Stefanie vond zichzelf eerst echt een kleuter ~ Utopia Gekte

8/25/2015

Stefanie vond zichzelf eerst echt een kleuter

Word Cees gepest?

Deze avond hebben Stefanie en Rob een gesprek op het rokersbankje. Vanmiddag is er het een en ander gebeurd, en daar zijn de bewoners blijkbaar nog lang niet over uitgepraat. ''Ik weet dat het een aparte man is'', begint Rob. Maar Rob is ook van mening dat er teveel opmerkingen achter Cees zijn rug om worden gemaakt. Ook Nicole is de laatste tijd ''goed'' bezig. Het is een uitlaatklep geworden volgens Rob. Soms ziet hij Cees met tranen in zijn ogen. Stefanie is zich er ook wel van bewust, en zegt dat ze zich afzijdig probeert te houden van dat soort gesprekken. Er volgt een streamlock. ''Is niet mijn bedoeling geweest'', horen we Stefanie zeggen als we weer beeld en geluid hebben. Ze zag dat haar messenset weg was en vroeg of hij er iets van wist. En dan zegt hij dat het iets met het weerwolven te maken heeft, maar wil dan niet zeggen hoe of wat. En dan zit het bij Stefanie al ''tot hier''. Rob adviseert Stefanie om de dingen die Cees zegt met een korrel zout te nemen. ''Je moet hem gewoon niet, maar vergeet nooit waar je bent''. Rob wil niet dat Cees als een soort uitlaatklep hier buiten de groep valt. ''Geef hem gewoon een keer gelijk''.

Stefanie legt uit dat Cees het al niet eens was met de taakverdeling. Hij kreeg de desserts omdat hij vaak desserts maakt, daar goed in is, en de meeste tijd heeft. Maar volgens Rob is dat niet waar. Die is van mening dat Cees veel meer doet dan Stefanie en Rolf. ''Geef hem eens gelijk''. Stefanie zegt dat ze haar best doet. Zo probeert ze hem elke dag een goedemorgen te wensen. Rob laat weten dat Cees soms gewoon totaal genegeerd wordt. ''Het is een mafkees, maar hij verdiend dit niet''. Volgens Rob voelt Cees zelf ook wel dat hij niet lekker in de groep ligt. En dan is Utopia een hels plekje om gevangen te zitten. Gevangen zitten met mensen die je niet moeten. Stefanie vertelt dat Cees haar laatst ook een compliment gaf, en dat ze hem toen ook gewoon bedankt heeft. Ze houdt nu ook meer rekening met hem. Ze wast haar eigen bordje af. Laat niet meer bewust dingen staan. Gaat aan de kant als hij er langs moet. Dat deed ze eerst allemaal niet. Ze was eerst echt een kleuter, laat ze weten.

Volgens Rob spreekt haar houding ook boekdelen. Non verbale communicatie. ''Hij verdiend meer dan dat hij krijgt. Los van het zeuren.'' Stefanie weet dat ook wel, en ze heeft het ook geprobeerd, maar het is zo moeilijk. Rob adviseert Stefanie om eens met Cees te gaan praten. ''Probeer het eens, gewoon controle alt delete. Even je koppie leeg. Kijken wat het mooie is aan die vent. Het is echt wel een goeie pik. [...] Probeer rekening te houden. ongeacht wat je vindt''. Rob laat weten dat Cees heel gevoelig is en zich heel snel aangesproken voelt. ''Het is geen makkelijke man, en jij bent geen makkelijke meid. Maar we moeten zorgen dat het geen ouderen pesten wordt. Daar lijkt het nu op. Geef hem gewoon eens waardering. Moet je kijken wat er dan gebeurd.'' Stefanie laat nogmaals weten dat ze het geprobeerd heeft. Zoals het goedemorgen zeggen. Rob heeft echt soms met hem te doen. ''Dit is geen plek waar je het niet naar je zin wilt hebben. Mensen zitten te wachten tot hij kapot gaat''. Stefanie bevestigd dit. Soms hoort ze mede bewoners vragen hoe lang hij het nog vol zal houden. ''Je moet gewoon denken: Hoe zou ik het vinden als mensen zo tegen mij zouden doen?''

En Rob ziet zelf ook wel dat een samenwerking met hem niet makkelijk is, en dat het een betweter is. En Stefanie houdt zich de laatste paar weken echt in. Ze doet echt haar best. Maar de komende week moet hij uit haar buurt blijven. Dat met de vuisten op tafel slaan, daar kan ze echt niet tegen. ''Hij weet ook niet waarom je daar niet tegen kan'', laat Rob weten. Maar Stefanie vraagt zich dat af. Ivan heeft namelijk ook een heel gesprek met Cees gehad. ''Eigenlijk moet je proberen er boven te staan. Dat op de tafel slaan heeft hij echt niet door. Probeer er achter te komen wat er positief is aan iemand. Ik kan veel meer van hem hebben omdat ik gewoon accepteer hoe hij is. Maar aan het begin hebben we ook botsingen gehad'', aldus Rob. En Stefanie weet ook wel dat Cees gepest wordt. Ze merkt om zich heen hoe erg het is. Nicole, Gabriëlle, Gina, Mark hoor je de hele dag. Mark die hem bijvoorbeeld een hele dag na doet. ''Best grappig maar kan je eigenlijk niet maken. En iedereen lacht er om''. En Bjorn die dan een geintje maakt, maar dat snapt Cees dan niet. ''Hij kan niet goed tegen geintjes'', laat Rob weten.

''Hij zit niet lekker in zijn vel. Heeft ook niet het gevoel dat hij gewaardeerd wordt. Geef die man gewoon een keer een complimentje. Dat doet hem heel goed. Maar dan wel een gemeend complimentje''. Stefanie zegt haar best te gaan doen. Maar niet vandaag. Vandaag is niet de goede timing.

Filmpjes van dit gesprek zijn hier en hier terug te vinden.0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.