Leren over Borderline tijdens de Borderline academie ~ Utopia Gekte

11/28/2015

Leren over Borderline tijdens de Borderline academie

Wat is Borderline?

Deze avond vond dan eindelijk de borderline academie georganiseerd door Stefanie plaats. Naomi en Ivan hebben deze avond samen de koeien verzorgt en zodra ze daar klaar mee zijn en weer terug in de loods zijn is binnen ook alles klaar en kan de avond beginnen. Het is dan net acht uur geweest. Stefanie opent de avond en laat meteen weten hoe ''kapot zenuwachtig'' ze is. Ze gaat zich kort voorstellen en geeft dan Ingrid het woord. Die gaat uitleggen wat borderline precies is. Daarna komt Stefanie's verhaal. Benjamin die een gedicht voordraagt. Even pauze en als laatste een theater stuk/cabaret. Stefanie vertelt dat ze 25 jaar is en geboren is in een klein dorpje in Limburg op een varkensboerderij. Ze heeft een strakke opvoeding gehad met huisarrest en al die dingen. Pas op haar 22e werd er bij haar Borderline geconstateerd. Dat was best wel schrikken voor haar, maar is ook ergens wel een opluchting geweest. Zoveel vragen in je hoofd waar je ineens antwoord op krijgt. ''We gaan proberen het taboe te doorbreken vanavond''. Vervolgens krijgt Ingrid het woord.

Ingrid aan het woord

Ingrid vertelt dat ze ook Borderline heeft. ''Borderline: hou me vast, maar raak me niet aan'', leest ze op. Vaak krijgt ze de vraag of je van Borderline kan genezen. Ingrid weet het niet. Je kan wel herstellen door het nemen van medicatie, therapie en het leren van vaardigheden, maar de emotionele kwetsbaarheid zal er altijd zijn. Borderline is een ingewikkelde en moeilijk te begrijpen stoornis en kan heel heftig zijn. Ingrid is er namens de stichting om Stefanie te ondersteunen. Er mogen vanavond dus vragen gesteld worden, maar geen persoonlijke vragen aan Ingrid. Ingrid vertelt dat mensen met Borderline vaak gezien worden als lastige mensen die moeilijk te behandelen zijn. ''Dat moet je niet doen want dat is kwetsend. Mensen met Borderline zijn zoveel meer dan een stoornis''. Ingrid vraagt aan het publiek wat ze vandaag te weten willen komen. Er komen een heleboel vragen naar voren waar later op de avond een antwoord op komt. Ingrid wil beginnen met de feiten over Borderline. Omdat Ingrid nogal snel praat is het voor ons ontzettend lastig om alles exact mee te typen. Wij dachten te verstaan dat er in Nederland 200.000(?) mensen aan een Borderline stoornis lijden. ''Waarschijnlijk veel meer, maar Borderline word niet altijd herkent''. Borderline komt meestal tot uiting tussen het 18e en het 25e levensjaar. Symptomen kunnen eerder voorkomen, maar het is moeilijk te ontdekken tijdens de puberteit. Volgens Ingrid komt Borderline drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook weet ze te vertellen dat 10% van alle mensen met zo'n stoornis het niet red en zelfmoord pleegt voor het 30e levensjaar. Borderline komt uit de jaren 30, maar werd pas in 1984 gezien als een op zichzelf staande stoornis. 

Het ontbreken van een persoonlijkheidsgevoel kan heel heftig zijn. Mensen met Borderline voelen een intense leegte. ''Het niet kunnen hanteren van welke emotie dan ook samen met intense leegte is een term van Borderline''. Niet iedereen voelt hetzelfde, maar de basis is dat ze moeite hebben met emoties en dat ze een intense leegte voelen. Borderline is een moeilijk te begrijpen stoornis. Er is niet één oorzaak en ook niet één behandelingsmethode. Mogelijke oorzaken van Borderline zijn ''kwetsbaarheid. Stemmingswisselingen. Bij Borderline komen prikkels tien keer zo hard binnen''. Eetstoornissen en verslavingen komen bij mensen met Borderline ook vaak voor. Mensen met Borderline hebben moeite met dingen relativeren dus zullen vaak heel heftig reageren of handelen. Heftige emoties staan dus vaak centraal. ''Extreme woede. Alles overheersend verdriet. Achterdocht. Stemmingswisselingen''. Met hulp van het publiek maakt Ingrid een lijst met de kenmerken van Borderline: ''Zwart wit denken, zelf beschadiging, agressie, verslavingsgevoeligheid, impulsiviteit, stemmingswisselingen, niet kunnen concentreren''. Ook heeft ze een eigen lijst gemaakt. ''Verlatingsangst, manipuleren, een chronisch gevoel van leegte, depressie, identiteitsprobleem, onbeheersbare woede''. Gelukkig zijn er ook positieve kenmerken. ''Creativiteit, spontaniteit, warm gezelschap kunnen zijn''.

Toch zijn er ook heel veel negatieve dingen bij Borderline zoals: ''Overmatig alcohol of drugs gebruik''. En dat is gevaarlijk vanwege de verslavingsgevoeligheid. ''Wisselende seksuele contacten. Vaak een laag zelfbeeld. Gevoel van leegte ligt altijd op de loer. Ze kunnen bang zijn in de steek gelaten te worden'', dat laatste gebeurd meestal ook vaak door eigen gedrag. Een typische Borderline gevoel is ''ga weg, maar laat me niet in de steek''. Weer komt er een rijtje met dingen waar mensen met Borderline last van hebben. ''Weinig zelfvertrouwen, een laag zelfbeeld. Alsof je in de spiegel naar een onbekende kijkt. Stemmen horen, achterdocht, in de war zijn. Ze kunnen goed manipuleren: ''Als ik nu niet langs mag komen ben ik er morgen niet meer, maar dat doen ze uit onmacht en wanhoop''. En het stukje zelf beschadiging word vaak onterecht gezien als aandacht vragen. ''Dit doen ze om de geestelijke pijn te vergeten''. Zelfdoding is omdat ze zo wanhopig of ongelukkig zijn dat ze een einde aan hun leven willen maken. Bij Borderline kan je vaak niet omgaan met je eigen emoties, laat staan die van een ander. Wat helpt er dan bij Borderline. Je kan leren er mee om te gaan om stabiel te kunnen leven. ''Zonder goede professionele hulp of medicatie red je het niet''. Je moet leren wat je valkuil is en waarom je zo handelt. Mensen in de omgeving moeten hun grenzen bewaken. De persoon met Borderline zal er geheid overheen gaan. ''Niet met opzet, maar om geholpen te worden''.

''Mensen met Borderline kunnen spontaan gezelschap zijn. Borderline kan je leven behoorlijk zwaar maken, maar je kan er ook goed mee leren leven. Liefde en geluk voelen wij tot in onze tenen''.


0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.