Het grote ik irriteer me aan Cees centraal ~ Utopia Gekte

8/26/2015

Het grote ik irriteer me aan Cees centraal

Frustraties bespreken

Deze ochtend om 11 uur zaten de bewoners centraal om eens flink over Cees te roddelen. Het is duidelijk dat vele bewoners zich aan Cees irriteren, en het is tijd dat daar iets aan gedaan wordt. Met goedkeuring van Cees vindt dit centraal dus plaats. Cees moet zelf alleen wel even weg. Hij mag blijkbaar niet aanhoren wat mensen direct over hem te zeggen hebben. Hij zal na afloop een samenvatting te horen krijgen. Als Cees weg is is Stefanie de eerste die haar irritaties mag uiten. Zij heeft tenslotte ook dit centraal bedacht. Stefanie weet dat Cees alles goed bedoeld, maar ze ergert zich aan de woordkeuze en de manier waarop hij alle kritiek herhaalt. Ivan laat weten dat Cees een achtergrond heeft die hem gemaakt heeft tot hoe hij nu is. En dat ze dus niet alleen maar naar zijn negatieve kanten moeten kijken, maar ook naar het positieve. Cees bedoeld het goed, maar de manier waarop hij alles steeds herhaalt zorgt bij Ivan ook voor irritaties. Cees doet ook alles in zijn eentje omdat de groep het niet doet, en er is veel te doen. Ivan weet zeker dat Cees een grote toevoeging is, en dat ze veel van hem kunnen leren. Volgens Bas moeten ze ook naar zichzelf kijken. Rolf begrijpt vooral niet dat Cees altijd klaagt over het moeten schoonmaken. Hij kiest er zelf voor. Hij geeft de anderen niet eens de kans om hun taken te doen.

Nicole komt ook aan het woord. ''Mensen kennen ook mijn achtergrond wat Patrick betreft. Ik heb moeite met mensen die bepaalde autoriteit vast hangen aan leeftijd. Ik weet feitelijk dat hij dat zo ziet. Dat is bij mij de grootste allergie waar ik in kan zitten. Ik vindt dat echt heel erg vervelend''. Nicole is ook geen voorstander van dat 13 mensen zich aan moeten passen aan 1 persoon, in plaats van één persoon aan dertien anderen. Maar ze zijn wel een samenleving. Nicole probeert de juiste weg te kiezen, maar er zit op dit moment een gigantische blokkade. ''Alle woorden die uit zijn mond komen zijn iets waar je op gewezen wordt, of een aan of opmerking''. Daardoor neemt Nicole niet de moeite om een gesprek met hem te voeren. Ze ontloopt hem. Ze weet dat alle zinnen beginnen met: ''Ik wil je toch nog even iets... ''. Daar kan Nicole niet tegen, dat vindt ze vervelend. Nicole wil wel wat veranderen maar vindt dat het voor meer dan de helft van zijn kant moet komen. En Cees doet ook wel goede dingen, maar hij moet niet Utopia over laten komen alsof het een mega vuilnisbelt was.

Gina vindt het super vervelend dat Cees constant wel iets op iemand aan te merken heeft. Het is altijd slecht. ''Oh je bent een boterham aan het smeren''. En dan zegt hij het vervolgens tegen tien anderen om er achter te komen wat je op je brood smeert. Daar gaat Gina niet goed op. Het constant achter iemands rug om praten. het veranderd gewoon niet. Gina heeft wel tig dingen maar heeft het meeste al tegen hem gezegd. Gina negeert hem nu drie dagen en dat gaat haar best goed af. Wat ze ook heel erg vindt is dat hij zijn mede bewoners zwart loopt te maken bij gasten. En dat hij doet alsof alleen hij aan het werk is. ''Wij werken net zo hard''. Rob moet eerlijk zeggen dat hij op het eerste kwartiertje in de ochtend na zich niet aan Cees irriteert. Dit omdat hij hem probeert te begrijpen. ''Hij heeft gelijk, maar je kan je niet over elk wissewasje gaan storen. Hij kan het op de een of andere manier niet los laten''. Rob vindt het ook moeilijk communiceren met Cees. ''Hij wil en kan niet veranderen. In zijn hoofd is het die manier. En is het onlogisch om het niet zo te doen. Maar het moet van beide kanten komen.'' Rob gaat er nu zo mee om dat het het ene oor in gaat en het andere oor uit. ''Dat is Cees''. Rob ziet het als een soort tik. Maar vindt het wel jammer dat Cees heel negatief over de groep spreekt. Zo gaat er namelijk ook geen acceptatie komen. Rob wil wel dat het niet een soort ouderen pesten wordt. Ze moeten een omgangsvorm vinden. Rob heeft meerdere gesprekken met Cees gehad maar ziet niet hoe ze het gaan veranderen. ''Probeer je er niet teveel aan te irriteren. En geef hem ook een beetje waardering. Daar is hij gevoelig voor''.

Bas irriteert zich niet aan Cees. Hij vindt juist dat Cees goed bezig is. Hij wijst de anderen op hun verantwoordelijkheden. Cees is een gevoelig persoon, maar dat laat hij niet merken. Bas vindt dat Cees heel goed bezig is. Gabriëlle is het er blijkbaar niet mee eens en zegt dat bas de hele dag buiten is. Mark laat weten dat hij in het begin pro Cees was. Maar nu niet meer zo. Mark is wel pro hetgeen wat Cees doet. Maar het is Cees zijn manier en anders niet. Het begint 's ochtends al. Dan heb je je zender nog niet eens om en komt hij alweer met de yoghurt aan. Dan zegt Cees goedemorgen en mag jij nog niet eens praten. Zo gaat het elke dag, hij blijft gewoon doorgaan en slaat door volgens Mark. ''Bijna iedereen beoordelen volgens zijn standaard, en hij zal daar niet vanaf wijken tot hij weg gestemd word met de tekst: We zijn kots misselijk van je''. En volgens Mark lijkt het wel of Cees dat zelfs zo wil. Hij staat alleen hele dagen in de keuken. Kijkt de hele tijd wat er gebeurd. En hij heeft altijd wel wat te zeggen. ''Is echt niet normaal. Dan vraagt hij of hij je een tip mag geven, en dat bedoeld hij goed. Maar als hij tien keer hetzelfde zegt''. Mark denkt dat Cees op een gegeven moment doorslaat en gaat breken, en dat zie je ook. ''Dat doet hij zichzelf aan''. Mark vindt dat Cees zich gedeeltelijk aan moet passen. Hij waardeert wel wat Cees doet, want als hij het niet doet blijft het meestal liggen. In die zin is Mark wel blij dat Cees er is. ''Maar hij werkt me zeer op mijn zenuwen''. Ook wat betreft de B&B, Mark en Gina doen dat samen, maar Cees bemoeit zich er elke keer weer mee. ''We zeggen weleens dat wij hem buiten sluiten, maar ik vind dat hij zich fysiek buitensluit door buiten te slapen. Waar heeft hij vannacht geslapen? Ik vermoed buiten de loods. We hebben afspraken gemaakt, en nu schend hij weer een afspraak. Dat kan niet. Hij moet water bij de wijn doen, anders gaat het nooit goed komen''.

Rolf vindt zichzelf misschien wel een klootzak omdat hij Cees er in heeft gehouden. Maar hij vind ook dat iedereen een tweede kans verdiend. ''Ik heb zeker waardering voor de dingen die hij doet, hij doet echt heel veel''. Rolf begint wel de laatste dagen ook steeds meer irritaties richting Cees te krijgen. ''Hij heeft constant iets te hameren. Hij weet alles beter te doen. Alleen hij slaat echt door. Gisteravond hadden we een goed gesprek. Ik dacht dit is binnen gekomen, en vanochtend nog geen negen/tien uur na het gesprek gaat hij net zo hard de fout weer in door mij te vertellen dat ik jullie iets positiefs over hem moet vertellen. Want dat heb ik bij mijn keuze moment niet gedaan. Dat soort dingen continu hameren. Ik wordt er stront en stront moe van. Ik trek dit slecht. Hij is echt goed voor de groep maar we moeten hem er van overtuigen dat zodra er geen verandering komt, het einde zoek is. That's it''.

Wim denkt een van de weinigen te zijn die af en toe een goed gesprek met Cees heeft. Hij krijgt elke ochtend een kopje koffie. Er is niks meer aan de hand en dat kan Wim waarderen. Cees doet zijn best, werkt hard. ''Maar wat Ivan ook al aangaf. Als ik op de was sta, ik krijg er geen eens de kans voor. Hij staat altijd al aan. En dan doet Cees het. Maar dan hoor je later wel: Wim heeft de was niet gedaan. Ja er was geen kans voor. En wat Gina aangeeft. Roddelen over ons tegen gasten. Of dat hij naar een gast toe loopt: Moet je eens proeven. Op zo'n manier dat je het niet eens kan weigeren. Dat kan je niet doen''. Volgens Wim is Cees goed voor de groep, hij werkt hard. Maar wat moet je de hele dag in de keuken doen. Benjamin begint zich de laatste tijd ook meer aan Cees te irriteren. ''Dat komt omdat ik het me niet voor kan stellen dat iemand geen plezier kan maken. Ik heb nog nooit gezien dat hij het leuk heeft en naar zijn zin. Zo komt het niet over. Er is altijd wel iets. Is iedereen stipt om tien uur klaar met het rooster dan denk ik nog dat hij de hele dag staat schoon te maken, omdat hij graag bezig is. Tips zijn handig, maar ik kan er niet tegen als ik dan wordt aangekeken als ik zijn tip of advies niet opvolg. Cees zijn wil is wet ga ik slecht op. Niemand's wil is wet. Ik waardeer hem wel heel erg wat betreft het werk dat hij doet. De bereidheid is er, maar hij weet niet hoe hij zichzelf moet veranderen. Hij baalt hier ook van. Ik hoop dat we met dit gesprek hem een beetje uit zijn starre houding kunnen halen, en dat hij open gaat staan''. Benjamin heeft veel waardering voor wat Cees doet, maar hoopt dat hij het een keer los kan laten en plezier kan maken. ''Ontspan en lach eens een keer''.

Naomi heeft in het begin ook aanvaringen gehad. In de ochtend is ze ook niet te harden, en ze heeft dingen gehoord van thuis. Dat Cees vreselijke dingen over haar gezegd heeft, tegen haar mede bewoners en mensen van buitenaf. ''Dat gaat er bij mij niet in''. Naomi gaat er wel een keer mee naar Cees toe. Maar dat ze er thuis zoveel verdriet van hebben vind Naomi gewoon verschrikkelijk. En wat Rob zegt over ouderen pesten. Dat is het volgens Naomi totaal niet. Het gaat niet om zijn leeftijd. Als een persoon zo is. Als ze zelf zo was, zou ze net zo behandeld worden als Cees. ''Het maakt niet uit hoe oud je bent, elke persoon die zo is zal zo behandeld worden. En je bent nooit te oud om te leren. Kom je hier, dan kom je ook voor persoonlijke ontwikkeling''. Naomi vindt het niet kunnen dat hij zo over mensen praat. ''Heb je een probleem ga dan naar die persoon toe. Ga het niet rondbazuinen bij iedereen. Ben ik een keer mijn was vergeten dan heeft hij het voor mij opgeruimd. Dat vindt ik hartstikke lief dat hij dat doet. Maar als ik hier een dag denk ik ga opruimen, dan ben ik binnen een uur klaar. Het kan niet dat je zolang in de keuken staat en dat het nooit schoon is. Ik weet van jullie allemaal hoe jullie thuis situatie een beetje is. Maar Cees ken ik niet. Het enige wat ik van hem gehoord heb zijn irritatie puntjes. Tips. Wat hij heeft gedaan. Wat beter kan. Maar niks over thuis. Geen gesprekken met hem''. Naomi vindt het naar dat ze Cees niet kent, en dat hij niet vraagt naar hun interesses. ''Zo kom je niet in een groep terecht. Je moet je aanpassen aan de groep waar je bij komt. Maar het gaat niet want het moet volgens zijn weg''. Naomi heeft zichzelf ook aan moeten passen. ''En hoe oud je ook bent, je kiest hiervoor. Je weet waar je aan begint. iedereen moet zich aanpassen'''.

Bjorn vindt Cees een prima man. Hij doet hier heel erg veel voor de groep, en Bjorn heeft ook wel gesprekken met Cees gehad, waarin hij hem probeert te begrijpen. Bjorn merkt dat Cees een bepaalde gedachten gang heeft. Als hij één keer laat zien hoe hij yoghurt maakt is dat mooi. Maar dan heb je het gezien. Dan wil je het niet nog tig keren aan moeten horen of moeten zien. Cees wil ook heel veel waardering hebben. En dat geef je hem. En je zoekt wat de juiste waardering is, waardoor hij het meteen accepteert. ''Je geeft hem 80 keer een compliment, en dan is het nog steeds niet genoeg. Dan vraagt hij nog steeds naar bevestiging. Het vele herhalen wordt bij mij ook een dingetje. Het is nu goed Cees ik snap het het is duidelijk.'' Bjorn hoeft bijvoorbeeld geen boter op zijn brood, en dan zegt Cees. ''Ja, maar het is heel lekker''. Bjorn hoeft het niet, maar dan gaat hij nog net niet een broodje voor je smeren met boter er op wat je er niet op wil hebben. ''Cees kom op, luister dan even. Dan weet je dat iemand daar niet geïnteresseerd in is. Elke keer aanhoren als iemand iets niet goed gedaan heeft''. Daarvoor moet hij bij de desbetreffende persoon zijn, en niet bij anderen. Daar gaat Bjorn zich steeds meer aan storen. ''Als hij dat minder doet, denk ik dat iedereen stukken minder geërgerd is''. Bjorn hoopt dat Cees inziet dat het soms anders moet.

''We zeggen dat hij heel veel schoonmaakt, maar de horeca keuken wordt door Gabriëlle en Nicole gedaan als ze daar gekookt hebben. Het is niet zo dat alle kastjes van binnen en buiten schoongemaakt worden elke keer. Iedereen doet zijn eigen ding. Hij doet alleen de afwas'', laat Gina weten. ''Hij ziet alles en kan niks loslaten. Voor hem moet het altijd schoon zijn'', aldus Rob.  Naomi is van mening dat ze niet één persoon de groep moeten laten aanpassen, maar dat die persoon zich aan moet passen aan de groep. Gabriëlle laat weten dat ze zich nog nooit zo heeft gevoeld. Zo geïrriteerd, zo boos. ''Ik kan niet meer, ik ben moe van Cees. Ik vind het vervelend om naar de keuken te gaan, of om naast hem te staan, want ik weet dat ik iets ga horen. [Onze stream hangt vast] Het is een goeie man, maar ken je grenzen. Het gaat altijd over dezelfde dingen. Daarom ben ik zo geïrriteerd en zo opvliegend. Het is disrespectvol, maar het kan niet anders.'' Nicole weet dat Cees bijzonder gemene dingen over Naomi en Gaby heeft gezegd. Erg misselijke dingen. En ook al zou er een kern van waarheid in zitten. Maar de manier waarop het gezegd wordt. Daar lusten de honden geen brood van.


0 reacties:

Een reactie plaatsen

We gebruiken een nieuw reactie systeem waarmee je live met anderen over het laatste Utopia nieuws kunt praten. Het is even wennen, maar stukken beter dan het vorige en je kan nog steeds gewoon inloggen met Facebook, maar dit is niet verplicht. Het is ook nog eens mobiel vriendelijk. Mails uitschakelen van nieuwe reacties kan via je profiel. (Op je naam of foto staan met de muis) Reacties die ONDER dit bericht worden geplaatst verschijnen niet op de website.

© 2013-2017 Utopia Gekte. All rights reserved. Jullie zijn lief.