Cees gaat het gesprek aan met Ivan ~ Utopia Gekte

9/08/2015

Cees gaat het gesprek aan met Ivan

Een goed gesprek

Cees en Ivan hebben een paar dagen geleden een knallende ruzie gehad. Ivan noemde Cees een laf smerig oud mannetje, en later stapte Cees op Ivan af om wat nare opmerkingen terug te maken, en Ivan te vertellen dat hij 24 uur de tijd krijgt om zijn excuses aan te bieden. We zijn nu een aantal dagen verder, en Ivan heeft nog steeds geen excuses gemaakt. Cees heeft dus besloten om zelf maar op Ivan af te stappen. Deze ochtend vroeg zien we ze samen in de lounge achter de loods zitten. Cees begint het gesprek en laat weten dat hij dit gesprek met Ivan wilde vanwege twee redenen. Reden één is om wat Ivan gezegd heeft. En reden twee is dat Ivan gezegd heeft ''kom naar me toe als er iets speelt''. Cees besluit om met het tweede te beginnen. Gister stond Ivan op de schoonmaaklijst om de douches/toiletten te doen. Maar dat is niet gedaan. En niet alleen Ivan heeft zijn taak niet gedaan. Ook de melk is weer weggegooid. Alleen Naomi heeft één pannetje gekookt, ''de rest hoppa, taak niet gedaan''. Volgens Cees zijn eergisteren en de dag daarvoor ook de taken niet gedaan. Cees heeft toch behoefte om er iets over te gaan zeggen in het centraal. ''Het ging een tijdje goed, maar het verwaterd weer''. Cees benadrukt dat het dus voor iedereen geld, en niet alleen voor Ivan.

En dan het andere punt. Een zwaar punt. ''Je hebt me flink beledigd. Diep in het hart geraakt. De dingen die je gezegd hebt verdienen niet de schoonheidsprijs. Anderzijds zie ik dat jij ontzettend worstelt'', laat Cees weten. Misschien is het Ivan zijn trots, of zijn achtergrond. Op de een of andere manier heeft Ivan moeite.... ''Het ging een tijd goed'', laat Cees weten, maar volgens Cees vreet Ivan ook veel dingen op, en dan ineens verliest Ivan dan toch weer zijn emotie die het wint van zijn ratio. ''En die emotie klapt dan een aantal keren weer gigantisch. Zijn een paar voorbeelden van naar meerdere mensen toe waaronder ik. Ik weet zeker, voel ik ook wel. Dat je er diep in je hoofd en in je hart spijt van hebt. Shit dat heb ik toch weer gedaan. Hoe moet ik hier verder mee''. Cees ziet ook wel dat Ivan mensen helpt. Dat weten ze allemaal. Cees vertelt over een uitspraak van Bram Moszkowicz(?) ''De daad en het gedrag keur ik af, maar de mens er achter blijft nog bestaan''. Zo denkt Cees er op dit moment ook over. Cees weet dat Ivan diep in zijn hart ook wel weet dat de dingen die hij gezegd heeft echt niet kunnen. ''Zoiets zeg je niet, dat gaat heel ver''. Ivan is het daar mee eens. ''Dat klopt''. En Cees ziet ook dat Ivan worstelt met naar hem toe komen. ''Ik moet naar hem toe, maar op de een of andere manier wint toch je trots of je ego, om die stap niet te zetten''. Cees dacht: ''Ik kan wachten, maar laat ik dan de wijste zijn om te laten weten behoefte te hebben om het uit te praten''. Zo loopt Ivan wel met een knipoog langs Cees heen. ''Dat straalt iets goed uit, maar het blijft hangen''. Cees wilde het gewoon even kwijt, en ziet ook wel dat Ivan het moeilijk heeft, en worstelt met dingen. Misschien is dat wel waarom hij de stap niet genomen heeft. 

Ivan zegt dat Cees gelijk heeft, hij ziet het goed. Ivan kropt inderdaad dingen op. En dan die uitbarsting. Ivan is er inderdaad niet trots op. Ivan probeert echt meer rationeel te denken, dan met emoties. Maar als hij dan aangeeft ''nu even niet, we hebben het er straks over''. En iemand blijft er over doorgaan. Dan kan Ivan niks anders dan dat zijn emotie er uit komt. Dan kan hij niks goeds zeggen. Ivan weet dan dat hij beter zijn mond kan houden. Want dan komt er niks goeds uit hetgeen wat hij zegt. En de dingen die Ivan gezegd heeft zijn ook niet goed. Ivan ziet zichzelf en Cees als de twee hardst werkenden. Het is volgens hem niet verstandig als ze in de clinch liggen met elkaar. Ivan wilde Cees ook even apart nemen, ''maar op de een of andere manier komt er steeds iets tussen, waardoor het niet lukt''. Ivan weet niet of dat bewust of onbewust is. Maar hij heeft de stap niet kunnen maken. Dus hij is blij dat Cees de stap nu gemaakt heeft. En de dingen die gezegd zijn. Het wil niet zeggen dat dat echt is hoe Ivan over Cees denkt. Ivan merkt dat hij dan niet luistert. Ivan moet luisteren en blijven praten, maar het gaat dan op de één of andere manier niet. Dan borrelt hij van binnen zo heftig. ''En eigenlijk als je heel reëel kijkt was er ook niet iets om zo te reageren. Er is niet echt iets gebeurd wat die reactie rechtvaardigde zeg maar'', laat Ivan weten. Cees is het daar mee eens. ''Wat er gebeurde was ook helemaal niet zo zwaar''. Ivan zegt dat als hij geluisterd had, dat het dan ook heel anders was gegaan. Maar op zo'n moment kan hij niet luisteren, daar moet hij aan werken. Dit is ook niet iets waar Ivan trots op is.

Volgens Cees zegt Ivan het goed. Ivan luisterde voor geen meter naar Cees zijn verhaal. Cees zijn familie had ook de uitbarsting gezien. Maar zijn zusje begreep Ivan wel met wat ze zag Cees is ook doorgegaan met het positieve in plaats van het negatieve. Cees ziet wel een beetje wat er in Ivan's hoofd omgaat, en dat de emotie het vaker wint van ratio. Soms is Ivan's emotie hem de baas. Volgens Cees zou het fantastisch zijn als Ivan op de één of andere manier zijn ratio knop weet te vinden die tegen de emotie knop zegt ''Die zet ik uit'', en dan het volume van de ratio iets harder dan de emotie. Als Ivan dat voor elkaar krijgt maakt Ivan een gigantische stap denkt Cees. Ook voor zichzelf. Ivan is het daarmee eens. Hij moet blijven luisteren. Zijn emotie moet niet de overhand nemen. Het bewustzijn is er, nu moet alleen de controle er nog komen. ''Maar dat is lastig, dat is moeilijk''. Cees laat weten dat het een lange tijd hartstikke goed gegaan is. ''Dus probeer...'' ''...Even opletten'', vult Ivan aan. Als Ivan zich er maar bewust van is, dan kan hij er iets mee. Cees wil het er verder bij laten. De dingen die gezegd zijn zijn gezegd, maar het is bij Cees nu weg. Cees weet dat Ivan het diep in zijn hart niet meende. Cees weet dat Ivan ook wel andere dingen ziet en denkt over Cees, ''laat ik die maar vasthouden''. Ivan vindt het fijn. ''Daar geef ik je een hand op''. 

Het gesprek eindigt vervolgens met een handdruk en een knuffel. ''We blijven er op letten'', laat Ivan weten. Cees wenst Ivan succes ermee. En volgens hem komt het wel goed. Cees zijn ouders zeiden altijd ''verstand komt met de jaren''. Volgens Ivan mag dat verstand nu wel komen dan.
Vergelijk mobiele telefoon abonnementen en bespaar geld.

2 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.