Utopia academie het vergeten dier deel 1: Hans Baaij over de bio industrie ~ Utopia Gekte

10/19/2015

Utopia academie het vergeten dier deel 1: Hans Baaij over de bio industrie

Een lange en interessante academie

Deze avond was er een lange en interessante academie in Utopia over de bio industrie. Om tien voor acht arriveerden de sprekers Hans Baaij en Jo-ann Mc Arthur. Hans wil het deze avond gaan hebben over de vlees industrie en halal vlees, omdat dat laatste anders is dan mensen denken. Om acht uur arriveren ook de bezoekers. Cees ontvangt de gasten terwijl Armanda Jo-ann alvast helpt met het klaarzetten van de spullen. Als Armanda daarmee klaar is gaat ze ook naar de bezoekers toe om deze te ontvangen en te begroeten. Armanda heeft voordat de academie begon blondies gebakken en deelt deze uit. Het zijn veganistische hapjes met lavendel en vanille (Het recept is hier te vinden). Om kwart over acht opent Armanda de academie. ''Welkom allemaal, leuk dat jullie er zijn. Achter mij zien jullie de expositie het vergeten dier. Hartelijk bedankt dat deze expositie hier mocht staan. Heel veel mensen hebben het kunnen zien. Het was een groot succes''. Ook wil Armanda haar mede bewoners bedanken dat ze er aan mee hebben gewerkt. ''Hans Baaij is hier, de directeur van deze stichtingen. Deze avond is voor het vergeten dier. Over het vergeten dier. Het dier dat leeft in de bio industrie. Ook Jo-ann is er. Zij heeft het met eigen ogen gezien. Was er getuige van''. Ook laat Armanda nog snel weten dat er gerust vragen gesteld mogen worden want Hans Baaij heeft graag interactie. Wel zijn er twee regels. Als mensen een vraag hebben moeten ze hun hand omhoog steken zodat Armanda naar ze toe kan komen met een microfoon. Dan horen de mensen het thuis ook. De tweede regel is dat ze het vriendelijk houden. Ze zijn hier allemaal om meer te leren. Ze hoeven hun stem niet te verheffen. 

Vervolgens geeft Armanda het woord aan Hans Baaij van stichting dier en recht. ''Dank u wel Armanda. Ik vind het ontzettend leuk om hier te zijn. Het is een hele ervaring om hier te komen. Er gaat een wereld voor je open, mooi en leuk om mee te maken''. Hans vind het mooi dat ze de fototentoonstelling van Breda naar Utopia hebben kunnen brengen en dat de tentoonstelling een week in Utopia heeft mogen staan. Ook voor de dieren is het een enorme opsteker dat meer mensen er kennis mee hebben gemaakt. Hans besluit eerst iets over zichzelf te vertellen. Hij word soms dierenactivist genoemd maar voelt zich meer een dierenbeschermer. Op de vierde foto onder deze blog is de dia te zien met het overzicht over wie Hans Baaij is en wat hij allemaal gedaan heeft. Wij gaan meteen door naar waar Hans het deze avond over wil hebben. De stichting varkens in nood. Wat varkens voor dieren zijn. Hoe leuk ze zijn. Maar ze komen ook bij de ellende. Wat voor gevolgen alles heeft voor het klimaat, de natuur en de volksgezondheid. Hans laat dus met behulp van dia's zien wat hij allemaal gedaan heeft en wat er allemaal gebeurd is. In 1997 brak de varkenspest uit. Ruim 10 miljoen varkens zijn er toen geruimd. In 2006 heeft hij dier en recht opgericht. Dier en recht houd zich vooral bezig met rechtszaken. Ze voeren rechtszaken tegen malafide hondenfokkers en willen een einde maken aan de plezierjacht. Dat zou eigenlijk al gebeuren maar is niet gebeurd. Ook willen ze een zaak gaan beginnen over de stank in varkensstallen.

Varkens:

Varkens zijn hele sympathiek sociale vriendelijke en schone dieren. Schoon in het opzicht dat mensen kinderen ''baby's'' pas na een jaar zindelijk zijn en biggen al binnen een week. Varkens slapen samen, maar als ze moeten plassen gaan ze weg naar de mestplaats om daar hun behoefte te doen en weer terug te komen. Het zijn heel schone dieren. Ze zijn zindelijk en poetsen en wassen zichzelf. Het is dus erg dat ze constant in hun eigen mest moeten liggen. Het zijn hele sociale dieren want ze leven in groepen en hebben wel 40 verschillende knorren om met elkaar te kunnen communiceren. Ze communiceren zelfs ook nog met hun staart. Varkens kunnen niet transpireren dus vinden ze het lekker om af te koelen in de modder en zich schoon te wassen. Hans komt bij de volgende dia aan waarop een varken in een klein hokje te zien is en de biggetjes apart er naast in een ander deel van het hok. De zeug heeft net de biggen geworpen en de biggen zijn nog vrij jong. De zeug kan er niet bij en zit in een ''kraam box''. Dit omdat het varken zo groot is dat ze niet meer met haar eigen lichaam om kan gaan. Normaal weegt een varken zo'n 60 tot 70 kilo, maar de varken op de foto misschien wel 240 kilo. Dat heeft dus heel veel invloed op het dier. Het is onhandig en ongemakkelijk. Door dat gewicht liggen ze soms dus op de biggen en dan sterven de biggetjes. Dat willen ze voorkomen dus zetten ze de moeder biggen vast in de kraam box. Zo'n varken produceert zo'n 30 biggen per jaar terwijl het normaal veel minder biggetjes per jaar zouden zijn (het exacte aantal ging voor ons iets te snel om te volgen). En het is nu zelfs zo dat ze het op willen voeren naar veertig biggen per jaar. Alles is in de bio industrie gefocust op geld verdienen.

Varkens willen graag een nest bouwen en in de hokken waarin ze verblijven kan dat niet. De biggetjes worden na drie/vier weken al weggehaald bij de moeder, maar zijn daar dan nog niet aan toe. Ze gaan te vroeg weg en krijgen speen diarree en kunnen niet tegen vast voedsel. Vervolgens worden de biggen gecastreerd in een apparaat zoals te zien is op foto zeven onder deze blog. Ze krijgen dan een mondkap op met CO2 gas. Ze worden dan buiten bewustzijn gebracht en gecastreerd. Hans vertelt dat ze het zelf hebben geprobeerd en dat het voelt alsof je dood gaat. Maar dit gebeurd nu niet meer in Nederland. Het couperen van staartjes gebeurd wel nog altijd en zonder verdoving. Dit doen ze omdat de biggen in stallen zitten waar ze niks te doen hebben. De biggen vervelen zich rot en gaan dan bijten aan het staartje. Er is altijd één varken de pineut en die krijgt dan verwondingen en ontstekingen. In plaats van dat ze de dieren meer te doen geven halen ze dus de staarten er af. 99% van de varkens in Nederland heeft geen staart. Er zijn ook ongelofelijk veel misverstanden. Varkens eten in de natuur en leven vooral in bossen. Ze spitten het bos om op zoek naar knollen, insecten en wortels. Ze hebben een enorm sterke neus waarmee ze het hele bos omspitten. Zet je een varken in een weiland dan heb je binnen een week een enorme modderpoel, want dat doen ze het liefste. In de vee industrie krijgen de varkens smurrie en dat levert maagproblemen op. Varkens hebben last van maagzweren. Heel pijnlijk. Ook staan de varkens boven op hun eigen mest en urine. Er zijn luchtwassers maar dat is alleen maar voor de omgeving. Veel varkens krijgen ontstoken ogen door de slechte lucht. De beesten staan tenslotte dag in dag uit in die lucht en dat slaat op hun ogen en longen. Een groot percentage van de varkens heeft dus ook longontsteking of pleuritis. Het is dus een behoorlijke ellende in de stallen en heel veel varkens gaan levend de grens over naar Duitsland, Italië en Spanje.

Kippen:

Van kippen zijn er enorme aantallen. Er worden in Nederland zo'n 400 miljoen kippen per jaar geproduceerd. En deze kippen groeien enorm snel. Als je het zou vergelijken met een mens zou een kind van 1 jaar al twee meter groot zijn. De kippen zijn gemaakt om zo snel mogelijk te groeien en worden na zes weken al geslacht. Door het snelle groeien krijgen ze bot problemen, worden ze kreupel en net als bij varkens leven ze in een slechte lucht en krijgen ze last van hun ogen en luchtwegen. De stal wordt niet schoongemaakt omdat er 100.000 kippen in één stal leven en de kippen leven dus van hun eigen mest waar veel ammoniak in zit. En dat vreet in op hun poten. Kippen hebben dus heel veel brandwonden aan hun poten en borst en hebben daarnaast ook nog veel last van luis. Dat laatste is een probleem wat er bijna niet uit te krijgen is. De kippen hebben dus een ellendig leven.

Koeien:

Melk koeien produceren zo'n 8000 liter melk per jaar. Een koe produceert alleen melk als er een kalf is geweest en de kalfjes worden binnen een dag al bij de moeder weg gehaald omdat wij als mens graag melk willen hebben. Als een kalf te lang blijft staan krijg je ze ook nooit meer weg bij de moeder. De moeder en het kalf hechten zich goed aan elkaar. Haal je de koe binnen een dag bij de moeder koe weg dan blijft de moeder koe nog een dag loeien, maar daarna is het voorbij. Omdat het kalf heel jong weg gehaald word is het niet in staat om mentaal en lichamelijk zelfstandig te leven. Het kalfje heeft een sterke zuigreflex waardoor als je ze in een groep zet ze elkaars urine gaan drinken. Kalfjes zijn eigenlijk bijproducten van de melk industrie. Met de melk koeien gaat het steeds slechter omdat ze zo zijn door gefokt. Er is ook niet veel goeds over te melden. De boeren staan onder enorme druk en hebben geen ruimte om veel dieren ... De kalfjes krijgen een surrogaat voor melk, en krachtvoer is eigenlijk niet goed voor ze. Ivan zegt dat de koeien in Utopia gek zijn op krachtvoer en dan vooral op de Biks, maar het schijnt veel invloed te hebben op de stofwisseling. Met de maag kunnen ze het niet goed verwerken waardoor ze ziek worden. Het leid tot maagzweren en maag aandoeningen. Vooral bij varkens. Het voer is zo eenzijdig dat de koeien eigenlijk ondervoed zijn. Het ontbreekt ze aan andere nutriënten. Koeien vinden krachtvoer wel lekker en ze hebben het ook nodig om niet broodmager te zijn. Het geeft de koeien ook heel veel energie.

Ontbossing en klimaatverandering:

De productie van vlees begint met dieren die gevoerd moeten worden. Hierdoor neemt de natuur af. In 2009 was er een voorspelling dat bij het voortzetten van de huidige vleesconsumptie er in 2050 bijna geen natuur meer zal zijn in de hele wereld. De bomen die gekapt worden zijn heel hoog en zitten vol met Leguanen, torren en dergelijke. Deze bomen worden omgehakt, in de fik gestoken en dan komt er soja. Er word gif overheen gespoten waar alleen de soja tegen kan. Je hebt dus eigenlijk een woestijn met alleen nog maar soja wat alleen bedoeld is voor varkens, kippen en koeien. Angstaanjagend vind Hans. De productie van vlees veroorzaakt zelfs meer opwarming van de aarde dan het transport. Door het methaan van graseters en het omhakken van het oerwoud verdwijnen ''de longen van de aarde''. De conclusie is dat vlees produceren en vlees eten heel erg veel invloed heeft op dier en welzijn, het klimaat, de volksgezondheid en de natuur. Wat we zouden kunnen doen is minder vlees en vis eten en het dan niet vervangen door zuivel en ei. We moeten vleesvervangers ontwikkelen. Nederland liep altijd voorop maar nu is er geen geld meer voor. Silicon Valley is in de vleesvervangers gestapt en ook Google stopt geld in het maken van vleesvervangers voor zuivel en eieren. Dat zou dus een oplossing kunnen zijn. Eigenlijk willen ze accijns op vlees dan haal je veel geld op wat je kan besteden aan de boeren. Wat de boeren dus weer kunnen gebruiken om op een andere manier te gaan produceren, kleinschaliger en vriendelijker.

Tijd voor vragen:

''Ik ben zelf ook veganist, maar krijg vaak van mensen te horen dat ze wel biologische eten, maar diervriendelijk vlees bestaat niet. Maken die dieren dezelfde transport en slacht mee?''. Hans vertelt dat de dieren wel veel beter te eten krijgen en dat er veel minder ziekten zijn onder de biologische dieren, maar ze gaan wel in dezelfde vrachtwagen naar dezelfde slachterijen.

''Hoe lang leeft een biologische varken, koe, kip?''. Vlees varkens worden negen maanden, maar bijna alle varkens zes maanden. Zeugen die voor biggen zorgen die worden zo vaak in verwachting gemaakt dat ze maar drie jaar oud worden. De biologische dieren leven iets langer denkt Hans. Terwijl een varken eigenlijk 13 tot 14 jaar zou kunnen worden zonder al dat gedoe. Voor koeien geld hetzelfde.

''Een varken van 100 kilo staat in een hok van 1 vierkante meter. Klopt dat?''. Hans vertelt dat dat klopt. De varkens leven in een hele kleine ruimte. Dat is een groot probleem, maar het grootste probleem is dat ze niks te doen hebben. Een kalfje wordt de eerste dagen alleen gezet en komt daarna in hetzelfde soort hok als een varken terecht. Kist kalven zijn er niet meer en wit kalfsvlees word ook niet meer verkocht. Dat werd gemaakt door kalveren expres bloedarmoede te bezorgen. Dat was alleen om de kleur van het vlees wit te maken.

''Pus in de melk, klopt dat?''.  Ja, van de uier ontstekingen, laat Hans weten.

''Hoe is het mogelijk dat er wetten ontstaan tegen dierenmishandeling. maar dat je tegelijkertijd niks kan doen aan deze toestanden?''. Het staat in de wet dat dieren niet mishandeld mogen worden tenzij het met een redelijk doel gebeurd en dat redelijke doel vinden ze al heel gauw, laat Hans weten.

Meer foto's van deel 1 van de academie zijn hier te vinden.


Foto 4
Foto 7

0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.