Een huiskamergesprek over borstkanker ~ Utopia Gekte

10/23/2015

Een huiskamergesprek over borstkanker

Terugblik op gisteravond

Goedemorgen op dag 661 van het Utopia avontuur. We blikken eerst nog even terug op gisteravond aangezien er nog een hoop gebeurd is waar we nog niet over geschreven hebben. Om kwart voor acht kwam er een klein groepje mensen het terrein op voor het huiskamergesprek over borstkanker. Het zijn drie sterke dames die borstkanker hebben (gehad) en er over komen vertellen in Utopia. Ook hebben ze allemaal een vriend of vriendin meegenomen. De banken zijn dus goed gevuld zodra alle Utopianen zich ook op de bank verzameld hebben. Alle drie de dames vertellen hun eigen verhaal. Dame één was naar de huisarts gegaan en kreeg toen vrij snel de diagnose, maar het kon ook genetisch bepaald zijn. Zij heeft er voor gekozen om beide borsten direct te laten amputeren. Er waren geen uitzaaiingen en ze wilde graag op save spelen. Nu is het weer een beetje achter de rug en kan ze positief vooruit kijken en alles weer oppakken. Wel heeft ze nog steeds geen baan. Heel kort even, maar toen kreeg ze het bericht dat vanwege haar ziekte verleden de werkgever het niet aan durfde. Deze dame had ''triple negatief''. Ze voelde het en zag het zitten van de een op de andere dag. Als de bewoners haar vragen of ze nog contact heeft met iedereen laat ze weten dat je van sommige mensen niks meer hoort, maar dat neemt ze die mensen niet kwalijk. Ze willen wel wat doen, maar kunnen niks doen. Ze heeft ook een botscan moeten ondergaan omdat ze bang waren voor uitzaaiingen en bij elk pijntje denkt ze oeh er zit weer iets. Ze wordt er eigenlijk elke dag nog mee geconfronteerd. Haar haren zijn nog kort ''en ik heb twee ballonnen''.

Vervolgens komt de tweede dame Manon aan het woord. Zij is 28 en heeft voor de tweede keer borstkanker. Ze zit er nog volop in. Ze had haar borst laten amputeren, heeft zes chemo's gehad. Dacht toen dat het opgelost was, maar nu is het dus weer terug. In plaats van zes chemo's krijgt ze er nu zestien. Een veel langer traject. Weer heeft ze haar borst laten amputeren. Ook zij heeft ''triple negatief''. De eerste keer had ze één tumor, nu heeft ze er twee. In november heeft ze nog een mammografie gehad en daar was toen niks op te zien. In mei had ze opeens twee tumoren. Ze heeft nog geen reconstructie, maar heeft wel nog een kinderwens. Het zit trouwens echt in haar familie. Haar oma is overleden aan borstkanker en haar moeder is maar 50 geworden. Allemaal zijn ze gen drager. Manon krijgt Dexamethason tegen de bijwerkingen. Morgen word ze wakker met een rood hoofd en bolle ogen. Zaterdag is het gebeurd en zondag gaat het weer iets beter. Ze moet nu nog 7 chemo's en krijgt wekelijkse kuren. Het is heel zwaar want ze heeft weinig tijd voor bijkomen. Op dit moment zit ze nog in de ziektewet en heeft ze geen werk.

De derde dame kreeg in 2010 te horen dat haar vader borstkanker had. Mannen kunnen dat namelijk ook krijgen. Hij heeft toen zijn dochters laten testen om te kijken of het genetisch was en zij het ook konden krijgen, maar dat was niet zo. Ze heeft een mammografie laten doen voor de zekerheid en die was goedgekeurd. Ze was opgelucht. Een half jaar later kreeg ze heel erg pijn aan haar borst. Ze dacht altijd dat een tumor geen pijn deed, maar zij voelde aan haar borst een hele harde schijf, pijn en een klein knobbeltje bij de tepel. Toen dacht ze dit is niet goed. Ze dacht er op tijd bij te zijn want de mammografie was goed. De huisarts dacht toen dat het om een kiester ging en zei maak je geen zorgen. Ze is niet erfelijk belast, is jong moeder en de mammografie was goed. Ze had net een nieuwe baan en toen voelde ze nog die knobbel zitten en ook één in haar oksel. Ze is toen naar de dokter gegaan en bleek toch borstkanker te hebben. Twee tumoren van een centimeter en ook eentje waarvan ze de maten niet eens weten. Iets van vijf bij acht/tien centimeter. ''Mijn halve borst was een tumor''. Ze heeft toen direct allerlei onderzoeken gedaan en bleek ook al uitzaaiingen te hebben in haar oksel, ook nog drie tumoren in haar lymfeklieren. Ze kreeg goed nieuws dat het niet verder uitgezaaid was, maar het was wel alsnog ernstig. Ze moest meteen aan de chemo. Na twee weken lag ze al aan de chemo. Twee weken daarna was haar lange blonde haar er af. Dat was haar trots en vrouwelijkheid en ze vond het heel erg dat ze dat kwijt was. Wel heeft ze een mooie blonde pruik gehad. Mensen konden niet echt zien dat ze ziek was. Ze heeft zes chemo kuren gehad en is drie keer opgenomen omdat ze infecties kreeg die onverklaarbaar waren. Ze kreeg eerst een chemo kuur en toen was er nog niks weg gehaald. Ze was klaar met de chemo en een paar weken later werd ze geopereerd en heeft ze haar borst laten amputeren en haar lymfeklieren, eierstokken, eileider, alles weg laten halen. Ze bleek toch wel genetisch belast en is nog bestraalt en aan een hormoonkuur begonnen. Inmiddels heeft ze nieuwe borsten. Door middel van de rugspier zijn er nieuwe borsten gemaakt en in beide borsten zitten siliconen. Het gaat nu erg goed met haar. Maar ze dronk niet, ze rookte niet, ze was niet dik. Het is dus altijd belangrijk om je borsten te controleren.

Bjorn bedankt de dames dat ze langs gekomen zijn en dat ze hun verhaal hier hebben willen delen. Hij vind de dames heel sterk. Hoe ze in het leven staan en er mee omgaan. Hij wil ze het beste wensen en wil nog snel een groepsfoto maken. Uiteindelijk klinkt er ook nog een luid applaus voor de dames.


0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.