Prem radhakishun in Utopia vanwege het debat ~ Utopia Gekte

10/01/2015

Prem radhakishun in Utopia vanwege het debat

Het is geen wedstrijd

Om vijf voor acht kwam Prem Radhakishun Utopia binnen lopen. De bewoners zitten dan al bijna een uur te wachten aangezien Prem om zeven uur al in Utopia zou zijn. ''Hoi ik ben Prem'', stelt hij zich aan Nicole voor, om zich daarna direct te verontschuldigen voor het te laat zijn. Hij haat te laat komen maar stond in de file. Niks aan te doen dus. Nicole gaat iets te drinken voor hem regelen en dan kunnen ze daarna direct aan de slag gaan. Voordat ze gaan beginnen laat Prem nog even weten dat het geen wedstrijd is. Tijdens een debat leer je elkaar beter kennen. De meeste debatten heeft Prem dan ook met zijn vrienden. ''Je leert iets over de ander''. Zo denk je misschien wel hetzelfde maar kom je tot andere conclusies. Door een debat leer je iemand beter begrijpen. ''Je leert elkaar gewoon beter kennen''. Als iemand er naar vraagt laat Prem weten nooit spijt te hebben van zijn uitspraken. Vervolgens onderbouwt hij ook waarom. Dit doet hij met een heel verhaal.

Prem en Nicole zullen samen het debat leiden. ''We gaan vanavond lekker in discussie'', laat Nicole weten. Ze vindt het leuk dat iedereen er de laatste dagen mee bezig is geweest en zich er in heeft verdiept. Het is de bedoeling dat de Utopianen zeggen wat ze denken, maar elkaar wel uit laten praten. Prem laat weten dat het ook handig kan zijn om pen en papier er bij te pakken. Dan kan je dingen beter onthouden. Ook moeten ze eerst het argument van de ander benoemen voor ze een tegen argument geven. Zo kunnen ze laten zien dat ze geluisterd hebben en zal de ander ook beter naar jou luisteren. De eerste stelling waar de bewoners over in discussie gaan komt van Benjamin. ''Iedere samenleving moet een leider hebben dus ook Utopia''. Bjorn is het er niet mee eens. Ze moeten wel leiding hebben, maar geen leider. Er is altijd leiding nodig, maar een leider is niet noodzakelijk is zijn onderbouwing. Mark daarentegen denkt dat er wel een leider moet zijn. Maar dat die wel moet open staan voor wat de groep zegt. ''Drie kapiteins op een schip dan kom je er niet uit''. Daarom moet er volgens Mark dus één zijn. In Cees opzicht is leiderschap nodig. Bijvoorbeeld bij het centraal. Iemand moet de opening doen. En tijdens het proces ook de leiding nemen. Zoals iemand aansporen om rechtop te gaan zitten. ''Dat zou een heleboel discussies kunnen voorkomen''. En volgens Cees zorgt het ook voor meer duidelijkheid. Cees, Gina en Ivan zijn allemaal van mening dat er een leider en leiding moet zijn. Maar Gina laat uiteindelijk weten dat maar in sommige gevallen zo te vinden. Wim vind juist niet dat er een leider moet zijn want ''iedereen is hier om zijn eigen doel na te streven'''.

Natuurlijk zijn er meer stellingen langs gekomen deze avond. Zo was er ook een stelling over het vluchtelingen probleem. ''Wij zitten straks alleen maar met die t*ring zooi. Er moet een oplossing komen, maar niet hier'', laat Rolf weten. Waarna Ivan vrij fel reageert en laat weten het heel bekrompen van Rolf te vinden dat hij zo'n heftige mening durft te hebben na het lezen van één artikel. Bjorn zegt het ermee eens te zijn dat ze er iets aan moeten doen, maar het feit dat er allemaal rotzooi ontstaat moeten ze zichzelf wel de vraag stellen tot hoever ze de vluchtelingen hier gaan houden. ''Mits mensen zich aan de regels kunnen houden die wij hier in Nederland hanteren kunnen wij ze onderdak en opvang bieden''. Maar zijn ze niet in staat normen en waarden van hier te kunnen opvolgen en te kunnen handhaven dan is Bjorn van mening dat ze terug moeten naar het land waar ze vandaan komen of ... Ja toen ging het iets te snel voor ons om alles mee te typen. Rob is ook van mening dat ze die mensen een veilig plekje moeten bieden, maar dat ze wel goed na moeten denken hoe.

Ook is er een stelling waarbij gezegd wordt dat rokers die longkanker krijgen zelf hun behandeling of ziektekosten moeten betalen. Waar de meningen natuurlijk ook weer over verdeeld zijn. En de stelling: ''discriminatie zal er altijd zijn. Het aanpakken ervan is water naar de zee dragen''. Rowena vindt dat discriminatie sowieso aangepakt moet worden. ''Anders laat je het maar gewoon vieren, je mag er toch wat van zeggen''. Als Nicole haar mening over deze stelling geeft krijgen we een korte stream storing waardoor we het een en ander missen. En zodra we weer beeld hebben herhaalt Prem dat iemand gezegd heeft dat je het juist wel moet aanpakken omdat het ogen opent. Bjorn en Cees vinden dat je het niet aan moet pakken. Maar uiteindelijk besluiten ze dat je het bij uitsluiting wel moet aanpakken. Dus als mensen echt mensen gaan uitsluiten. Na afloop van het debat vraagt Prem of mensen van te voren een negatieve mening over hem hadden en of dat nu is veranderd. En wat blijkt sommigen hadden inderdaad een mening over Prem maar laten weten dat die inderdaad veranderd is. Volgens Bas is Prem nu sympathiek en op tv totaal niet. Ook Rowena dacht er zo over. ''Op tv kom je hard over'', en in Utopia heeft Rowena het tegenovergestelde gezien. Nicole rekent nog even snel met Prem af door hem de afgesproken 200 euro en een fles bruine Rum te geven. Daarna wordt er nog een groepsfoto gemaakt en vervolgens weer afscheid genomen. Zodra Nicole terug loopt naar de loods laat ze weten dat ze het echt ''kicken'' vond. ''Echt de sh*t''.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.