Utopia academie het vergeten dier deel 3: Hans Baaij over halal vlees ~ Utopia Gekte

10/19/2015

Utopia academie het vergeten dier deel 3: Hans Baaij over halal vlees

Is halal vlees wel halal?

Na deel 1 en deel 2 van de academie gaan we door naar deel drie. Na een korte pauze neemt Hans Baaij weer het woord om het te hebben over halal vlees. Hans is geen moslim en pretendeert dus ook niet de waarheid te vertellen of te vertellen wat moslims moeten doen. Respect voor de schepping staat centraal in de Islam. ''Hij die medelijden heeft met een mus en zijn leven spaart, voor hem zal god genadig zijn op de dag des oordeels''. Mussen en mieren worden beschermd dat is dus eigenlijk heel positief. Volgens de Islam is het verboden dieren pijn te doen. Dieren moeten kunnen paren en moeder en kind mogen niet gescheiden worden. De profeet heeft gezegd: ''Het is een grote zonde voor de mens om dieren die in zijn macht zijn, gevangen (in kooien) te houden''. Ook is het verboden in de Islam om dieren alleen te doden voor de huid. Er moet een reden voor zijn. ''Als u genoodzaakt bent te doden, doe het dan zonder pijniging''. Het dier mag je niet laten wachten voor het gedood wordt. Het mag niet in het bijzijn van andere dieren gedood worden en het moet op een rituele wijze geslacht worden. Op een rustige en doordachte wijze, dier voor dier. Allemaal heel anders dan het in de vee-industrie gebeurd.

Hans vertelt dat ze een enquête hebben gehouden onder de moslims en dat er een verrassend beeld uit voort komt. Onder aan deze blog zijn daar twee foto's van te zien. Op foto zes en zeven is te zien wat ze geantwoord hebben en daar aan is te zien dat de meningen toch nog wat verschillen over wanneer vlees halal is. Ze vinden dat ze op respectvolle wijze met dieren om moeten gaan, maar volgens Hans is het heel anders. ''Wat is halal?''. Volgens vele Islam kundigen is halal minstens gelijk aan biologisch. Schaap/lamsvlees is ''meestal'' halal. Kip, rund en kalf komt uit de reguliere vee industrie en is dus niet halal. De rituele slacht is maar een klein onderdeel van de Halal voorschriften en er zijn geen duidelijke regels voor de halal certificering. Of vlees halal is als er halal op staat is dus niet zo.

Ivan besluit er ook het een en ander over te vertellen. Zo haalt hij zijn vlees ergens waar hij de dieren vrij ziet rondlopen in het weiland. Daar kunnen ze als ze willen ook een kijkje nemen. Als je daar vlees haalt nemen ze één dier mee doen ze de deur op slot zodat niemand het beestje hoort of ziet. Het dier is alleen en de slachter zorgt ervoor dat het dier tot rust komt, het dier krijgt bijvoorbeeld nog een beetje water. Het dier mag gaan liggen tot die rustig is en vervolgens slachten ze het dier op rituele wijze. Dat is tenminste de manier waarop het gaat bij de plek waar Ivan zijn vlees haalt. Voor Ivan gaat het er dus om dat die man goed voor zijn dieren zorgt. Het gaat Ivan er om hoe het dier geleefd heeft en hoe het dier geslacht is. Volgens Hans komt alsnog 99% van het halal vlees uit de vee-industrie. Als alle dieren één voor één geslacht zouden worden op de wijze die Ivan vertelt dan gaat dat namelijk veel te langzaam en kan je nooit zo heel veel mensen voorzien van vlees.

Het zal altijd de vraag zijn of halal wel halal is. Ivan beseft zich dat na de opmerking van Hans ook. Ivan ziet de ''koe'' bijvoorbeeld vrij rondlopen in de wei, maar waar kwam de koe vandaan voor hij daar rondliep. Ook koosjer slachten komt nog even ter sprake als iemand er naar vraagt. We zijn vergeten dit stukje mee te typen maar het komt er op neer dat koosjer niet zo koosjer is.


Foto 6
Foto 7

0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.