Het verkiezingsdebat deel 1. Waarom ze recht hebben op de titel ~ Utopia Gekte

12/29/2015

Het verkiezingsdebat deel 1. Waarom ze recht hebben op de titel

''Eigenlijk zijn we allemaal Utopiaan van het jaar''

Om half negen zit iedereen er klaar voor. Het verkiezingsdebat wat eigenlijk gister al plaats zou vinden staat op het punt te beginnen. Cees zal tijdens het debat de leiding hebben en opent dus ook het debat. ''Lieve Utopianen, wij gaan nu een verkiezingsdebat in''. Cees vertelt dat er ruimte is om te debatteren. Als je wil winnen kan je dat zeggen, maar als je niet wil winnen kan dat net zo goed. Dit debat moet wat helderheid geven voor een nog zwevende kiezer. Cees wil met zijn mede bewoners afspreken dat ze elkaar met respect behandelen, dat iedereen een eigen mening mag hebben en ze die accepteren. Dat ze elkaar niet aanvallen wat kan leiden tot een vervelende sfeer. Het debat bestaat uit meerdere onderdelen. Bij het eerste onderdeel krijgt iedereen maximaal één minuut om te vertellen waarom ze het recht hebben op de titel ''Utopiaan van het jaar 2015''.

 • Gabriëlle vind dat een ander beter kan bepalen wie het verdiend dus ze laat het over aan de kijkers.
 • Naomi laat weten dat Utopia bestaat uit vijftien personen die allemaal een kans hebben. Iedereen bouwt en er is niemand beter dan een ander. Ze zijn allemaal gelijk. Naomi kan zichzelf niet boven iemand anders zetten omdat ze vind dat ze moet winnen of beter is dan een ander. Ze zijn er met zijn allen en doen het met zijn allen. ''Die vrachtwagen was niet serieus''.
 • Rowena zit er voor haar gevoel te kort in. ''Maar als je thuis vind dat je op mij moet stemmen mag dat wel natuurlijk. Ik vind dat alleen maar een eer, maar zoals Naomi zegt we doen het samen''.
 • Victoria vind dat de groep ontzettend zijn best heeft gedaan. Ze vind dat de groep en de kijkers zelf mogen bepalen op wie ze stemmen. Ze zit er zelf nog maar zo kort in dat ze vind dat andere mensen het verdienen.
 • Benjamin laat weten dat het winnen van de titel een spel is. Een spel win je en hij ziet het niet als een spel. Wel is het een grote eer als je tot ''Utopiaan van het jaar'' verkozen word. Hij zit er nu een half jaar in en vind dat hij nog niet heeft laten zien wat hij kan. ''Dus bewaar je stem tot volgend jaar''.
 • Bas heeft zich naar eigen zeggen niet aangemeld om Utopia te winnen. Hij heeft zich aangemeld om wat anders in zijn leven te beginnen en om het leuk te hebben. Hij heeft het leuk en denkt dat hij het ook wel leuk maakt voor andere mensen. ''Dus je hoeft niet op mij te stemmen, maar hou me er wel in in februari''. Cees vraagt of Bas het wel leuk zou vinden om te winnen. ''Natuurlijk'', antwoord hij.
 • Bjorn vind het grappig dat Benjamin zijn opmerking al pikte. Bjorn heeft al veel vaker gezegd dat hij Utopia niet ziet als een spel. Een spel kan je winnen en Bjorn speelt geen spel dus kan ook niet winnen. Hij kan enkel de titel krijgen en dat zou een eer zijn. ''Maar dat is aan een ander om te bepalen of je dat wint of niet. Je doet het met zijn allen. Zonder die ene schakel is er geen volledige ketting en mist er een schakel dan heb je een probleem. Zonder elkaar kan je het niet doen. Eigenlijk zijn we allemaal Utopiaan van het jaar''.
 • Gina vind net als Bjorn dat ze allemaal Utopiaan 2015 zijn. Ze doen het supergoed hier. Hoe ze allemaal binnen zijn gekomen en nu staan. Ze zijn één grote familie. Ze zou het een onwijze eer vinden om de titel te krijgen, maar gunt het een ander net zo goed. ''Stem op mij hé''.
 • Ramona is net binnen, maar denkt wel dat ze de Utopiaan van het jaar 2015 is. Er klinkt luid gelach van haar medebewoners. Nee, ze vind het belangrijk om te zeggen dat ze het fijn vind om hier te zijn. Iedereen te mogen hebben leren kennen. Ze doen het met zijn allen. Ze heeft respect voor de mensen die hard hebben gewerkt en ze vind dat er wel een paar mensen zijn die het het meest verdienen. Sommige mensen verdienen de eer omdat ze hard hebben gewerkt. ''En wat is dan de definitie van hard werken'', vraagt Ramona zichzelf af. Het antwoord zegt ze nog even in het midden te houden.
 • Wim is hier sowieso niet om zieltjes te winnen of om stemmen te werven. Als er mensen op hem willen stemmen, ''ga je gang''. Ze zien wat hij kan en wat hij heeft gedaan. Hij gaat zichzelf niet promoten. Stem je op hem dan is dat prima. Stem je niet op hem dan vind hij dat net zo goed prima.
 • Rob is ook geen type die een pitch gaat geven. De stemming is voor hem gewoon één dag in Utopia. Voor hem mag iedereen winnen als de sfeer maar goed blijft en ze op dezelfde koers doorvaren.
 • Nicole zou liegen als ze zou zeggen het niet te willen winnen. Ze vind net zo goed dat ze het verdiend heeft en vind wat de rest ook al gezegd heeft dat ze er met zijn allen zijn. De groep is heel erg veranderd en ze mogen in hun handjes knijpen een groep te hebben zoals die nu is. Ze vind het mooi om dit met zijn allen te bouwen, maar ze zitten hier langer dan alleen deze groep. Ze heeft veel meegemaakt, dingen gedaan die ze wou doen en zit straks vijftien maanden in Utopia. Ze zou het mooi vinden als er een kers op de taart voor haar zou zijn.
 • Mark heeft als één van de weinigen het hele jaar geroepen ''stem op mij''. Dat wil hij ook heel graag. Hij wilde eigenlijk vier maanden in Utopia blijven en was bijna weg, maar zit er nu al 16 maanden. Je kan het hard werken noemen of niet, maar Mark heeft zichzelf goed ontwikkelt en vind dat hij een waarde voor de groep is. ''Je weet dat er een winnaar word gekozen als je hieraan begint. Als je al een aantal maanden in Utopia hebt gezeten ben je sowieso al een winnaar. Niemand kan vertellen buiten de Utopianen om hoe het voelt om Utopiaan te zijn''.
 • Ivan is aan de beurt en er valt een lange stilte voor hij begint te praten. Hij vind dit echt een bijzonder mooi moment. Dit zoals je het nu hoort. ''Utopia bouw je niet in je eentje, dat gaat je niet lukken. Je bouwt het samen op. Het is een samenleving en je doet het ook samen. De titel winnen dan moet je echt een spel spelen zoals de jongens aan hebben gegeven''. Ivan was het niet eens met dit debat. De daden moeten voor zich spreken, maar hij vind het mooi zoals de groep zich nu uitlaat over wat Utopia inhoud en waar ze hier voor zijn. ''Het is geen spelelement maar het bouwen van een Utopia. Wat Mark ook zegt als je hier een aantal maanden zit heb je meer gedaan dan iemand die net binnen komt dat is logisch. Het is belangrijk dat als je hier bent je jezelf in dienst stelt van Utopia''. Dat heeft Ivan vanaf dag één gedaan en doet dat naar eigen zeggen nog steeds.
 • Cees wil ten eerste zeggen supertrots te zijn dat hij in Utopia mag zijn. Dat hij er in kwam en er nog steeds is. Dat voelt fantastisch en hij heeft er al een geweldige beloning voor gehad. De prijs is voor hem al binnen en lag onder de kerstboom. Dat was voor hem de prijs. Hij heeft hem al. Cees vertegenwoordigt een bepaalde groep. ''De ouderen onder ons''. Hij wilde laten zien dat ze nog steeds iets kunnen betekenen en dat is hem naar eigen zeggen redelijk gelukt. Recht hebbende op de titel zegt hij ook nee, maar als iedereen het hem gunt zegt hij ook ''prima leuk''.


0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.