Utopia 'in gevaar' door vluchtelingen? ~ Utopia Gekte

10/08/2015

Utopia 'in gevaar' door vluchtelingen?

Vluchtelingen Kortenhoef langdurig opgevangen op Crailo

De 104 vluchtelingen die de afgelopen week in Kortenhoef zijn opgevangen, krijgen voor de komende maanden een onderkomen in gebouwen van het voormalige asielzoekerscentrum Crailo. Dat hebben de tien burgemeesters van de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek plus Eemnes donderdagochtend besloten, zo schrijft Dichtbij.nl.

De groep vluchtelingen - ongeveer veertig mannen, dertig vrouwen en dertig kinderen - verhuist maandag 12 oktober na tien dagen opvang in sporthal De Fuik in Kortenhoef naar hun nieuwe locatie.
De vluchtelingen zijn in eerste instantie voor zes dagen opgevangen in de Klaas Bouthal in Laren. De gemeente reageerde daarmee op een nationale oproep van het ministerie van Veiligheid en Justitie voor 'acute crisisopvang', dat wil zeggen een periode van 72 uur. Afgelopen weekend verhuisde de groep naar Kortenhoef.

Crailo.

Het uitgestrekte terrein Crailo ligt op Bussums, Larens en Hilversums grondgebied. De groep krijgt onderdak in een van de gebouwen van het voormalige asielzoekerscentrum op Larens grondgebied, die net als de rest van de gebouwen al enige jaren leeg staat. In de komende dagen wordt dit gebouw aangepast aan minimale eisen voor langere bewoning, vooral op het gebied van sanitaire voorzieningen.

De tijdelijke huisvesting – voor een periode van enkele maanden – staat los van de discussie of op een ander deel van het terrein een AZC kan worden ingericht. Over zo’n AZC praten de tien gemeentebesturen van de regio Gooi en Vechtstreek plus Eemnes al enige tijd met de provincie Noord-Holland, die sinds 2006 eigenaar is van de meeste grond.

Lange termijn
 
Het COA is in de regio ook op zoek naar een grotere reguliere locatie voor de opvang van zeker 600 asielzoekers voor een langere periode. Gezien de verwachte investeringen gaat het om een periode van ongeveer tien jaar. De Gooise gemeenten, de provincie en het COA concluderen dat Crailo, waaronder de Kolonel Palmkazerne, niet op korte termijn geschikt is te maken voor een grote opvanglocatie van asielzoekers voor een langere periode. Afgesproken is dat de gemeenten zich, in samenspraak met het COA, beraden op de wijze waarop zij willen omgaan met de locatie Crailo voor de langere termijn: of ze de locatie eventueel in zijn geheel of deels willen kopen en dat daarover nader overleg plaatsvindt met de provincie.

Hoe zit het nu met Utopia?

Vooral de vetgedrukte zin in bovenstaande alinea roept vragen op bij ons. Vorig jaar werd rond 15 september al bekend gemaakt of Utopia nog een jaar door zal gaan. En dit jaar blijft het opvallend stil bij UtopiaTV. De zenderbaas van SBS6 liet een tijd geleden wel weten dat Utopia door gaat in 2016, maar via de livestreams of de Utopia krant is nog niks officieel naar buiten gebracht. Nu we lezen dat Crailo eventueel in zijn geheel wordt gekocht ontstaan er twijfels over het voortbestaan van Utopia, dat op datzelfde terrein is gelegen. Wellicht is de officiële aankondiging nog niet bekend gemaakt omdat het door deze nieuwe situatie niet duidelijk is of Utopia wel kán doorgaan. Wat denk jij? Is de toekomst van Utopia onzeker of maken wij ons zorgen om niks?1 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.