Duck heeft kalk en/of vitamine te kort en is waarschijnlijk broeds ~ Utopia Gekte

12/24/2015

Duck heeft kalk en/of vitamine te kort en is waarschijnlijk broeds

''Dus ze wil eigenlijk gewoon broeden''

Om vijf uur belt Bas nogmaals met de vogelopvang. Hij is benieuwd of ze het filmpje van Duck inmiddels ontvangen hebben. Bas krijgt te horen dat Erik er net naar aan het kijken is. De dame die de telefoon op heeft genomen gaat de telefoon naar Erik brengen. Erik bespreekt direct met Bas wat hij in het filmpje ziet. Het oogje wat Duck op het filmpje dicht heeft kan wel nog gewoon open, maar is wel iets dikker. Dat Duck een bepaalde beweging maakt met haar vleugels is geen raar gedrag. ''Het lijkt haast op wat broedsigheid'', legt Erik uit. ''Dus ze wil eigenlijk gewoon broeden'', vraagt Bas. Erik legt uit dat het een beetje de boel goed leggen is en dat met de kont schudden dat is net Face, die doet dat ook. Het oogje lijkt wel alsof het iets ontstoken is, maar Erik ziet er geen prut uit komen. ''Het is wel iets dikker'', laat Bas weten. Op een bepaald moment in het filmpje heeft Duck het oogje ook even open en dan zie je dat het oogje ook wat roder is dan het andere oog vertelt Bas.

Het zachte ei is kalk te kort. Bas laat weten dat Duck nu net een week eieren legt. ''Dan moet ze extra kalk hebben'', laat Erik weten. ''Dat kan ook verklaren waarom ze zich wat lustelozer voelt. Om die eieren te leggen heeft ze heel veel kalk nodig en dat moet ze dus ook extra binnen krijgen'', vertelt hij. Bas zegt dat het wel in het voer zit. Ze hebben nu voer speciaal voor eenden in het broedseizoen, met extra kalk. Bas vertelt dat Duck dat voer nu al zo'n drie weken krijgt. Volgens Erik zou de eend daar nu dan geen last van moeten hebben, maar om kalk op te nemen hebben de eenden ook vitamines nodig die het kalk opnemen. Vitamine D. Als de eenden die vitamines die kalk opnemen niet hebben dan poepen ze de kalk gewoon weer uit.

Als het oogje ontstoken is word het nat en prutterig, maar dat is het oogje nu niet, het ziet er gewoon netjes uit. Het zou toevallig net geïrriteerd kunnen zijn door iets. En het zware ademen lijkt een beetje op wat ze doen in de broed tijd. Dat gedrag. Verder vind de man dat Duck er ook gewoon netjes en gezond uit ziet. Het is hem ook opgevallen dat Duck zijn neus mooi schoon is. ''Misschien kan hij een vitamine preparaat krijgen. Multi fit of zo''. Dat zou Bas dan extra moeten geven. ''Dat ei is het enige rare afwijkende wat ik zie'', laat Erik weten. Bas zegt dat ze voor de kippen vitamine druppels hebben voor in het water. Dat zou hij dan ook aan de eend kunnen geven. Bas vraagt of het normaal is dat Duck nu gaat broeden. Volgens Erik wel. Hij legt uit dat waar de eenden vandaan komen dat het daar nu voorjaar zomer is. Zwarte zwanen broeden ook in december/januari en Peking eenden ook. Het is dus een redelijk normale tijd voor haar. Erik vraagt of er weleens eentje bovenop Duck heeft gezeten. Bas legt uit dat Duck op 11 november probeerde te paren. Toen zat ze samen met Face in de vijver en waren ze met hun kopjes aan het knikken en probeerde Face op Duck te springen. Volgens Erik kan het dan ook zijn dat de eieren bevrucht zijn.

Bas moet het goed in de gaten houden. Als Duck te lang eieren blijft leggen moet hij haar wat eieren terug geven. Anders blijft ze leggen tot ze helemaal op is. Ze wil dan ergens op broeden. Normaal legt een wilde eend tussen de negen en de twaalf eieren. Maar als Bas eieren weg haalt blijven ze die eieren leggen. Erik vind het allemaal niet heel alarmerend, behalve dat ze vitamines erbij moet hebben om het kalk beter op te nemen. Bas zegt er achteraan te gaan. ''Heel erg bedankt en fijne feestdagen hé'', sluit hij af.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.