ze heeft zichzelf jaren in dienst gesteld om te helpen op plekken waar dat nodig was. Alleen geld overmaken is makkelijk, maar de manier waarop ze als samenleving samenwerken voor de foundation daar heb je al meer mee gewonnen. En het feit dat ze het heel fijn zou vinden om meer nullen op haar bankrekening te zien dan ze had. Ze is wel een vrijgevig persoon, maar als ze zelf niet happy is kan ze anderen ook niet happy maken. Ze zou het zelf goed kunnen gebruiken en uiteindelijk gaat ze vanzelf weer dingen doen om anderen te helpen.
 • Ivan sluit zich bij Nicole aan. Hij zou het een eer vinden als hij de titel krijgt, maar het geld maakt hem niet uit. Hij zou het niet aan de Foundation schenken, niet omdat hij het zelf wil houden, maar omdat je met niks kan beginnen in Utopia en dan ook goed kan doen. Dat is belangrijker dan een som geld ontvangen en daar wat mee doen. Het gaat om de inzet, een voorbeeld dat je kan geven. Ook sluit hij zich aan bij wat Mark, Rob en Wim zeiden. ''Je kan niet zeggen wat je met een bedrag gaat doen als je het nog niet hebt''.
 • Cees moet tot zijn 67e werken en weet dat die leeftijd continu word opgerekt. Voor Utopia was hij heel actief met vrijwilligerswerk. Dat doen is een behoorlijke vorm van het bieden van hulp. Hij zou het geld zien als een mooie aanvulling voor de periode dat hij weer actief moet zijn. Hij zou wel een deel aan de foundation schenken denkt hij, maar niet alles. Hij zou dan ook ongeveer 25% doen. De rest wil hij gebruiken voor de komende jaren om de kosten te dekken die hij niet vergoed krijgt in het volle vrijwilligerswerk.


0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.