Ivan begint over de boot vluchtelingen ~ Utopia Gekte

9/15/2015

Ivan begint over de boot vluchtelingen

Met twintig mensen op een rubberen boot

Aan het eind van het centraal kwam ook Ivan nog aan het woord. Ivan laat weten dat voor hun het jaar snel gaat. Vroeger leek de tijd veel langer te duren, en nu gaat alles zo snel. ''Op het moment dat je je druk moet maken om veiligheid, je leven. Of je geliefden het wel of niet overleven. Of je die naast je kan hebben. Dat de tijd dan niet snel genoeg kan gaan''. Hij heeft een brok in zijn keel, en de tranen staan in zijn ogen. ''De krantenkoppen van afgelopen tijden, die uh. Wordt je niet echt blij van. Vooral niet als je ziet hoeveel mensen bereid zijn om te gaan. Om hun eigen leven en dat van hun gezin te redden en sparen''. Ivan leest veel over Lesbos. Hij wist niet eens waar dat was, en heeft het opgezocht. ''Als je ziet wat voor groot stuk het van Turkije naar een klein eilandje in Griekenland is. En mensen bereid zijn om met zijn twintigen op een rubberenboot te gaan zitten, om een flinke afstand met een rubberboot over te steken, omdat je leven niet veilig is. En je hebt dat allemaal er voor over om te doen. Dan denk je dat je er bent. Als je het haalt staat je nog heel wat te wachten. Ben je er nog lang niet. Je kijkt naar artikels, krantenkoppen. [...] Dan wil je je hoofd in het zand steken''.

''Dat zie je vaak gebeuren. Die ene keer dat we een baby zien die voorover gebogen is. [...] Dan worden we opeens wakker, dat kan niet! Maar dagelijks zijn er honderden mensen die zo aanspoelen. Gezinnen, kinderen, baby's. En die ene foto dan opeens worden we wakker. Dan word het werkelijkheid voor ons. Wij vanuit hier kunnen niet fysiek bijdragen, maar er zijn mensen die zich er wel voor inzetten. Sommigen zijn al bezig''. Ivan vertelt dat Alex en Tijmen een reis maken naar Lesbos om daar mensen te helpen. Ivan heeft Alex en Tijmen uitgenodigd, zodat ze in Utopia uit kunnen leggen wat hun beweegreden is. Alex en Tijmen zijn ''jonge jongens, mannen met een gezin'', en hun hebben dus besloten om daar iets te gaan doen, boot vluchtelingen helpen. Als het goed is komen ze deze of volgende week langs om te kijken wat de Utopianen kunnen doen.

Nicole laat weten dat iedereen evenveel recht moet hebben op veiligheid. En dat die mensen dus hulp moeten krijgen. ''Als je echt iets wil bijdragen bij de wereld, gewoon je ogen openen en er iets mee doen''. Ivan laat weten dat hij niet eens uit Utopia weg wil. Want waar maken ze zich hier druk om. Dat zijn alleen maar kleine onzin dingen, buiten heb je veel meer zorgen.


1 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.