De bewoners krijgen een EHBO cursus ~ Utopia Gekte

10/24/2015

De bewoners krijgen een EHBO cursus

Een lange cursus

De ochtend van dag 662 is inmiddels al weer voorbij en de reden dat we nu pas met een blog komen is omdat de bewoners deze ochtend een lange EHBO cursus hebben gehad die zojuist pas is afgelopen. Voordat de cursus van start ging zijn er ook nog wel wat dingen gebeurd, maar dat is niet zoveel. Zo haalde Mark om acht uur wat eieren bij het kippenhok. Was Rowena om tien over acht al aan het vegen en zijn Ivan en Naomi deze ochtend samen naar de koeien geweest. Waarschijnlijk vanwege de EHBO cursus zijn vele bewoners ook al vroeg wakker. Zo zien we Cees, Gina, Benjamin, Naomi, Mark, Rowena, Bas en Armanda om negen uur al rond lopen. Niet veel later komen steeds meer bewoners hun bed uit en om half tien laat Gabriëlle vrolijk weten dat er al 87 Glossy's verkocht zijn. Weer een half uur later om tien uur zijn de mensen in Utopia die de bewoners een EHBO cursus komen geven. Dit is nog een tegenprestatie omdat Naomi een lange tijd terug foto's heeft gemaakt voor de dame haar website. 

Het begin van de les hebben wij helaas gemist, maar de les duurt goed lang dus kunnen we gelukkig ook nog een heel stuk mee krijgen. De EHBO'er legt precies uit hoe de bewoners alles zouden moeten doen. Eerst kijk je bijvoorbeeld of de omgeving veilig is en daarna ga je op twee knieën naast het slachtoffer zitten. Je spreekt de persoon aan met een korte vraag bij alle twee de oren. Daarna zet je je handen op het uiteinde van beide schouders en druk je het slachtoffer rustig naar de grond. Dat is een goede manier om te constateren of iemand bewusteloos is. Vervolgens til je de onderkaak op door middel van een kin lift. Je legt verticaal twee vingers op de onderkaak en tilt het een stukje omhoog. Het hoofd kantel je lichtjes. Vervolgens kijk, luister en voel je tien seconden of er een ademhaling te constateren is. De dame heeft tijdens de uitleg een man bij zich die voor slachtoffer speelt en de bewoners mogen op elkaar oefenen. Rowena en Cees hebben samen de grootste lol. Rowena kan niet echt serieus blijven op het moment dat ze slachtoffer moet spelen. Ook Ivan en Armanda zijn een tweetal en Armanda maakt er uiteindelijk ook maar een grap bij. ''Je leeft nog. Niet aanstellen'', laat ze weten als ze zijn ademhaling constateert.

Als de bewoners klaar zijn met oefenen vertelt de dame verder. Als je geconstateerd hebt dat de ademhaling goed is wil je die natuurlijk goed houden, maar zodra je de kin lift loslaat zakt ook de tong weer terug. Bij een bewusteloos slachtoffer maken ze gebruik van een ambulance. Je wil er altijd professionele hulp bij hebben. Als je alleen bent leg je eerst de persoon in de stabiele zijligging. Maar stel iemand heeft letsel aan de wervels, leg je diegene dan alsnog in de stabiele zijligging. Nicole zegt van wel. Ademhaling staat voorop en als iemand stikt heb je niks aan die wervels, maar officieel laat je zo'n persoon gewoon liggen. Je gaat er naast zitten en doet met één hand de chin lift om vervolgens met je andere hand de ambulance te bellen. Hoe werkt de stabiele zijligging. De arm waar je het dichtst bij zit leg je haaks op het lichaam. De arm die het verst van je af is breng je langs het gezicht van het slachtoffer naar de wang. Vervolgens zet je het achterste been met een knik omhoog en trek je het slachtoffer naar je toe. Als het slachtoffer dan op zijn zei ligt leg je het been in een haakse hoek en ook het hoofd stel je nog wat bij zodat de luchtweg vrij is. Als iemand een bril heeft doe je die van tevoren af en leg je die in de hand van het slachtoffer. Dan weten de hulpdiensten dat de bril bij het slachtoffer hoort en gaat niemand er op staan. Als dat allemaal gebeurd is kan je de hulpdiensten bellen.

Niet iedereen is heel de tijd bij de EHBO cursus, Mark en Gina zien we namelijk samen in het Cordwood huis zitten. Binnen vertelt de dame ondertussen verder. Er is een reden waarom je het been in een haakse hoek legt. Anders heeft het slachtoffer de neiging om verder te rollen naar zijn buik en door het been in een haakse hoek te leggen blijft het bovenlichaam recht. Maar stel je doet een ademhaling controle en je hoort, voelt en ziet niks. Dan ga je als eerste om hulp bellen, vertel je waar je bent en dat je een bewusteloos slachtoffer hebt die niet ademt. Dat kan je makkelijk zeggen door. ''Ik start nu de reanimatie'', dan is het voor beide partijen duidelijk. Als er iemand anders is die kan bellen moet je daar vooral gebruik van maken want dan kan jij alvast met de reanimatie starten. Reanimeren doe je door middel van borst compressie. Je zet je handen midden op het borstbeen. Je gaat tegen de bovenarm van het slachtoffer zitten, dan zit je namelijk ongeveer op de goede hoogte. Je strekt je arm uit en plaatst de hiel van je hand op het borstbeen en je andere hand plaats je daar overheen. Je slaat je vingers in elkaar, gaat met je schouders boven je armen zitten en begint vervolgens met reanimeren. Je drukt 30x en daarna moet je 2x beademen. Dat beademen doe je weer door middel van de kinlift en het dichtknijpen van de neus. Vervolgens zet je je mond volledig over de mond van het slachtoffer en blaas je twee keer rustig in de mond van het slachtoffer. Zo ga je door tot het slachtoffer zelf weer begint te ademen of tot het ambulance personeel ter plaatse is en het over neemt. Dus 30x drukken op het borstbeen, daarna 2x beademen en dat continu herhalen.

Sommige mensen dragen een niet reanimeren penning. Dan hoef je niet te reanimeren, maar moet je het wel alsnog melden. De EHBO'er heeft een aantal oefenpoppen meegenomen zodat de bewoners ook dit kunnen oefenen. Nicole laat weten dat er inmiddels wel veel veranderd is. Mocht een slachtoffer een kunstgebit hebben dan laat je het zitten zolang het goed op zijn plek zit. Is het kunstgebit gebroken dat moet je het er eerst uithalen. Ook bij de pop demonstreert de dame hoe je moet reanimeren. Je drukt met een diepte van 5/6 cm en de beweging moet vanuit je armen komen. Je ellebogen moet je dus goed strak houden. Als Bas het probeert doet hij het eerst vrij serieus om vervolgens met een grap te eindigen. Bas lijkt wel te weten hoe het moet, maar kan op dit moment niet serieus blijven.

Ook over een AED machine krijgen de bewoners nog wat uitleg. Als je zo'n machine nodig hebt pak je de elektrodes uit, ontbloot je de borst van het slachtoffer. Alles moet uit. Bij een vrouw moet je dus ook de bh doorknippen. Daarna plak je de elektrodes op het slachtoffer. Meestal zit er ook een wegwerp scheermesje bij. Sommige mannen zijn heel behaard en dan maakt het apparaat niet goed contact. Is dat het geval dan moet je dus eerst het overtollige haar weghalen en daarna het apparaat pas aansluiten. Het apparaat is automatisch en gaat dus zelf kijken wat hij vind in het hart. Als het nodig is zorgt het apparaat dat er een schok voorbereid word en dat die schok toegediend word. Zo'n AED is erg duur en kost tussen de 900 en 3000 euro. Maar op veel plekken hebben ze wel zo'n apparaat. Vind je een slachtoffer bij het zwembad dan kan je de AED ook gewoon gebruiken. Alleen moet je dan zorgen dat de plekken waar je de AED aansluit droog zijn. Je plaatst de plakkers onder het rechter sleutelbeen en links aan de zijkant. Maar daar staan voorbeeldjes van op de plakkers.

Kinderen reanimeer je met één hand, maar dat hangt ook van de leeftijd af. Voor de rest blijft alles wel hetzelfde maar bij het reanimeren plaats je één hand op het voorhoofd en de andere druk je op het borstkasje. Ook bij een kind is het 30 keer drukken en daarna 2x beademen. Bij een baby gaat het nog iets anders. Een baby reanimeer je met twee vingers en je mond doe je over de mond en de neus van de baby. Bij alle slachtoffers reanimeer je op de grond, maar bij baby's bij voorkeur op een tafel of commode. De rest van het protocol is ook bij een baby gelijk, je doet 30x drukken en 2x beademen, maar je doet het natuurlijk voorzichtiger dan bij een groot persoon. Bij een baby mag je het hoofd ook niet kantelen. Alles moet in een neutrale lijn blijven. Bij een baby doe je dus je mond over de mond en het neusje en geef je borstcompressie met twee vingers recht op de borstkas. In de mond en neus doe je twee kleine pufjes lucht. 30 om twee blijft hetzelfde. Ivan is de enige die het wil proberen. De rest lijkt het te heftig te vinden.

Vervolgens is om 12:22 de EHBO les weer voorbij. Er klinkt een applaus en de dame heeft certificaten voor de bewoners mee. Ook voor Mark en Gina die niet de hele tijd aanwezig waren.


0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.