Geen woorden nodig om te laten zien dat je elkaar accepteert ~ Utopia Gekte

12/23/2015

Geen woorden nodig om te laten zien dat je elkaar accepteert

Gezellig samen zijn en heerlijk eten

Om tien voor half acht waren alle gerechten eindelijk klaar en konden de bewoners en gasten aan tafel. Nicole opent de avond met een speech. Ze vind het mooi om samen te zijn en wil haar dank uitspreken voor het eten dat ze hebben. De plek waar ze samen kunnen zijn en dat ze gelukkig kunnen zijn. Nicole vertelt vervolgens over de quote rolletjes die bij iedereen naast het bord liggen. Nicole vertelt dat de gasten die nog even moeten laten liggen. Aan het eind van de avond gaan ze daar wat mee doen. Vervolgens staat Victoria op om een gedicht voor te dragen. Na haar volgen ook de andere dames en heer die een gedicht/speech hadden voorbereid. Het is een mooi gedicht en een erg mooie opening van wat beloofd een bijzondere avond te worden. Zodra ze uitgesproken zijn kunnen ze gaan eten. Ivan zit met tranen in zijn ogen. Hij is geraakt door het gedicht dat zojuist is voorgedragen. ''Beautifull spoken'', laat Cees weten en ook de anderen zijn er positief over. De bewoners en gasten scheppen eten op en gaan dan weer aan tafel zitten om het rustig op te eten. Er staan kandelaren met kaarsen op tafel en Ivan probeert al meteen een gesprekje aan te knopen met de dame die naast hem zit.

Als ze allemaal klaar zijn met eten zien we dat een aantal gasten om tien over half negen ook iets voordragen. Daarna neemt Benjamin het woord. Iedereen heeft een quote rolletje gekregen en alle bewoners en gasten moeten op dat moment één voor één de quote oplezen. Om kwart voor negen neemt ook Ivan het woord weer. Hij staat verstelt van al de liefde die hij vandaag heeft gevoeld. Hij is emotioneel en heeft traan ogen tijdens zijn speech. Ivan staat verstelt van alle mooie mensen en de intelligentie. Dat raakt hem. De reden dat hij op dat moment weer Nederlands praat is omdat hij gemerkt heeft dat de gasten toch meer Nederlands begrijpen dan hij dacht, ondanks dat ze er nog maar een paar maanden zijn. Nog een reden is dat je soms geen woorden hoeft te gebruiken om te laten zien dat je elkaar accepteert als mens zijnde. Ivan vertelt over een aantal bijzondere gesprekken die hij deze avond heeft gehad. Een gast zou gezegd hebben dat hij niet veel nodig heeft. Het enige wat diegene nodig heeft is dat als hij op straat loopt iemand hem aankijkt, hallo tegen hem zegt en naar hem lacht. ''Dat is voldoende voor mij zegt hij, meer hoef ik niet''. Een andere gast heeft vertelt dat het enige dat voor haar belangrijk is is dat als ze haar kind naar school stuurt dat die weer veilig naar huis zal komen. ''Lieve mensen dank jullie wel. Dankjewel voor jullie aanwezigheid, liefde. Bedankt''. Er klinkt een applaus.

Eén van de gasten staat vervolgens op om ook een bedankwoord uit te spreken. Daarna neemt Ivan nogmaals het woord. Hij ziet dat de mensen ook graag terug willen geven. Najr bijvoorbeeld die zich inzet voor anderen. Ivan vind dat mooi dat mensen zich daar dan ook weer voor terug willen inzetten. En dan de reden daarachter. ''Waarom zou ik dat niet doen. Wat als ik die hulp niet had'', vertelt Ivan. ''Eba(?) is vrijwilliger. Mensen die zich gewoon inzetten''. Ivan vind het bijzonder, inspirerend en mooi om te zien. Het geeft hem meer motivatie om te geven en er te zijn voor een ieder. Weer klinkt er luid applaus. ''Oke koffie'', grapt hij daarna om de spanning te doorbreken. Om tien voor negen zien we Ivan knuffelen met een aantal bezoekers. Daarna gaat hij er een soort van gitaar bij pakken zodat Sivar één van de bezoekers daar nog iets op kan spelen. Terwijl Sivar muziek maakt is het verder doodstil in de loods. Iedereen luistert aandachtig en geniet. Zodra hij klaar is met spelen klinkt er een applaus.

Om tien over negen is het weer tijd om de avond te beëindigen. Cees houd daarom een slot speech. Hij vertelt dat ze ook dit soort dingen doen in Utopia en als er iets bij de kerstgedachte past dan is dit het. Cees vind het een eer om samen te zijn met hun allemaal. Dit is volgens hem de kerst gedachte. Cees hoopt dat ze allemaal nieuwe kansen krijgen en grijpen om een nieuw leven op te bouwen. Ook hoopt hij dat iedereen die vanavond kijkt ziet dat het ook op deze manier kan. Niet alleen praten over... Cees begint over de dingen waar van tevoren over afgesproken was dat ze die dingen niet zouden benoemen deze avond. Het moest een gezellige avond worden zonder zorgen. Cees begint bijvoorbeeld over de oorlogen, en over de negativiteit in Nederland over de vluchtelingen. Dat mensen bijvoorbeeld zeggen dat Nederland al vol genoeg is. Cees wil laten zien dat ze welkom zijn. Cees wenst ze een fantastisch nieuw leven en hoopt ze nog een keer te zien. ''Bedankt dat jullie er waren en bedankt voor de mooie avond''.

Om tien voor half tien wil één van de gasten namens hun allemaal de bewoners bedanken voor het eten en de gezelligheid. Hij wil eigenlijk alle Nederlanders bedanken want hij heeft alleen nog maar goedheid, vriendelijkheid en liefde gezien. Hij wil ze dus allemaal bedanken. ''En gezellig'', sluit hij af in het Nederlands. Gina laat vervolgens weten dat ze nog cadeautjes heeft voor iedereen. ''Chocolade'', vraagt één van de gasten. Maar nee, het is geen chocolade. Ze krijgen een Utopia kalender, speciale Utopia thee en een Utopia thee kop mee. Vervolgens maken ze nog snel een groepsfoto met de hele ploeg en daarna is het alweer tijd om te vertrekken. Zodra de gasten het terrein af zijn beginnen de bewoners te joelen, te juichen en te klappen voor zichzelf. ''We did it''. Ivan bedankt zijn medebewoners vanuit de grond van zijn hart voor al hun inzet.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.