Hoe kunnen wij vluchtelingen helpen? ~ Utopia Gekte

9/02/2015

Hoe kunnen wij vluchtelingen helpen?

Er is geen oplossing?

Dit bericht gaat een keer niet alleen maar over Utopia. Deze keer wil ik graag een enorm maatschappelijk probleem onder de aandacht brengen. Het gaat om een probleem waar we al heel veel mee worden geconfronteerd in het nieuws. De hele dag door. Elke dag weer. Een probleem waar Utopia bewoner Ivan zich aan het begin van Utopia nog regelmatig voor in heeft gezet. We hebben het hier dan ook over vluchtelingen. Steeds meer dringt tot ons door dat het een schrijnende situatie is waar niemand een oplossing voor lijkt te hebben. De meningen onder de bevolking zijn ernstig verdeeld. De een denkt dat het 'eigen volk' eerst geholpen moet worden, want er is hier armoede genoeg. De ander is van mening dat we het zo slecht nog niet hebben in Nederland en niet vluchtend in een bootje de grenzen over moeten, met gevaar voor eigen leven en dat van je kinderen.

Utopia Gekte begrijpt en respecteert die verschillen. Toch willen wij, met de hoeveelheid mensen in Nederland en ver daarbuiten die wij dagelijks bereiken, eenmalig(?) extra aandacht schenken aan een onderwerp als dit. Al is het maar om één iemand te inspireren om in actie te komen. De laatste maanden ontstaan er steeds meer initiatieven in Nederland met als doel vluchtelingen te helpen. Enkele opvallende initiatieven of gebeurtenissen zetten wij graag nog eens extra in de spotlight.

Dat er een probleem is ziet iedereen. Alleen een oplossing lijkt nog ver weg te zijn. En zolang er geen constructieve oplossing voor de toenemende toestroom aan vluchtelingen is kan je een paar dingen doen. Je zou het kunnen negeren dat er al meer dan 200.000 vluchtelingen zijn gered in 2015 van volgepropte bootjes op zee zonder voorzieningen. En dat er al meer dan 2500 vluchtelingen zijn verdronken in 2015. Waaronder dit jongetje dat vandaag volop in het nieuws kwam. Je zou je kunnen verplaatsen in de vluchteling. ''Wat als ik dit was'', vroeg Eva Siebelink zich af. Inmiddels heeft haar bericht op Facebook al meer dan 66.000 likes mogen ontvangen. Je zou mee kunnen doen aan burger initiatieven zoals in Apeldoorn. Via dit formulier kan je je aanmelden als gastgezin. Op die manier kan je vluchtelingen opvangen en helpen door in contact met ze te komen. Een kopje koffie te drinken. Of door ze een warme maaltijd aan te bieden. Of door gewoon naar ze te luisteren en ze te begrijpen en steunen waar je kan. Er is heel veel wat je wel of niet zou kunnen doen. Uiteindelijk is het aan jou om zoiets te overwegen. Wij weten ook niet wat de oplossing is, of wat we wel en niet kunnen doen. Er aandacht aan besteden kan een ander al inspireren. En dankzij die inspiratie worden er wellicht levens gered of veranderd. Al is het maar het delen van dit artikel op social media. Met zijn allen bereiken we veel meer dan alleen. Zoveel mensen, zoveel meningen, zoveel problemen. Utopia bestaat niet, maar je kan er wel naar streven.

Op zoek naar nog meer inspiratie en tips over hoe jij vluchtelingen zou kunnen helpen? Lees dit uitgebreide artikel dan eens op hln.be. Ook deze pagina kan jou wellicht inspireren.Tekst door Jentl.
Eigenaresse van de pagina Woordkunsten.

1 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.