Liveblog: Het centraal van 10 november 2015. ~ Utopia Gekte

11/10/2015

Liveblog: Het centraal van 10 november 2015.

De belangrijkste punten.

Het is weer tijd voor een centraal en Ivan begint met het BV overleg die ze gisteren hebben gehad. Ze hebben een analyse gemaakt van wat er deze maand wordt verdient en wat de uitgaven zijn. De vaste lasten betalen ze altijd een maand van te voren. Die van december worden dus in november betaald legt hij uit. Alles bij elkaar op en afgeteld is er een plaatje uitgekomen die ze met zijn allen mogen bekijken. Het papiertje geeft hij rond aan de groep. Terwijl het blaadje rondgaat begint Ivan over het basisinkomen en hoe tevreden iedereen daarmee is. ''Maar het is wel een flinke aanslag op de BV. Wat willen wij hier? Een gezonde groeiende BV? Stabiel blijven en onze kosten dekken? Krachten bundelen met de rest om dingen te bekostigen? Dat is de vraag die we voor onszelf moeten beantwoorden. In deze maand kunnen we met de markt, kroegennacht, Gabriëlles verjaardag, merchandise, kapsalon, fotoshoots en andere dingen nog veel opbrengen. Le Luifel en de tattoo shop valt een beetje weg in december. Mark begint met de oliebollenverkoop. Het is niet zeker wat voor inkomsten we hebben, maar wel 6.500 euro aan vaste lasten die we sowieso kwijt zijn. Met het basisinkomen kom je op 9000 euro aan kosten. Als we alles bij elkaar optellen komen we daarop uit, maar dan gaat er nog BTW vanaf en 10% naar de stichting. Het is dus negatief als we het basisinkomen uitkeren'', legt Ivan uit. Wat hem betreft kan het basisinkomen blijven, maar ze moeten wel realistisch blijven en 10.000 euro gaan verdienen per maand.

11:14. De discussie barst los over hoe ze hier mee om moeten gaan. De groep zoekt naar mogelijkheden om het basisinkomen te behouden.Mark noemt het basisinkomen privé verrijking en slecht voor de BV.

11:17. Gabriëlle merkt op dat ze er in 2 maanden tijd eigenlijk niks op vooruit zijn gegaan. Ze hoopt duidelijkheid te krijgen over wat ze nou moeten doen. Nicole noemt de tuin een investering wat veel heeft gekost en niks oplevert.

11:19. Bjorn denkt dat het te snel is om te stoppen met het basisinkomen. Hij denkt dat je nu nog niet kan zeggen of het wel of niet geslaagd is. Nicole wijst de groep er op dat ze allemaal verantwoordelijk zijn voor de inkomsten van de BV. ''Als mensen goede ideeën hebben, blijf er dan niet mee zitten en gooi het gewoon in de groep''.

11:20. Mark wijst zijn medebewoners er op dat het niet heel slecht gaat, maar dat ze deze situatie wel in de gaten moeten houden. Anders hebben ze straks geen sigaretjes en nieuwe kleding meer. ''Dit is gewoon om bewustwording te creëren, zo van jongens, we zijn er nog lang niet''.

11:22. ''We moeten meer inspelen op de feestdagen en er meer aan trekken. Ook moeten we bijvoorbeeld diners meer promoten'', besluit Nicole. Naomi oppert om allemaal je eigen geld te investeren in de BV en geen dingen meer voor jezelf kopen. Behalve iets leuks voor de kerstdagen om er leuk uit te zien.

11:23. Mark waarschuwt de groep over dat hij de komende tijd wat meer kan gaan zeuren over cijfertjes. Daarvoor zegt hij alvast sorry.

11:26. Er is een prioriteitenlijst gemaakt tijdens het BV overleg gisteravond. Iedereen moet zijn/haar top 5 uitzoeken, met een beoordeling van 1 tot en met 5, zodat er uiteindelijk besloten kan worden wat ze als eerste gaan aanpakken of bouwen. Iedereen krijgt een A4'tje en kan er even over nadenken. Uiteindelijk moet er een top 3 uit komen die ze gaan afwerken.

11:30. Armanda gaat geen top 5 invullen. ''Ik ben minimalist, voor mij hoeft dit allemaal niet''.

11:32. Volgens Ivan is de helft van de kaarten voor de markt inmiddels verkocht. Bjorn laat weten dat er inmiddels 22 standhouders komen.

11:34. Mark is aan het woord en zegt vandaag post te hebben gehad. ''Dat was een bevestiging voor hetgeen wat ik me afvroeg. Ik was afwezig, in mezelf gekeerd en aan het denken over Utopia 2016. Ik ben absoluut niet van plan om te vertrekken, maar ik blijf niet langer dan 8 juni 2016 vanwege mijn oma. Ik ben de finance niet aan het overdragen, maar aan het uitleggen. Mocht ik ooit weg gaan. Ik blijf me focussen. Sterker, ik ga er nog dichter op zitten. Ik heb een nieuw doel en dat is het oliebollenproject. Wat ik naast Le Luifel wil draaien. Als het oliebollenproject fantastisch aanslaat komt het oliebollenproject in plaats van Le Luifel. Maar er blijven wel patatjes verkocht worden. De Bed & Breakfast gaat in december dicht. In het komende jaar blijf ik dat gewoon doen. Maar er moeten wel meer Utopianen bij komen als ze hier op bezoek zijn. Meestal zijn alleen ik en Gina er bij en de laatste tijd Rob en Stefanie. Ze willen een beetje connectie met ons. Ze komen voor de hele beleving. Donderdag begin ik met het oliebollentraject.

11:40. Gina vertelt ook nog uitgebreid hoe vervelend ze het vind dat niemand interesse toont in de Bed & Breakfast gasten. Volgens Nicole moeten alle gasten op dezelfde manier behandeld worden. Als er tattoo klanten komen zitten die ook vaak alleen te wachten.

11:42. Benjamin benadrukt dat ze niet alleen een handje moeten geven, maar ook moeten letten op hun taalgebruik en het lawaai dat ze maken. Armanda geeft hem gelijk. ''Zelfs bij zakelijke afspraken gebeuren die dingen soms.''

11:49. Er komt een nieuw schoonmaakrooster en daar komt veel kritiek op. Om de week ben je een keer aan de beurt om de keuken of de was te doen en dat is voor veel bewoners al teveel. Naomi vind het niet erg om iets te doen en zij pakt gewoon de dweil of de bezem of doet de was wanneer ze dat wil. Ook als het niet haar taak is op dat moment. Ze vind het namelijk helemaal geen probleem om te helpen in het huishouden. Gina en Mark doen alle andere taken, waaronder de toiletten en douches.

11:50. Gina begint over de groepsactiviteiten. Eenmaal per 2 maanden moeten ze met de hele groep een leuke activiteit doen. Daar maken ze 300 euro voor vrij als het geld er is. Iedereen keurt het goed.

11:51. De boodschappen gaan goed volgens Nicole en Gabriëlle zegt dat er elke dag word gekookt. ''Alleen mensen moeten kopjes gewoon netjes opruimen'', vult Nicole aan.

11:52. Benjamin gaat voor 172 euro een akoestisch concert regelen voor de bewoners zelf. Hij vraagt de groep of ze willen bijdragen.

11:55. Gina heeft met haar geld de kapsalon uitgebreid. De prijzen zijn ook nog eens verlaagd. Ook gaat ze een cursus invlechten doen.

11:57.  Benjamin noemt een hele rits aan evenementen op. Alles staat op de webshop van de bewoners, mocht je ergens een kaartje voor willen kopen.

12:05. Cees heeft een fototoestel en binnen 2 uur stond er een man aan de poort om hem af te leveren. Hij gaat verder met puur natuur foto's. Verder heeft Cees altijd een grote droom gehad. Na overleg met de overheid heeft hij besloten om bekende Nederlanders uit te nodigen uit de politiek, cultuur en wetenschap om ze in de grote zwarte stoelen vanuit de welness te interviewen. Met de Utopianen als publiek er bij. Mocht het aanslaan kan er ook publiek van buiten komen. Het is een soort College tour met Cees als interviewer/presentator. ''Dat gaat mijn oplaadpunt worden'', laat Cees weten. De eerste gast komt niet uit de politiek maar is volgens Cees wel een absolute bekende Nederlander. Heeft onder andere cabaret en muziek gedaan. Het is een man, maar wie blijft nog geheim. Hij is rond de leeftijd van Cees. Mark Rutte is het dus in ieder geval niet geworden.

12:12. Armanda vertelt dat er vandaag weer vleesvervangers worden bezorgd. Dat is een klein probleempje omdat de koeling allemaal vol staat. Mark zegt dat er echt een koelcel nodig is, vooral als de oliebollen ook gaan lopen. Rowena en Bjorn vertellen over hun Live in de loods die sowieso door gaat. Wel pas in januari 2016.

12:15. Stefanie zegt voor zichzelf een nieuwe weg in te slaan. ''Ik stap uit de samenleving en wil iets nieuws proberen. 28 november heeft ze haar borderline academie waar 11 kaarten voor zijn verkocht. Ze wil dit gaan promoten met de hele groep door foto's te maken met zijn allen. De groep gaat achter de zwart/witte poort staan en Stefanie gaat er voor staan. Omdat volgens Stefanie iedereen zwart/wit denkt wanneer ze borderline horen. Verder komen haar eigen petjes vandaag of morgen binnen die 17,50 euro gaan kosten. ''En ik zit goed in mijn vel. Ik was een beetje depressief. Dat is het. O ja en kom allen stamppot eten in Utopia!''

12:24. Nicole gaat zich veel bezig houden met kerst en de versieringen. Ook promoot ze de markt nog even door haar schilderijen daar exclusief als eerste aan te bieden. De prijzen variëren van 75 tot 120 euro. Maar als de vraag hoog is kan dit altijd stijgen, dus wees er snel bij tijdens de markt.

12:28. Er komt een nieuwe kalender met nieuwe foto's voor 2016.

12:30. Ivan is heel erg blij met Rowena en Bjorn. Ivan heeft de laatste tijd veel moeite met het tikken van een mail, dus qua organisatie hebben zij het meest gedaan. Dat was het, Ivan heeft geen zin meer om achter de pc te zitten.

12:32. Gina heeft nieuwe producten voor haar kledinglijn en ze gaat nog aan de slag met haar verlengingen.

12:33. Wim heeft een prijs opgevraagd voor een shovel om het laatste beetje zand weg te halen. Hij is van plan om een nieuwe werkschuur te bouwen met het hout van de huidige schuur.

12:34. Bjorn gaat zich bezig houden met een feestje in december. Hij kijkt nog wat er mogelijk is. Ook begint Bjorn over de Movember actie. Ivan vraagt zich af wat het is want ze praten er nooit over. Mark legt uit dat het is om aandacht te vragen voor prostaatkanker. Benjamin verbeterd hem en zegt dat het voor de algehele gezondheid van mannen is. En er staat een heel stuk over in de Utopia courant sinds gisteren. De hottub zijn ze ook nog druk mee bezig volgens Bjorn. ''Het is wachten op het teken (van de overheid?) en dan doet hij het'', zegt hij.

12:37. In januari gaat de fashion week in Amsterdam weer van start. Naomi hoopt een runway show in Utopia te krijgen in samenwerking met hun. Verder is ze van plan om een lipdub op te nemen met de bewoners.

Het centraal is weer tot een einde gekomen. Het was een lange rit, er is veel besproken en er gaat veel gebeuren. We zijn weer helemaal op de hoogte van het wel en wee van de Utopia BV.

Dit bericht wordt nog verder aangevuld. Kom je zo even terug? Ondertussen kan je onze nieuwe app downloaden uit de Play Store of je aansluiten bij ons Facebook forum.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.