Vragenrondje voor nieuwkomers Renske en Armanda ~ Utopia Gekte

10/07/2015

Vragenrondje voor nieuwkomers Renske en Armanda

Heel veel vragen

Ongeveer anderhalf uur geleden liepen nieuwkomers Renske en Armanda het Utopia terrein op. Direct gingen ze de loods in voor een voorstelrondje en na dat voorstelrondje is er voor de bewoners altijd de tijd om extra vragen te stellen. Dit keer zijn er erg veel vragen gesteld waardoor we de nieuwkomers nog net iets beter hebben leren kennen. We zetten de vragen en antwoorden hieronder even voor je op een rijtje.

Wat laten de twee nieuwkomers achter en wat voor baan hadden ze? Armanda laat een vriend achter. Ze heeft geen huisdieren. De ouders van haar vriend hebben wel een lief poesje die ze gaat missen. Ook haar schoonouders en ouders laat ze achter. Haar ouders zijn nu in polen, dat is wel jammer want daardoor konden ze geen afscheid nemen. Haar schoonouders zijn ook heel lief. Armanda heeft een superleuk leven in Amsterdam en al twee en half jaar een relatie. Ze heeft een part time baantje. Heeft rechten gestudeerd en een vrije geest. Ze wil veel met haar vriend samenzijn en campagne voeren voor de dieren en het milieu. Ze heeft veel vrijwilligerswerk gedaan maar haar baan op het moment was flyers bezorgen. Ooit wil ze misschien tour guide worden dat lijkt haar heel leuk. Zij en haar vriend leven heel zuinig maar doen wel wat nodig is. In 2010 is ze afgestudeerd. Ze is half pools. haar moeder is pools en haar vader is Nederlands. Renske was buiten een soort van planner in een transport bedrijf maar heeft haar baan nu opgezegd.

''Armanda, ben jij tegen huisdieren?'', vraagt Bas. ''Als dieren uit een asiel komen is het super als je ze hier opvangt. Maar nieuwe dieren die gefokt worden daar ben ik wel tegen. Moeder dieren die kindjes moeten baren die vervolgens weer ergens anders heen moeten. Mensen die een hond nemen, hem zat raken en dat de hond dan een asiel in moet''. Armanda is tegen het dieren fokken om ze vervolgens te verkopen.

''Hoe ziet Utopia er over een jaar uit voor jullie?'', vraagt Benjamin. Renske hoopt dat ze beter omgaan met de wereld. In de zomer stond in Utopia geregeld de droger aan terwijl buiten ook het zonnetje scheen. ''Dat doe je thuis. hier wil je een samenleving neerzetten die beter is dan buiten''. Dat is dus iets wat Renske heel graag zou zien. Dat ze goed met de wereld omgaan. Armanda denkt dat ze moeten voortbouwen op wat er nu is, maar wel door ontwikkelen. Dit is een goede basis. Armanda wil doorgaan met academies. Proberen echt iets leuks naar buiten toe te dragen. Een voorbeeld stellen naar buiten. Armanda wil iets leuks neerzetten.

''Hoe ga je ermee om als anderen wel gewoon alles pakken? Veroordeel je dan de mens of meer het gebruik van vlees?'', wil Benjamin weten. Volgens Armanda zijn veel mensen zich er niet bewust van en als ze het weten kunnen ze zich er ook van afsluiten. Armanda kan er niet boos om worden, maar soms wel verdrietig. Ze is nu anderhalf tot 2 jaar veganist.

''Stel drie gaan er in mee en de anderen niet'', vraagt Gina. ''Dat is niet anders''. Dan blijft Armanda haar eigen ding doen. Wordt het vlees gebruik iets minder dan vind ze het al fantastisch. Door alles wat ze hier kan doen kan ze ook de mensen buiten Utopia inspireren en informeren. Ze staat er voor en dat is nooit voor niks.

Rob vraagt of hij Armanda niet verdrietig maakt als hij een barbecue organiseert. Armanda laat weten dat ze het niet leuk zal vinden, maar dan kan ze misschien wat vleesvervangers op de barbecue gooien. Armanda eet ook geen eieren en boter. Ja plantaardige boter.

Stefanie is wel benieuwd wat ze dan met de melk en de eieren moeten doen. Armanda zegt dat melk van nature bedoeld is voor Klaver. En de eieren zijn menstruatie. ''Als ik menstrueer doe ik er ook niks mee''. Volgens Armanda zijn het onbevruchte eitjes. De kip legt het ei om zich voort te planten, maar je kan het natuurlijk wel op eten alleen Armanda doet dat niet. Eieren bevatten meer cholesterol dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid die een mens nodig heeft. ''Ook voor je gezondheid is het goed om niet al te veel dierlijke producten te eten''.

''Waar ligt jouw grens in de omgang?'', vraagt Benjamin. ''Je kan bij mij best ver gaan. Ik word niet snel hysterisch. Wanneer je me echt op mijn hart trapt zal ik je daar op aanspreken, maar er is altijd met mij te communiceren. Ik werk niet achter de rug om. Vind dat niet nodig, dan hoor je het van me'', laat Renske weten. Ze is geen schreeuwer maar kan wel eens verdrietig zijn. Armanda kan alleen sacherijnig worden als ze moe is of honger heeft. Ze is niet snel op haar teentjes getrapt.

''Als ik je beste vriend of vriendin zou vragen om jou in drie woorden te omschrijven?'', vraagt Benjamin. Renske zou omschreven worden als ''lief, zorgzaam en humor''. Armanda zouden ze omschrijven als ''Lief, bevlogen en grappig''.

Ook de slechtste eigenschappen wil Benjamin weten. Armanda is soms toch iets te bevlogen. Ze kan dingen moeilijk los laten. Renske kan wel eens onrustig zijn en kan hysterische overkomen dan. Verder heeft ze niet echt hele negatieve dingen. Ze moet niet teveel drinken dat is niet goed voor haar.

''Hebben jullie weleens eerder in een groep geleefd en hoe zie je dat?'', vraagt Rob. Armanda heeft wel in een studentenhuis geleefd. Dat vond ze heel leuk, maar ze heeft nooit met zo'n grote groep als hier geleefd. Armanda vind het spannend. Renske heeft nog nooit in zo'n grote groep geleefd. Haar ouders zijn overleden en ze heeft nu een gezin waar ze al lang langs komt. Daar is veel gezelligheid en heeft ze de afgelopen drie maanden gewoond. Veel muzikanten, veel lachen, gieren en brullen. Ze weet dus wel hoe het werkt. Heeft oordopjes mee en maakt zich niet zoveel zorgen.

''Stel je mocht Utopia zo indelen als jij het het liefste zou zien. Hoe ziet het er dan uit. Niet over een jaar, maar jouw ideale samenleving'', vraagt Ivan. In Armanda's ideale samenleving staat iedereen open om zichzelf te verbeteren en nieuwe dingen te leren. ''Interesse, innovatie en verbetering. Echt een open mind en ontwikkelen''. Renske zegt er hetzelfde over te denken. Een groot deel is wel al ideaal. Als je kijkt naar twee jaar geleden en wat er nu in Utopia is hebben ze al hele mooie stappen gemaakt, maar Renske zou dat ook graag als mens, persoon en als groep zijnde zien. ''Net wat meer respect is ook nodig om de samenleving compleet te maken''.

Ivan wil weten hoe volgens hun beslissingen genomen zouden moeten worden. Volgens Renske moet er toch een soort leiderschap zijn. Niet echt een leider leider, maar iemand die het overzicht heeft anders ben je maar door elkaar aan het praten. Alleen vind ze ook weer niet dat die ''leider'' alle beslissingen moet nemen. Dan moeten ze het er met de groep over hebben. Armanda is voor democratie. Iedereen mag inbrengen wat diegene wil en dan moet je samen een compromis bereiken. Echt een leider ziet ze niet zitten. Volgens Armanda heeft iedereen wel waardevolle input.

''Stel je voor dat je Utopiaan bent, hoe ziet je eerste week eruit'', vraagt Benjamin. Armanda wil sowieso de expositie heel graag regelen en kijken hoe lang het kan blijven staan. Ze zou het tof vinden als dat al snel kan gaan gebeuren. Ook wil ze een seminar gezond en plantaardig organiseren met mensen die komen spreken en lekkere hapjes erbij. Renske wil terug naar af en misschien een weekje van de computers en de telefoon af. Rust creëren. Ze heeft heel veel ideeën, maar ze zijn een groep dus moet alles in overleg. Renske wil de eerste week al aan de slag met proeven en kijken wat er mogelijk is.

Benjamin wil weten hoe ze met teleurstellingen omgaan. ''Dat is toch het leven'', laat Renske weten. Ze geeft niet snel op en gaat het niet linksom dan kijkt ze of het rechtsom kan. Gaat het dan nog niet dan pakt ze het volgende op. Armanda denkt dat als je doet wat je deed je krijgt wat je kreeg. Dus dan moet je gewoon weer iets anders proberen als het niet lukt.

Aan Renske word gevraagd of ze weleens op heeft getreden. Renske vertelt dat ze veel reclame spotjes en achtergrond koortjes heeft gedaan. Door haar pleegmoeder is ze daar terecht gekomen. Haar pleegmoeder is een bekende achtergrond zangeres. Renske zou het leuk vinden als ze in 2016 het Utopia lied nieuw leven in kunnen blazen door het met zijn allen opnieuw in te zingen.

''Wat denk je dat de kracht van een groep als deze is?''. Volgens Armanda is dat dat iedereen een mooi verhaal met zich meebrengt, dat je mensen iets nieuws kan leren en dat iedereen respect heeft voor elkaar. Dat ze elkaar proberen op te vangen en te motiveren om hun eigen doelen te behalen. Dat vind ze leuk om te zien.

Bas vraagt zich af of veganistisch leven niet kostbaar is. Armanda had namelijk aangegeven dat ze een zuinig bestaan heeft. Armanda vertelt dat vleesvervangers relatief best wel duur zijn. Maar ze eet veel bonen, groenten, fruit, havermout en dat is heel goedkoop. Het is volgens haar een win win situatie en heel gezond, maar je moet er wel aan wennen als je gewend bent aan sterke smaken. Armanda voelt zich nu fysiek en mentaal sterker.

Ivan wil weten wat ze het liefste in hun vrije tijd doen. ''Met mijn vriend samen zijn, filmpjes kijken. Dieren zijn heel leuk. Met mensen praten, een beetje gek doen. Ik hou van muziek mijn vriend is muzikant, singer songwriter'', laat Armanda weten. Renske is gek op chillen, filmpjes kijken en gamen. Ze is altijd aan het zingen en heel druk met dieren. Ze is heel goed in het praten met dieren.

Ivan vraagt of Renske iets kan laten horen van haar zangkunsten. Vervolgens zingt ze het liedje ''i'm so ecited''. Volgens Gabriëlle heeft ze een mooie stem. Renske laat weten dat ze ook jingles voor bepaalde programma's ingezongen heeft. ''Horen zien en komen, je allerstoutste dromen''.

Ivan wil weten wanneer Utopia voor de nieuwkomers afgelopen is. Voor Renske is het nooit afgelopen. Een ideale samenleving is nooit afgelopen. Voor Armanda zou Utopia misschien afgelopen zijn als ze al haar plannen heeft gedaan.

''Waar zouden jullie je het liefst voor inzetten, samenleving, BV of stichting''. Armanda denkt het beste bij de stichting te horen. Ze wil de BV wel ondersteunen, maar daar ligt niet haar prioriteit. Renske kiest voor samenleving. ''Cees heeft me nodig'', laat ze weten.

Ook de vraag of ze roken komt voorbij. Renske rookt, maar Armanda niet.

''Wat zou je nu het allerliefste gaan doen?'', vraagt Benjamin. Renske wil een glaasje water en een rondleiding. Kijken bij de dieren. Ze is wel benieuwd naar de koeien en de kippen. Armanda wil ook een rondleiding. Ook wil ze graag de expositie gaan regelen. Misschien kan ze het via de computer laten zien. Dier en recht komen op voor dieren in de bio industrie. Ze zorgen er voor dat varkens niet meer gecastreerd worden. Het is een reizende expositie en Armanda zou het leuk vinden om die een week of twee weken in Utopia neer te zetten. Beide nieuwkomers zijn niet gelovig. Vervolgens is het vragenrondje weer afgelopen en gaan ze beginnen aan de rondleiding.1 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.