Armanda leert bewoners en kijkers meer over de expositie ''Het vergeten dier'' ~ Utopia Gekte

10/13/2015

Armanda leert bewoners en kijkers meer over de expositie ''Het vergeten dier''

Varkens worden gemarteld en vergast

Armanda heeft een aantal dagen geleden de expositie ''Het vergeten dier'' naar Utopia gehaald. Vandaag krijgen de bewoners en wij kijkers een rondleiding van Armanda langs een aantal van deze foto's. Ook zal Armanda er wat extra informatie over vertellen. Als we het goed begrepen hebben kwam Gina met het idee om nog even wat extra aandacht er aan te geven. Om kwart voor drie neemt Armanda alle bewoners mee naar buiten. Ze gaan maar een paar foto's van de hele expositie langs. Armanda begint bij een foto van een kalfje. ''Voor melk moet een koe elk jaar een kalfje krijgen. Melk koeien krijgen elk jaar een kalfje en zijn na 4 a 5 jaar helemaal op en gaan dan naar de slacht. Het is een topsport om constant melk te geven''. De kalfjes die geboren worden worden vetgemest en geslacht of worden zelf ook een melk koe.

Vervolgens vertelt Armanda kort over toen ze zelf vegetariër werd. Toen ze vegetariër werd ging ze heel veel kaas eten. Ironisch want als ze de volgende foto zien is het toch niet meer zo genieten van een salade met geitenkaas. Ze leest een stukje tekst voor van het bord en het gaat voor ons iets te snel om alles mee te typen. Het komt er op neer dat wilde geiten in berg gebieden leven waar veel geklommen kan worden. Geiten zijn nieuwsgierig en onderzoekend. Op de foto is een geitenstal te zien met geen enkele klimmogelijkheid. De geiten kunnen niet naar buiten en krijgen geeneens daglicht met zich mee. Voor de foto zijn de deuren open gezet en op de foto schijnt dus te zien te zijn dat alle geitjes verwachtingsvol naar buiten kijken. 

De volgende foto die ze bekijken is van wat een mens aan dieren eet in zijn hele leven. Volgens Armanda is veganisme erg in opkomst en hebben ze berekend op basis van dit en de verenigde naties de voedsel FAO dat er in 2014 vierhonderd miljoen dierenlevens zijn gespaard door vegetariërs en veganisten. Op de foto is te zien dat een mens in een heel leven zo'n 5 koeien eet. Sommigen vinden dat weinig, maar Naomi beseft zich wel hoeveel dat is. Ook kan het natuurlijk verschillen per persoon. Als je elke dag biefstuk eet is het een stuk meer natuurlijk. Het varieert dus, maar kip word massaal door iedereen gegeten. Je eet dus heel veel kippen in je leven. Ook komen ze langs een foto van een jong kalkoentje. Het schijnt dat volwassen kalkoenen in bomen slapen. Armanda is dus erg benieuwd of Kareltje dat ook gaat doen.

Vervolgens komen ze bij een foto van varkens terecht. Armanda weet te vertellen dat varkens in grote groepen in een ruimte naar beneden in een kelder getakeld worden waar ze vervolgens worden vergast. ''Best wel luguber''', vind Armanda. Ook is het best wel een menselijke foto, de uitdrukking van het varken. Varkens lijken genetisch erg op mensen. Je kan zelfs hartkleppen krijgen van een varken. Qua intelligentie zijn varkens vergelijkbaar met kinderen van vijf. Ze kunnen spelletjes doen en oplossen. Ivan vraagt waarom de varkens worden vergast. ''Efficiënt, snel en veel tegelijk''. En het word toegestaan deze methode. ''Dus eigenlijk eten we vergast vlees'', concludeert Bas.

Ook een foto van een vis in een groot vangnet wordt niet overgeslagen. ''Vissen zijn ook hele gevoelige wezens. Ze hebben overal zenuwen lopen en zijn misschien dus nog wel gevoeliger dan wij''. Ze moeten de vissen niet vergeten. Vissen stikken gewoon terwijl ze vast zitten in een overvol net. Vissen hebben een eigen karakter weet Armanda te vertellen en de visnetten zijn gigantische. Volgens Armanda schijnen er iets van 19 Boeing vliegtuigen in zo'n boot/visnet te passen. De volgende foto is van een konijntje dat nog leeft. Achter het konijntje hangen er allemaal dode konijnen waar dat levende konijn straks ook bij komt te hangen. ''Wat zouden jullie doen als je hierbij was?'', vraagt Armanda. Rowena zou huilen en Gabriëlle zou het konijntje weghalen. Armanda vertelt dat de fotografe van deze foto zondag langs komt in Utopia. Ze vertelt dan hoe het is om hier bij te zijn. Ze wil iets naar buiten brengen, maar dat is heel zwaar want je mag niet ingrijpen, kan niet ingrijpen. Zondag zal deze fotografe haar verhaal doen in Utopia en jij kan daar bij zijn. Toegangskaartjes zijn voor 5 euro te koop via de webshop.

Na deze foto komen ze weer bij een foto van varkens terecht. ''De zeugen moeten biggetjes produceren. Ze worden met het gezicht tegen de muur gezet tussen twee stangen in. Met felle lampen en soms harde muziek. Daar worden ze erg gestrest van. Een dag of dagen lang''. Armanda dacht toen ze dat hoorde ''what the fuck dat is net Guantanamo Bay. Martel praktijken''. Armanda wist niet of het echt was tot ze deze foto zag. Door deze praktijken worden de zeugen extra vruchtbaar en daarna worden ze kunstmatig geïnsemineerd. Vrouwtjes zien nooit mannetje en mannetjes zien nooit vrouwtjes. ''Mannetjes worden afgetrokken en dan word het bij de dames geïnsemineerd. Belachelijk'', vind Armanda. Nicole vind het raar dat ze het afkeuren als iemand dat met een paard in een weiland doet, maar dat ze dit wel goedkeuren.

Op de laatste foto die ze bekijken zijn scharrelkippen te zien. ''Alsof we met zijn vijftienen in het Cordwood huis zitten. Lekker knus, maar niet langer dan vijftien minuten''. Armanda vertelt dat er ook een boer rondloopt die soms een dode kip er tussenuit haalt. ''Nog zieliger dan legbatterij'', vind Nicole. Ook benadrukt Armanda dat dit de vrouwtjes kippen zijn. De broertjes/mannetjes zijn een soort bij producten. ''Dus als je als haantje word geboren dan word je eigenlijk al versnipperd of vergast op of na de eerste dag''.

Na deze rondleiding en extra informatie laat Ivan weten dat het er eigenlijk op neer komt dat je je vlees dus niet uit de supermarkt moet kopen maar bij de boeren. Maar beter zou het natuurlijk nog zijn als mensen vegetarisch of zoals Armanda veganistisch worden.

We zijn best wel benieuwd wat jullie van de foto's en deze extra informatie vinden? Heeft dit jullie aan het denken gezet en denk je er nu over na om minder vlees of helemaal geen vlees meer te gaan eten? Laat het ons weten in de reacties.2 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.